mięso - 63110 przepisów (strona:476/4208)

Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 198

łyżki oliwy do marynaty 7 łyżek oliwy do smażenia  około 5 szklanek bulionu może być warzywny 1 sos pieczeniowy Winiary 1 . 1,5 łyżki mąki  Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w plastry.   Natrzeć przyprawami , odrobiną vegety  i około 4 łyżkami oliwy. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki . Przełożyć do pojemnika , zamknąć(...)odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy    , przełożyć mięso i obsmażyć, następnie wlać 3 szklanki bulionu i dusić pod przykryciem , jeśli bulion za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie troszkę wody. Gy mięso zmięknie dodajemy około 2 szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z  mąką , wlewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 240

temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami(...)białkowa wędliniarska do 100 stopni C, średnica 55 mm, ok. 2 mb Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami w ilości swoich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 281

GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieprzne Łazanki z młodą kapustą i karkówką. 646

kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy 10-15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli. Tak podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do garnka ( ale nie tego(...)kapustą ) . Zalewamy wodą - cm ponad powierznię mięsa . Gotujemy na średnim ogniu ok.30 minut. Ugotowane mięso wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Rosół orientalny 295

mogę sobie na taką wersję pozwolić ... A że miałam również ochotę zjeść najnormalniej w świecie to, co ugotuję dziś z myślą o blogu, jest to wersja z samym mięsem.  Na owoce morza pozwalam sobie tylko wtedy, gdy już nie mogę wytrzymać z tęsknoty i jem wtedy takie ilości, aby starczyło na cały rok.  Kolejną sugestią z mojej strony(...)jest również wersja bez mięsa, na samym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian.  Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu

Garniec Magalie
Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym 663

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym SKŁADNIKI: ok. 400 g mięsa mielonego 2 duże cebule 1-1,5 kg ziemniaków majonez olej/oliwa sól pieprz pieprz ziołowy WYKONANIE: Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić mięso(...)usmażyć, aż się zacznie rumienić lekko. Na blaszkę/formę żaroodporną (moja wielkości ok. 25-20 cm),  wysmarowaną tłuszczem wyłożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, następnie wyłożyć warstwę mięsa z cebulką, a na to kolejną warstwę ziemniaków.  Potem wziąć ok. 200 ml wody, dodać do tego 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać i zalać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pieczona szynka 159

Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą(...)kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut, do momentu gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty i bezbarwny sos. Szynkę odstawić na ok. 20 minut nadal zapakowaną w folię. Po upływie tego czasu wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kebapczeta bułgarskie 164

Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej(...)jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina w sezamowej skorupce 94

Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić.  Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem(...)solą i pieprzem do smaku. Mięso opłukać, natrzeć pieprzem i solą i oprószyć dokładnie mąką.  Mięso ułożyć na blasze wyłożoną folią aluminiową na wierzch mięsa nałożyć masę z ziaren i piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Po upieczeniu pokroić mięso na grubsze plastry

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet drobiowy 372

sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera (grubość około 1 cm) 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1 marchewka łyżka oliwy z oliwek 2 listki laurowe pieprz w ziarenkach (około 6) 2 kulki(...)kulki ziela angielskiego sól 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka (L) Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę dodajemy mięso mielone oraz piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 186

polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy(...)osobnym. Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny gotowałam mięso z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego w wodzie, musi być jej tyle, aby przykryć mięso plus nieco ponad tę powierzchnię. W czasie gotowania należy ściągnąć z powierzchni wody burzyny, które wytwarzają się podczas gotowania mięsa. Po tym czasie dodałam resztę składników i gotowałam dopóki nie zmiękły ziemniaczki. Na koniec

MamaOskarka
Zupa z botwinki z cielęciną 193

zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa prosta, pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera(...)ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek

Moja Delicja
Roladki wieprzowe 137

Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą podczas robienia rolad jest zakup właściwego kawałka mięsa a następnie jego odpowiednie pokrojenie. Najłatwiej zrobić rolady z podłużnego kawałka szynki ponieważ najłatwiej go pokroić. Mięso myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron(...)kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę w słupki a ogórki wzdłuż na pół na następnie również wzdłuż na 3-4 kawałki. Zawijanie. Kładziemy rozbite mięso, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Następnie posypujemy cebulą, układamy po kawałku słoniny i ogórka i mocno zwijamy. Jeżeli mamy wystarczająco duże kawałki mięsa możemy dołożyć po jeszcze jednym kawałku słoniny

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 215

czosnku żelatyna sól Przygotowanie: Przygotowanie galarety jest bardzo proste. Nóżki wieprzowe oraz golonkę należy umyć i oczyścić z ewentulanych pozostałości po świńskim „futerku”. Można to zrobić opalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy(...)wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało) ok 4 h (można dłużej). Mięso powinno odchodzić od kości. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchewki możemy użyć do ozdoby, resztę warzyw wyrzucamy. Wywar przyprawiamy

Kulinarna Patilogia
Lazania z mięsem mielonym 185

Lazania to doskonały sposób na danie obiadowe lub proszoną kolację. Na pewno nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego opakowanie  plastrów lazanii 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki(...)mleka szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE  Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania