mięso - 63110 przepisów (strona:529/4208)

Klasyczny krupnik z ziemniakami 176

myśleć o żadnym innym smaku jak o smaku krupnika, takiego z ziemniaczkami :) Składniki : 2 śr. marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 pałki z kurczaka lub innego mięsa liść laurowy ziele angielskie niecała szklanka kaszy jęczmiennej 3-4 średnie ziemniaki natka pietruszki lub koperku sól pieprz Przygotowanie: Mięso wstawiamy do garnka (ok 1,5 l wody) dodajemy włoszczyznę(...)liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy 20-30 minut. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę a kaszę płuczemy w sitku pod bieżącą wodą. Wyjmujemy mięso wraz z warzywami na talerz pozostawiając cały czas garnek na palniku do którego dodajemy teraz ziemniaki i opłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy ok 30 minut. Wyjęte warzywa kroimy w kosteczkę, obrane mięso

Mechanik w kuchni
Siekane kotlety z indyka pieczone w piekarniku 170

wszyscy lubią to jest to ! Siekane kotlety przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, a potem tylko chwilę trzeba poczekać aż się ugotują.       U mnie kolety powstały z mięsa tzw gulaszowego z indyka, był pomysł żeby je zmielić – ale myć potem maszynkę ? o nie ! posiekamy i zobaczymy :) I wyszły pyszne malutkie ( bo ja zdecydowanie wolę malutkie ) kotlety(...)wręcz kuleczki :) To co idziemy do przepisu, a potem przygotujcie je w swojej kuchni, naprawdę są pyszne Siekane kotlety z indyka 50 dkg mięsa z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli bułka tarta

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka meksykańska z nachos 367

popularnej ostatnio sałatki meksykańskiej. Sałatka okazała się hitem imprezy i każdy prosił o przepis. Myślę, że jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to najwyższa pora to nadrobić ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej(...)łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i mięso mielone. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć. Odstawić do ostudzenia. Sałatę pokroić. Składniki na sos wymieszać. W szklanej misce układać

Smakołyki Asi
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SUSZONĄ ŚLIWKĄ 168

solą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec(...)piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę

Zrób to smacznie
Kotlety schabowe według Magdy Gessler 210

Kotlety schabowe według Magdy Gessler są rzeczywiście wyśmienite! Kruche, delikatne, chrupiące. W zasadzie nie ma w ich przygotowaniu wielkiej sztuki, potrzeba tylko kilku godzin na moczenie mięsa w mleku. Właśnie to dzięki mleczno-cebulowej marynacie mięso kruszeje i staje się tak miękkie. Mięso na kotlety należy rozbić cieniutko, a także przekroić żyłki, jeżeli takie występują na kotletach – to właśnie(...)Składniki 500 g schabu 300 ml mleka 2 średnie cebule duże jajko lub dwa małe mąka do panierowania bułka do panierowania sól i pieprz smalec do smażenia Przepis 1 Mięso kroimy na kotlety i je cienko rozbijamy. Jeżeli widzimy na kotletach żyłki, przecinamy je. Cebulę kroimy w plastry. Kotlety umieszczamy w głębokim naczyniu i przekładamy cebulą, zalewamy mlekiem. Odstawiamy

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsem z rosołu 635

największego garnka, zapach zdradza, że będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów.  A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)podsypywania) 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju ok 400g mięsa z rosołu (obranego z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka  opcjonalnie: łyżeczka domowej vegety Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej

Obiad gotowy
Mielone z serem i zielonymi oliwkami 185

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciągnący ser i  zielone oliwki wzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady! 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 g żółtego sera 10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Do miski przekładamy mięso mielone(...)Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego

VioletoweKucharzenie
Kurczak marynowany w keczupie 216

łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki chili 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie obtoczyć w marynacie kurczaka, lekko ją wmasowując w mięso. Kurczaka zostawić w misce z marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso minimum na 1 godzinę przed pieczeniem. Naczynie, w którym(...)będziemy piec kurczaka wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć w niej mięso. Każdy kawałek kurczaka polać 1 łyżeczką marynaty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec około 45 minut, aż mięso będzie miękkie a skórka ładnie się przypiecze

My simple kitchen
Szaszłyki z kurczaka w sosie BBQ – z patelni grillowej 332

patelni. Podajcie do nich miękkie pszenne chlebki , soczystą i chrupiącą sałatkę, np. tą z pomidorami i ciecierzycą i cieszcie się pyszną, lekką ucztą! Najwięcej problemu przy szykowaniu szaszłyków z mięsa kurczaka jest z jego pokrojeniem na takie kawałki, żeby wszystkie były mniej więcej tych samych gabarytów i równomiernie się smażyły. Kiedy tniemy każdą z kurczęcych piersi z osobno, kawałki(...)jedna szerszym końcem do lewej strony, druga swoim szerszym końcem do prawej, pod spodem kolejna szerszym końcem do lewej, itd. Formujemy w ten sposób jeden duży, równej grubości kawałek mięsa.   Szykujemy sobie 4 patyczki do szaszłyków i dopiero teraz nabijamy na nie mięso, zachowując równe odległości pomiędzy patyczkami. Mięso rozcinamy w połowie odległości między patyczkami i mamy gotowe

Karo in the Kitchen
Pomysł na kurczaka w aromatycznym sosie 162

spróbuje-wyszedł pyszny obiad,a sosem nie mogłam się najeść-polecam spróbować,bo mnie urzekła szczególnie ta cytrynowa nuta z moim ulubionym imbirem i czosnkiem ,która dodała  mięsu niezwykłego aromatu.Idealnie sprawdzi się na obiad lub danie dla gości bo pięknie się prezentuje a cudowny zapach rozchodzi się po całym domu.... Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka  2-3 łyżeczki(...)mocie to może być ok 1 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: Ćwiartki dzielimy na pół,w miseczce mieszamy ze sobą kumin,paprykę,curry,sól,pieprz i tą mieszanką oprószamy mięso. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę(żeby masło się za bardzo nie przypaliło)smażymy na nim mięso na złoto z obu stron. Usmażone odkładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały

Swojskie jedzonko
Jednogarnkowe spaghetti 235

łatwe w przygotowaniu danie, które przygotujemy na jednej patelni. Jednogarnkowe spaghetti to świetny pomysł na obiad dla zabieganych, ponieważ zrobimy je w około 30 minut Polecam! Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 250 makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pomidor 1,5 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszona bazylia(...)oregano olej do smażenia   *** Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając, aż mięso zbrązowieje *** *** Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do mięs. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy *** *** Na patelnie dokładamy przełamany na pół makaron. Całość gotujemy na wolnym ogniu

Blog z Apetytem
Kasz(cz)otto 143

bulion. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, mieszamy. Odparowujemy nadmiar płynu. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem, do smaku. W międzyczasie przygotowujemy mięso. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś kaczki obracamy skórą do góry – skórę nacinamy ostrym nożem w tzw kratkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Pierś kaczki kładziemy(...)skóry wytapiać, można nieznacznie zmniejszyć moc palnika. Pierś kaczki smażymy przez około kilkanaście minut na średnio rozgrzanym oleju. Gdy tłuszcz ze skórki się wytopi i sama skórka przyrumieni obracamy mięso na drugą stronę i smażymy dalej. Uwaga: Jeśli boicie się, że mięso może być surowe można obsmażoną pierś podpiec dodatkowo przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 148

Jeśli jesteście rodzicami, to wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron(...)Można też użyć zwykłej obieraczki do warzyw i pociąć marchew czy cukinię wzdłuż – też wyjdzie świetny makaron (koszt obieraczki to ok. 2zł). Składniki na 4 porcje : 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 400ml krojonych pomidorów sól, pieprz, bazylia 200g makaronu pełnoziarnistego 2 cukinie 2 duże marchewki Mięso przełożyć do dużej miski

Dietolog
Kotlety siekane z warzywami, jak przemycić je dzieciom ? 152

tych kotlecikach część mieszanki na sałatkę meksykańską. I szczerze dzieci były zdziwione, ale powiedziały że to jest pyszne. Czyli przepis zaakceptowany może iść na bloga :) Czemu nazwa siekane, bo mięso do nich jest siekane nożem, a nie mielone.   Kotlety siekane z warzywami 0,5 kg mięsa z łopatki 0,3 kg piersi z kurczaka 1.2 opakowania mieszanki Sałatka Meksykańska(...)gotujemy mieszankę warzyw. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek i podsmażamy do delikatnego zarumienienia. Mięso siekamy nożem na małe kawałeczki przekładamy do miski, dodajemy warzywa oraz czosnek i cebulę, porządnie mieszamy, dodajmy jajko, przyprawy i dokładnie całość wyrabiamy. Na głębokim talerzu rozsypujemy bułkę tartą

Kuchnia na wzgórzu
SCHAB PIECZONY Z WARZYWAMI W SOSIE Z KETCHUPEM I MAJONEZEM 191

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki:  6 kotletów schabowych, przyprawy do mięsa: sól ziołowa, majeranek, słodka papryka, curry; 50 dag pieczarek, 3 średniej wielkości cebule, 5 łyżek pikantnego ketchupu (jeśli użyjecie łagodnego - warto posypać mięso ostrą papryką), 5 łyżek majonezu, garść tartego sera żółtego. Przygotowanie: Mięso myję(...)osuszam ręcznikiem papierowym. Oprószam przyprawami z obydwu stron i układam w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na mięso wykładam cebulę, następnie pieczarki. Całość smaruję ketchupem i majonezem. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach (termoobieg) przez 90 minut - po godzinie wylewam nadmiar powstałego sosu. Na około 10 minut przed końcem pieczenia danie posypuję serem żółtym

JejKuchnia