ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki papryka słodka suszona papryka ostra czosnek niedźwiedzi suszony Na sam początek żeberka porcjujemy i myjemy. Na rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około 20 minutach mamy ładnie zrumienione mięso - to odpowiedni moment na dodanie rozkrojonych w pół pieczarek, cebuli pokrojonej w grube kawałki, zgniecionego(...)czosnku i doprawienie naszego mięsa czosnkiem niedźwiedzim, papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przykrywamy patelnie na około 10 minut - po tym czasie pieczarki powinny puścić wodę, więc na patelni lądują liście laurowe. W misce blanszujemy nasze pomidorki koktajlowe, żeby obrać je ze skóry. Po tym czasie na patelni powinna zgromadzić się znacząca ilość wody - jeżeli tak nie jest po prostu
Kuba Gotujemięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)Mięso smażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Stopień wysmażenia zależy od naszych upodobań. Zalecam stopień średnio wysmażony (mięso po dotknięciu placem „odbija się”, a temperatura w środku wynosi 60 stopni). Jajko usmażyć na oleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem. Sposób podania: Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie
królestwo garówamrożonego mięsa nie powinniśmy rozmrażać w wodzie, ponieważ będzie mdłe i suche. Najlepiej po wyjęciu mięsa z zamrażarki włożyć je do miski i zostawić w lodówce, aby mięso powoli się rozmroziło. Co prawda trwa to o wiele dłużej, ale tak rozmrażane mięso będzie smaczniejsze, warto więc poczekać. W ten sam sposób możemy oczywiście rozmrażać nie tylko mięso, ale również wędlinę
Przepisy i porady kulinarnemielony z cukinią , cygańskie gołąbki i drobiowe mielone . Teraz przyszedł czas na mielone z kalafiorem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 5-6 kotlecików: ok. 500 g kalafiora 500 g mięsa mielonego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)przerwać proces gotowania. Odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę około 5 minut aż będzie miękka, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Cebulkę mieszamy z mięsem, bułką tartą i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. 3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju - mniej więcej do połowy wysokości kotlecików. Każdą różyczkę kalafiora obklejamy
My Culinary ArtKolejna odsłona mięsa mielonego - kulki, które można serwować na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąskę. Mimo że to mięso mielone to kulki są lekkie i łagodne w smaku. Sprawia to niewątpliwie dodatek migdałów. Natka pietruszki ma smak dominujący, dzięki niej kulki smakują jak warzywne a nie mięsne. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Składniki 500 g mięsa(...)Wykonanie Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i płatki migdałowe siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżeczkę
Pyza i SurówkaBucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego(...)mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu
codojedzeniapróbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, musztarda, majeranek, olej Przygotowanie: Żeby szaszłyk był dobry trzeba mięso pokroić w duże kawałki ok 4×4 cm minimum. W przeciwnym razie mięso sie wysuszy i nie będzie soczyste. Przygotowujemy marynatę – łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę słodkiej(...)karkówka jest smaczna. Pokrojone kawałki mieszamy z marynatą i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle zaczynam od pieczarki lub papryki. Koło karkówki dobrze jest umieścic boczek albo słoninę co daje mięsu dodatkowy „smaczek” i zapobiega wysychaniu. Tak przygotowane szaszłyki grilujemy
Kulinarna PatilogiaWitajcie :) Moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na gołąbki :) więc musiałam im zrobić :) Pyszne z młodej kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami a do tego wyśmienity sosik z lecza paprykowego firmy Orzech , palce lizać :) Gołąbki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl(...)Zapraszam :) Składniki : 5 woreczków ryżu 1 kg mięsa mielonego dowolnego ja dalam z indyka 2 główki kapusty włoskiej 2 duże cebule vegeta, pieprz do smaku 40 dag pieczarek 1 słoik Lecza paprykowego firmy Orzech 20 dag pieczarek 1 cebulka Wykonanie : Kapustę umyć , wyciąć głąb. W garnku zagotować wodę , parzyć kapustę aż zmięknie . W garnku zagotować lekko
Sama słodycz i szczypta chilijuż w domu podniosły się głosy, domagające się zmiany jadłospisu. Lekkie warzywne zapiekanki, musiały więc ustąpić, przed cięższym zestawem mięsiw. Ustępując naleganiom, wyjąłem z czeluści kuchennych szafek, maszynkę do mięsa, zdobiłem przegląd domowej wędzarni i zabrałem się do pracy. Sam również lubię, smak domowej kiełbasy, podanej razem ze smażonymi jajkami, czy tez nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej(...)pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3 g na każdy kg gotowego wyrobu) gorczyca biała czosnek możemy dodać inne ulubione przyprawy jednak zalecany jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek
Miód i pieprzbyły kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu? Składniki: 3-4 średnie bakłażany ok. 500 g mięsa z udźca indyczego kminek majeranek zioła prowansalskie 3 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 1 mała główka młodej kapusty 250 g kiszonej kapusty 6 duże pomidorów malinowych 1 mała cebula(...)liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Dodać
Czerwień i błękitsmażenia Szynkę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy w poprzek włókien, w plastry grubości około 1 centymetra lub, jeśli się uda, cieńsze. Każdy z plastrów ubijamy tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. (u mnie w domu jadało się wręcz płaskie jak naleśniki ;) ) Oprószamy je z każdej strony dość obficie solą i nieco mniej obficie pieprzem. Zanurzamy(...)wysokości garnka wlewamy wodę. Zagotowujemy ją z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Doprawiamy solą, ewentualnie w ostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Na bardzo niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem, gotujemy mięso aż będzie kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej
Kuchenna Kontrrewolucyawiemy nasza sklepowa wędlina na faszerowana jest jakimiś dodatkami chemicznymi że trudno je wymówić a co dopiero zapamiętać . Dlatego od lat piekę mięsa na kanapki . Taka pieczeń ma jeszcze taką zaletę że zaraz po wyjęciu z piekarnika ,można ją podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków i surówki . Może być coś innego jako dodatek . Natomiast po wystygnięciu jest znakomitą wędlinką(...)cebulę pokroić w talarki. Przełożyć to do miseczki, dodać -majeranek ,sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Krok 2 . Umytą i wysuszoną karkówkę wkładamy do suchej zaprawy i wcieramy ją w mięso , dokładnie w każdą szczelinkę . Na koniec należy mocno wklepywać zaprawę . Mama mówiła że im mocniej ją wklepię tym będzie smaczniejsza. Krok 3 . Tak przygotowaną karkówkę włożyć do lodówki
Eli GotowanieCoś na stół świąteczny. Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można tysiące kombinacji robić . Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji. Składniki 2 kg schabu ½ kg mięsa mielonego 2 łyżki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżka pieprzu mielonego garść śliwek suszonych sznurek bawełniany Wykonanie - Zmieszać sole z pieprzem. Łyżeczkę przypraw wsypać(...)mięsa mielonego dobrze wymieszać Odstawić do lodówki na dobę. - Do przegotowanej letniej wody wsypać 1 łyżeczkę mieszanki solnej, wymieszać do rozpuszczenia . - Schab rozkroić w z dłuż (ok 1 ½ cm szerokości) tak aby po rozłożeniu był kwadratowy płat Oprószyć mieszanką solną i wstrzyknąć raz koło razu przygotowany roztwór solny
Eli GotowanieTrochę dziwne zestawienie , ale ja takie lubię . Mięso drobiowe daje delikatność a wieprzowe wyrazisty smak. Mięso jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochę mniejsze niż 1 x 1 cm. Składniki 1 kg wieprzowiny ( łopatka) 1/2 kg filetów drobiowych 1/2 łyżeczki soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1/2 łyżeczki cukru 5-6 ząbków czosnku ( nie koniecznie(...)łyżka pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku ( może być mniej) 1/2 l wody Wykonanie - Umyte i wysuszone mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z sola i cukrem , odstawić w chłodne miejsce na noc. - Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część wody, dokładnie mieszać , ( maserować) Aż mięso stanie się kleiste . Wlać
Eli GotowanieNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ) . W dużym garnku mieszamy wodę z solą peklową i zanurzamy w niej schab , na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach
Ogrodnik w podróży