Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie(...)pachnące muffiny – idealne na drugie śniadanie lub jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu
Even Better Foodjest za gęsta dodajemy jeszcze troszkę mleka lub słodkiej śmietanki 18% przy wersji fat :), - czekamy aż czekolady się rozpuszczą i delikatnie mieszamy, aby połączyły się z mlekiem/śmietanką. Upieczone babeczki gdy trochę ostygną pokrywamy polewą czekoladową i układamy na nich nasze ozdoby czyli migdały, orzechy włoskie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Oczywiście możecie ozdobić babeczki również innymi kolorowymi posypkami - jest obecnie
MintTastestopni - pieczemy ok. 25 minut, aż się zarumienią - dla pewności pod koniec pieczenia warto włożyć wykałaczkę do jednej z muffinek i sprawdzić czy środek jest dopieczony. :) - gdy babeczki się pieką, przygotowujemy polewę - do małego garnuszka wkładamy 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżkę oleju kokosowego - po roztopieniu intensywnie mieszamy i polewa gotowa - po wyjęciu babeczek z pieca, nakładamy polewę czekoladową
MintTasteDziś mam dla Was pyszną propozycję na jesienny deser – jaglany budyń z wanilią do tego duszone śliwki z pomarańczą i cynamonem. Palce lizać! :) Mój budyń
CiastkozercyBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem bitej śmietany! Składniki 1 dojrzały banan 1 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia + ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanka mleka 1 łyżeczka kakao instant 1/4 szklanki oleju 1 jajko
KorniszonkiPrzepis na pyszne babeczki dyniowe, które zawsze wychodzą. Puszyste, wilgotne. Do tego lukier cytrynowy.. po prostu idealne! Ilość babeczek: 20 sztuk z papilotek
AniaGotuje.plDelikatne, lekko bazyliowe, bezglutenowe.. b Bardzo oryginalne w smaku i fakturze - Babeczki jaglano-bazyliowe dla całej rodziny :-) Ilość babeczek średnicy 5 cm - 24 sztuki
AniaGotuje.plKruche babeczki o smaku kawy i kremowa masa kajmakowa. Na szczycie zaś szron z kawy.. Będzie słodko i kalorycznie :-) Warto zrobić! Czas przygotowywania: około 1h Chłodzenie: około 1-2 h Ilość babeczek: około 25 sztuk średnicy 6 cm Składniki na kruche ciasto: • 1,5 szklanki mąki pszennej - 300 g • kostka masła
AniaGotuje.plpyszną, puszystą babkę o smaku kawy. Zrobiłam ją na podstawie przepisu na babkę herbacianą, która niezbyt mi smakowała. Zamieniłam herbatę na kawę dołożyłam trochę cukru i wyszła pyszniutka babeczka. Osoby lubiące kawowe ciasta będą zachwyceni. Polecam tą babeczkę jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna:) SKŁADNIKI : 8 dag margaryny 1 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej
Pani na deserprzygotowania tych babeczek nie potrzebujemy dużo czasu, ani wyszukanych składników. Ciasto po prostu mieszamy łyżką. Wychodzą chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Dzieciaki podkradają jeszcze ciepłe. Są pyszne, polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli(...)połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Babeczki są dość słodkie, więc możemy dodać mniej cukru
Pani na deserSzperając ostatnio w sieci natrafiłam NA TEJ STRONIE na super babeczki. Urzekły mnie swym kolorem, a w połączeniu z białą masą wyglądały zjawiskowo. Musiałam je zrobić :) Wyszły wspaniałe, delikatne i puszyste oraz w sam raz słodkie. Polecam będziecie nimi oczarowani :) SKŁADNIKI NA BABECZKI: 25 dag mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 0,5 łyżeczki sody
Pani na deserjest bardzo smaczne. Ale jakoś ciężko mi było się za nie zabrać. Mając sporo startej marchewki stwierdziłam, pora go spróbować. W internecie na tej stronie znalazłam przepis na babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie, bez konieczności włączania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI(...)mąki i mieszamy za pomocą łyżki. Wykładamy po równo do papilotek. Pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z tej porcji wyszło mi 12 sporych babeczek
Pani na deserPyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu babeczki. Wspaniale smakują z malinami i porzeczkami lub innymi ulubionymi owocami. Polecam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK : 1 jajko 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 opakowania cukru wanilinowego lub kilka kropli aromatu ok. 0,5 szklanki cukru maliny, porzeczki lub inne sezonowe owoce(...)foremkami. Jajko, mleko i olej roztrzepujemy, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy po równo do każdej foremki. Do każdej babeczki wrzucamy po parę malinek i porzeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserDzieci zażyczyły sobie babeczki czekoladowe, a czego nie robi się dla maluchów. Książka "Muffinki" do ręki i do pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły się jeszcze ciepłe, a ile było przy tym radości. Składniki: (12 babeczek) 80 g roztopionego masła 80 g posiekanej gorzkiej czekolady 200 g mąki 100 g brązowego cukru 1 cukier waniliowy
talerz przyjemnościMakaronowe zapiekanki nie muszą być zawsze podawane w tradycyjny sposób, w naczyniu żaroodpornym. Dzisiaj postanowiłam przygotować małe babeczki makaronowe z warzywami. I podać je w papilotkach. Jako muffinki/babeczki. Danie łatwe w przygotowaniu. Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron(...)masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Makaron z warzywami można oczywiście upiec w naczyniu żaroodpornym, wtedy wydłużamy czas pieczenia o ok 15 minut
Trufelkowo