mięso - 63110 przepisów (strona:505/4208)

Polędwiczki w porowym sosie 138

Krąży takie przekonanie, że polędwiczki wieprzowe nie należą do zbyt lubianego rodzaju mięs ze względu na mało charakterystyczny, żeby nie napisać nijaki smak. Ja się z tym stwierdzeniem nie zgadzam. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie mięsa, by nie wyszło „gumiaste” czy przesuszone. Dodatki też mają znaczenie! Dlatego dzisiaj zabieram Was na prawdziwą ucztę. Na moim talerzu pieczone ziemniaczki(...)minucie z każdej strony, na mocno rozgrzanym na patelni maśle i oliwie (po 1 łyżce). Zdejmujemy z patelni, trzymamy w cieple. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pory (w razie potrzeby uzupełniamy niewielką ilość oleju). Doprawiamy około 1 łyżeczką suszonego tymianku. Gdy pory się zeszklą, wlewamy na patelnię mniej więcej 1/2 szklanki wody. Dusimy krótko pod przykryciem. Następnie dodajemy płyn

Smaki Na Talerzu
Kurczak z cukinią 310

Mięso z udek kurczaka z cukinią i sosem pomidorowym to fantastyczne, proste i niedrogie danie, które świetnie smakuje podane razem z ryżem. Ilość cukinii można dostosować do osobistych preferencji. Ja lubię jak jest jej dużo:) Jako, że danie podajemy z ryżem, cukinia stanowi niejako jedyny dodatek warzywny. Taki obiad przygotowuje się łatwo i szybko. Nas każdorazowo zachwyca. I choć(...)kości 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów kilka-kilkanaście listków bazylii 2-3 cukinie sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: ryż (u mnie długoziarnisty) Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kawałki kurczaka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do obsmażonego mięsa dodajemy pomidory

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona z pieczarkami 158

Aromatyczna karkówka pieczona z pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki. Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być(...)mniej smaczne po upieczeniu. Ilość przypraw dopasować do swoich upodobań. U mnie karkówka jest jednym z najczęściej przygotowywanych mięs na obiad. Świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, gdyż zawarty w niej tłuszcz dobrze rozprowadza smak i nadaje soczystości. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składnik na karkówkę pieczoną z pieczarkami: 1,2 kg karkówki

Gotuj w domu
Sos bolognese 164

przygotowania lazanii.  Oczywiście, aby danie było smaczne, należy użyć dobrej jakości składników i nie skracać czasu duszenia. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 150 minut Składniki na sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 ząbki(...)wytapiać się tłuszcz. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut.  Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni. Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut. Dodać passatę i mleko

Gotuj w domu
Kotlety pożarskie wg Aleex 150

chłopaków, odkurzyłam bardzo stary przepis, zapisany w starym zeszycie na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie, pierwotnie były nazywane kotletem Pożarskiego lub kotletem à la Pożarski. To panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie był przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy(...)kotlety pożarskie straciły swoją renomę. W czasach komunizmu podawano je nawet w podrzędnych restauracjach. Rzadko przygotowywano je też w domach. Powodem były składniki – gdy przygotowywano je z niewielkiej ilości mięsa i dużej ilości bułki, smakowały niespecjalnie. Na szczęście powoli wracają one do łask.I słusznie, bo ze wszech miar zasługują na poznanie i uznanie. Warunkiem ich znakomitego smaku są dobrej

W mojej kuchni
GOŁĄBKI 117

które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie i już! Jeden(...)moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego. Polecam i tyle SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu 2 łyżki masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z cukinią 195

zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki(...)śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella   Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić

Simply Food
Żeberka pieczone w młodej kapuście 236

Żeberka pieczone w młodej kapuście Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg żeberek 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek       *** Żeberka(...)godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy resztę mięsa *** *** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy

Blog z Apetytem
Szaszłyki drobiowe barbecue 184

przygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy.       Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej       *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby przeszło przyprawami *** *** Boczek kroimy w plasterki *** *** Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] 187

przygotować w domu. Shoarma z kurczaka według naszego przepisu wychodzi tak, że palce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć(...)łyżek oleju. Zrób tak: kurczaka pokrój na dość cienkie nieregularne kawałki, wymieszaj z wszystkimi przyprawami i olejem, odstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mięso musi się dobrze zamarynować. Kawałki kurczaka smaż na suchej patelni (najlepiej teflonowej) – olej jest już w marynacie. Każdy kawałek musi przylegać do spodu. Ogień ma być spory. Przez pierwsze

Kulinarna Polska
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 179

Gulasz segedyński. Gulasz segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki(...)tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić

Moja Książka Kucharska
Wiosenne roladki z kurczaka w rabarbarze 158

miodu staje się pysznym i sycącym  daniem wielu wymiarów. Kwaśność rabarbaru, ostrość chili, słodycz miodu, kremowe nadzienie delikatnych roladek i tymianek, który podbija niesamowicie nie tylko smak mięsa ale i samego rabarbaru. Słyszeliście kiedyś, że to książka wybiera człowieka, a nie człowiek książkę? Podobno tak samo jest z roślinami. Chodzą za nami te, których potrzebujemy. Nazwa tymianku pochodzi(...)pieprz do smaku 3-4 młode cebulki dymki (białe części) Sposób przyrządzenia: 1. Piersi z kurczaka podziel na płaty (3-4 kotlety z każdej piersi). 2. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. 3. Serek śmietankowy wymieszaj z suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Każdy płat mięsa posmaruj serkiem i połóż na nim przekrojoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana