mięso - 63110 przepisów (strona:469/4208)

Udziec indyczy duszony z warzywami 192

łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną pastą nacieramy mięso z każdej strony, po czym(...)zwijamy. Dla bezpieczeństwa, można użyć do zawinięcia kuchennego sznurka. Przyprawiony udziec można odstawić do lodówki na kilka godzin lub pozostawić na przynajmniej godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mięso podsmażamy z każdej strony na gorącej patelni, do zbrązowienia skórki. Obrane warzywa kroimy w niezbyt grube plastry, cebule zaś kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię z mięsem

Kuchenna Kontrrewolucya
Perska zielona potrawka mięsna z selerem naciowym 190

Brytanii. ;) Jest to oczywiście żart, bo ta konkretna potrawa, w przeciwieństwie do kreskówkowej, jest naprawdę smaczna i nie zawiera w sobie dziczyzny. Kolor jednak i pływające w niej mięso kojarzą mi się nieodzownie z dzieciństwem i skrzywioną miną Obeliksa na jej widok. :) Serdecznie zachęcam do spróbowania, bo ten przysmak wprost z Iranu jest niezwykle prosty i wbrew pozorom szybki(...)trzema łyżkami oleju rzepakowego i wrzucamy na nią cebulę. Podsmażamy delikatnie aż się zeszkli, po czym dorzucamy na patelnię zmiażdżony czosnek i znowu smażymy kilka chwil. Umyte i osuszone mięso kroimy na kawałki wielkości jednego kęsa (niezbyt dużą kostkę). Dorzucamy je do cebuli i czosnku na patelni, posypujemy łyżeczką kurkumy, łyżeczką soli i czarnym  świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy wszystkie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak w galarecie 318

przyprawa do zup (ja użyłam Ziarenek Smaku Winiary) Ćwiartki kurczaka i marchewkę włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu dopóki mięso się nie ugotuje a marchewka nie zmięknie. Lekko wystudzić. W międzyczasie ugotować również jajka na twardo. Mięso i marchewkę wyjąć, płyn zachować. Mięso obrać z kości i pokroić na niewielkie kawałki(...)plasterki. Marchewkę również pokroić w plasterki. Naczynia, w których będą przygotowywane galarety opłukać zimną wodą. Na dnie układać po plasterku jajka, następnie wkoło kukurydzę oraz marchewkę. Na końcu dołożyć mięso z kurczaka. Jeśli ktoś lubi może dodać także groszek. Bulion, pozostały po gotowaniu mięsa zagotować. Jeśli trzeba, dolać trochę wody by w całości płynu było niecałe 2 litry. Doprawić

My simple kitchen
Schab z sosem pieczeniowym i przyprawami Rafex 238

łyżki oliwy do marynaty 7 łyżek oliwy do smażenia  około 5 szklanek bulionu może być warzywny 1 sos pieczeniowy Winiary 1 . 1,5 łyżki mąki  Wykonanie :   Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w plastry.   Natrzeć przyprawami , odrobiną vegety  i około 4 łyżkami oliwy. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki . Przełożyć do pojemnika , zamknąć(...)odstawić na noc do lodówki . W rondlu rozgrzać około 7 łyżek oliwy    , przełożyć mięso i obsmażyć, następnie wlać 3 szklanki bulionu i dusić pod przykryciem , jeśli bulion za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie troszkę wody. Gy mięso zmięknie dodajemy około 2 szklanek bulionu w 1 szklance rozrabiamy sos pieczeniowy z  mąką , wlewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Mielonka w osłonkach wędliniarskich 285

temp. ok. 25 stopni), potem bez problemu nadziewa się je masą mięsną, kiełbasa wygląda jak ze sklepu, gdyż ma bardzo regularny kształt. Nasza domowa mielonka jest ze 100% mięsa wieprzowego, a przygotowana w osłonkach lepiej sprawdza się na kanapkach niż ta ze słoika, dlatego zachęcamy byście zrobili ją sami w domu, gdyż to nic trudnego, a przyprawy dobierzcie sobie sami(...)białkowa wędliniarska do 100 stopni C, średnica 55 mm, ok. 2 mb Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę posypujemy solą i cukrem, peklujemy w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia mięso mielimy w maszynce na grubym sitku ok. 8 mm. Przyprawy mieszamy w 100 ml wody, dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy z mielonym mięsem. Doprawiamy wędliny przyprawami w ilości swoich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 320

GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieprzne Łazanki z młodą kapustą i karkówką. 681

kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy 10-15 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli. Tak podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do garnka ( ale nie tego(...)kapustą ) . Zalewamy wodą - cm ponad powierznię mięsa . Gotujemy na średnim ogniu ok.30 minut. Ugotowane mięso wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Rosół orientalny 340

mogę sobie na taką wersję pozwolić ... A że miałam również ochotę zjeść najnormalniej w świecie to, co ugotuję dziś z myślą o blogu, jest to wersja z samym mięsem.  Na owoce morza pozwalam sobie tylko wtedy, gdy już nie mogę wytrzymać z tęsknoty i jem wtedy takie ilości, aby starczyło na cały rok.  Kolejną sugestią z mojej strony(...)jest również wersja bez mięsa, na samym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian.  Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu

Garniec Magalie
Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym 712

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym SKŁADNIKI: ok. 400 g mięsa mielonego 2 duże cebule 1-1,5 kg ziemniaków majonez olej/oliwa sól pieprz pieprz ziołowy WYKONANIE: Mięso zmielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki 2-3 mm (jak ogórki na mizerię). Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę lub ćwierćksiężyce cebulę, kiedy się zeszkli - wrzucić mięso(...)usmażyć, aż się zacznie rumienić lekko. Na blaszkę/formę żaroodporną (moja wielkości ok. 25-20 cm),  wysmarowaną tłuszczem wyłożyć warstwę ziemniaków pokrojonych w plasterki, następnie wyłożyć warstwę mięsa z cebulką, a na to kolejną warstwę ziemniaków.  Potem wziąć ok. 200 ml wody, dodać do tego 3-4 łyżki majonezu, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać i zalać

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pieczona szynka 190

Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą(...)kulką. Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki. Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut, do momentu gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty i bezbarwny sos. Szynkę odstawić na ok. 20 minut nadal zapakowaną w folię. Po upływie tego czasu wyjąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kebapczeta bułgarskie 204

Kebabczeta jest to bułgarska potrawa z grillowanego mięsa mielonego z przyprawami. Mięso jest ukształtowane w podłużne kiełbaski, podobne do hot dogów . Kebabczeta jest bułgarskim odpowiednikiem serbskiej Cevapcici. Z racji tego, że do sezonu grillowego jeszcze daleko, to proponuję dziś wersję domową- smażoną. Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego lub 0,5 kg wołowego + 0,5 kg wieprzowego) 3 łyżki bułki tartej(...)jaja 2 cebule białe 1 kefir lub maślanka 1 łyżeczka kminku sól, pieprz natka pietruszki ½ szklanki oleju do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić dwa razy, dodać bułkę tartą, jaja, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, cebulę oraz kminek. Masę należy wyrabiać około ½ godziny wlewając w międzyczasie wodę około ½ szklanki, aż masa będzie odstawać od rąk. Następnie włożyć mięso do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Wieprzowina w sezamowej skorupce 131

Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 dag ziaren sezamowych 5 dag pestek dyni 2 białka jaj 4 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziarenka sezamowe i pestki dyni zmielić.  Następnie ubić białka na sztywno. Połączyć ubite białka ze zmielonymi ziarnami, olejem(...)solą i pieprzem do smaku. Mięso opłukać, natrzeć pieprzem i solą i oprószyć dokładnie mąką.  Mięso ułożyć na blasze wyłożoną folią aluminiową na wierzch mięsa nałożyć masę z ziaren i piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Po upieczeniu pokroić mięso na grubsze plastry

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet drobiowy 401

sprzyjają pieczeniu domowego pasztetu więc nie pozostało mi nic innego i wzięłam się do dzieła ! Przepis znalazłam na stronie kotle.tv polecam! ;) Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 450g) 500g mięsa mielonego z indyka plaster selera (grubość około 1 cm) 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1 marchewka łyżka oliwy z oliwek 2 listki laurowe pieprz w ziarenkach (około 6) 2 kulki(...)kulki ziela angielskiego sól 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka (L) Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę dodajemy mięso mielone oraz piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 219

polędwiczki z królika, bądź kawałek innego dobrego mięska mała garść poszatkowanej młodej kapusty 1 ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy(...)osobnym. Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny gotowałam mięso z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego w wodzie, musi być jej tyle, aby przykryć mięso plus nieco ponad tę powierzchnię. W czasie gotowania należy ściągnąć z powierzchni wody burzyny, które wytwarzają się podczas gotowania mięsa. Po tym czasie dodałam resztę składników i gotowałam dopóki nie zmiękły ziemniaczki. Na koniec

MamaOskarka
Zupa z botwinki z cielęciną 230

zupę botwinkową , który towarzyszy nam od lat. Była to wersja zupy botwinkowej bez mięska, choć na wywarze drobiowym. Dzisiejsza zupa z botwinki to wersja na wywarze cielęcym, a ugotowane mięso cielęce dodawane jest do zupy. Zupa prosta, pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera(...)ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji   Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek

Moja Delicja