mięso - 63110 przepisów (strona:487/4208)

Jak przygotować wołowe hamburgery? 156

może z dwóch :)  Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :)  Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde jak podeszwa, niezjadliwe a w ogóle po usmażeniu(...)soli - naprawdę niewiele 1 awokado 1 cebulka 2 ogórki kiszone keczup majonez sałata  a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie mięsa, dlatego nie będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :) Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mięsko z szynkowaru 148

ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko podać ilość użytej przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe.. mięso wieprzowe np.łopatka sól peklująca żelatyna dowolne przyprawy  Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie(...)wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę

Moje domowe kucharzenie
Smażony makaron 247

Ochota na smażony makaron naszła mnie podczas spaceru z córeczką. W sumie nigdy czegoś takiego nie jadłam, ale lubię makaron, lubię warzywa i lubię mięso, więc postanowiłam przyrządzić go zgodnie z własnymi upodobaniami i oczywiście zgodnie ze smakiem domowników. Wszystkie warzywa kroiłam sama, nie używałam mrożonych warzyw, dzięki czemu danie zyskało na smaku i aromat był na prawdę zaskakujący(...)tego dania dałam dwa rodzaje mięsa, czego właściwie nigdy nie robię, pomieszałam drób z wieprzowiną. Delikatność piersi kurczaka i wyrazistość szynki wieprzowej idealnie się komponowały. To danie można nazwać takim „śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki

dom-agi.pl
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 669

Składniki :                  na około 2 kg mięsa 2 l wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku  (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić(...)dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek.  Tutaj dowiesz się

Przepisy i porady kulinarne
Kotleciki mielone z marchewką. 149

Mniam,mniam kotleciki ! Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa ) Propozycja podania. 2 średnie marchewki 1 całe jajko 1 średnia cebula 1 mała czerstwa bułka 3 ząbki czosnku(...)pieprz  sól 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa bułka tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania :  Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Wołowina adobo 166

CZAS MARYNOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wołowinę myjemy osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W misce łączymy ocet, czosnek, liście laurowe, sos sojowy i pieprz. Wkładamy mięso i odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. 2. Mięso wyciągamy z marynaty (marynatę zostawiamy na później), osuszamy na ręczniku papierowym. W garnku z grubym dnem porządnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso(...)każdej strony na brązowo.  3. Zmniejszamy ogień, wlewamy marynatę i wodę, tak aby przykryć mięso. Doprawiamy solą i dodajemy cukier. Dusimy bez przykrycia godzinę, aż sos prawie całkowicie odparuje, a następnie 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas obracając mięso. Podajemy z ryżem. Sos powinien być w smaku słodko-kwaśny. Smacznego! :) Więcej azjatyckich przepisów znajdziecie na moim blogu KUCHNIA

My Culinary Art
Naleśniki meksykańskie 388

gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata(...)ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć

Kto ugości moich gości?
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 190

sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik<   Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc(...)szpinak i wszystko razem udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli szpinak jest gorzkawy, można dodać odrobinę cukru do niego. farsz mięsny: około 40 dkg mięsa mielonego , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżka oleju , sól , ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tacos z mięsem mielonym 249

Dziś naszła nas ochota na spróbowanie czegoś nowego dla nas.  Wybraliśmy w sklepie tacos są to tortille z mąki kukurydzianej. można ją wypełniać różnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami. My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką Nam taka przekąska bardzo zasmakowała  i zapewne będziemy próbować również innych(...)wariacji. Składniki : 8 tacos  300 g mięsa mielonego,  szczypta kuminu, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej  ząbek czosnku, sól i pieprz, mała puszka kukurydzy  pomidor, cebula czerwona, sałata,  olej do smażenia, Przygotowanie : Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem.  Dodajemy do tego

cookpl
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 142

mój tao ze swojej podróży po Toskanii. Tak więc w najbliższym czasie na mym stole i na blogu  będą gościć dania włoskie.  Składniki (wymieszać razem z mięsem): 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 łyżka condimento per pasta alla pizzaiola- origano, pomodoro, paprika, sale 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive(...)Jeżeli chodzi o dostępność produktów to są setki stron internetowych, które oferują asortyment z całych Włoch.  Czas realizacji wtedy takiego zamówienia do 3-5 dni roboczych.  Przygotowanie: Mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na małe pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią

ClauditteMissCooking
Wołowina z granatem 117

Składniki: 400 g mięsa wołowego 50 ml białego wytrawnego wina 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, tymianek sos sojowy 1 granat  kromka białego pieczywa Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną(...)cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć mięso do szybkowara  i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku będzie dłużej ).  Mięso wyciągnąć, do garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się

Gaździnka warzy
Duszona wołowina 130

Składniki: 800g mięsa wołowego 2 cebule 2 marchewki 4 ząbki czosnku 50g pora 2 łodygi selera naciowego 3 listki laurowe , 2 ziarenka ziela angielskiego zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, i mbir, rozmaryn kilka ziaren kolor owego pieprzu kilka łodyg natki pietruszki Przygotowanie:   Cebulę, marchewkę, c zosnek, por , seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć(...)skropić łyżką oleju i przypraw ić solą , piepr zem, imbirem, ziołami prowansalskimi, rozmary nem i tymiankiem. Patelnię dobrze rozgrzać z niewielką ilością oleju. Po łożyć na nią mięso i mocno podsmażyć. Na końcu dodać warzyw a, na 2 - 3 min. Wszystk ie składniki przełożyć do naczynia ż aroodpornego, zalać do połowy wod ą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz

Gaździnka warzy
Schab ze śliwką i warzywami 152

rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko(...)wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę....... Smacznego

Gaździnka warzy
Wieprzowina z pomarańczowo - morelowym akcentem 109

wieprzowiny  2 ząbki czosnku sól, pieprz ok 100 ml białego półwytrawnego wina Sos: sok z dwóch pomarańczy 2-3 łyżeczki konfitury morelowej kilka suszonych moreli Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolne kawałki, lekko rozklepać i przyprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.  Sok z pomarańczy wlać do garnuszka, dodać konfitury i drobno posiekane suszone morele. Trzymać na ogniu do momentu(...)zgęstnienia sosu często mieszając. Opcjonalnie można dodać szczyptę tymianku, soli - ona wydobędzie słodkość, lub odrobinę cukru. Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej - posmarowanej łyżką oleju. Smażyć z obu stron na mocny złoty kolor (do momentu kiedy mięso samo odlepi się od patelni - nie rwać go). Podlać odrobiną wina, redukować. Do mięsa dodać odrobinę soku z pomarańczy i morel. Kiedy ładnie

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania