mięso - 63110 przepisów (strona:531/4208)

Japoński schabowy na ryżu – katsudon, kotlet zwycięzców 341

Tokijskiej restauracji Rengatei. Japoński schabowy zawsze podawany jest już pokrojony – ciężko pokroić smażony schab pałeczkami, a nieelegancko podnosić całego kotleta do ust i gryźć, prawda? Smażone w panierce mięso podane na ryżu może wydać się za suche – katsudon podaje się więc najczęściej z dodatkiem gorącego bulionu lub zupy miso , nałożonych w osobnej miseczce. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół. Rozcięciem(...)układamy na desce i znowu kroimy cebulę wzdłuż – na cienkie piórka. Mięso oczyszczamy z odstających kawałków tłuszczu i błonek. Grube kotlety lekko rozbijamy – zawsze lepsze grubsze kotlety niż cieńsze, nie będą suche po smażeniu, mięso zostanie soczyste. Kotlety lekko solimy i pieprzymy z obu stron, pudrujemy z obu stron w mące, nadmiar mąki otrząsamy. Rozkłócamy jajka, bardzo mocno i dokładnie

Karo in the Kitchen
Polędwica z kurkami 185

Prosty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.   Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g) 300 g kurek 2 łyżki masła klarowanego Jedna duża biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion) 200 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry(...)rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać przygotowane polędwiczki i podsmażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek oraz reszcie masła klarowanego zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurki

Pyry na Gaz
FASOLKA SZPARAGOWA Z MIĘSEM MIELONYM 202

fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną  zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań.  Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym.  To syte danie, w pełni zapewni nam pełen brzuszek tak jak  po 2-daniowym obiedzie 😉 Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i  gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy mielone mięso. Solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki

Walijskie Pichcenie
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 162

szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i ułożyć na nim mięso. Smażyć(...)uniwersalny Łowicz, dolać szklankę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną

Passions hobbies life
Kotlety Mielone Magdy Gessler 58613

jako przypraw. Kotlety mielone w takiej formie to tradycyjny, polski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko  1/2 bułki kajzerki sól  pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta(...)obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy

Słodka Strona
Pieczeń mięsna z jajkiem i serem 195

Szybka, mięsna propozycja nie tylko na uroczysty obiad. W tej pieczeni możemy wykorzystać pozostałe ugotowane jajka. Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 150 g żółtego sera Czosnek granulowany Do miski przekładamy mięso mielone(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką. Pieczeń pieczemy przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Gulasz wołowy z grzybami leśnymi i z kaszą gryczaną paloną 147

wokandzie gulasz. Kto lubi? kto wspomina mile z dzieciństwa? Przypomniała mi się taka historia mojego pierwszego gulaszu wołowego. Miałam może 12 lat, mama w pracy a zostawiła mi mięso wołowe chyba jakieś szlachetne, już nie pamiętam abym zrobiła gulasz. Jak mi tłumaczyła jak przygotować gulasz to mówiła, pamiętam jak dziś że jak już zacznę dusić pod przykryciem to tak ponad(...)godzinę. No więc ja pokroiłam mięso, podsmażyłam i zalałam wodą, dusiłam tak jak mi kazała ale....no i tu jest problem, nie zajrzałam ani razu do garnka czy nie za mało wody, czy wszystko ok. Jak podniosłam pokrywkę to mięso było zwęglone a zapach spalenizny przywołał sąsiadkę. Próbowała mi pomóc, podlała wodą ale mięso było za bardzo spalone. Dostałam burę

Moje Małe Czarowanie
FASZEROWANY KURCZAK SZPINAKIEM 169

SKŁADNIKI na ok 4 Osób: Mięso 1 kurczak ok 1.5 kg Marynata Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka suszonej bazyli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego Szczypta cukru trzcinowego Farsz 6 garści szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól(...)grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.  Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami. Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki. Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Kurczak pieczony 144

ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni. Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami(...)wody  3 średnie marchewki  3 duże ziemniaki  Jak zrobić pieczonego kurczaka? Kurczaka umyć, dokładnie oczyścić z pozostałości piór i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Mięso natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem.  Do wnętrza kurczaka włożyć obrane i pokrojone w ćwiartki cebule oraz kawałeczki cytryny, odstawić na około godzinę, aby mięso przesiąknęło przyprawami

Kuchcik gotuje
SCHAB PO BAKOŃSKU 174

mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju. Przygotowanie: Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso. Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski(...)chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić. Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam. Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze

JejKuchnia
Zrazy wołowe 163

domu zazwyczaj podawane były z kaszą i takie właśnie wszystkim polecam. Oczywiście podawać możemy je również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Składniki: 8 plastrów wołowiny 2 ogórki kiszone Plaster boczku 3 cebule 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej(...)smażyliśmy zrazy, smażymy pokrojoną cebulę w piórka. Kiedy cebula stanie się złota, przekładamy ją do garnka ze zrazami. Całość podlewamy wrzącą wodą, ok. 1/2 litra. Zrazy dusimy do miękkości mięsa. Jeżeli woda zbyt szybko odparuje, uzupełniały stopniowo jej ilość. Podczas duszenia powstaje nam pyszny i aromatyczny sos do zrazów. Jeżeli chcemy uzyskać gesty sos to musimy zagęścić go mąką

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gulasz wieprzowy z papryką 161

chłodne jesienne i zimowe popołudnia, lubię zjeść coś ciepłego i treściwego. Gulasz z papryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z mięsa oferowanego w sklepach jako te typowo "na gulasz". Składniki: 600 g szynki wieprzowej 2 duże papryki  2 duże cebule  2 łyżki masła kierowanego 2 łyżki mąki + woda(...)zaprawienia) Sól i pieprz do smaku łyżka suszonego lubczyku  Przygotowanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy chwilę na maśle klarowanym. Następnie zalewamy przegotowana woda tak aby zakryła mięso i była trochę ponad nim. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. W między czasie możemy dodać

Lena Gotuje
PULPECIKI Z MAKARONEM W SOSIE BAZYLIOWYM 191

Kolejny przepis na moim blogu z mini pulpecikami z mięsa indyczego, pieczonymi w piekarniku i podanymi z makaronem spaghetti. Zakochaliśmy się w tych małych puplecikach z piekarnika ❤ Pierwszy raz robiłam je pod koniec czerwca, z mięsa wołowego w wersji słodko-kwaśniej , kolejna odsłona to z sosem kurkowym oraz makaronem spaghetti. Tym razem postanowiłam powtórzyć to danie zmieniając jedynie sos kurkowy(...)strzał w dziesiątkę! Sos wyszedł aromatyczny i mocno bazyliowy, a całe danie nabrało wyjątkowego smaku. Nie mogliśmy się nim najeść takie było pyszne 😋  Składniki: Pulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos bazyliowy: 1/2 pęczka bazylii  1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pesto bazyliowego 200 ml śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Imbirowo – bazyliowa marynata 118

marynata jest przepyszna!!!. Wspaniale wpisuje się w letnie propozycje. To nie tylko zasługa świeżej bazylii, ale także imbiru i cytryny. Tak marynowane mięso (najlepiej przez noc, u mnie nawet przez ok 36 godzin, ale minimum 2h) było bardzo soczyste, kruche i aromatyczne. A co jest jeszcze lepszą wiadomością marynata świetnie smakuje z delikatnymi rybami. Marynowane mięsa / ryby możecie piec(...)grillu , w piekarniku lub na patelni. Do przygotowania potrzebujecie (marynaty wystarczy do zamarynowania ok 500 – 600 g mięsa): Tym razem marynowałam pałki z kurczaka (na patelni), robiłam też piersi z kurczaka (na grillu) i łososia (w piekarniku) i te pałki chyba nafajniej wyszły. Chociaż piersi z indyka też były całkiem soczyste. ok 300 ml oliwy z oliwek świeża bazylia

Szybko Tanio Smacznie
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 162

pieczeń to łatwe do przygotowania i pierwszorzędne w smaku danie. Takie, którym można z pewnością pochwalić się na świątecznym stole. Jak już zapewne zauważyliście – jestem zwolenniczką podawania mięs i ryb na słodko. Wyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd’s-em), 200 g suszonych moreli(...)mąka do zagęszczenia sosu, sól, pieprz. Cydr podgrzać, dodać bulion i rozpuścić, włożyć suszone owoce, cynamon i goździki, odstawić na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Skórkę na mięsie ponacinać. Mięso natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Po 30 minutach dodać cydr z owocami i przyprawami. Oczyszczony seler bez natki pokroić

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania