mięso - 63110 przepisów (strona:491/4208)

Klopsiki w sosie z cukinią i marchewką 114

przypadkiem, kiedy próbowałam stworzyć obiad z tego co akurat znalazłam w lodówce. Przepis udał się i smakował tak dobrze, że postanowiłam się nim podzielić na blogu. Klopsiki przygotowałam z mięsa mielonego wieprzowego, zamiast tego możesz użyć mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo – wołowego. Użyłam cukinii żółtej, bo akurat takich mamy na działce pod dostatkiem. Z żółtą cukinią sos wychodzi(...)sosie z tartą cukinią i marchwią. Klopsiki z warzywnym sosem najlepiej smakują w towarzystwie kaszy lub ryżu. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g 500 mięsa mielonego wieprzowego 1 1 jajko 3 łyżki 3 bułki tartej 2 łyżki 2 oleju rzepakowego 1 1 duża żółta cukinia 1 1 duża marchew 1 1 cebula

ProstePesto.pl
Gulasz z grzybami 101

borowiki) 4 pomidory śliwkowe 2 ząbki czosnku 1 gałązka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz czarny 3 łyżki oleju opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, marchew w połtalarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni(...)grzyby, cząber, przyprawy, zalać wrzącą wodą, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli gulasz jest za rzadki, można zagęścić go mąką. Mąkę podprażyć na suchej patelni

Obiad gotowy
Cukinia duszona do obiadu 331

lekko orzechowym smaku cukinię, aromatyczną cebulkę, delikatną marchewkę oraz z lekka kwaskowe pomidory. Teoretycznie niepozorny skład jest tak smaczny, że można zjeść same warzywa i nie oczekiwać już dodatku mięsa. Mimo to cukinię w plasterkach duszoną z cebulą i czosnkiem lubimy podawać do smażonej lub pieczonej ryby, klasycznych schabowych, kurczaka ale również do kaszy oraz klusek. Pyszna jest również(...)może być wykorzystany przez cały rok. Niepozorna cukinia jest jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw i świetnie pasuje do większości diet. Cukinia dodaje subtelnego, świeżego smaku zarówno daniom z dodatkiem mięsa jak w przepisie na cukinię faszerowaną kurczakiem , ale też bezmięsnym jak cukinia z pieczarkami . Dlaczego warto przygotować naszą cukinię z warzywami na maśle z koperkiem? Po pierwsze, to przepis całkowicie

Kuchnia Na Wypasie
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem pod beszamelem 115

Danie kuchni włoskiej. Lasagne to nic innego jak płaty makaronu przełożone warstwowo mięsem mielonym duszonym w pomidorowym sosie, tym razem przemyciłam tu warstwę na zielono czyli z pysznym szpinakiem który w tym roku wyjątkowo obrodził mi w ogródku. Pachnie gałką, całość jest kremowa i delikatna. A jeśli macie ochotę na pikantniejszy akcent, posypcie sobie na talerzu płatkami zmielonego chili. Jest(...)syta i pysznie! Wszystkie składniki do przygotowania lasagne kupicie min w sklepie  Kuchnie Świata   Składniki na duże ceramiczne   naczynie: 500 g makaronu lasagne   800 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 700 g przecieru pomidorowego- passaty 1 łyżeczka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki ziół włoskich Sól do smaku Świeżo mielony pieprz

Wanilia i Kardamon
Kartacze czyli cepeliny 135

owalny kształt i długość od 10-12 cm lub 8-10 cm. Ciasto powstaje przez połączenie startych surowych ziemniaków z gotowanymi lub mąką ziemniaczaną, a nadzieniem zazwyczaj jest mięso mielone, lub kapusta z grzybami. Kartacze najbardziej popularne są na Podkarpaciu, Warmii i Mazurach oraz Suwalszczyźnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kartacze czyli cepeliny 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie(...)porcje Przygotowanie 1 godz.  Gotowanie 15 min. Kalorie 275 kcal Kartacze, zwane też cepelinami, to nic innego jak rolada ziemniaczana z masy podobnej do klusek śląskich wypełniona mięsem. A to nasz przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg surowych ziemniaków 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g mielonej łopatki wieprzowej 2 średnie cebule 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka

ProstePesto.pl
Karkówka konserwowa mielona /wersja 2 142

przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy na sitku szarpak. Wodę(...)skrobię łączymy i dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. W moim wypadku było to gotowanie w szybkowarze 70 min dla puszki 560 gram dla 300 g 60 min. Można też zastosować  pasteryzacje trzy krotną (tyndalizacja) w odstępach

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Co przygotować na obiad? Kawałki kurczaka w cieście 150

były dwa dania. Na pierwsze danie prosta, szybka, gorąca zupa. Najczęściej klasyczna pomidorowa z makaronem lub ryżem, rosół lub jakaś zupa jarzynowa. Potem oczywiście danie główne składające się z mięsa smażonego lub duszonego i odpowiedniego zestawu dodatków, np. ziemniaków, kaszy i surówek. Obecnie większość z nas jest bardzo zabiegana i nie tylko nie ma czasu na przygotowanie dwóch pysznych dań(...)mnie sprawdza. Moja maluchy go uwielbiają, a i reszta rodziny zajada się takim kurczakiem ze smakiem. Do tego przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę szybkie i proste. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki. Jeśli nie macie kurczaka możecie też tak samo przygotować np. filety z indyka. Kroimy mięso ostrym nożem. Następnie maczamy w przygotowanym cieście, obtaczamy w panierce i smażymy

Słodkie okruszki
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 113

alla bolognese O sosie bolognese słyszał chyba każdy. To długo gotowany, mięsny sos z dodatkiem warzyw. I hasło „długo gotowany” stanowi podstawę jego sukcesu. Dzięki powolnemu duszeniu mięsa przez minimum 3 godziny zyskujemy gęsty, kremowy, pożywny sos, w którym wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. Nie zapominajcie też o dodatku mleka i wina! Jeśli nie przygotowywaliście nigdy(...)dokładne wskazówki do przygotowania idealnego sosu bolońskiego w przepisie na ragù alla bolognese Sprawdź też inne pszyne przepisy na obiad: Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Meksykańskie tacos z mięsem mielonym Pieczone polędwiczki wieprzowe Drukuj Lasagne bolognese – klasyczny przepis #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star

Na-talerzu.pl
Bigos staropolski 104

dostawałam. Nie wiem czemu, ale nigdy nie pytałam jej jak go robi. Tzn. chyba wiem. Byłam przekonana, że robi go na tonach smalcu (nie byłam fanem), z milionami rodzajami mięs (z bardzo dobrego źródła), nie chciało mi się chyba za bardzo w to wchodzić. Jeździłam więc tam od czasu do czasu i wyjadałam im ten cały genialny bigos. Lata lecą(...)świetnie, ma świetne wzorce. Nic, tylko się inspirować. Kazia powiedziała co i jak. Że żadne tam koncentraty pomidorowe, śliwki suszone w sumie można, ale nie zawsze je daje. Kapusta, mięso i te inne, które są ogólnodostępne, tradycyjne. Żadnego wina, piwa, nic. Zdziwiłam się trochę, bo byłam przekonana, że usłyszę taką litanię, że od razu odechce mi się robić bigos

Kardamonovy
Halloumi zapiekane po grecku 330

Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie. Halloumi zapiekane po grecku – smak słonecznego lata Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie(...)byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna

Na-talerzu.pl
Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem 137

stopni C. Poza temperaturą w BBQ istotne jest wytworzenie dymu, w którym de facto grilluje się nasza potrawa. Barbecue stanowi więc tak naprawdę metodę pieczenia np. mięsa w dymie, przy dość niskiej temperaturze. Grillowanie metodą BBQ – zasada Low&Slow Przy stosowaniu metody BBQ bardzo istotne jest kierowanie się zasadą Low&Slow. Cały proces ma odbywa się powoli, przy(...)utrzymywaniu dość niskiej temperatury. Pozwala to na powolne ścinanie się białka w mięsie, które powoli wchodzi w reakcję z węglowodanami (tzw. reakcja Millarda). Efektem tego procesu jest piękna, brązowa warstwa na powierzchni mięsa oraz charakterystyczna glazura. Kluczowym skutkiem jest jednak smak, który nazywamy umami. BBQ a grillowanie – czy to to samo? Podstawowe różnice między grillowaniem a barbecue to: niższa temperatura

Tajemnice Smaku
Karkówka konserwowa mielona 174

przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. Wodę i skrobię łączymy(...)dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. W moim wypadku była to pasteryzacja trzy krotna w odstępach 24 godzinnych pierwszy dzień 60 min, drugi 45 min, trzeci 30 min. w temperaturze 75-80 stopni. Te czasy podaje do puszek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone w kapuście młodej 161

Mielone w kapuście młodej Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 jajko ·        1 marchew(...)łyżek ketchupu pikantnego ·        2 kuli mozzarelli ·        1 papryka czerwona Sposób przygotowania : 1.    Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną. 2.    Kapustę obgotowujemy

Kulinarna Chwila
Klopsiki z młodą kapustą 123

truskawki. Ta pierwsza kapusta u mnie jest zawsze klasyczna, duszona na maśle, z dużą ilością koperku, czasami z dodatkiem boczku. Do tego młode ziemniaki i delikatne klopsiki, bo z mięsa indyczego.  Gdybyście jednak chcieli spróbować podobnego dania, ale w wersji bardziej egzotycznej, to zapraszam po przepis na młodą kapustę z mlekiem kokosowym i klopsiki w sezamie ( TUTAJ ).  Osoby(...)które spróbowały, piszą, że warto!  Klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej do smażenia: olej i masło

bistro mama
Rosół z kury z pokrzywą 163

wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. Jak ugotować rosół? Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi powoli sobie mrugać i nabierać mocy. Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali garść młodych liści pokrzywy(...)włoszczyzna 2 cebule 1 garść młodych listków pokrzywy 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 10 szt pieprzu w ziarnach sól Jak zrobić rosół z kury z pokrzywą: Najpierw mięso kroimy na części, myjemy dokładnie. Następnie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso przekładamy do garnka i obsmażamy Potem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i podsmażamy z mięsem. Zaraz potem

Dorota Smakuje