mięso - 63110 przepisów (strona:531/4208)

Łopatka w majeranku 195

Składniki: - 1 kg łopatki wieprzowej - ok. 5 łyżek majeranku - łyżka soli - ok. 0,5 szkl. oleju Sposób przygotowania: 1. Z przypraw i oleju robimy marynatę. Smarujemy nią mięso. 2. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zostawiamy na noc w lodówce. 3. Mięso pieczemy w 180st bez termoobiegu przez 1  godzinę. Po upieczeniu zostawiamy mięso w rękawie

Od łyżki do widelca
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 188

zima działa na mnie dziwnie – bo normalnie jem bardzo mało mięsa, nie mam na nie ochoty i raczej rzadko gotuję -tak teraz mam ochotę na treściwe, często właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję(...)potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami   Drukuj Prep time

Cooking for Emily
Jajka sadzone na jagnięcinie 219

czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki. Dusić przez kilka minut aż cebula zmięknie i lekko zmieni kolor. Dodać mieloną jagnięcinę i smażyć przez kolejne kilka minut, aż się zrumieni. Mięso doprawić sumakiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Wymieszać, chwilę przesmażyć, aby mięso połączyło się z przyprawami i zdjąć z ognia.  W międzyczasie mocno rozgrzać patelnię grillową lub żeliwną i przesmażyć(...)niej pomidorki cherry, aż lekko się przypieką. Zdjąć z patelni i odstawić.  Mięso podgrzać, podlać niewielką ilością wody i zagotować. Mięso rozprowadzić równomiernie po patelni, zrobić w nim 4 zagłębienia i do każdego wbić jajko. Patelnię przykryć i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Pod koniec smażenia dołożyć pomidorki i smażyć jeszcze przez chwilę. Patelnię

Codzienne Gotowanie
Placek po węgiersku 223

placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Cebulę(...)kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wszystko dodajemy od mięsa i chwilę smażymy. Następnie podlewamy wodą i dodajemy chleb podzielony na małe kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy

Taste Therapy
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem 719

Mięso mielone zawinięte w naleśniki i zapieczone pod pomidorowym beszamelem. Naleśniki w takim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki. Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć

https:KKuchniaMniam
Gulasz z dzika 215

mięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)odrobiną wina. Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody

Gotowanie jest łatwe
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree 1104

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree – czyli tzw. shepard’s pie. W oryginale znajduje się mięso mielone z jagnięciny, ale spokojnie można użyć też innego gatunku mięsa i danie wyjdzie równie pyszne ;) Niektórzy do tej zapiekanki dodają również seler naciowy i zielony groszek – poniżej jednak wersja minimalistyczna, którą śmiało możecie zmodyfikować o swoje ulubione(...)post Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kurczak w sosie tymiankowym 351

kurczaka 1 cebula 1 szkl. śmietany 12% 2 łyżki świeżego tymianku + trochę do dekoracji 1-2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy na porcje. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy, następnie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (1-2 łyżki oleju) obsmażamy mięso. Odkładamy do rondelka i pozostawiamy pod przykryciem(...)czas przygotowania sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli (nie może jednak zbyt mocno zbrązowieć), dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Gotujemy do czasu zgęstnienia sosu. Następnie sos doprawiamy solą oraz pieprzem i wrzucamy posiekane zioła. Do przygotowanego sosu przekładamy mięso i całość dusimy jeszcze około 5 minut

Smaki Na Talerzu
Wołowina z marchewką 102

Obiad mojego dzieciństwa. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych, zjadanych do ostatniego kawałka. Mielone mięso wołowe, z ziemniakami oraz marchewką robioną na słodko. Coś mego pysznego, szybkiego w przygotowaniu oraz przede wszystkim coś łatwego. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: * 750g mięsa mielonego wołowego * 1kg ziemniaków * 1kg marchwi * sól, pieprz, cukier oraz wegeta * 2 łyżki oleju * mąka do zatrzepki * woda czas przygotowania(...)wody, czyli około 2 szklanki, w zależności od garnka. Doprawiamy łyżeczką soli oraz 3 łyżkami cukru. Gotujemy około 25 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, rozdrabniając ile się da. Doprawiamy łyżeczką wegety i pieprzu. Po około 15 minutach, mięso powinno być gotowe, wtedy odlewamy nadmiar oleju i wody która powstała podczas smażenia. Ugotowaną na miękko

Klasyka Gotowania
Schab pieczony w ziołach 152

tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę słodkiej lub ostrej musztardy Schab myjemy ,osuszamy ręcznikiem. Musztardę oraz oliwę z oliwek mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy(...)stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno do kanapki. Warto zrobić, gdyż poleży chwilkę, na pewno nam nie zzielenieje jak np. Wędlina pozostawiona sama sobie w lodówce. Co najwyżej może nam lekko podeschnąć jeśli o niej zapomnimy. Na to też jest rada. Drugie danie...lub pyszna zupa

Z Kuchni Do Kuchni
DUSZONY FILET W PORACH 145

Uwielbiam filety z kurczaka. Mięso to jest tak uniwersalne, można dać go do wszytskiego. Dziś proonuję duszonego fileta z kurczaka w porach w formie kawałków . Idealnie nadaje się jako baza do curry czy jako mięso do kanapek, ryżu, kaszy czy frytek. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 filety z kurczaka 1 por 1 natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego(...)czosnku niedźwiedziego 1 łyżka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWNIE:   Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej a następnie dodaję mięso i przyprawy. Smażę kurczaka na rumiano. Pora i natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do miesa. Podlewam wodą i sosem sojowym. Całość duszę az płyny odparują. Mięso podaję do ryżu

Gotowanie Patki
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 206

łyżki ketchupu 3-4 łyżki dobrego oleju 2 łyżki octu winnego suszony lub świeży rozmaryn 1/3 łyżeczki papryki wędzonej  sól himalajska lub morska, świeżo zmielony pieprz woda Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Natrzyjcie dobrze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cebule obierzcie i pokrójcie na plastry, czosnek lekko rozgniećcie. Z ketchupu, octu, oleju i reszty przypraw oraz ziół(...)wody) sporządźcie marynatę, dołóżcie do niej cebulę i czosnek. Mięso włóżcie do przygotowanego sosu, dokładnie go w nim obtoczcie i włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzejcie do 140 st. Mięso wraz z marynatą umieśćcie w brytfance, dolejcie trochę wody i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 3-4 godzin, co kilkanaście minut polewając mięso

OliveandThyme
Kubańskie cygara z wieprzowiny 547

pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej ) przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia(...)sól do smaku Mięso mielone , mieszamy z jajkiem , startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i wyciśniętym praską czosnkiem oraz solą do smaku . Mięso musi być dobrze i długo wyrobione , inaczej cygara mogą się rozpadać . Nabieramy niewielkie porcje – łyżka , formujemy zgrabne cygara , mocno je dociskając podczas formowania . Muszą być gładkie . Połowę cygar obtaczamy w garam masali ( lub curry

Ogrodnik w podróży
Stir-fry z indykiem, kapustą pekińską, marchewką i grzybkami mum 279

wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne i kruche, dodatkowo całość przygotowywana na jednej patelni/woku, a wszystko to... ...w kwadrans! 🤗 2 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron chow mein(...)posypania Pierś z indyka pokroić w cienkie paseczki i zamarynować w 2 łyżkach sosu sojowego oraz 1 łyżce oleju ryżowego i odstawić na minimum 30 minut (a najlepiej zamarynować mięso na noc- wtedy na drugi dzień przygotowanie potrawy zajmie wspomniany kwadrans😃). Marchewkę pokroić w drobne słupki, kapustę oraz grzybki (uprzednio przygotowane wg przepisu na opakowaniu) posiekać, a czosnek pokroić

Kraina Miodem Płynąca
kartacze z mięsem (z gotowanych ziemniaków) 217

najbliższym spożywczym. Ale dlaczego mamy świadomie podtruwać siebie i bliskich tymi wszystkimi E w składzie? I dlaczego jedząc pyzy z tekurą mamy oszukiwać się, że jemy pyzy z mięsem? nie podaję miar i wag, ponieważ wszystko zależy od rodzaju i mączystości ziemniaka. na ok 1/2 kg mięsa potrzbujemy ok 1,5 kg ziemniaków. Składniki: - ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - mąka ziemniaczana(...)jajko farsz: - udka z kurczaka ugotowane w rosole - średnia cebula - sól, pieprz do podania: - podsmażona cebulka + skwarki Mięso oddzielamy od kości, mielimy. Cebulkę szklimy na oleju i mieszamy z mięsem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki (koniecznie zimne) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i stopniowo mąkę ziemniaczaną, tak aby powstała gładka masa nie klejąca się do rąk. Z gotowej

Cook&Love