szkodzi powalczyć ze stekami w zaciszu domowej kuchni. My najbardziej lubimy steki z polędwicy wołowej, ale równie dobrze możecie je przygotować z antrykotu lub rostbefu. Ważnym jest, aby mięso zanim trafi na patelnie lub na grilla nie było prosto z lodówki. Wyjmijcie je wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa preferujecie, smażymy steki odpowiednią(...)ilość czasu. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że nie przewracamy mięsa na patelni tysiące razy. Smażymy najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Ciągłe obracanie mięsa powoduje, że staje się ono suche, mało soczyste, wręcz twarde. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. Steki: 2 plastry polędwicy wołowej ( po 180 - 200 g każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia
W kuchni KatieKtóż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia nadzienie 300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole) 500 g pieczarek 100 gram żółtego sera 1 por 1 średnia cebula sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią olej Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy
kgwjanczewoIndyk jest zdecydowanie zdrowszy od wieprzowiny, bo jest chudszy i bardziej bogaty w białko. Klopsiki z indyka w smaku nie ustępują tym wieprzowym ani tym zrobionym z mieszanych gatunków mięsa. Te są mocno ziołowe, skąpane w pysznym, piwnym sosie. Idealnie pasuje do nich młoda glazurowana marchewka. SOS Z PIWA PALE ALE American pale ale to piwo wytwarzane na drożdżach(...)minut. Pamiętamy o mieszaniu. Po odparowaniu gaz pod sosem wyłączamy. Próbujemy sosu czy nie za gorzki, ewentualnie dosładzamy go jeszcze do smaku. KLOPSIKI ZIOŁOWE Mięso indyka i jajko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suchą bułkę, szalotki i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich czosnek, przyprawy i zioła a całość umieszczamy w malakserze. Mielimy wszystko ze sobą
Karo in the Kitchengęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć(...)mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie Dziki Trop
królestwo garówwina sok z cytryny 1 łyżka oliwy 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Schab opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plastry. Mięso oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Przykryłem i odstawiłem na pół godziny. Rozgrzałem na patelni oliwę, obsmażyłem mięso. Dodałem wino, miód i dusiłem pod przykryciem około 10 minut(...)Mandarynki po umyciu sparzyłem, pokroiłem w plastry. Włożyłem do mięsa, dusiłem razem dalej około 3 minuty. Z sosu wyjąłem mięso i mandarynki, ułożyłem je na ogrzanym półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z odrobiną wody, wlałem do sosu i gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem go solą i pieprzem. N a suchej patelni zrumieniłem płatki migdałowe. Polałem sosem mięso i posypałem płatkami migdałowymi
R'n'G Kitchenjeszcze badziej podkreślić smak sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy(...)łyżki mąki 2 łyżki ostrej musztardy ½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu musztardy szczypiorek do posypania Rozkrój pierś, posól, przypraw pieprzem i ziołami. Zwiń w rulon. Zwiąż sznurkiem do mięsa lub użyj wykałaczek. Zrumień mięso z na maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz indyczą pierś tak długo aż temperatura mięso
codojedzeniaZupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:) Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam(...)około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka) może być z łopatki np takiej KLIK 2 średnie cebule główka włoskiej kapusty ( około 80 dag) 10 dag ryżu 2-3 łyżki suszonej włoszczyzny 5-6 ziarenek pieprzu koncentrat pomidorowy ( 200 g) np taki KLIK kubek śmietany ( 180 g) sól pieprz biały majeranek zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniebekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia. Dorada to zdecydowanie(...)jedna z moich ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa
Karo in the KitchenCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego(...)wody łyżka miodu ząbek czosnku (zmiażdżyć) płaska łyżeczka mielonego imbiru oraz: mąka krupczatka (ok. szklanki) olej do głębokiego smażenia ( ok 700ml) Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w długie i cienkie kawałki. Składniki zalewy połączyć i dodać mięso. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Olej rozgrzać, kawałki mięsa obtaczać w mące, wrzucać
Maślane ciasteczkopolecam jeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. Smacznego ;) Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru(...)muszkatołowej świeżo startej 2-3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między
Krakowskie smaki AniCukinia faszerowana to doskonały pomysł na obiad, jest lekkostrawna a zarazem bardzo smaczna. Składniki: 3 małe cukinie 500 gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy(...)pół, usuwamy gniazda nasienne.Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty
Bajeczna KuchniaDzisiaj mam dla was przepis na Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Kolorowa propozycja która może być samodzielnym daniem lub przystawką. Uwielbiam takie papryki jeść zarówno na obiad jak i na kolację (generalnie lubię kolacje na ciepło a wy?). To taka klasyczna wersja która każdemu (oprócz wegetarian) przypadnie do gustu. Papryka jest bogatym źródłem witaminy C a także(...)Papryka żółta i czerwona zawiera 4 razy więcej witaminy C niż cytryna. Spożywanie tego warzywa pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni nasz organizm przed chorobami układu krążenia. Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka
W kuchennej krainiemałe szaleństwo. składniki ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku sól przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso(...)lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160 st C. Mięso, zawinięte w folię, położyć na blaszce i wstawić do piekarnika na ok 2 godziny lub do czasu aż wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 68 st C . Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Wystudzone mięso wyjąć z folii, przestudzić, wstawić na parę godzin do lodówki. Kroić
Stare GaryWyborna propozycja obiadowa dla całej rodziny: gulasz wołowy na dziko podany z kluskami śląskimi. Miękkie kawałeczki mięsa w aksamitnym acz wyrazistym sosie, doprawione cebulą, czosnkiem, papryką i aromatycznymi przyprawami. Całość dania uzupełnia subtelny smak czerwonego wina… Poezja :) Składniki: 1 kg wołowiny bez kości (np. udźca) 2 cebule 4 ząbki czosnku 10 ziaren czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście(...)pół łyżeczki ostrej papryki ok. 300 ml wywaru (może być z kostki) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Pod koniec dodajemy pokrojoną w cienkie pół
MyCookBook.plkapusty (białej lub włoskiej), potem długo gotowany w bulionie, podany z pomidorowym sosem. Pychotka! :) Składniki (na ok. 15-20 szt.): główka kapusty (ja użyłam białej) ok. 750 g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka) 50-70 g ryżu (przed ugotowaniem) sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki przyprawa do mielonego mięsa (nie jest niezbędna, ale ja bardzo(...)widelców. Gdy odcięte i wyjęte liście przestygną odcinamy z nich nożem twarde zgrubienia (główny nerw), ale tylko jego zewnętrzną, wystającą część, by uzyskać równą powierzchnię (nie wycinamy ich zupełnie). Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ręką. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (może być lekko twardy - zmięknie podczas duszenia). Ponownie wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy
MyCookBook.pl