mięso - 63110 przepisów (strona:485/4208)

Meksyk we własnej osobie - Enchilada w formie tortu 208

Tradycyjna meksykańska enchilada powinna być   układana w formie rurek napełnionych farszem. Moja jest w formie tocika. Rewelacyjne warstwy mielonego wołowego mięsa, warzyw i tortilli-  przecież tort nie zawsze musi być słodki. 3 tortille o śr. 24 cm 500 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)odrobiną oleju (pozwalamy aby płyn odparował). Czerwoną cebulę, pomidory oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na patelni. W większym garnku lub patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mielone mięso, podsmażamy około 5 minut. Dodajemy podsmażone warzywa z patelni, przeciskamy czosnek przez praskę.  Przyprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie

VioletoweKucharzenie
Sajgonki z kurczakiem 471

Klasyka gatunku - sajgonki. Świetne jako przekąska, a nawet obiad. Kolejne danie, za pomocą którego możemy wykorzystać resztki gotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy, w który szybko owiniemy nadzienie, usmażymy i gotowe. Do tego wystarczy sos zrobiony na bazie sosu sojowego i możemy pałaszować. Te sajgonki zrobiłam z udek kurczaka, na których gotowałam bulion drobiowy. Możecie je zastąpić(...)zmieszać z dowolnym innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem boczku wędzonego ;) Składniki (12 sztuk) 12 arkuszy papieru ryżowego olej roślinny do smażenia nadzienie 300g gotowanego mielonego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki

W kuchni wieczorem
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 249

majeranek czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy goździki         Dodatkowo    : laska białej kiełbasy suszone śliwki 2 łyżki smalcu rękaw foliowy Sposób przygotowania : Mięso umyłam, osuszyłam.Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i porządnie wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso.Do boczku włożyłam wyjętą(...)jelita białą kiełbasę, zrolowałam i owinęłam sznurkiem.Schab wydrążyłam ostrym długim nożem i nafaszerowałam śliwkami. Zapeklowane mięso przełożyłam do dużego pojemnika i powkładałam w kilka miejsc liski laurowe, wstawiłam do lodówki. Po 24 godzinach obróciłam mięso na drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab

Gosia gotuje
Pierogi z mięsem 129

Pierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio   po rosole z kluseczkami  zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam po przepis(...)Składniki na ciasto: 2  i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Składniki na farsz: 40 dkg  gotowanego mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu pół pęczka szczypiorku 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku pół łyżeczki majeranku Sposób przygotowania : Ugotowane mięso i marchewkę

Gosia gotuje
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 159

śliwek 5 dkg suszonych moreli Marynata : 1/2   główki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz majeranek czerwona papryka w proszku Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika ( z pokrywką). W miseczce połączyć oliwę, miód, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i papryki oraz łyżeczkę majeranku. Mięso przedziurawić(...)nafaszerować śliwkami i morelami. Ja miałam szynkę zwartą, więc nie było konieczności obwiązywania jej sznurkiem, ale w przeciwnym wypadku dla otrzymania ładnego kształtu, warto to zrobić. Tak przygotowane mięso natrzeć marynatą, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach obrócić mięso na drugą stronę i ponownie natrzeć marynatą z dna pojemnika. Pozostawić w lodówce na kolejną

Gosia gotuje
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 212

zapraszam na kolejne łazanki po  tych  ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić w wersji wegetariańskiej bez mięsa, bo też smakują wybornie, ja jednak wybrałam połaczenie smaków mięsa, grzybów i kapusty...było bardzo smacznie. Składniki: 300 g makarou ( u mnie muszle 300 g kapusty kiszonaej(...)słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący wrzucić pokrojone mięso, doprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około

Gosia gotuje
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 221

wiele sposobów, co pokazuję poniżej. Takich placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale jak juz wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki(...)ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys  IrysIi 1  mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól

Gosia gotuje
Enchiladas 211

wiedziałam że zawitają i w mojej kuchni :) Wprowadziłam niewielkie zmiany. Składniki na 2-3 porcje Farsz: 1 łyżka oleju   1 cebula   1- 2 papryczki chili 50 dag mięsa mielonego   15 dag   startego sera żółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula    2 ząbki czosnku(...)łyżeczki pieprzu kajeńskiego   1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szkl śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić

Fabryka pomysłów
Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym 221

własny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie(...)owinąć folią aluminiową. Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone: 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku szczypta soli Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący się

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą 182

dzisiejszy obiad polecam pyszną zupę gulaszową z kukurydzą. Do jej przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem. SKŁADNIKI : 60 dag mięsa gulaszowego z indyka, 1 marchewka, ćwiartka selera, 1 cebula, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 1 łyżka(...)mąki, 3 łyżki masła, szczypta majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroję w kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bitki schabowe 295

schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni.Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające sie w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli. Składniki: około 80 dkg schabu(...)cebula olej, mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz 1 szklanka wody Wykonanie: mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folia spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem 503

ogórek szklarniowy sól pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie :  Ryż ugotować - najlepiej, żeby nie był rozgotowany . Pierś z kurczaka umyć osuszyć i  pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie - tak by mięso było białe na wierzchu jak i w środku , doprawić solą pieprzem i czosnkiem - nie trzeba mocno smażyć piersi ponieważ mięso "dojdzie" w piekarniku. Mięso trzeba doprawić dość mocno. Ryż wyłożyć(...)naczynie żaroodporne, następnie podsmażone mięso. Zetrzeć na tarce świeżego ogórka - odsączyć i zakryć warstwę mięsa. Wszystko zalać śmietanką. Zapiekać okolo 15 minut, następnie posypać startym żółtym serem - zapiec do rozpuszczenia

Garnkowe fanaberie
Kurczak pieczony z nutą cytrynową i czosnkiem 261

być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można kurczę piec od razu Piecyk nagrzewamy(...)grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie  podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kociołek z wieprzowiną 382

strąka papryki żółtej i czerwonej puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy) łyżka masła tymianek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać powstały bulion do miseczki. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju(...)dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą, tak by lekko pokrywała mięso. Dodać liście laurowe, zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. W tym czasie oczyścić pieczarki (większe pokroić w połówki lub ćwiartki). Dodać je wraz z pokrojoną w paski papryką i pomidorami z zalewą do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż wszystkie składniki będą

Konrad Gotuje

Proponowane wyszukiwania