Pulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion, a z mięsa formuję większą porcję pulpetów. Gotuję pulpety w bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę(...)podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Podaję Wam przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone(...)SUBSKRYBUJ „, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik. A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 800g mięsa mielonego (drobiowego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 pęczka bazylii łyżeczka soli 150g cukinii 150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta) 150g sera feta 1 łyżka oliwy 50g mielonego siemienia lnianego
DietologMuszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami , zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty Składniki: 30 muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 czarnych oliwek Ole 10 dag sera żółtego(...)pomidorowego pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia Przygotowanie: Muszle makaronowe gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, płuczemy ciepłą wodą. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, następnie szklimy, dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy zmiażdżony czosnek. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki. Zostawiamy na małym ogniu jeszcze
Podróż w kulinarianiedrogie. Tort jest też fajną alternatywą na obiadokolację dla dwojga. Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki(...)międzyczasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę i kroimy w grube plastry. Podsmażamy wszystko na oleju prawie do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki. Mięso mielone przekładamy do większej miski. Na małych oczkach ścieramy do mięsa cukinię. Dodajemy 1/2 szklanki bulionu, lubczyk, majeranek i wszystko ze sobą mieszamy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Mama z miastaschabu lekko rozgniatamy ręką (nie tłuczkiem) i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy na blasze. Na każdy kawałek nakładamy najpierw porcję majonezu i rozsmarowujemy po mięsie. Kładziemy paski papryki, polewamy keczupem i układamy liście szpinaku. Na koniec każdy schab przykrywamy plastrem żółtego sera. Pomiędzy kawałki mięsa, na blaszkę, rozkładamy kilka wiórków margaryny. Mięso wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 40 minut (aż mięso będzie miękkie
My simple kitchenUwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe
VioletoweKucharzenieSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz 1/3 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki bazylii suszonej olej pomidory 1 kulka mozzarelli 10 dag sera gouda – startego na tarce Z pomidorów wykrawam gniazda nasienne i układam pomidory w naczyniu żaroodpornym. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso – smażymy(...)mięso jest już usmażone dodajemy sól, pieprz, bazylię, oregano, mieszamy. Na dno pomidora układamy odrobinę mozzarelli, na to mięso, ser żółty i plasterek mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Artykuł Pomidory faszerowane pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPrzymierzając się do świątecznych przepisów pomyślałam, że to dobry czas na eksperymenty w kuchni. Chodzi za mną kaczka. Nie dosłownie, rzecz jasna:) Może nie klasycznie z jabłkami, ale połączenie mięsa i owoców zapowiada się w tym przypadku bardzo smakowicie. Póki natomiast upoluje tę swoja kaczkę, porwałam się na kolejne słodko-słone połączenie i przygotowałam królika z rodzynkami. Do tej pory(...)pysznie, brakowało mi odrobiny szaleństwa w kuchni. Jakiś wewnętrzny głos szepnął, żebym sypnęła rodzynków. Posłuchałam. Nie żałuję. Królik z rodzynkami smakuje obłędnie! Przyjemnie słodko, a przy tym lekko, mięso jest kruche, delikatne. Na tym nie koniec eksperymentów:) Jeśli chcecie podać takie danie na świąteczny obiad, polecam podczas duszenia dorzucić do sosu kilka goździków i kawałek cynamonu - teraz mamy prawdziwą
Obiad gotowynajlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz. Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W wysokiej patelni(...)składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość
Kuchnia MagdaLenyGęsty i aromatyczny sos pomidorowy z mięsem, czyli taki, który podajemy z makaronem spaghetti. U mnie zamiast makaronu, dynia, której miąższ przypomina niteczki. Tradycyjne danie w zupełnie nowej i jakiej smacznej odsłonie. Polecam ;) 100% olej rzepakowy Wielkopolski 1 dynia makaronowa 100 g sera typu feta 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 puszka pomidorów(...)pomidorowego 2- 4 łyżki tartego parmezanu oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami
https:KKuchniaMniamSpaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego. To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy mógł(...)nigdy podając spaghetti bolognese nie powinniśmy podawać go wymieszanego. Przepis jest niezwykle prosty… zapraszam zatem do lektury: Spaghetti bolognese po Polsku – składniki (na ok. 4 porcje) 400g mięsa mielonego 1 cebula 400ml passaty pomidorowej sól pieprz oliwa czosnek szczypta oregano makaron do spaghetti Spaghetti bolognese po Polsku – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jestem wielką fanką zup i obiadów jednogarnkowych , to naprawdę dobre rozwiązanie, które sprawdza się zwłaszcza w ciągu tygodnia. W głównej roli zwykle występuje wtedy u mnie mielone mięso - chili con carne , zupa gołąbkowa, meksykańska czy wreszcie dzisiejsza pieczarkowa z mięsem i ziemniakami to znakomite, sycące i rozgrzewające dania jednogarnkowe, doskonałe na jesienne i zimowe obiady . składniki: 3 duże ziemniaki(...)litr wody (lub bulionu) 1 cebula 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1/2 kg pieczarek 1 pęczek pietruszki 100 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku gotuję wodę, do której wrzucam pokrojone w dość drobną kostkę ziemniaki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam posiekaną cebulę i dodaję ją do gotujących się ziemniaków. Następnie podsmażam
babka w formieopakowania. Osobiście uwielbiam takie dania jednogarnkowe. Zaoszczędzają czasu z przygotowaniem potrawy i potem z myciem wszystkich garnków. Myślę że wystarczająco Was zachęciłam do wypróbowania tego przepisu. Makaron z mięsem mielonym w pomidorach w nieco innym wydaniu posmakuje każdemu. Dodatkowo starłam na wierzch nieco mozzarelli i ten ciągnący ser świetnie wzbogacił to danie. Całość przygotowałam na patelni tytanowej Woll o której(...)pisałam jakiś czas temu. Patelnia nadal sprawdza się świetnie i jest moją ulubioną patelnią. Zapiekanka makaronowa z patelni 0,80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych op. makaronu świderki 1 szkl startej mozzarelli 2 szkl wody sól, pieprz, bazylia lub natka pietruszki Na rozgrzaną patelnię wlać olej i dodać przciśnięty
Pieguskowa Kuchniamleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy(...)oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę obsmażonych bakłażanów , na nich połowę ziemniaków. Dodajemy mięso, na mięso wykładamy resztę bakłażanów i resztę ziemniaków ( każdą warstwę solimy i pieprzymy do smaku ) 5. Z masła i mąki robimy zasmażkę , zalewamy zimnym mlekiem i gotujemy. Jak się zagotuje , zestawiamy
Różne smaki w kuchniPodałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki 700 g łopatki wieprzowej(...)szklanki wody sól pieprz słodka papryka ostra papryka szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka mąki pszennej W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w większą kostkę.(nie rumienić). Dodać mięso pokrojone w kostkę, oprószone solą i pieprzem oraz mąką pszenną. Wszystko lekko zrumienić i zalać wodą. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Wlać
O kuchni z uczuciem