mięso - 63110 przepisów (strona:525/4208)

Jaskółcze gniazda, czyli jajka po szkocku 166

jako danie obiadowe. Na pewno jest mało skomplikowane do przygotowania, smaczne i wygląda dość efektownie, więc śmiało możecie podać je na wielkanocny stół. Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego) 5 jajek 1 mała sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki sól do smaku 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 mała(...)obtoczenia tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
NALEŚNIKI FASZEROWANE PIECZONYMI UDKAMI 132

Pyszne faszerowane naleśniki , mięsem z pieczonych udek. Idealne danie dla każdego  z sosem tzatziki . Polecam i Smacznego,  SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK :   Naleśniki 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody gazowanej Sól pieprz do smaku 2 łyżki oleju Mięso 6 udek z kurczaka 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka czerwonej papryki ostrej(...)Olej rzepakowy do smażenia Sól pieprz do smaku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników przygotowujemy naleśniki. Odstawiamy na bok.  Następnie przygotowujemy mięso.  Udka z kurczaka (mogą być pałki) myjemy,przekładamy do woreczka lub rękawa do pieczenia a następnie dodajemy przyprawy.Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez ok 70 minut.  Następnie

Gotowanie Patki
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 222

cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Doprawić piersi z obu stron solą i pieprzem. Ułożyć piersi kaczki na dnie woka, skórą do dołu i ustawić woka na średnim ogniu. Nie ruszając piersi pozwolić, aby tłuszcz powoli się(...)nich wytapiał. Kiedy skóra będzie już bardzo ładnie zrumieniona, odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć mięso z woka i odłożyć na chwilę na talerz, aby lekko przestygło i odpoczęło. Po kilku minutach pokroić piersi kaczki ostrym nożem na cienkie plasterki. Na tym etapie kaczka powinna być w środku mocno różowa. Jeśli z kaczki

olalacooking
QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM 255

chorizo czy paprykę jalapeno. Tak naprawdę możemy tworzyć różne wersje quesadilli, dodając składniki na które mamy ochotę, a tortillę kukurydzianą możemy zamienić na pszenną 😉 Moja quesadilla jest z wołowym mięsem mielonym oraz dodatkami w stylu meksykańskim, tj. papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami. Użyłam do niej placków tortilli pszennej, które nie składałam na pół, a sklejałam dwa placki ze sobą(...)pomocą tartego sera mozzarella. Jest to pyszna przekąska, która u mnie świetnie sprawdza się jako danie kolacyjne 😊  Składniki: (na 6 szt.) 500 g mięsa mielonego wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 400 g tartego sera mozzarella 12 placków tortilli sól, pieprz papryka słodka mielona

Kuchnia MagdaLeny
Galaretka drobiowa z jajkiem 166

Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości(...)Przygotowanie: Blaszkę keksówkę lub inne naczynie wykładamy folią spożywczą.Marchewkę kroimy w cieniutkie  długie plasterki wzdłuż całej marchewki,wykładamy nimi ściany i spód keksówki ,na to wykładamy połowę mięsa na to układamy jajka,posiekaną natkę pietruszki i resztę mięsa .Do zimnego rosołu wsypujemy żelatynę,zostawiamy na kilka minut,następnie podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając ,dodajemy ocet,przeciśnięty

Swojskie jedzonko
Spaghetti po amerykańsku + filmik 199

gwarantuję, że to danie jest przepyszne .  Do przepisu dołączam filmik. Zapraszam :-) Składniki (ilość sosu na około 5-6 osób): 250 g makaronu spaghetti (lub więcej) 500 g mielonego mięsa 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek garść zielonych oliwek 1 litr passaty pomidorowej sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka czerwona słodka, pół łyżeczki cukru garść świeżej bazylii oliwa(...)grana padano do starcia Wykonanie: 1. Zaczynamy od przemielenia mięsa przez maszynkę. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i przysmażamy na oliwie. 3. Pieczarki obieramy, myjemy, siekamy i dorzucamy do smażącej się cebuli. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano, mieszamy i dalej smażymy. Następnie kroimy w plasterki oliwki i też dodajemy je do cebuli i pieczarek. Mieszamy i jeszcze chwilę smażymy

Kawa z mlekiem
Proste kulinaria z pomysłem 136

zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania warto zaplanować dzień wcześniej, bo mięso najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Co podać do kurczaka? To, co lubimy i na co możemy sobie pozwolić. Może frytki z piekarnika ? A z całą pewnością, nawet(...)przez praskę, dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy kawałki kurczaka, mieszamy, zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. W trakcie marynowania mięsa, 2-3 razy możemy potrząsnąć pudełkiem, wówczas będziemy mieć pewność, że mięso dobrze pokryje się marynatą. Olej podgrzewamy na patelni grillowej (lub zwykłej, jeśli nie mamy patelni grillowej). Kurczaka smażymy

KulinarneImpresje.pl
Kebab 152

Opis kebab: Kebab to bez wątpienia przysmak wielu z nas. Najczęściej możemy spotkać go w wersji z grillowanym mięsem, w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego. Ma on jednak niejedno swoje oblicze, coraz częściej spotykamy go w postaci tortilli czy bez niczego. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany(...)cukru 600 g wołowiny 7 ząbków czosnku Kapusta pekińska Czerwona kapusta 3 pomidory Ogórek Cebula 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Zioła prowansalskie Opis przygotowania: Zaczynamy od zamarynowania mięsa, żeby nabrało smaku. Do miski czosnek przeciskamy przez praskę (3 ząbki). Dodajemy do tego sól, pieprz i przygotowujemy marynatę. Mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka godzin. Następnie przygotowujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Greckie kofty z sosem tzatziki 180

przyjdą goście,lub na bieżąco  grillować, każdy sposób jest dobry,należy tylko pamiętać ,żeby nie piec ich za długo ,żeby nie były suche-polecam Składniki: 600 g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebula 2 -3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej(...)kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek  odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać do mięsa,dodać również przyprawy,wymieszać dokładnie i nabijać na patyczki do szaszłyków.Grillować na rozgrzanej patelni lub grillu po ok 2-3 min z każdej strony,jeśli pieczecie w piekarniku

Swojskie jedzonko
Czas rodzinnego obiadu 133

wybornych przetworów. Dowiemy się, jak zamknąć lato w słoiku. Tymczasem mamy jej przepis na pulpeciki. Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki na ok 15 pulpetów: 400 g wieprzowego lub drobiowego mięsa mielonego 1 średniej wielkości cebula (ok. 100 g) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu(...)lekkiego zeszklenia się cebulki. Pod koniec smażenia dodajemy masło, paprykę, zioła prowansalskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy całość około 1 minuty. Pozostawiamy na ok. 5 minut do przestudzenia. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy usmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, sos sojowy oraz sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy rękoma do otrzymania zwartej masy. Wstawiamy masę mięsną do lodówki (ułatwi

KulinarneImpresje.pl
Schab w sosie cebulowym 576

Uwielbiam takie mięso, aromatyczne i delikatne, które rozpływa się w ustach. Dla mnie idealnie pasują do niego kluski śląskie i czerwona kapusta . Takie tradycyjne polskie danie, które często przygotowujemy z mamą na niedzielny obiad. 1 kg schabu bez kości  szkl mąki pszennej 3 cebule sól świeżo zmielony pieprz łyżka czosnku granulowanego 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego szkl(...)mąki pszennej kilka łyżek oleju do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić i przekroić na pół aby kawałki nie były za duże. Oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Obtoczyć w mące. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i partiami smażyć kotleciki na mocno rumiany kolor. Dosypać posiekaną cebulę i smażyć razem kilka minut. Garnek

Smakołyki Asi
Zupa gołąbkowa 156

Składniki: * 500 g mięsa mielonego chudego * 600 g kapusty białej * duża cebula * ząbek czosnku * por biała część * kawałek selera * marchewka * pietruszka * 100 g ryżu * 3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę(...)kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawiam: solą pieprzem, łyżeczką majeranku, tymianku, słodkiej papryki oraz 1/3 łyżeczką ostrej papryki. Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i wlewam 3 litry wody. Następnie dodaje pokrojone

Kulinarne przygody
Pie z kurczaka 218

tego jak pie jest przygotowany może stanowić przekąskę, idealną do zabrania np. na wycieczkę czy piknik, szybki lunch, czy danie główne.  Pie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa (a także warzyw) z rosołu. Danie jest stosunkowo proste i jeżeli wykorzystacie do jego przygotowania gotowe ciasto francuskie to także szybkie do zrobienia. Pie można oczywiście zrobić z dowolnymi dodatkami, tworząc(...)będę miała okazję zaprezentować inny rodzaj pie. A tymczasem polecam pie z kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem! Pie z kurczaka Składniki:  2 pojedyncze piersi z kurczaka lub mięso z rosołu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 200-250 ml rosołu, bulionu lub wywaru z gotowania piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łodyga

Codzienne Gotowanie
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 149

wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano) sól do smaku łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 40 g zielonych oliwek bez pestek Z mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką przypraw, zmiażdżonym praską czosnkiem , zalewamy winem i odstawiamy na dwie godziny lub na całą noc . Wyciągamy mięso z zalewy, zalewę odstawiamy(...)będzie jeszcze potrzebna . Mięso obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło

Ogrodnik w podróży
Cannelloni z mięsem mielonym 143

smakowało na szczęście tak, jak miało smakować. Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 15- 20 rurek cannelloni 1 kulka mozzarelli (ok. 120 g) 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego (lub tylko jednego gatunku) 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona(...)suszona papryczka chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.  Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).  Dodajemy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania