mięso - 63110 przepisów (strona:487/4208)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 167

zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem(...)serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami lub żurawiną macerowaną w alkoholu.Składniki:1 kg grzybów leśnych (różnych),500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi),200 g wędzonego boczku,200 g wątróbek drobiowych,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego),1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 170

Prosty sposób na zagospodarowanie mięsa, które pozostało z gęsi pieczonej w całości. Na zapiekankę nadają się tylko soczyste kawałki. Jeśli udało się wam wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas(...)ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą), 3 gałązki zielonego jarmużu, resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa), oliwa.        Przygotowania: Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać od twardych łodyg. Z każdego płata ciasta uformować "tackę", w środku posmarować serkiem, wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 215

Królik to kruche, białe mięso z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (więcej o 30% od wołowiny). Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu (mniej niż w mięsie drobiu), polecane przez dietetyków i kardiologów osobom z chorobami układu krążenia. Królik zawiera cenne mikroelementy, rzadko występujące w innych mięsach, np. miedź. W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami(...)gałązki tymianku lub macierzanki, 1 chili, 1 czubata łyżka musztardy diją, 1 czubata łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia, mąka do posypania mięsa, sól i pieprz do smaku, do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili. Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć  mąką. W rondlu, w którym

SzczyptaSmaQ
Bułka brudasek 227

część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję) -  mąka pszenna - 750g - drożdże 15g - sól 15g - woda 520 ml(tem. pokojowa) - jajko 1szt NADZIENIE - mięso mielone 0,5 kg - przecier pomidorowy (dodałam 300 ml) - pieprz świeżo zmielony - sól morska - bazylia - tymianek - olej (pomidory, bazylia, czosnek) - mozzarella 1 szt - suszone pomidory 4 szt - trochę rozpuszczonego masła(...)wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości) - - w tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie - rozgrzewamy patelnie z  odrobina oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku) - wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy  - do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę  - mozzarellę kroje

Basia w kuchni
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 167

Lubię mięso :) a że czas już prawie zimowy i święta nadciągają przyprawa do piernika nie opuszcza mnie w tym czasie:) Jak już wspomniałam w poprzednim poście, że czas "piernikowoania" rozpoczęty a nie samym ciasteczkiem człowiek żyję to powstały " żeberka piernikowe z sosem czekoladowo- chili" Czy dla takich osób jak ja "mięsożerców" :) może być coś lepszego niż połączenie mięsa z czekoladą(...)było tak słodko dodane moc chili. Myślę, że nie :) połączenie w sam raz na taki okres co jest przed nami. Czas przygotowania ok 50 min po zamarynowaniu mięsa. SKŁADNIKI : - żeberka ok 1kg - sól morska - pieprz świeżo zmielony - przyprawa korzenno- piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu ) - papryka chili 2szt - cukier brązowy 2szt - oliwa - ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU

Basia w kuchni
Moussaka 196

razem zatrzymujemy się na obiad w Grecji. Przedstawiam Wam pyszną Moussake, czyli tradycyjne greckie danie z bakłażanem, mielonym mięsem wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)  Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku(...)czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso ma mieć kolor lekko brązowy, nie szary! Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory

Mango Papaja
Chili con carne 361

nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i pikantne. Głównym składnikiem jest mięso wołowe które jest bardzo zdrowe i smaczne. Składniki: 400 g mięsa wołowego (chude) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju do smażenia 1 puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ketchupu(...)puszki kukurydzy 0,5 puszki czerwonej fasoli 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis 0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku  przyprawa do chili con carne Kamis Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać olej dodać

Ala piecze i gotuje
G... Gulasz! 330

byłam nigdy na Węgrzech, dlatego trudno mi odtworzyć smak pysznej potrawy, która idealnie rozgrzewa w zimne, wilgotne, jesienne dni. Czytając wiele artykułów dowiedziałam się, że bazą gulaszu jest smażenie mięsa na smalcu oraz duża ilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek(...)sól, pieprz, 3 łyżki papryki słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony. Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek

Kitchens Alphabet
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 181

pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy do środka łopatki,obwiązujemy ją mocno nicią bawełnianą. Sok jabłkowy mieszamy z miodem, dodajemy tymianek, pokruszone liście laurowe, ziarna ziela angielskiego. Mięso wkładamy do marynaty, co pól godziny odwracamy na druga stronę zeby mięso przeszło marynatą. Moczymy 4 godz   Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok(...)mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem. Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki

Z Majeczką w kuchni
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 202

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to mięso indycze a mianowicie udziec. Pyszne mięsko tak bardzo lubiane w moim domu w którym mięso drobiowe jest bardziej lubiane niż wieprzowina Składniki:. 2 udzce indycze po ok.1kg każdy sól,pieprz,majeranek 4 marchwie 2 garście mrożonej fasolki szparagowej do wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegeta Wykonanie: Z udzca(...)wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc.  Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st. W garnuszku gotujemy wywar

Z Majeczką w kuchni
Quesadillas meksykańskie 229

śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata... Do przygotowania dania użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki(...)mielonego pieprzu. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodałem na patelnię 500 gram mielonego mięsa wołowego i całość delikatnie podsmażyłem, dokładnie rozdzielając kawałki mięsa, tak aby nie powstały z niego grudki. Kiedy mięso było lekko przyrumienione dodałem do niego zawartość puszki pomidorów krojonych, 2 łyżki

Wyprawy kulinarne
Pieczeń rzymska z papryką 209

Pieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno.Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem SKŁADNIKI:mięso mielone - 2 kgbułka kajzerka - 2 sztcebula - 1 szt dużatłuszcz do smażeniapapryka czerwona - 1 sztpapryka żółta - 1 sztogórki małosolne - 2 sztjajka - 2 sztnatka pietruszki - 1 pęczeksól i pieprz do smakupapryka ostra w proszkumleko(...)namoczenia bułekbułka tarta do posypania pieczeniczosnek - 2 ząbki PRZYGOTOWANIE:Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. Natkę pietruszki

Kuchnia Danusi
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 207

Dziś zapraszam na zdrowy zamiennik popularnych sklepowych kostek rosołowych z mięsem. Wprawdzie tego co przygotowałam nie można nazwać kostką, tylko raczej pastą, ale jeśli jesteście bardzo przywiązani to tej formy, to możecie pastę włożyć do foremek na kostki lodu, zamrozić i też powstanie Wam kostka :-).  Ale przejdźmy do rzeczy: przejrzałam(...)składniki popularnych kostek rosołowych  w internecie, bo w  domu ich nie posiadam, wszystkie poszły do kosza. Zawartość mięsa waha się tam na poziomie 0,01 -0,02%,  a do tego dodawane jest mięso suszone. Znajdziemy tam również barwnik aminiakalny, inozyniam disodowy, guanylan disodowy i glutaminiam sodowy. Na pierwszy miejscu

Kulinarne przygody Gatity
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 167

niewielkim gazie. Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas gotowania się skraca. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso. NIE SÓL . Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją. Nie przypal. Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw. Na średnim ogniu(...)gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie i odparuje połowa wody . W między czasie na początku gotowania zbiorą się szumowiny, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć.Dodaj ząbek lub dwa czosnku. Po tym czasie, wyjmij mięso i zblenduj dokładnie sos, jak jest za gęsty to dolej odrobinę wody, posmakuj i ewentualnie dopraw.Wrzuć mięso z powrotem do sosu, podduś

Pasje Jolki
WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH 202

Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku. Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami wołowiny plątają się malutkie klopsiki. Do tego obowiązkowo kasza (akurat nie miałam gryczanej, więc padło na jęczmienną) i obiad gotowy(...)czasie z kiełbasek wyciskamy masę, formując klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Na sklarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki. Do zrumienionej cebuli przekładamy mięso,zwiększamy ogień i przysmażamy je ze wszystkich stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy liść

Walijskie Pichcenie