sztandarowych dań kuchni greckiej, a przyrządzony według mojego przepisu bakłażan pozwoli na choćby krótkotrwałą podróż do słonecznej Hellady. Do przygotowania dania użyłem: 2 średnich bakłażanów, 400 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram sera feta, 200 gram serka homogenizowanego naturalnego, 2 szalotek, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 50 gram zielonych oliwek, 1 puszki pomidorów, 4 łyżeczek suszonego oregano, oliwy, soli, białego(...)wraz z czosnkiem. Smażyłem przez około dwie minuty, aż warzywa zrobiły się lekko szkliste, po czym dodałem na patelnię mieloną wołowinę. Przyprawiłem czterema łyżeczkami suszonego oregano i smażyłem, aż mięso straci czerwony kolor. Po usmażeniu mięsa dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów, sok z połowy cytryny i skórkę otartą z cytryny. Przyprawiłem solą i białym mielonym pieprzem. Całość podgrzewałem dalej
Wyprawy kulinarneDomowe wędliny, to jedne z lepszych jakie mogą zagościć na naszych stołach. Postanowiłam więc i ja sama zamarynować trochę mięsa i upiec w piekarniku, pomimo, że pracy mam aż nad to przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku(...)łyżek oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 1 łyżka przyprawy chili con carne 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mięso myję, osuszam na ręczniku papierowym i usuwam białe włókna. Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie
Bea(u)ty kitchenjako przystawka. Nigdy wcześniej nie robiłam marynaty jogurtowej, ale teraz na pewno się to zmieni, gdyż sezon grillowy już się rozpoczął i tę marynatę można spokojnie wykorzystać do marynowania mięsa na grill :) Składniki: 1- 1 1/2 kg surowej szynki Marynata: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka kminku 1 łyżka curry 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 płaska(...)Szynkę myję, osuszam na ręczniku papierowym i ostrym nożem wycinam białe włókna. Jogurt, kminek, curry i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem i dodaje rozgniecione ząbki czosnku. Mięso przekładam do rękawa do pieczenia, zalewam marynatą, dokładnie zawiązuje i wkładam do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu obracając mięso na druga stronę. Piekarnik nagrzewam
Bea(u)ty kitchenkarkówki Marynata: 12 łyżek oleju (u mnie sezamowy) 2 cebule sok z 1 cytryny 2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1/2 szklanki posiekanej świeżej sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Cebulę obieram, kroję w plastry, przekładam do miski, dodaję olej i wyciśnięty sok z cytryny. Wsypuje bazylię, doprawiam solą i pieprzem, wkładam mięso, obracam by było pokryte marynatą(...)odstawiam na minimum 12 godz.. Podczas marynowania, mięso obracam co 2-3 godz. Następnie przekładam mięso wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na co najmniej 2 godziny. Wyłączam piekarnik i odstawiam mięso do wystudzenia. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenShawarmą zajadałam się w Turcji, bardzo mi tam smakowała ta potrawa:) Dlaczego więc nie przygotować sobie takich pyszności w domu?? Przygotowałam, a jakże:) Obiad był pyszny, a mięso znakomicie komponuje się z surówką Coleslaw . Polecam. Przepis odpatrzony od Atinki: ) Składniki: 750 g filetów z kurczaka; 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki; 3/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki(...)mielonego imbiru; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego; 2 łyżki soku z cytryny; 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę; Mięso umyć i drobno pokroić. Przygotować marynatę: do miski wsypać przyprawy, dodać jogurt, sok z cytryny i czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do marynaty, zamieszać i odstawić do lodówki na całą
In my kitchenłyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej konieczności) Posiekać drobno cebulę, obsmażyć i dodać(...)mięsa Cukinię pokroić na 0,5.cm plastry i także lekko obsmażyć a następnie dodać do mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru 2- 3 liście laurowe sos sojowy do smaku (opcjonalnie) sól do smaku + 1,5 łyżeczki soli do namoczenia mięsa Przygotowanie W zimnej wodzie rozpuszczamy 1,5 łyżeczki soli, a następnie umieszczamy w niej mięso i pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wodę wylewamy, a mięso płuczemy(...)bardzo małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Przez cały czas gotowania rosół powinien tylko lekko "mrugać" W międzyczasie zbieramy pojawiające się na powierzchni "szumowiny" Następnie dokładamy pozostałe gatunki mięsa i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu odszumowując. Kiedy na powierzchni rosołu przestaną się zbierać szumowiny dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapierwszy robiłam pieczeń rzymską i jestem zadowolona z efektu, chociaż następnym razem doprawię ją jeszcze bardziej. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole. Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pieprz ziołowy sól chili bułka tarta(...)sucha bułka Wykonanie: Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, wbić jajka i wsypać bułkę tartą (ok. 1/2 szklanki). Wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę mięsa przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem. Piec przez
Pasja Smakuzdjęcie i przepis z tamtego roku, ale dodaję tutaj, może ktoś będzie miał ochotę na jej przygotowanie. Ja jutro zabiorę się za jej pieczenie. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego, 1 sucha bułka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka lubczyku, 6 jajek, 1 łyżka soli, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Bułkę namocz w cieplej(...)patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. 4 jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupek. Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj bułkę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj olejem. Połowę mięsa włóż do formy. Ugotowane jajka poukładaj
Moniki Smakołykizimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego(...)Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. W międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę
CookYourselfChyba najlepsza papryka jaką kiedykolwiek zrobiłam. Idealnie doprawiony farsz, idealne proporcje pomiędzy mięsem a ryżem. Do tego idealny czas pieczenia papryki - chyba w końcu mam TEN przepis na faszerowaną paprykę. Mój Mąż z tego powodu wcale nie narzeka ;) 'Papryka faszerowana' Składniki (na 4 porcje): - 4 czerwone papryki o płaskim spodzie - 0,5 kg mięsa mielonego - 100 g białego ryżu(...)puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty do posypania - sól, pieprz W blenderze zmiksować ze sobą cebulę, czosnek, ocet, kmin rzymski, papryczkę chilli/habanero. Pastę wymieszać z mięsem i odstawić w chłodne miejsce - najlepiej na całą noc. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Doprawić cukrem, cynamonem, sosem sojowym, oregano
CookYourselfMięso umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół.ząbki czosnku Wrzucić do wody czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę oraz pieprz. Zagotować.i gotować okolo 20 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek, tymianek i rozmaryn. Wywar przestudzić i później rozpuścić w nim sól peklową. Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi(...)przykryć całkowicie mięso. Naczynie zakryć pokrywką. Mięso obracać codziennie. Peklowanie powinno trwać 7-14 dni w temperaturze 6-8°C. Upeklowaną szynkę należy obmyć i osuszyć.Rozgrzac wędzarnie ,dokładnie ja osuszyć ,ogrzewając dymem.Do ogrzanej wędzarni wkladamy mięsko i wędzimy .Temperatura nie powinna być wyższa niż 60-70°C. Wędzimy według własnych potrzeb ,ale minimum 3-4 godz..Wszystko zależy
w mojej kuchniszybki obiad. To taka jesienno-zimowa wersja polędwiczki wieprzowej. Zdjęcie podpatrzyłam gdzieś w gazecie i do niego ułożyłam przepis. Wyszło pysznie. Orzechowa skorupka po zapieczeniu jest bardzo chrupiąca, a mięso w środku pozostaje soczyste. Tak przyrządzona polędwiczka śmiało może zająć miejsce również w świątecznym menu. Oprócz jabłek jako dodatek polecam także selerowo-ziemniaczane purée (przepis wkrótce). Składniki na 4 porcje(...)Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso 2-3 minuty z każdej strony
Pełny talerzPity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny 4 chlebki pita Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Przyprawę wymieszać z łyżką oleju. Zalać mięso, wymieszać, żeby wszystkie kawałki były przykryte. Odstawić do lodówki na 15 minut. Ogórki obrać opłukać, osuszyć. Zetrzeć
Pełny talerzłyżek musztardy miodowej garść orzechów włoskich sól i pieprz 250 ml wina pinot noir 300 ml wody 1-2 kostki gorzkiej czekolady (70% kakao) masło lub olej do smażenia Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster przykryć kawałkiem folii spożywczej i cienko rozbić. Jabłko pokroić na plastry, a potem w słupki. Każdy plaster mięsa lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować(...)musztardą. Następnie ułożyć wzdłuż mięsa po plasterku sera, specku i 1-2 słupki jabłka w poprzek, posypać orzechami. Ciasno zwinąć roladki spinając końcówkę szpilą lub wykałaczką (przed podaniem usunąć). Każdą roladę lekko obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. W głębokiej patelni lub garnku, rozgrzać tłuszcz, obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na drugiej patelni, przełożyć do mięsa. Dolać
Pełny talerz