małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy mniej więcej 1 łyżką oleju. Następnie posypujemy je przyprawą do gyrosa i mieszamy. Pojemniczek zamykamy i wkładamy do lodówki(...)czasie cebulę kroimy w piórka, a umyte pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła i obsmażamy piersi z obu stron. Ładnie przyrumienione mięso przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie
Smaki Na Talerzugarści mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku olej garść sera (u mnie czeski ser parenica - można zastąpić wędzoną mozzarellą) +jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić tak, aby wyszło nam 6 kotletów. Rozbić. Posolić i popieprzyć. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć, po czym dodać szpinak. Lekko posolić(...)popieprzyć, dusić, aż szpinak zmięknie. Zdjąć z kuchenki. Do szpinaku dodać ser starty na tarce o dużych oczkach, wymieszać. 3. Na każdego kotleta ułożyć porcję szpinaku, złożyć, spiąć wykałaczką. Mięso opanierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na patelni na rumiano z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą
Kuchnia domowa Anipodgrzejecie go w mikrofalówce i będziecie mogli cieszyć się wyśmienitym zdrowym i pożywnym posiłkiem. Myślę, że warto spróbować… Poniżej znajdziecie przepis i listę zakupów… Składniki 400g mięsa mielonego z indyka 1 średniej wielkości papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli olej do smażenia łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki 500ml bulionu sól pieprz 100g ryżu (1 torebka) Indyk z warzywami i ryżem – przepis Na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak cebula będzie już szklista dodajemy mięso z indyka i podsmażamy. W międzyczasie dodajemy drobno posiekany czosnek . Kiedy mięso będzie już usmażone dodajemy ryż i całość chwilę smażymy (2-3 minuty). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mini pizza z gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn(...)drożdży łyżka oleju łyżeczka soli szczypta oreganoSos: około 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oliwy sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona Dodatki: pierś z kurczaka 200 g mięsa mielonego przyprawa do gyrosa 3 ogórki kiszone cebula czerwona kulka mozzarelli około 250 g sera żółtego Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy olej, sól
e-PrzepisyKulinarneCukinia faszerowana Cukinia faszerowana mięsem oraz ryżem i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera i sosu pomidorowego to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 młode cukinie średniej wielkości 300g mięsa mielonego – wieprzowego 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 10 dkg żółtego sera SOS: 1 łyżka(...)Wydrążone krążki układamy w naczyniu żaroodpornym i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** Ryż gotujemy na sypko. Wydrążony miąższ z cukinii kroimy na drobne kawałki, pomijając pestki – je wyrzucamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, miąższem cukinii i przyprawami – do smaku *** *** Farszem wypełniamy wydrążone krążki cukinii *** *** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę
Blog z Apetytemkurczaka pokroić w kostkę nie większą niż 1,5 cm. Olej wlać do miski, wymieszać z przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone piersi drobiowe, wymieszać tak by marynata pokryła mięso. Odstawić miskę do lodówki na około godzinę. W tym czasie moczyć patyczki do szaszłyków w wodzie. Paprykę czerwoną oczyścić, pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości pokrojonego wcześniej mięsa. Ananasa(...)krążki na raz pokroić na mniejsze kawałki. Na patyczki nakłuwać na przemian papryka, mięso, ananas, mięso, papryka i tak na zmianę po parę kawałków na jednym patyczku. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec szaszłyki 25 minut na kratce
Zrób to smaczniekrajach arabskich czy śródziemnomorskich spotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli(...)cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę baraniny jako nadzienie powszechnie wykorzystuje się mieloną wołowinę i wieprzowinę, a czebureki smaży się w oleju. Moje czebureki
Obiad gotowyMocny, aromatyczny gulasz z kruchym mięsem. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego - szynki, 2 garści suszonych grzybów, 2 duże cebule. ok 1 l bulionu warzywnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka oleju, 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut. Mięso kroimy w kostkę(...)minut. Wrzucamy do bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę. Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą. Podajemy z pampuchami
Lena Gotujeszybkie danie z Wołowiną i Ciastem francuskim w roli głównej;) Idealna przekąska kiedy chcemy nie tylko zachwycić swoich gości ;) Robi się ją w miarę szybko , najdłużej robi się mięso ok 30 minut ;) plus pieczenie ciasta 25 min plus przygotowanie w sumie ok 60-70 minut ;) Efekt smakowy zachwyci nie jednego smakosza ;) Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB # gotowaniepatki(...)mrożonych warzyw 🍽 sól pieprz do smaku 🍽 1 łyżka papryki czerwonej mielonej i słodkiej 🍽 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 🍽 Sos bbq do posmarowania 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w bardzo drobną kostkę ok 1 cm grubości ,doprawiam solą,pieprzem, czerwoną papryką słodką i ostrą. Na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę oleju a następnie dodaję mięso , smażę na rumiano
Gotowanie Patkiwzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Cebulę i czosnek obieramy(...)skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Cebule oraz czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Przenosimy również do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy szparagi: Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry :-) Dzisiaj mam przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku. Takie na wytrawnie, bardzo aromatyczne za sprawą kminu rzymskiego, do tego mięso mielone, kukurydza, czerwona fasola i to wszystko zapieczone z sosem pomidorowym i serem. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam, polecam bo świetne :-) Miłego dnia :-) Przepis na naleśniki (potrzebujemy około 10 sztuk) - tutaj Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego(...)bulionu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka fasolki 1 puszka kukurydzy natka pietruszki 1. Na większej patelni na oliwie zeszklić cebulę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, następnie mielone mięso i przyprawy. 2. Jak mięso będzie już usmażone wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować pod przykryciem około 10 minut. 3. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolkę
kruche babeczkiProste, znane i smaczne danie z makaronem, które zawsze się sprawdzi na obiad. Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym, dokładnie z piersi z indyka, kaparami, suszonymi pomidorami i dużą ilością świeżo skrojonej natki z kolendrą oraz tartego parmezanu. Dzięki takim aromatom mój obiad jest wyjątkowy, pachnie cudnie, smakuje wyśmienicie. Smacznego Składniki: 4 łyżki oleju 1 cebula 3 suszone(...)pomidory w oleju z ziołami łyżka kaparów 3 ząbki czosnku 400 g mięsa mielonego, u mnie z piersi indyka puszka krojonych pomidorów opcjonalnie: papryczka chili posiekana świeża lub z zalewy przyprawy: sól pieprz lubczyk tymianek słodka papryka, płaska łyżeczka cukru pudru do podania: świeża natka wymieszana z kolendrą i parmezan Przygotowanie: Na patelni podgrzewam olej, przesmażam na nim posiekaną drobno
Zasmakuj Kuchnipięć złotych i uśmiech od ucha do ucha:) Już im nie przeszkadzało, że ze szpinakiem, a jeszcze jak z truskawkami i bitą śmietaną, to już pełnia szczęścia:). Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:) To moja propozycja. Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie(...)pszennej, 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/, Około 100g wody, sok połowy z cytryny, 70ml roztopionego masła. Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam do niego sok z połowy cytryny. Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody, bo ciasto mogłoby być
Leśny ZakątekKotlety schabowe z musztardą i majonezem Posmarowanie mięsa niewielką ilością musztardy i majonezu sprawia, że po usmażeniu nie będzie ono suche ani gumowate. Kotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny Polecam! Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ Składniki: 3 plastry schabu(...)jajko 3 łyżki mleka 3 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki majonezu 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy z jednej strony łyżeczkę musztardy a z drugiej strony łyżeczkę majonezu *** *** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy
Blog z Apetytemosiągnąć tamten kunszt kulinarny, ale po to by przypomnieć sobie tamte czasy. Składniki: Na gołąbki: 1 główka młodej kapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika(...)opakowaniu (zazwyczaj przez 15 minut). Wyjmujemy i również odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, siekamy na kawałeczki i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. W sporej misce umieszczamy mięso, kaszę, przyprawy oraz cebulkę. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Z kapusty obieramy największe liście i wykładamy nimi dno garnka. Następnie delikatnie ściągamy następne liście (w razie konieczności ścinamy zgrubienia
Kolizje Smaków