mięso - 63110 przepisów (strona:492/4208)

Halloumi zapiekane po grecku 294

Halloumi zapiekane po grecku to przepyszny pomysł na obiad bez mięsa. Ciągnący się ser i aromatyczny sos pełen warzyw tworzą super pożywne i apetyczne danie. Halloumi zapiekane po grecku – smak słonecznego lata Obiady jednogarnkowe są idealnym pomysłem na dni, kiedy nie mamy czasu ani ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. W takie właśnie dni sprawdzi się to szybkie(...)byłoby tak obłędnie pyszne. Ten cypryjski ser jest wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Przez wielu uważany jest za jeden z najlepszych zamienników mięsa, dzięki intensywnemu smakowi i charakterystycznej konsystencji – po grillowaniu lub pieczeniu nabiera on wspaniałej chrupkości i lekko się ciągnie. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie dajcie mu szansę! Jestem pewna

Na-talerzu.pl
Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem 119

stopni C. Poza temperaturą w BBQ istotne jest wytworzenie dymu, w którym de facto grilluje się nasza potrawa. Barbecue stanowi więc tak naprawdę metodę pieczenia np. mięsa w dymie, przy dość niskiej temperaturze. Grillowanie metodą BBQ – zasada Low&Slow Przy stosowaniu metody BBQ bardzo istotne jest kierowanie się zasadą Low&Slow. Cały proces ma odbywa się powoli, przy(...)utrzymywaniu dość niskiej temperatury. Pozwala to na powolne ścinanie się białka w mięsie, które powoli wchodzi w reakcję z węglowodanami (tzw. reakcja Millarda). Efektem tego procesu jest piękna, brązowa warstwa na powierzchni mięsa oraz charakterystyczna glazura. Kluczowym skutkiem jest jednak smak, który nazywamy umami. BBQ a grillowanie – czy to to samo? Podstawowe różnice między grillowaniem a barbecue to: niższa temperatura

Tajemnice Smaku
Karkówka konserwowa mielona 159

przez praskę 4 g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki, szybkowar, garnek, termometry, zamykarka do puszek. W/w przyprawy to tylko moja sugestia- propozycja, można dodać inne. WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę około 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni w 4-6 stopniach w lodówce. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. Wodę i skrobię łączymy(...)dodajemy do mięsa. Dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie całą wodę i nabierze kleistości i będzie jednolita masa. Przekładamy do puszek, słoików i poddajemy obróbce termicznej. W moim wypadku była to pasteryzacja trzy krotna w odstępach 24 godzinnych pierwszy dzień 60 min, drugi 45 min, trzeci 30 min. w temperaturze 75-80 stopni. Te czasy podaje do puszek

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielone w kapuście młodej 137

Mielone w kapuście młodej Znudziły się wam tradycyjne mielone, gołąbki polecam inny sposób, prosty do przygotowania, mięso mielone w liściu kapusty młodej. 11 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego wieprzowego ·        1 jajko ·        1 marchew(...)łyżek ketchupu pikantnego ·        2 kuli mozzarelli ·        1 papryka czerwona Sposób przygotowania : 1.    Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie, wyrabiamy masę mięsną. 2.    Kapustę obgotowujemy

Kulinarna Chwila
Klopsiki z młodą kapustą 101

truskawki. Ta pierwsza kapusta u mnie jest zawsze klasyczna, duszona na maśle, z dużą ilością koperku, czasami z dodatkiem boczku. Do tego młode ziemniaki i delikatne klopsiki, bo z mięsa indyczego.  Gdybyście jednak chcieli spróbować podobnego dania, ale w wersji bardziej egzotycznej, to zapraszam po przepis na młodą kapustę z mlekiem kokosowym i klopsiki w sezamie ( TUTAJ ).  Osoby(...)które spróbowały, piszą, że warto!  Klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej ilości wody lub mleka) 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz do smaku do obtoczenia: ok. 1/2 szklanki bułki tartej do smażenia: olej i masło

bistro mama
Rosół z kury z pokrzywą 140

wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. Jak ugotować rosół? Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi powoli sobie mrugać i nabierać mocy. Tym razem jednak chciałam namówić was byście do gotującego się rosołu dodali garść młodych liści pokrzywy(...)włoszczyzna 2 cebule 1 garść młodych listków pokrzywy 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 10 szt pieprzu w ziarnach sól Jak zrobić rosół z kury z pokrzywą: Najpierw mięso kroimy na części, myjemy dokładnie. Następnie w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, mięso przekładamy do garnka i obsmażamy Potem dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i podsmażamy z mięsem. Zaraz potem

Dorota Smakuje
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 114

Sajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek      Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem(...)sajgonki można kupić gotowe w wielu sklepach azjatyckich) albo z papieru ryżowego. Choć obie wersje są pyszne, to różnią się jednak smakiem.      Do farszu, na sajgonki, mięso musi być drobno zmielone i dobrej jakości, niezbyt tłuste. Sajgonki można przygotować wcześniej i przetrzymać kilka godzin w lodówce przed smażeniem. Sajgonki. Przepis na domowe sajgonki z mięsem i warzywami

Moja Książka Kucharska
Cannelloni z sosem bolońskim i beszamelem 102

Makaron cannelloni à la lasagne. Rurki makaronu cannelloni wypełnione po brzegi sosem bolońskim, przykryte kołderką z sosu beszamelowego i tartego parmezanu. Sos boloński z wieprzowo – wołowego mięsa mielonego, odrobiny boczku, czerwonej cebuli i słonecznych pomidorów z puszki. Sos beszamelowy lekki jak puszysta kołderka okrywa danie makaronowe. Po zapieczeniu na wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka z zapieczonego parmezanu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)kołderką z beszamelu i parmezanu. Pieczone cannelloni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 24 sztuki rurek makaronu do cannelloni 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 50 ml oleju rzepakowego 100 g boczku parzonego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina półsłodkiego 1 puszka pomidorów krojonych mielona ostra papryka, sól

ProstePesto.pl
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 116

Kurczak w chrupiącej panierce, w orientalnej marynacie do kurczaka, w cieście, czy w potrawce… jadany jest na całym globie. Chyba w każdej znanej nam kulturze uniwersalne mięso drobiowe stanowi podstawę przynajmniej jednego popularnego dania. Mało jest kwestii co do, których wszyscy ludzie są zgodni, ale uwielbienie do kurczaka ma zdecydowanie cechy ponadnarodowe. A kto robi to najlepiej? Wybraliśmy 5 oryginalnych(...)całość dopełnia panierka jak z płatków kukurydzianych. Palce lizać! Indyjski Butter Chicken   Hinduska kuchnia, jakkolwiek różnorodna i bogata w smaki, opiera się głównie na orientalnych przyprawach i mięsie drobiowym. Spośród rozmaitych wariantów dań z kurczaka rodem z Indii ogromną rzeszę fanów na całym świecie zyskał butter chicken. Nie za ostry, jak przystało na azjatyckie tradycje, ale równie mocno aromatyczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chlebek pita z kurczakiem. 154

sałata rzymska – pomidorki koktajlowe – ½ cebuli czerwonej – hummus – ½ ogórka Wszystkie składniki do wykonania marynaty łączymy w miseczce i odstawiamy. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Mięso polewamy marynatą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pomidorki kroimy na połówki, sałatę rwiemy na małe kawałki, ogórka i cebulę kroimy w plasterki. Zamarynowane mięso smażymy na patelni gilowej(...)Następnie kroimy je w kostkę. Chlebek pita podgrzewamy w piekarniku (możemy wyciąć w nim kieszonkę i do środka umieścić składniki). Chlebek smarujemy hummusem i dodajemy pokrojone mięso i warzywa. Gotowe. Ten przepis na chlebek pita z kurczakiem i warzywami jest prosty i pyszny. To danie możemy przygotować na obiad ale także na kolację . Jest to obiad idealny dla miłośników mięsa

Zdrowy Styl Joanny
Pieczone pulpeciki z fetą 149

poczuć ułamek tego, co moglibyśmy doświadczyć na urlopie, to dlaczego nie! U mnie dzisiaj klimaty śródziemnomorskie, które uwielbiam. Aromatyczne warzywa, oliwa i feta to świetne połączenie, a razem z mięsem i dużą ilością ziół sprawi, że powstanie pyszny i niebanalny obiad, który pokocha cała rodzinka! Składniki 300 g mięsa mielonego (u mnie indyk, ale można użyć również wieprzowiny i wołowiny(...)Obliczone na podstawie wykorzystanych składników, bez dodatków Przygotowanie Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy: sól, pieprz, papryki, pietruszkę i granulowany czosnek. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie dłonią i odstawiamy na pół godziny. Warzywa, czyli ziemniaki, papryki, cukinię, szalotkę i czosnek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, oregano

Analiza Smaku
Kurczak słodko-kwaśny 141

gniazda nasiennego papryki kroimy w kostkę. Obrane marchewki kroimy na cienkie słupki (ja wykorzystałam maszynkę do julienne). Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kostkę lub na cienkie paseczki. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką ostrą i słodką, szczyptą curry oraz mielonego imbiru. Przyprawy wcieramy w mięso. Następnie oprószamy mąką ziemniaczaną, mieszamy(...)cytryny łączymy z wodą oraz cukrem. Mieszamy. Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy niewielką ilość oleju. Dodajemy mięso (aby lepiej się przesmażyło można zrobić to partiami, najpierw usmażyć połowę, zdjąć z patelni, dodać resztę, smażyć, po czym połączyć całość). Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy posiekany drobno imbir (mniej więcej 1 łyżeczkę). Po chwili moc palnika zmniejszamy i dodajemy

Smaki Na Talerzu
Żeberka pieczone w piekarniku 149

Dzięki temu będziesz wiedzieć: Jak przyprawić żeberka pieczone? oraz Jak przygotować żeberka pieczone? Takie żeberka możesz również przygotować w sezonie na grilla, gdzie sprawdzą się równie skutecznie. Jeśli lubisz mięso pieczone, polecamy również nasz przepis na karkówka z pieczarkami i cebulą z piekarnika. Żeberka z piekarnika Żeberka z piekarnika to doskonała propozycja na pyszny mięsny dodatek do obiadu. Świetnie smakują(...)ostatnim etapie pieczenia proponujemy go z naczynia usunąć. Dzięki temu żeberka się ładnie przypieką i nie będą pływać w tłustym sosie. Zapraszamy na przepis Żeberka pieczone w piekarniku Składniki: Mięso: żeberka wieprzowe paski: 1kg Marynata: keczup pikantny: 100 g miód: 1 łyżka czosnek: 3 ząbki wędzona papryka: 1 łyżeczka cynamon: 1/2 łyżeczki sos sojowy: 3 łyżki sok z cytryny

Kuchnia Na Wypasie
Rośliny przede wszystkim, czyli jak jeść mniej mięsa 86

Recenzja książki Rośliny przede wszystkim – 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich W domach, gdzie nie wszyscy jedzą mięso konieczny jest kulinarny kompromis. Takim właśnie kompromisem jest fleksitarianizm, czyli elastyczne podejście do żywienia. Na czym polega fleksitarianizm? Najprościej rzecz ujmując, fleksitarianie spożywają produkty roślinne, nabiał, ograniczają spożycie mięsa ale nie rezygnują z niego całkowicie. Rośliny przede wszystkim . 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Tracy(...)przepisy. Zostały one podzielone na przekąski, czyli meze i coś na ząb, sałatki, zupy, burgery, placuszki i sandwiche, dania główne – z warzyw, z ryb i owoców morza i z mięsem, dodatki, przetwory i desery. Każde danie zostało sfotografowane, a potrawy na zdjęciach prezentują się bardzo apetycznie. Przy każdym przepisie znajdziemy ikonę, która określa, czy danie jest wegetariańskie, wegańskie, bez laktozy

Tajemnice Smaku