zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego :). Dzisiaj zapraszam na pierogi z mięsem, na które miałam już od dawna ochotę. Z podanych proporcji wyszło mi 45 pierogów. Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko(...)sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miski wlać przegotowaną wodę i rozpuścić w niej masło. Dodać połowę mąki i wymieszać, wbić jajko, dodać resztę mąki i sól. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie
Pieguskowa Kuchniaindyka 2 jabłka sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy, ew.przyprawa do drobiu 3-4 łyżki oleju Umyte i osuszone polędwiczki z indyka ponacinać (nie do końca, żeby nie przeciąć mięsa) i natrzeć przyprawami. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką oleju i wlać na dno 3-4 łyżki wody. Nacięte mięso przełożyć do naczynia(...)pomiędzy plastry mięsa powkładać przygotowane jabłka. Mięso delikatnie polać 2-3 łyżkami oleju i wstawić do nagrzanego do 180-190 st. piekarnika. Piec w zależności od wielkości polędwiczek około 30-45 minut. W połowie czasu pieczenia polać wytworzonym sosem. Artykuł POLĘDWICZKI Z INDYKA Z JABŁKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniacebul rodzinnych) 2 papryki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy i papryka ostra mąka i woda do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Dodać olej, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilka minut aby przeszło aromatami. Garnek lub dużą patelnię dobrze nagrzać, przełożyć mięso(...)rumiano. Pod koniec podsmażania dodać cebulę i marchewkę pokrojoną w plastry. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić około 40 minut ( dopasujcie czas duszenia do własnego mięsa). Gdy mięso jest prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pogotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić do smaku i zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem
Pieguskowa Kuchniałopatki papryka wędzona ostra do smaku sól, pieprz ziele angielski liść laurowy 2 łyżki oleju mąka do zagęszczenia woda dodatkowo do podania : ogórki konserwowe natka pietruszki Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka w którym rozgrzewamy wcześniej olej, solimy i przesmażamy do pozamykania się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą (mięso powinno być mocno przykryte(...)dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości mięsa (w razie potrzeby podlać wodą) Kiedy mięso jest miękkie doprawiamy papryką i pieprzem. Zagotowujemy. Oprószamy mąką do zagęszczenia. Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia ziemniaków), odlewamy część uzyskanego soku z warzyw. Dodajemy jajko, sól i pieprz - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśmietanowym sosie . Okazuje się, że to danie jest też Waszym faworytem i najczęściej wyświetlanym wpisem na blogu :-) Ale dziś - zupełnie inny makaron. W formie pysznej zapiekanki z mielonym mięsem, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem. Przepis z Kuchni Lidla. Pyszności! składniki: 250 g makaronu (kokardki, świderki lub rurki) 500 g mięsa mielonego 600 g kapusty 1 cebula sól 1/2 łyżeczki(...)śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki wykonanie: Makaron ugotowałam al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Kapustę oczyściłam, usunęłam głąb, liście pokroiłam w paski. Cebulę obrałam i posiekałam. Mięso mielone usmażyłam na gorącym oleju. Dodałam cebulę i jeszcze krótko podsmażyłam. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką. Dodałam kapustę i dusiłam pod przykryciem przez ok. 5 minut. Listki pietruszki posiekałam. Wymieszałam z kwaśną
babka w formiePyszne roladki z mięsa mielonego z żółtym serem w środku i dodatkowo owinięte boczkiem.Wychodzą bardzo smaczne. SKŁADNIKI 800g mięsa mielonego 100g żółtego sera 7-8 plastrów boczku parzonego sól,pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka WYKONANIE Ser żółty kroimy na paski o długości ok.5cm.Mięso mielone dobrze doprawić przyprawami według uznania.Dokładnie wymieszać.Dno żaroodpornego naczynia natłuścić masłem.Ręce lekko(...)zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsa mielonego rozpłaszczyć i na środek położyć pasek sera żółtego i następnie oblepić go mięsem mielonym.Taką roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym,w taki sam sposób przygotowujemy resztę roladek.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40-45 minut.Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaSkładniki : ok. 70 dag mięsa z królika 3 marchwie 2 duże pietruszki 5 ząbków czosnku 2 średnie cukinie 4 cebule sól, pieprz, tymianek, cząber, oregano tłuszcz do smażenia natka pietruszki, koper Przygotowanie : Pokrojone mięso z królika umyć, osuszyć i wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykryć pokrywką i obsmażać z obu stron, podlać wodą i gotować do miękkości Ugotowane, przestudzone(...)mięso oddzielić od kości, rozdrobnić Dodać do mięsa pokrojone w plastry marchwie, cebulę i pietruszki, dołożyć rozdrobniony czosnek, gotować do miękkości warzyw Na koniec dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię- dogotować, doprawić do smaku solą i ziołami
Proste PotrawyZapiekanka obiadowa 3 w 1 😀 Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Nie jest ona mdła, gdyż mięso przyprawiłam przyprawą kebab-gyros, co nadało mu ostrości i orientalnego smaku. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Danie jest(...)usmażeniu odsączamy z tłuszczu. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Następnie rozkładamy usmażone kawałki mięsa, a na samym końcu wykładamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze
Kuchnia MagdaLenydoświadczeniami z ligawą. Ja na pewno jeszcze do niej wrócę i sprawdzę inne przepisy. Składniki 200 g ligawy (plaster) 1 łyżeczka masła Oliwa z oliwek Sól, pieprz Przygotowanie Wyciągnij mięso z lodówki na około 2 godziny przed smażeniem, żeby miało temperaturę pokojową, natrzyj oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej po około 3 minuty z każdej(...)osiągnąć stek średnio wysmażony, natomiast jeżeli chcemy stek mocno wysmażony (well done) po około 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Po odwróceniu mięsa na drugą stronę na górę kładziemy łyżeczkę masła. Do przewracania steków wołowych najlepiej użyć drewnianej łopatki, aby nie nakłuwać mięsa, które może wypuścić sok. Po usmażeniu odstawiamy, aby mięso odpoczęło
Programista w kuchnikońców dojrzałam, rozmroziłam cielęcinę i zbaraniałam… Bo myślałam, że to jest jeden kawałek i nie cztery! Hmmm zmieniłam szybko plan i zrobiłam gulasz. Powiem Wam, że tak delikatnego mięsa dawno nie jadłam! Pyszota…. Do przygotowania potrzebujemy (3- 4 porcje): ok 700 g cielęciny bez kości 1 puszkę zielonego groszku 150 – 200 ml wytrawnego białego wina(...)szalotek (może być więcej) 400 ml bulionu cielęcego (u mnie ze słoika) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Cielęcinę myjemy, osuszamy i wykrawamy ewentualne błony itp a mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso, odrobinę solimy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion wraz z winem i dodajemy mięso. Na jeszcze gorącą patelnię wrzucamy pokrojone szalotki
Szybko Tanio Smaczniechce inaczej to teraz koperkowy przychodzi mi na myśl . Polecam serdecznie szczególnie dla tych, którzy nie mają za dużo czasu, a chcą zjeść coś sycącego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego 700 g mięsa mielonego z szynki /łopatki 1 cebulka 1 nieduża kapusta pekińska 1 ugotowany woreczek ryżu przyprawy do smaku: sól(...)pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso mielone łączymy dokładnie w misce Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni Przekładamy do garnka
Gotowanie z pasjąpomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego gulaszu- smakuje równie wybornie 😋 4 porcje: * pomidory malinowe- 1 kg * wołowe mięso gulaszowe- 350 g * bulion warzywny/mięsny/woda- 250 ml * marchewka- 1 duża * cebula(...)średniej wielkości * sol, słodka papryka- po 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem 30 minut. Po upływie wskazanego czasu dodać pomidory (uprzednio sparzone wrzątkiem, obrane
Kraina Miodem PłynącaBardzo delikatne danie, jeśli ktoś uzna że "szpitalne" to polecam wrzucic garść pieprzu dla wyostrzenia:D SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula 6 łyżek płatków owsianych ( można użyć więcej, zależy od konsystencji) 1 szklanka jogurtu greckiego 3 łyżeczki siekanego koperku ( łyżeczka(...)mięsa, i dwie do sosu- można dać wiecej:)) 1 łyżka siekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Sól, pieprz, czosnek granulowany, można też wsypac mieszanke do mielonego, jak kto woli:) Pół kostki bulionowej Cebulę drobno siekamy ( ja użyłam do tego robota), płatki owsiane mielimy ( jeśli używamy płatków blyskawicznych nie trzeba
Mamuśka wraca do formyczarne oliwki 15-20 szt Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy(...)łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę. Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory
Pyry na Gazwchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza tym w jej składzie pojawiają się różne dodatki. Podana ilość składników starcza na 3 quesadille. SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 6 ząbków czosnku 1 duża czerwona papryka oliwa 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne) 160 g żółtego sera(...)kulki mozzarelli sól, pieprz, chilli opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli WYKONANIE Mięso przełożyć na patelnie, skropić oliwą, dodać 4 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i drobno posiekaną paprykę (na tym etapie można również dodać papryczkę chilli). Całość doprawić solą, pieprzem i chilli
Passions hobbies life