przepyszne Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłej wody – 1 jajko (można bez) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – mięso mielone wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka) – 1 duży ziemniak – 1 duża cebula (u mnie czerwona) – 1/2 kubka wrzątku – sól i przyprawy wg smaku(...)elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut. W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta
Smaki Arminesycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Można użyć makaronu bezglutenowego . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 500 g mielonego mięsa 250 g makaronu typu świderki 1 cebula 300 g pieczarek 1 puszka fasoli 1 litr passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku (lub granulowany) kawałek żółtego sera do starcia garść świeżych liści(...)ładnie się przysmażyć, następnie odstawiamy patelnię na bok. 4. Bierzemy drugą patelnię, na której również rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, którą smażymy do zeszklenia. Następnie zwiększamy grzanie i wrzucamy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką. Solimy, pieprzymy i sypiemy mieloną słodką paprykę. Smażymy mięso ok. 5 minut. Nastawiamy wodę na makaron i makaron w osolonym wrzątku gotujemy al dente
Kawa z mlekiemłyżeczka) pieprzu czarnego mielonego 1 g (1 łyżeczka) soli himalajskiej lub kłodawskiej 1 g (1 łyżeczka) imbiru 2 g (2 łyżeczki) oregano 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol(...)miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym. Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW. Po ugotowaniu mięso powinni zostać jeszcze na ciepło poszarpane przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki
Ola la LCHFMój szynkowar jest nieduży, ma dołączony termometr do mierzenia temperatury wewnątrz wyrobu. Uważam, że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Znacznie pewniejsze niż parzenie na czas. Bardzo polecam! Przygotowując mięso kierowałam się wskazówkami ze strony Nomart Wiele cennych informacji znajdziecie również tutaj: Smaki Jacka W Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara - przepis składniki(...)piersi z kurczaka, (bez skóry) 750 g udek kurzych ( ze skórą i kośćmi) (po obraniu mięso ważyło ok 1000 g} sól morska 17 g ( lub pół na pół z sól morska sola peklową ) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 3- 4 łyżeczki żelatyny 50 ml przegotowanej ostudzonej
Stare GaryMakaron z potrawką z kurczaka z rosołu to pomysł na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste a przy okazji prosty, tani i sycący posiłek. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi(...)godziny gotowy. PRZEPIS NA MAKRON Z POTRAWKĄ Z KURCZAKA Składniki na makaron z potrawką z kurczaka: ulubiony makaron 300-400g w zależności jak dużo mamy kurczaka na potrawkę mięso z kurczaka z rosołu – u mnie udko, podudzie i pierś 3 marchewki 1 cebula duża 1 łodyga selera naciowego – opcjonalnie 4 łyżki posiekane natki pietruszki 1 ząbek czosnku
Dorota SmakujeJego przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowanie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Wegetariańskie chilli to brzmi jak herezja, bo przecież podstawę tego meksykańskiego klasyka stanowi mielone mięso. Jak się okazuje wersja bez mięsa może być równie smaczna i treściwa. A na koniec dnia wegetariańskie chilli jest zdrowsze niż odmiana klasyczna. Spróbuj tego przepisu a przekonasz się(...)dywagacje “z mięsem”, czy “bez mięsa” nie mają najmniejszego znaczenia. Na koniec dnia chodzi o to, żeby danie było smaczne. A wegetariańskie chilli takie jest. Sprawdź też super przepis na jajka zapiekane w awodado Składniki: 1 litr passaty pomidorowej 1 słodki ziemniak 1 puszka cieciorki konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzmacie czasami problem jak zagospodarować resztki obiadowe? Nie jesteście samotni z tym problemem, ale już niedługo. Mam dla Was przepis na fantastyczną zapiekankę, gdzie umieścicie nadmiar mięsa i ziemniaków z obiadu, nakarmicie 6 osób i wszyscy będą syci (i chwalić jakie pyszne jedzenie przygotowaliście). Do przygotowania zapiekanki (dla 6-ciu głodnych osób) potrzebujemy: – 6 ugotowanych ziemniaków – ketchup(...)przyprawy (np bazylię, majeranek, sól, pieprz) – mięso (może to być kiełbaska, mięso z kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną
Szybko Tanio SmacznieZupa a’la Mexico Gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, ryżem i warzywami. Przepyszny pomysł na szybki i treściwy obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ziemniaki 50 g ryżu 1 litr bulionu lub rosołu(...)cukier *** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Następnie dodajemy pokrojone w kosteczki papryki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz drobno
Blog z Apetytem