Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).Składniki:mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek1 papryka1 duża cebula20 dag pieczareksól, pieprzsiekana pietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć(...)patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół
Kuchnia domowa Aninóg (Ilość zależy od posiadanego garnka)10 jagód jałowca4 goździki5-6 listków laurowychpęczek świeżego tymianku ( lub ok 2 łyżeczek suszonego)gruba sól morska (ok 11-20 g na 500g mięsa)główka czosnkutłuszcz kaczy ok 2 kg (zależy od wielkości garnkaprzygotowanieMięso włożyć do sporej miski. Natrzeć solą , posypać tymiankiem. Rozgnieść w moździerzu jagody jałowca i goździki, posypać nimi nogi. Dodać(...)pokruszone liście laurowe . Wszystkie przyprawy dobrze wetrzeć w mięso. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć na całą noc a najlepiej na ok 20 godzin do lodówki. Po tym czasie nogi przepłukać pod bieżącą zimną wodą żeby pozbyć się soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. W dużym żeliwnym garnku powoli podgrzewamy tłuszcz - gdy się roztopi, wkładamy do niego kacze nogi
Stare Garykorniszonów1 łyżka kaparów4 marynowane grzybki (opcjonalnie)przyprawy:majeranekpieprz sólmaggi sos Worcestershire (opcjonalnie)przygotowanieMięso umyć , osuszyć , usunąć błony i ścięgna jeżeli takie są , przepuścić 2 razy przez maszynkę .Mięso wymieszać z oliwą , solą i maggi - nie za dużo, później każdy doda tyle, ile lubi. Cebulę, korniszony, grzybki, pokroić na drobną kostkę , kapary posiekać. Dodatki umieścić w osobnych miseczkach(...)mięsie zrobić trzy wgłębienia , w każdym umieścić surowe żółtko. Na stole postawić miskę z mięsem, miseczki z dodatkami i wszystkie przyprawy. Po wymieszaniu mięsa z żółtkami , nabierać porcję na talerz i przyprawiać zgodnie z upodobaniami. Smacznego
Stare GaryBardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna porcja mięsa na smaczne pierożki.składnikiciasto 1 szklanka mąkiok 90 ml gorącej wodyewentualnie 1 łyżeczka oliwylub gotowe ciasto na pierożki (25 szt)farsz140 g pieczonego mięsa (u mnie perliczka(...)jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszpieczone mięso rozdrobnić w blenderze. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem.pierożkiCiasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać
Stare Garydanie obiadowe. Warto zrobić sos, jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos(...)pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut.Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu, spryskać oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut
Stare GaryPonieważ zrobiłam sos chimichurri, który, podobno, najlepiej smakuje z grillowanym mięsem, trzeba było zgrillować steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty, mięso robiłam więc na patelni grillowej. Tym razem steki przyprawiałam zgodnie z przepisem Jamie'go Oliver'a (Dania w 30 minut) Mięso wyszło soczyste, o lekko orientalnym smaku, a z dodatkiem zielonego, mocno czosnkowego chimichurri naprawdę godne(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć stek na desce, posypać solą, pieprzem syczuańskim i przyprawą pięć smaków. Skropić steki oliwą i dobrze wmasować przyprawy. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Położyć mięso.Stek o grubości ok 1,5cm smażyć:półkrwisty - 2 min z każdej stronyśrednio wysmażony - 3 minuty z każdej stronywysmażony - 4 minuty z każdej stronyPo usmażeniu, kiedy steki są gotowe
Stare Garytoskładnikipodwójna pierś z gęsi tymianek3 łyżeczki startego imbiru5 - 6 ząbków czosnku - startychsok wyciśnięty z limonkisól, pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem czosnkiem i imbirem. Polać sokiem z limonki, włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki(...)minut. Mięso wyjąć i obsmażyć na patelni na małym ogniu, aż się zrumieni, zaczynając od strony skóry, by wytopić jak najwięcej tłuszczu ( docisnęłam żeliwną patelnią ). Przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, dodać wytopiony tłuszcz i wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st. C. Piec ok. 1,5 godz. Temperatura wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 78 - 80 st C. Wyjąć, odczekać
Stare GaryZupełnie przypadkiem kupiłam 3 policzki wołowe. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tej części woła, ale nie raz słyszałam, że jest to bardzo delikatna część wołowiny. Policzki niezwykle miękkie, mięso o bardzo charakterystycznym zapachu i smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze(...)ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion
Stare Garycebulę pokroić na cienki plastry.Dokładnie wyszorowane cytryny pokroić w plasterki.Umyty i bardzo dokładnie osuszony schab natrzeć solą i olejem.Naczynie wyłożyć połową cytryn i cebuli, skrop olejem. Położyć mięso, obłożyć pozostałą cebulą i cytrynami. Przykryć i wstawić na noc do lodówki..Musztardę wymieszać z miodem.Mięso wyjąć z marynaty, doprawić pieprzem a następnie natrzeć ze wszystkich stron musztardą(...)strony do lekkiego zrumienienia.Jeśli patelni można używać w piekarniku, przykryć na niej schab folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W innym przypadku przełożyć mięso do odpowiedniego naczynia. Piec mięso przez ok 60 minut. ( temp wewnątrz mięsa 54 - 60 st C) Po wyjęciu z piekarnika pozostawić przez co najmniej 10 minut pod przykryciem.Podawa
Stare Garymiałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !składnikiok 16 kotletów1000 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka(...)wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu, aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso, jajka, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano
Stare Garyognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno nie raz zaserwuję(...)łyżkiKukurydza konserwowa – 1 puszkaOlej do smażenia Sałatka gyros ognista – wykonanie:Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego warto
Kulinarne PrzebojeDzisiaj proponuje schab pieczony w mleku.Ten sposob przygotowania schabu sprawia,ze mieso jest niezwykle miekkie,bardzo kruche i soczyste.Jesli nie znacie tego przepisu,koniecznie go wyprobujcie.To danie na pewno Was zachwyci.Banalnie proste, pyszne, godne swiatecznego stolu. Schab przyrzadzony wedlug tego przepisu jest po prostu doskonaly.W ten sposob upieczone mieso mozna wykorzystac jako podstawe drugiego dania ,rownie pyszny jest na zimno(...)zabki czosnku swiezo starta galka muszkatalowa 4-5 gozdzikow sol,pieprz Sposob przygotowania: Schab natrzec olejem (olejem nacieram,zeby przyprawy sie lepiej trzymaly) i przyprawami,wbic w mieso godziki.Dodac zmiazdzone zabki czosnku,galazke rozmarynu,przykryc folia i odlozyc do lodowki ,najlepiej na cala noc.Mozna jednak etap marynowania skrocic . Rano schab obsmazyc na masle na rumiano ze wszystkich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziołach i piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* pierś z gęsi – ok. 300 g* tłuszcz gęsi – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml* przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn )* miód(...)cebula czerwona – 1 szt* olej – 1 łyżka* przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki , gałka muszkatołowa , sól, pieprz )* brązowy cukier – 50 g* ocet jabłkowy – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa Książęce chlebowo – miodowe , zawijamy w folię spożywczą
Ostra na SłodkoPrzez wieki jagnięcina była kojarzona głównie jako mięso sezonowe. Panował pogląd, że dobra jagnięcina jest dostępna tylko na wiosnę. Obecnie dobrą jagnięcinę możemy nabyć przez cały rok. Udziec jagnięcy jest bardzo wszechstronnym kawałkiem mięsa ale według nas wychodzi najlepszy jeśli jest przygotowywany tylko w jeden sposób – na rożnie. Powolne grillowanie, pieczenie jagnięciny na rożnie pozwala zachować jej odpowiednią wilgotność oraz(...)wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli mamy udziec z kością powinien on być marynowany przez całą noc, udziec bez kości wystarczy marynować 4-6 godzin. Udziec przed umieszczeniem na grillu powinien też zostawić odstawiony
naRuszcieprzygotować udziec jagnięcy do grillowaniaJedną z tych rzeczy, które gwarantują nam doskonałe grillowanie jest wybór odpowiedniego mięsa. Jest to szczególnie ważne jeśli chodzi o jagnięcinę. Jagnięcina odnosi się do owiec które są poddawane ubojowi w wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać(...)kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie
naRuszcie