Kilka podstawowych składników, takich jak drobny makaron, mięso kurczaka, cebulka i koncentrat pomidorowy. Do tego szczypiorek i roztapiający się pod wpływem ciepłej potrawy ser żółty. Tyle potrzeba, by zadowolić głodne brzuszki. Lubicie takie proste potrawy? U nas makaronowe dania z dodatkiem pomidorowego sosu często pojawiają się na obiad czy ciepłą kolację. W zależności od możliwości finansowych, czasu czy ochoty, zmieniają(...)tymianek, oregano mielona papryka słodka sól, pieprz, cukier Dodatkowo: tarty ser żółty cebulka dymka lub szczypiorek Cebulę kroimy w piórka. Czosnek kroimy na plasterki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki oraz szczyptą ziół. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso. Odstawiamy
Smaki Na Talerzunaczyń. Przekonuję Was o tym od zawsze. I zgodnie z tą ideą, dzisiaj mam dla Was kolejny przepis, który możecie wykorzystać na niedzielny lub świąteczny obiad. Polędwiczki wieprzowe to mięso idealne na takie sytuacje. Nie wymaga ani długiego przygotowywania, ani długiego gotowania czy duszenia. Fantastycznie więc sprawdzi się na świąteczny obiad. Przy przygotowywaniu polędwiczek do jakiegokolwiek dania jest jedna ważna(...)Dodać cebulę, podlać niewielką ilością wody (3-4 łyżki), zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 6-8 minut. Gdyby woda wyparowywała, wtedy należy ją uzupełniać. W przeciwnym razie mięso może się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę. Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą
Codzienna kuchnia niecodziennamieszankę warzywną. Ja użyłam akurat takiej na zupę jarzynową, ale ty możesz wykorzystać taką, jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej, np. na zupę jarzynową(...)przyprawami. Mieszankę warzywną rozsypać po bokach naczynia. Na wierzch schabu oraz warzyw rozłożyć masło. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 65-70 minut. W czasie pieczenia mięso obrócić dwa razy i podlać szklanką wody. Po upieczeniu można zrobić sos. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smacznego!!! Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko
Przepisy BabciZapiekanka pyszna, łatwa w wykonaniu. Danie nadaje się zarówno na imprezy jak i na obiad. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć około 30 sekund. Dodać mięso mielone, pieczarki, paprykę słodką, ostrą, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wlać pomidory(...)gęste wlać trochę wody. Zdjąć patelnię z ognia. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do sosu, wymieszać. Formowanie zapiekanki – na dno formy rozłożyć połowę makaronu. Rozłożyć całą masę z mięsa. Na górze rozłożyć pozostały makaron i wylać sos beszamelowy. Teraz już tylko posypać potartym serem. Pieczenia – nagrzać piekarnik do 200 C i piec zapiekankę 45 minut. Zapiekanka musi być
Kuchnia Pokoleńpomidorowego sól, pieprz, słodka papryka mielona, wędzona papryka mielona, curry posiekana natka pietruszki Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę. W dużym garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić mięso i smażyć aż płyn odparuje, a mięso zacznie się złocić. Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w plasterki(...)soczewicę,wlać wodę tak aby przykryła zawartość garnka. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy, ponownie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli odparuje zbyt dużo wody, można ją w międzyczasie uzupełnić). Gulasz podawać na ciepło, posypany natką pietruszki
Simply Foodprzy okazji cyklu "Proste obiady na 7 dni #6" . Nie trzymałam się jednak receptury zbyt ściśle. Bardzo podoba mi się idea przemycenia do mięsnego kotleta różnych ziół oraz warzyw. Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, więc dzięki temu zabiegowi od razu nabiera charakteru! Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Możecie podać je jako element obiadu z ziemniakami i surówką(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (w wersji dla dzieci pominąć) ok. 6 łyżek posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, oregano, kolendra 400-420 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z kurczaka) 4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalewy 1 łyżka musztardy sól, pieprz 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa do usmażenia kotletów Przygotowanie kotlecików drobiowych
Chilli Czosnek i OliwaZrazy wołowe nadziewane białą kiełbasą Moje ulubione danie na niedzielę, roladki wołowe nadziewane kiełbasą z przystawką z zielonego groszku firmy Hortex. Mięso wołowe potrzebuje dłuższego gotowania więc danie to przygotowywuję sobie dzień szybciej. W przepisie tym wykorzystałam też szybkowar, żeby mięso było mięciutkie i soczyste. Oczywiście można gotować w sposób tradycyjny. SKŁADNIKI kilka plastrów mięsa wołowego 1 kg białej surowej(...)kiełbasy opakowanie mrożonego zielonego groszku firmy Hortex natka zielonej pietruszki czosnek mąka mała cebula olej z oliwek sznurek spożywczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Plastry mięsa wołowego rozbić tłuczkiem Każdy kawałek posolić a następnie posypać poszatkowanym czosnkiem i natką pietruszki. Na plastach układać kawałek białej surowej kiełbasy i ciasno zawinąć. Każdą roladkę owinąć sznurkiem spożywczym. Zrazy obtoczyć w mące i obsmażyć z wszystkich
zielonacukinkaWspominałam już kiedyś, że najbardziej lubię potrawy z piekarnika i bardzo lubię potrawy z mięsa mielonego. Można do niego dodać ulubione warzywa, nadziać serem i zapiec z jakimś fajnym sosem. Dziś podzielę się przepisem na pyszne i w miarę zdrowe klopsy z indyka z dodatkiem marchewki, które nadziałam mozarellą i zapiekłam z sosem pomidorowym z bazylią i czosnkiem. Wyszło pyszne(...)pomidorowego Pudliszki – 120ml wody – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1/2 pęczka koperku – 1/2 pęczka bazylii – przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, czubryca żółta, kurkuma) Mięso zmielić razem z cebulą. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Koperek i bazylię drobno posiekać. Mięso połączyć z marchewką, dodać posiekany koperek, przyprawić wg smaku (doprawiłam solą, pieprzem, kurkumą
Smaki ArmineDawno nie było u mnie żadnych mięs, więc dziś nadrabiam zaległości :) Ten schab, dzięki nafaszerowaniu jest mega soczysty i spokojnie można podawać go do obiadu lub kroić na kanapki. Składniki: - 1 kg schabu - 800 g boczku surowego przyprawy do smaku - pieprz - sól - majeranek - słodka papryka mielona wędzona - oregano Przygotowanie: Schab i boczek myjemy i osuszamy. W schabie na całej(...)długości nacinamy kieszeń i nacieramy ją solą i pieprzem. W kieszeń wsuwamy boczek w całości. Mięso nacieramy do smaku majerankiem, papryką oraz oregano. Jeśli do środka daliśmy niewiele soli i pieprzu to możemy jeszcze nimi przyprawić mięso z wierzchu. Mięso wkładamy do rękawa i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu wkładamy je do nagrzanego
Zainspirowana w kuchniprzyprawami i ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie na bardzie udek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała wyrazisty smak. Myślę, że taka pie z kurczaka z porem , to świetny(...)polecam wypróbować przy najbliższej okazji! Pie z kurczakiem i porem Składniki: 2-4 pory (zależy od wielkości i grubości) 300g wędzonego boczku 500g wyfiletowanych udek z kurczaka lub mięsa rosołowego zioła - oregano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek słodka i ostra papryka opakowanie gotowego ciasta francuskiego masło 2 łyżki mąki 150-200ml mleka lub rosołu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Codzienne Gotowaniefaszerować dosłownie wszystkim tworząc formę mięsną lub wegetariańską. Danie nie jest pracochłonne i nie licząc czasu zapiekania, jego przygotowanie zajmie nam raptem kilkanaście minut. Mojego bakłażana faszerowałam mielonym mięsem, które przygotowałam sobie rano przed pracą tak, że wieczorem pozostało mi wsunąć go do piekarnika na 30 minut i voila! Pyszna kolacja była gotowa 😋 Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego(...)mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku olej rozmaryn sól pieprz koncentrat pomidorowy starty dobry żółty ser Wykonanie: Bakłażana przekroić na pół i posypać obficie solą. Odstawić na około 30 minut. Następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się goryczki z bakłażana. Cebulę posiekać, zeszklić na złoto na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę całość po czym dodać
Walijskie PichceniePotrawka z mięsa mielonego z indyka, pomidorów i dyni. Dużo czarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek. Potrawka z indyka, pomidorów i dyni SKŁADNIKI: 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 1 duża cebula 4 suszone(...)pieprz 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Na kilku łyżkach rozgrzanego oleju (w większym garnku lub woku) przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, przyprawiam papryką i lubczykiem. Dodaję mrożoną dynię i groszek oraz kukurydzę wraz z zalewą. Mieszam, przyprawiam. Oliwki i suszone pomidory siekam drobno, wrzucam
Zasmakuj Kuchnienergii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych tricków kulinarnych, np. na bardzo dobre i proste glazury do ryb i mięs, albo przydatny(...)bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza je przed wyschnięciem podczas pieczenia. Czwartek: Makaron po sycylijsku z niezwykłym pesto Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki
Niedzielny kucharzplanami obiadowymi na cały tydzień! Pierwszy powstał mniej więcej rok temu, także w marcu :) Co dla Was przygotowałam tym razem? Plan "ze wszystkim", jak mnie prosiliście - czyli z mięsem, rybami, a także daniami wege. 4 zupełnie nowe przepisy, 3 zaczerpnięte z bloga, a do tego kolejny przepis w stylu "2 obiady z 1". Bardzo spodobała mi się taka koncepcja gotowania(...)przepisy do lunchboxa #4 - 6 x wege, 1 x ryba #5 - jedzenie do pracy na zimno #6 - 4 x wege, 2 x ryba, 1 x mięso #7 - 7 x wege #8 - 7 x wege #9 - 3 x mięso, 1 x ryba, 3 x wege Przepisy w wersji do druku przeliczone na 2 osoby oraz listę
Chilli Czosnek i Oliwawersja kebaba w nieco zdrowszym wydaniu :D Składniki: Na pity: - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 i 1/4 szklanki wody, - pół łyżeczki soli, - 10g suchych drożdży lub 20g świeżych. Na mięso: - 1kg piersi kurczaka, - 400g jogurtu naturalnego, - pół cebuli, - jeden większy ziemniak, - 2 łyżeczki czosnku granulowanego, - 2 łyżeczki słodkiej papryki, - łyżeczka pieprzu cayenne, - sól, - pieprz. Sałatka: -sałata lodowa, -3 pomidory, -ogórek(...)świeży. Sposób przygotowania: Mięso kroimy na małe polędwiczki i nacieramy solą oraz pieprzem, z jogurtu oraz wszystkich przypraw robimy sos. Mięso zalewamy sosem i odstawiamy na około dwie godziny, aby się zamarynowało. Z ziemniaka i wykałaczek przygotowujemy stelarz, nadziewamy na to mięso, a na koniec wbijamy cebulę. Całość zawijamy w folię i odkładamy na około godzinę do lodówki. Naszą konstrukcję
Przepisy Mikołaja