mięso - 63110 przepisów (strona:527/4208)

CHILI Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I WARZYWAMI 133

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu,  większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka(...)kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion

JejKuchnia
Zrazy wieprzowe 169

zupki, ale można oczywiście zrobić takie zrazy w jakimś sosie.Moje zrazy gotowały się w wolnowarze, ale można także normalnie w zwykłym garnku. kilka plastrów polędwicy wieprzowej troszkę mielonego mięsa domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z łopatki wraz z dodatkiem papryki i pieczarek 231

papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka mąki olej do smażenia Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić pieprzem i oprószyć mąką. Na dno szybkowaru wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone mięso. Całość chwilę(...)sobą smażyć. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę. Dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić!). Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 30 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia

Ugotować
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 347

porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)tartego żółtego sera Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy

Kolizje Smaków
Pieczona łopatka 177

kulek czarnego pieprzu łyżka miodu Sposób przygotowania: Majonez i ketchup wymieszać w średnim garnku z majerankiem i solą. Łopatkę umyć i włożyć do garnka. Zalać woda tak aby całe mięso było przykryte. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia na kuchence a następnie zostawić na noc w lodówce(...)chłodnym miejscu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać niewielką ilością wywaru w którym się wcześniej gotowało. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut co 15 minut podlewając kilkoma łyżkami wywaru z garnka. (można go zredukować, będzie bardziej wyrazisty). Po tym czasie wymieszać 3-4 łyżki wywaru z łyżką płynnego miodu i posmarować wierzch mięsa. Piec jeszcze około

Pyry na Gaz
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 172

kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli(...)Farsz: około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu) 1 jajko 4 łyżki ćwikły z chrzanem (ja użyłam Jamar ) ulubione przyprawy (u mnie czosnek i majeranek) pieprz sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy

PatiGotuje
Roladki z kurczaka ze szparagami i mozzarellą w parmezanowej panierce 214

Wyłowić i włożyć na chwilę do zimnej wody. Filety z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i ułożyć na mięsie. Położyć z brzegu parę sztuk szparagów, delikatnie oprószyć solą i ciasno zrolować mięso w roladkę. Zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni(...)rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty i rumiany kolor. Takie mięso można podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , parmezan , szparagi

https:KKuchniaMniam
Sznycle drobiowe zapiekane z pesto 133

Witajcie. Zapraszam dziś po banalny przepis na mięso z kurczaka lub indyka. Składniki: 500 g sznycli z kurczaka lub indyka kilka łyżek pesto 1 pomidor kilka plastrów sera żółtego lub mozzarelli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Mięso posmarować z obu stron pesto, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w piekarniku przez(...)minut w 180 st.C. Po tym czasie na wierzch mięso wyłożyć po 1-2 plasterki i ser, zapiec, aż ser się rozpuści. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczone kotlety mielone 321

trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli pieprz czarny bułka tarta(...)Mięso najlepiej zmielić samemu na drobnym sitku. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość

https:KKuchniaMniam
Pulpeciki w młodej kapuście 656

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól pieprz(...)czarny sól pieprz czarny Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Do mięsa dodać bułkę, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić i przyprawić. Formować małe pulpeciki o średnicy ok 3 cm. Smażyć na rumiano z każdej strony. Kapustę drobno poszatkować, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy. Do kapusty

https:KKuchniaMniam
Kasza jaglana w botwince 278

Kasza jaglana z mięsem owinięta w liściach botwinki to swego rodzaju gołąbki. Lekkie, smaczne i zdrowe dzięki kaszy jaglanej. Można je podać z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki wody 300 g mięsa drobiowego mielonego 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 2-3 dymki szczypior 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka musztardy sól pieprz(...)tuż przed gotowaniem. Wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Odstawić. Mielone mięso podsmażyć krótko na patelni i dodać posiekaną cebulę. Chwilę poddusić. Dodać przecier, musztardę i pieprz ziołowy. Wymieszać z kaszą jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior. Liście

https:KKuchniaMniam
Gulasz z indyka z papryką i marchewką 193

Składniki : ok. 50 dag mięsa indyczego 1 cebula mała marchew, taka sama żółta papryka, mały kiszony ogórek mąka, sól, pieprz, liść laurowy, mielona papryka tłuszcz do smażenia ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Pokrojone miso obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnuszka z małą ilością wody z liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu czarnego, dołożyć startą marchew, pokrojoną w paski paprykę(...)cebulę - ugotować do miękkości mięsa, posolić, dodać na koniec gotowania pokrojony ogórek Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i dodać do mięsa, wymieszać i dogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką.            Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak

Proste Potrawy
SZASZŁYKI NA GRILLA. SAŁATKA DO DAŃ Z GRILLA. 180

DOMOWY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY! Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na przepyszne szaszłyki, które możecie zrobić na grillu, bądź na płycie grillowej w domu. Szaszłyki są bardzo soczyste, mięso mięciutkie i obłędnie smaczne! Podane z kolorową, chrupiącą i zdrową sałatką i kaszą pęczak z zielonym sosem. Danie jest bardzo proste i jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny(...)bądź na spotkanie ze znajomymi. PRZEPIS NA SZASZŁYKI NA GRILLA - 1- 1,5 kg mięsa od żeberek tzw. trójkątów (kroimy w dużą kostkę) - 2 łyżki musztardy miodowej - 1 łyżka miodu - kilka gałązek rozmarynu - marynowany w oleju czosnek - mieszanka przypraw do mięsa na grilla - składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny Ponadto: - cukinia cukinię

SMYKWKUCHNI
Pulpety w sosie pieczarkowym 200

Składniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać z powrotem mięso i zagotować

Kuchnia domowa Ani
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 183

Składniki: - 2 równe, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny(...)Zwiększamy ogień i smażymy aż woda z cukinii odparuje. Następnie dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester,  musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso

Cook&Love