przepis z bloga Wesoła Kuchnia tak mnie zaciekawił, że musiałam przygotować to danie u siebie. Mięso wyszło smaczne i przyciągające wzrok, choć może nie do końca tak ładne, jak z przepisu, którym się wzorowałam Mimo wszystko uważam, że to fajna opcja na niedzielny obiad, wszelakie święta czy inne rodzinne uroczystości. 1 kg wyluzowanych udek (u mnie 8 udek bez skóry(...)dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Pozostałe udka doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na każdym kawałku mięsa rozprowadzamy farsz z mielonego mięsa i pieczarek, na nim kładziemy plasterek papryki. Cztery kawałki zwijamy w roladki, pozostałe pozostawiamy „na płasko”. Niedużą formę, tzw keksówkę, smarujemy olejem
Smaki Na Talerzupyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)angielskiego przyprawa do żeberek (opcjonalnie mieszanka soli oraz słodkiej i ostrej papryki mielonej) sól i pieprz olej do smażenia Żeberka umyj i osusz. Z obu stron obficie obsyp mięso przyprawą, wetrzyj ją dłońmi i porozcinaj na mniejsze kawałki (z jedną lub dwiema kostkami) . Obsmaż je, a następnie przełóż żeberka do rondelka. Na tym samym oleju zeszklij pokrojoną w piórka
Kulinarny S.O.S.tutaj miłośnicy domowych gołąbków? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Z pewnością Wam posmakują. Poniżej znajdziecie instrukcję jak wykonać tradycyjne, domowe gołąbki z ryżem i mięsem mielonym. Składniki: 1 główka kapusty, 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, 400 g ryżu, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Kapustę gotujemy w gorącej wodzie, wcześniej wycinając głąb. Gdy kapusta będzie(...)już miękka, delikatnie ściągamy liście i wycinamy twarde fragmenty. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do większej miski i dodajemy do niego wcześniej uduszone na patelni mięso. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy delikatnie na odrobinie masła i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Powstały farsz
Przepiski.plMielone z niespodzianką Kiedy znudziły się nam tradycyjne mielone, proponuje trochę urozmaicić. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego · Jajko · 1 łyżeczka majeranku · Sól · Szczypta papryki ostrej(...)Papryka czerwona · 4 ogórki konserwowe · 3 łyżki ketchupu pikantnego Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, sól, paprykę ostrą. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną cebulę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy 2. Z masy mięsnej robimy kuleczki, w środek wciskamy
Kulinarna ChwilaProponuję dwa składy surowca do wyboru. Wersja pierwsza -1,5 kg boczek ( bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm - 1,5 kg karkówka / 5-6 mm -1 kg mięso z golonki razem z tłustym /4 mm Wersja druga -2 kg boczku (bardziej tłusty niż chudy ) /5-6 mm -1 kg wołowiny kl. 2 /5-6 mm -1 kg mięso z golonki(...)naszej golonki 10 % -skrobia ziemniaczana 3% -słoiki, puszki WYKONANIE Z boczku odcinamy skórę, będzie później potrzebna. Boczek tniemy na kawałki 3-4 cm to samo robimy z resztą mięsa ,golonkę trybujemy i pozbawiamy skóry i również kroimy w mniejsze kawałki, następnie peklujemy w temp. 4-6 st przez 2 dni. Skóry można zamrozić na ten czas. Po tym czasie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Aromatyczne mięso, rumiane ziemniaczki i cebulka – na pyszny obiad właściwe nic więcej nie trzeba. Wszystko jest na jednym patyczku! Mamy dla was przepis na szaszłyki bamberskie. Przepis na szaszłyki bamberskie Składniki: około kilograma karkówki wieprzowej, około kilograma małych ziemniaków, 3-4 cebule, 5 ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, odrobina oleju. Potrzebujesz też patyczki do szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki(...)karkówką i ziemniakami? Mięso pokrój w dość dużą kostkę, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do mięsa, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wlej też około 2 łyżek oleju, wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby dobrze się zamarynowało. Ziemniaki obierz, wypłucz i przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną na w ćwiartki, posól
Kulinarna PolskaPomysł na prosty i szybki obiad - pieczarki nadziane farszem pomidorowym z mięsem mielonym. Do tego przepisu polecam wykorzystać pieczarki portobello, które są o wiele większe oraz bardziej mięsiste niż zwykłe pieczarki. Składniki na 4 porcje: 5-6 bardzo dużych pieczarek portobello 0,4 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 100 g pomidorów(...)Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać czosnek. Chwilę smażyć. Z pieczarek odkroić ogonki. Drobno je pokroić i dodać do cebuli oraz czosnku. Wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy mięso zmieni kolor to dodać do niego pokrojone pomidory i całość posypać bazylią oraz oregano. Wszystko wymieszać i smażyć kilka minut. Pod koniec
Ugotowaćdwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości 2 cebule ok. 500 g pieczarek 300 ml bulionu(...)smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki Cebule obieramy i kroimy w piórka. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około
Kuchnia MagdaLenydwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem... Składniki: 500 g schabu bez kości 2 cebule ok. 500 g pieczarek 300 ml bulionu(...)smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki Cebule obieramy i kroimy w piórka. Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około
Kuchnia MagdaLenydesce. Posypuję solą, pieprzem czarnym, czerwonym, płatkami chili. Na patelni rozgrzewam olej czosnkowy. Wrzucam cebule drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam wino i redukuję aż odparuję płyn. Układam kawałki mięsa i smażę około minuty z każdej strony. Mięso przekładam na talerz, sos który się wytworzył zostawiam na patelni.. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Główki odkładam osobno. Na patelnię przekładam(...)szparagi i przesmażam około 3 minuty. Wlewam mleczko kokosowe 300 ml i duszę kolejne 5 minut. Dodaję mięso. Mąkę rozrabiam w kubku w 100 ml mleczka kokosowego. Wlewam do gotującego się mięsa. Mieszam i zagotowuję. Dodaję główki szparagów, sól, pieprz, chili i duszę na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Główki szparagów mają być aldente. Posypuję natką pietruszki, chipsami, i pieprzem
wesoła kuchniaPotrawka z mięsa drobiowego chyba wpisała się w nasz polski jadłospis na stałe a szczególnie w poniedziałki. Jak zrobić potrawkę by smakowała zawsze i niezmiennie? Tym prostym przepisem podsuwam pomysł na potrawkę, która mam nadzieję posmakuje Wam jak i mnie posmakowała. Podałam tu konkretne proporcje, ale kiedy zostanie mięso z gotowania rosołu i odrobina rosołu … Czytaj dalej Potrawka(...)mięsa drobiowego Pani Tereski Artykuł Potrawka z mięsa drobiowego Pani Tereski pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąNietypowa chrupiąca odmiana panierki mięsa. Ostatnio zasypywałam Was słodkościami, dlatego dziś czas na obiad. Każdy na pewno kojarzy przekąski oferowane przez McDonalda czy inne takiego typu lokale, gdzie w swojej ofercie mają panierowane kawałki kurczaka. Ja osobiście nie jadam takich rzeczy, bo ilość mięsa w tym jest znikoma, dlatego domowa wersja jest tu wiadomo bardziej wartościowa. Wartość odżywcza 1 porcji(...)szklanka suchych płatków owsianych 2 jajka 400 g fileta z kurczaka lub indyka sól, pieprz do smaku (inne wedle uznania) masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Dzielimy na mniejsze porcje i rozbijamy tłuczkiem (lub wałkiem). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich sól i pieprz. Płatki rozsypujemy na duży talerz wygodny
zdrowo i aktywnieNietypowa chrupiąca odmiana panierki mięsa. Ostatnio zasypywałam Was słodkościami, dlatego dziś czas na obiad. Każdy na pewno kojarzy przekąski oferowane przez McDonalda czy inne takiego typu lokale, gdzie w swojej ofercie mają panierowane kawałki kurczaka. Ja osobiście nie jadam takich rzeczy, bo ilość mięsa w tym jest znikoma, dlatego domowa wersja jest tu wiadomo bardziej wartościowa. Wartość odżywcza 1 porcji(...)szklanka suchych płatków owsianych 2 jajka 400 g fileta z kurczaka lub indyka sól, pieprz do smaku (inne wedle uznania) masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Dzielimy na mniejsze porcje i rozbijamy tłuczkiem (lub wałkiem). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich sól i pieprz. Płatki rozsypujemy na duży talerz wygodny
Zdrowie i pysznie na talerzucebula sól, pieprz do smaku Skworcu 2 łyżki świeżego koperku 1 płaska łyżka miodu słonecznikowego Skworcu 3 łyżki oliwy 60 dag młodych ziemniaków pęczek koperku Przygotowanie; Mięso myjemy, osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy mięso solą, pieprzem. Czosnek ścieramy na tarce, nacieramy mięso. Odsypujemy bazylią. Pierś kładziemy na zimną patelnię skórą do dołu. Smażymy kilka minut(...)momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty. Parówki kroimy w plastry, smażymy
Radość kipiąca uśmiechem.