mięso - 63110 przepisów (strona:464/4208)

Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem 191

Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem czyli tzw. byliny to pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno(...)post Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Domowa szynka pieczona 329

ziarenek liść laurowy, 5 sztuk czosnek, 4-5 ząbków pieprz ziarnisty, 10-15 sztuk sól peklowa, 4 łyżki  Dodatkowo vageta, 1 łyżka majeranek, 1/2 łyżki przyprawa do mięsa Knorr, 1/2 łyżki czosnek granulowany, 1/2 łyżki papryka słodka, 2/3 łyżeczki pieprz, 1/3 łyżeczki Przygotowanie Szynkę myjemy, wycieramy do sucha. Obwiązujemy sznurkiem nadając kształt. Do dużego garnka wkładamy mięso i dodajemy(...)wszystkie składniki zalewy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-7 dni. Czas peklowania zależy od tego jak wielką mamy szynkę, na 1 kg mięsa wystarczą 3 dni. W czasie peklowania obracamy kilkakrotnie szynkę, możemy też strzykawką z grubą igłą naszprycować mięso zalewą w kilku miejscach. Po tym czasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą

Gotowanie moimi oczami
pieczeń rzymska 123

Składniki: 1,2 kg łopatki 2 jajka 1 czerstwa bułeczka 2 ząbki czosnku polskiego przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego , majeranek Sposób wykonania: Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć. Łopatkę zmielić. Do mięsa dodać bułkę,  jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek,i przyprawę do mięsa mielonego Składniki dokładnie wymieszać.Gdyby mięso było zbyt mocno(...)zbite można dodać odrobinę wody. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wsadzić mięso i dokładnie rozłożyć po całości. Piec 1.10 - 1.2. godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni

Darcia w kuchni
Pieczeń wieprzowo-wołowa z suszonymi pomidorami, papryką i cieciorką z puszki 139

Dziś wtorek, a więc, zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią na facebooku, na blogu pojawia się przepis z wieprzowiną. Na początek akurat padło na mięso mieszane, czyli wieprzowo-wołowe, ale z powodzeniem można taką pieczeń przygotować z samego mięsa wieprzowego. Dlaczego uważam to danie za zdrowe? Przede wszystkim dlatego, że taka pieczeń to idealny dodatek do kanapek - a co może być zdrowszego(...)pieczeń na bogato ;) Kategoria wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule

Kolorowy Przepisownik
Cymes nie cymes 218

szybko i są brane dokładki. Dodam, że jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula garść posiekanej natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła lub oleju (opcjonalnie)  pieprz i sól(...)smaku Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki średniej wielkości. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do garnka wlać litr wody, zagotować. Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.  Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso

Kuchcik gotuje
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 213

pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać.   Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu(...)opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę szybko

Karo in the Kitchen
W listopadzie w roli głównej – grillowana gęsina 175

godziny w lodówce ale nie więcej niż 12 godzin. Do marynaty możemy użyć dowolnego czerwonego wina. Nie musi być to wino pochodzące z Burgundii. Na godzinę przed grillowaniem mięso wyjąć z lodówki i odstawić do miejsca w temperaturze pokojowej. Grill przygotować do grillowania pośredniego. Oczyścić dokładnie ruszt i natrzeć go oliwą. W międzyczasie roztopić masło. Pierś z grilla umieścić(...)każdej strony. Gęś smakuje najlepiej średnio wysmażona. Więc uważajmy aby jej nie przeciągnąć na grillu. Przed podaniem piersi warto przykryć ją na 5 minut folią aluminiową. Taki odpoczynek mięsa pozwala na większą absorbację jego soków. Jeśli tak przygotowaną gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci. Marynowane piersi gęsi z grilla Dobrze przygotowaną gęsinę

naRuszcie
Mamusina botwinka 102

łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięsomięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa(...)zdjęciu wywar z mięsa i warzyw po zebraniu szumowin. Botwinkę drobno posiekać – liście, łodyżki i małe buraczki . Gdy mięso się już j.w. podgotuje, dodać do garnka botwinkę.  Na zdjęciu tuż po dodaniu posiekanej, surowej botwinki. Gotować na wolnym ogniu aż buraczki i łodyżki będą półmiękkie ok. 10 min. Dolać ocet winny i dalej jeszcze chwile pogotować.  Na zdjęciu

Grunt to przepis!
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 158

sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy  na 15 min. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego. Smażymy mięso z obu stron po 3-5 min w zależności(...)grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło. W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo wołowym 135

marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak by zakryła mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną(...)płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 135

mięsa na gulasz z dzika, 1 kg pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna(...)pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewać wodę. Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki wielkości kawałków mięsa. Pieczarki smażyć partiami na rozgrzanej patelni na rumiano. Do mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać. Dodać pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podałam z kluskami drożdżowymi kładzionymi. zastawa

królestwo garów
Hot-dogi na polskich cepeenach 176

lipa - co najwyżej można sevendejsa podgrzać na masce samochodu i wypić kawę z termosu. Jednak nadszedł i renesans na polskich stacjach z paliwem - wprowadzono na salony hot-dogi. Ile mięsa w mięsie? Byłem ciekaw co konkretnie oferują poszczególne koncerny na swoich stacjach. Okazuje się, że jestem zwykłym leszczem dla wielkich firm i nie mam wystarczającej siły przebicia aby uzyskać(...)biur prasowych: Orlenu, Bliskiej, BP, Statoilu, Shella, Lotosu informacji na temat: ile mięsa jest w sprzedawanych na stacjach paliw parówkach, jakie pieczywo używane jest do hot-dogów. Wydawało mi, że szybko uzyskam odpowiedź jednak rozczarowałem się. Zero odzewu. No bo kto leszczowi odpisuje. Ale doczytałem, że dziennikarze wyborcza.biz po tygodniu uzyskali informacje odnośnie ilości mięsa w parówkach (Lotos zasłania się

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 169

cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka i zawijamy całą rybę bardzo szczelnie folią spożywczą. Tak przygotowaną rybę możemy zostawić nawet na noc w lodówce aby smaki przeszły do mięsa ryby. Jeśli nie mamy na to czasu, wystarczy odstawić rybę na bok na kilkanaście minut, a następnie wrzucić do szerokiego garnka / głębokiej patelni z gotującą się wodą. Woda nie musi(...)minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby , a następnie o ddzielamy bardzo dokładnie mięso od ości - zaczynając od grzbietu po brzuch, wzdłuż ości. Zachowując ostrożność powinniśmy otrzymać duże płaty mięsa, które później będziemy porcjować dłońmi. Warto dokładnie oddzielić skórę, pod którą skrywa się w różnych zakamarkach

Right Behind The Kitchen
Mielonka pietruszkowa z szynkowara 248

fajne urządzenie, warto mieć je w kuchni. Dla tych co nie wiedzą co to jest, wyjaśniamy: to takie niewielkie urządzenie, zwykle walec (ale czasem sześcian) do którego wkłada się mięso (w całości lub w kawałkach), zamyka tłokiem i gotuje w garnku. Pod wpływem gotowania tłok prasuje mięso i robi się fajna wędlina. Zdecydowanie przydatna, gdy nie macie innej możliwości przyrządzania(...)peklowej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 ml wody Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze lub mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i wszystkie pozostałe przyprawy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania