mięso - 63110 przepisów (strona:532/4208)

Udka w białym sosie 188

łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Udka umyć, przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić udka z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. 3. Mięso na patelni oprószyć solą i pieprzem z obu stron, dodać cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, chwilę poddusić po czym wlać wodę - tyle, aby mięso było do połowy zanurzone w wodzie(...)Dodać suszone zioła, przykryć pokrywką i dusić 30-40 minut. W międzyczasie uzupełnić wodę jeśli to konieczne. 4. Mięso wyjąć z wywaru, do wywaru dodać 1/2 łyżeczkę kminku. W kubku wymieszać śmietanę z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do wywaru, energicznie wymieszać, by sos był gładki. Doprowadzić do zagotowania, po czym dodać mięso. 5. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Stek wołowy New York z rozmarynem 187

jest odrobinę twardszy od polędwicy, ale ma za to więcej smaku. Tego typu stek zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje ze świeżym rozmarynem i tak go zazwyczaj przygotowuję. Mięso wołowe jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc na co najmniej godzinę przed smażeniem należy je wyjąć(...)lodówki. Spotkałam się z różnymi teoriami, jeśli chodzi o solenie steków, jedni solą przed smażeniem, a inni dopiero po. Zazwyczaj solę po usmażeniu, gdy stek odpoczywa, gdyż mięso ze starszej sztuki pod wpływem soli może być łykowate. Steki u mnie są średnio wysmażone (medium), jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o stopniach wysmażenia i jak je określać zobaczcie przepis na Stek

Kuchcik gotuje
ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY 179

Ciekawy i prosty pomysł na obiad - oryginalna zapiekanka w formie tortu! Tort z tortilli przełożony sosem pomidorowym z mięsem mielonym, soczewicą i kukurydzą, zapieczony z serem w piekarniku. Autorem pomysłu jest mój mąż, a wykonawcą oczywiście ja 😉 Nie tylko super smakuje, ale też ładnie prezentuje się na talerzu. Szczerze polecam! Składniki: 4 szt. tortilli 2 cebule 500 g mięsa mielonego(...)łyżeczka cukru 100 g sera żółtego 2 jajka majeranek olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka duszona pod kapustą 439

Kruche i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej pracy.   Składniki: 1kg karkówki lub łopatki 900g kiszonej kapusty 2 duże cebule olej do smażenia butelka ostrego ketchupu sól, pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros) Sposób(...)przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem. Plastry mięsa składamy z powrotem w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talaki i zeszkloną na odrobinie oleju. Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 201

piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego i suchego kotleta ;p ). Niesamowity aromat uwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru(...)niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce

Eat me! Fit me!
Pierogi z mięsem 181

domach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk(...)szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką

Obiad gotowy
Bitki wołowe w sosie własnym 1043

smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki z obu stron ( nie solimy przed smażeniem , bo mięso zrobi się twarde i gumowate ) . Starając się na każdej uzyskać , mocną , złotą „pieczątkę” – to zapewni głęboki smak, sosu i bitek – bez tego danie będzie nijakie . Po obsmażeniu(...)dusimy pod szczelnym przykryciem na malutkim ogniu , przez około 1,5 – 2 godziny . Co jakiś czas trzeba zaglądać ,żeby woda nie wyparowała całkowicie i nie przypaliło się nam mięso , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody ( na oko , tyle, żeby, było dosyć sosu -mięso ma być zanurzone , ale nie ma pływać ( nie mieszamy , tylko poruszamy brytfanką żeby się samo połączyło

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem 362

Bardzo lubię cielęcinę. Jej mięso jest delikatne i nie zawiera tłuszczu. Według mnie, najlepsza jest w formie mielonej, dlatego też podaję przepis na zapiekankę z cielęciną i kaszą gryczaną pod beszamelem. Zapiekanka z cielęciną pod beszamelem porcja dla 4-5 osób Składniki: sos beszamel z kaszą gryczaną: 3/4 szklanki kaszy gryczanej około 500 ml mleka 2-3 łyżki mąki jaglanej(...)około 60 g mozarelli 3 łyżki parmezanu olej sól, pieprz biały mięso z warzywami: 500 g mięsa mielonego cielęcego 200 g fasolki szparagowej 3 pieczarki 1 duża marchewka 3/4 cukinii 1 duża cebula 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki passaty pomidorowej sól, pieprz na wierzch: około 120 g mozarelli Przygotowanie: Kasza gryczana z beszamelem: Ugotować kaszę gryczaną zgodnie

Jaglusia
Meksykańskie koszyczki z tortilli 306

papryczka chilli 1/2 papryki czerwonej lub zielonej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę(...)chcesz, aby woda z puszki była w daniu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli nie masz moździerza (do którego kupna gorąco namawiam), możesz rozcierać przyprawy płaską stroną łuczka do mięsa, lub położonm na płasko nożem szefa. Roztarte przyprawy uwalniają cholernie dużo aromatu. Dzięki temu ugotujesz smaczniej i… oszczędniej. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (niedużo, bo z mięsa wołowo-wieprzowego

manslogblog
Leczo z cukinią i mięsem mielonym 4272

Leczo z cukinią i mięsem mielonym – to pyszna alternatywa dla leczo z kiełbasą :) Może skusicie się i zrobicie je na obiad lub kolację? :) Może zainteresuje Was również przepis na: Leczo z parówkami i pieczarkami lub na Leczo z kabaczkiem i kiełbasą Leczo z cukinią i mięsem mielonym – Składniki: 1 średnia cukinia […] The post Leczo z cukinią(...)mięsem mielonym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Łopatka wieprzowa pieczona 559

Bardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki(...)sól pieprz W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny. Łopatkę umyć, osuszyć i nasmarować bardzo dokładnie  powyższą marynatą. Odstawić mięso w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, plasterki czosnku, ułożyć mięso wraz z marynatą. Całość podlać wodą

O kuchni z uczuciem
Schab suszony w pończosze długodojrzewający 215

cukru,  1/2 szklanki soli kamiennej,  1/2 łyżeczki soli peklowej,  2 łyżki majeranku,  5 ząbków czosnku,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie cukrem. Przełożyć do zamykanego pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na 36 godzin do lodówki.  Po tym czasie mięso ponownie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym(...)natrzeć solą kamienną. Ponownie włożyć do pojemnika i odstawić na kolejne 36 godzin.  Znowu umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć pozostałymi wymieszanymi razem przyprawami. Zamknąć mięso w pojemniku i odstawić na kolejne 36 godzin do lodówki.  Schab przełożyć do czystej pończochy bądź podkolanówki, szczelnie owinąć i powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na około

Z miłości do słodkości
Lasagne drobiowa 148

Lasagne z mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki(...)mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć do dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając

Bullio
Pieczeń cielęca z miodem i cebulą 227

Pyszne mięso dziś przedstawiam. Cielęcina to bardzo delikatne mięso i trochę mdłe, wystarczy je dobrze przygotować aby było pyszne i aromatyczne. Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę. Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste. Dodatek cebuli i miodu(...)zaostrza smak mięsa, polecam. Pieczeń cielęca z miodem i cebulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti bolognese 141

robi się i jada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny.  Przede wszystkim uwielbiany przez dzieci, coś na ten temat wiem;)  W moim rodzinnym domu często mięso zastępowało się kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;)) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego 300 ml passaty(...)wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie, a mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę pomidorową, dużo świeżej posiekanej bazylii, sól i pieprz. Dusimy razem ok 10 minut. Gotowy sos podajemy

Życie zaczyna się w kuchni