mięso - 63110 przepisów (strona:479/4208)

Indyk i Prosiak w majeranku stali. 134

potrzebujemy: 1100 g karkówki wieprzowej 700 g filetu z indyka 10 g peklosoli 15 g soli kuchennej łyżeczkę gorczycy 2 kopiaste łyżeczki majeranku filiżankę wody 2 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm. Doprawiamy solami, gorczycą, majerankiem. Dobrze wyrabiamy, aby mięso zaczęło się "kleić". Dosypujemy żelatynę i zalewamy filiżanką wody. Wyrabiamy dopóki mięso nie wchłonie całej wody. Kiedy(...)woda jest już cała wchłonięta mięso pakujemy do szynkowaru wyłożonego specjalnym woreczkiem i dobrze ubijamy, aby nie było wolnych przestrzeni. Odstawiamy do lodówki na 24h. Następnego dnia nastawiamy szynkowar w wysokim garnku wypełnionym wodą. Całość parzymy około 3,5h, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 85 stopni C. Szynkowar pozostawiamy jeszcze we wrzątku na około godzinę. Wykładamy do ostygnięcia. Później

MamaOskarka
Schab z Szynkowara, sprasowane dwa kawałki 213

Lubię domową wędlinę z kilku względów. Ograniczam drogę faszerowania mięsa chemią, bo omijam etap nastrzykiwania i szpikowania wędliny różnymi środkami, którego składu nie do końca rozumiem. Wędlina jest smaczniejsza i dłużej zachowuje świeżość. Przepis, jakiś czas temu znalazłam u przesympatycznej blogerki Kulinarne Szaleństwa Margarytki i tak mi się spodobał, że został u mnie na dłużej, teraz tylko sobie coś(...)jeden na drugi. Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw. Na koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do szynkowara,jeden kawałek na drugi i zamknęłam szynkowar i wstawiłam go do lodówki na 4 dni. Po czterech dniach na dnie garnka umieściłam lnianą ściereczkę, zagotowałam wodę, zmniejszyłam

Blondynka Gotuje
Gulasz zapiekany w kajzerce 149

cebule 1 papryka 3 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz oregano cząber szczypta cynamonu słodka i ostra papryka szczypta kurkumy mała śmietana 18% olej kilka kajzerek Wykonanie: Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, liść laurowy i zele angielskie, smażyć aż mięso zmieni kolor. Mięso zalać wodą(...)dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie przez około 1,5 godziny. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Paprykę dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka. Śmietanę wymieszać z odrobiną sosu i dodać ją do gulaszu. Gulasz doprawić i doprowadzić do wrzenia. Ściąć wierzchy

Mama Gotuje
Danie główne : Kebab z indyka 209

warunki do grillowania wspólnie ze znajomymi wyciągnęliśmy grilla i postanowiliśmy posiedzieć na świeżym powietrzu. Tym razem oprócz kiełbasy, grillowanego karczku czy żeberek postanowiliśmy zrobić coś innego. Użyć całkiem innego mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej papryki oraz bułki tartej(...)dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę. Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym mięsem tak aby mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków. Grill dobrze rozpaliłem a gałązki po rozmarynie i tymianku rzuciłem na rozgrzane węgielki po czym położyłem ruszt a na nim nasze kebaby. Cienkie rulony z mięsa nie potrzebują tyle czasu na ruszcie co karkówka

Full Smaku
Bitki schabowe z sosem grzybowym 502

litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka pietruszki. Wykonanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków. Wszystkie przyprawy oprócz soli mieszamy i nacieramy nimi mięso. Mięso wstawiamy na 30 minut do lodówki.  W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby suszone drobno siekamy. Pieczarki myjemy i oczyszczamy a następnie kroimy na ósemki. Mięso(...)podsmażamy na oleju z obu stron na lekko złoty kolor. Dorzucamy cebulę i mieszamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby oraz pieczarki i podsmażamy 2-3 minuty. Mięso podlewamy wodą z grzybów oraz bulionem i dusimy przez około 30 minut.  Doprawiamy solą i jeśli mięso jest już miękkie to dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i posypujemy koperkiem i pietruszką

paapilotkaa
Comber z jelenia na sianie 161

ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi), 2 gałązki rozmarynu, siano, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawy rozgnieść, natrzeć nimi mięso. Odłożyć na pół godziny.   Mięso  podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Brytfankę wyłożyć sianem i rozmarynem, ułożyć na nim mięso, wbić w nie termometr i wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 170 stopni na około 30 minut, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 62 stopni.    Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Podałam z sosem z czerwonego wytrawnego wina. Comber jelenia ze sklepu dziki trop.   zastawa

królestwo garów
Boczek z dzika zawijany 438

łyżki soli, gałązka świeżego rozmarynu, 8 jagód jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego, Przyprawy grubo zemleć lub roztłuc w moździerzu, wymieszać z solą, posiekanym rozmarynem, natrzeć mięso (mięsa nie myć). Mięso ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 4 – 5 dni, codziennie odwracając. Boczek z dzika umyć, osuszyć, mocno zrolować, związać(...)nitką jak baleron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na kilka godzin. Ja wstawiam mięso na noc, piecze się około 7-8 godzin. Następnie podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 20 minut aż mięso się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia, zdjąć sznurek. Podawać na zimno. Dobrze jest położyć gałązkę rozmarynu, obok boczku podczas pieczenia. zastawa

królestwo garów
Przepiórki faszerowane 137

przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać(...)mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą

królestwo garów
Comber jagnięcy 130

comber jagnięcy – 800 g, sól, pieprz, 4-5 ząbków czosnku, garść listków rozmarynu, oliwa, Mięso oczyścić z błon, końcówki kości oczyścić z mięsa, umyć, osuszyć. Czosnek rozgnieść, rozmaryn posiekać, wymieszać z solą i pieprzem. Natrzeć przyprawami mięso i odstawić na co najmniej pół godziny. Następnie mięso obsmażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na 15 minut. Po wyjęciu, mięso odstawić na 8 minut aby odpoczęło. Comber jagnięcy podałam z młodą kapustą, karmelizowanymi młodymi marchewkami oraz podsmażonymi młodymi ziemniakami.     zastawa

królestwo garów
T-bone z grilla 108

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Proponuję stek t-bone z grilla. Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw. T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim. Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj(...)mięsa: rostbef i polędwicę. T – bone, pieprz, sól, oliwa, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, Mięso oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Posmarować oliwą. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę gotować aby masło przeszło aromatem ziół. Trzymać w cieple. Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania. Czas

królestwo garów
Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” ) 214

gałązki jałowca,  Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek...). Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Odłożyć na kilka godzin(...)piersi obeschły. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Przed wędzeniem wbijam w mięso termometr. Gdy temperatura osiągnie 55 stopni kończymy wędzenie. Piersi odłożyć do ostygnięcia, obwiązać sznurkiem i powiesić

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 159

odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin(...)Mięso wyjąć a sos przecedzić. Mięso „obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi

królestwo garów
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 185

jajko, masło, Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek.  Wyluzować, ale nie jest to niezbędne. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać(...)mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 92

grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać(...)mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kaczkę natrzeć solą, odstawić

królestwo garów
Kaczka teriyaki 113

wlać do sosu, zamieszać, zagotować. Nogi kaczki ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni. Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry(...)włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe, wlać sos, wymieszać, zagotować. Posypać sezamem prażonym na suchej patelni oraz pozostałymi pestkami granatu. Podawać z ryżem.   zastawa

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania