Bardzo prosty przepis na pyszną domową wędlinkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i kruche, a w dodatku bez problemu kroi się na cienkie plasterki. Przepis polecam do zrobienia, bo warto. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Składniki: 1,2 kg schabu 2 i 1/2 litra wody 130 g soli 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku 1 cebula Do dużego garnka wlać gorącą wodę, dodać przyprawy, majonez, obraną cebulę i czosnek. Całość dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną zalewę ostudzić. Mięso umyć i umieścić - najlepiej wieczorem w garnku z zimną zalewą. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania i gotować równo 12 minut. Po tym czasie zostawić do całkowitego wystudzenia. Rano
Ewusiowe SmakiDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki 300 dag mięsa mielonego wieprzowego paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól do smaku 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)cebula z czosnkiem się przesmażyła dodaję nasz szpinak i podsmażamy aż się dobrze rozmrozi , a kiedy nasz szpinak jest już gotowy , przekładamy go do dużej miski , i następnie dodajemy mięso mielone , naszą bułkę tartą z kubka , jajka , pieprz , musztardę francuską i solimy według uznania smakowego , a jak już mamy dodane wszystkie składniki , mieszamy bardzo dokładnie aż nasze składniki bardzo dobrze
Mój Smakpieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone(...)pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy
Marta Gotujedrobiu ziele angielskie liść laurowy majeranek 1 łyżka mąki + odrobina wody (czasem dodaję też 1 łyżkę śmietany) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Udka umyć, przekroić na pół. Mięso oprószyć przyprawą do drobiu. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, mięso zrumienić z obu stron. 2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach(...)Warzywa dodać do mięsa, chwilę całość poddusić, po czym wlać wodę, dodać ziele angielskie i liść laurowy.Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu ok 30 minut, aż mięso będzie miękkie. 3. Mąkę (i ewentualnie śmietanę) rozrobić w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia. Na koniec doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Podawać wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa Anipieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone(...)pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch delikatnie polewamy oliwą z suszonych pomidorów. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy je przez 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 minut, a następnie kroimy
Marta Gotujemarchewki 1 pietruszka por ok 15 cm listek laurowy ziele angielskie sól pieprz oregano pieprz ziołowy staropolski szczypta bluszczyka kurdybanka majeranek papryka słodka niepełna szklanka kaszy manny 1 jajko Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy(...)wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku, kaszę manną i jajko, następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania gładkiej konsystencji , w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu. Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok godzinę w temp
Gotowanie jest łatweprzymusowym śnie zimowym, czas na zakaz narzekania i siedzenia w domu! No chyba, że w kuchni ;) To danie sprawiło, że po długie przerwie ponownie przekonałam się do mięsa. Nie dość, że smakiem i aromatem podbija serce, to dodatkowo syci na długo i dostarcza pełnowartościowego białka. Zapraszam do testowania ! Składniki na 3 porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi(...)dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania
Gawron w rosoleKolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne
Klasyka Gotowaniatylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór w śród naj bliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet
Moja Książka KucharskaMOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju
Moja Książka Kucharskanich całą wodę). Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków(...)sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa) 1 cebula 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych 1 jajko sól, pieprz czarny lub ziołowy, majeranek, suszony lubczyk - do smaku ....składników
Moja Książka Kucharskajest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali(...)wiśniowa, kwaśna śmietana, słonina z cebulą PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam, najlepiej na całą noc do namoczenia. Krok 2. Następnego dnia zaczynam od przygotowania wywaru. Mięso oczyszczam,wołowinę kroję na spore kawałki, wkładam do garna razem z porem, pietruszką, selerem, grzybkami, fasolą (razem z wodą w której się moczyła) oraz przyprawami, dolewam wody, tak aby przykryła
Moja Książka Kucharskaprawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia wywaru. Powinny się w nim znaleźć produkty sprawdzone – odpowiednie mięso, a także warzywa i zioła, najlepiej z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców. Co powinno znaleźć się w rosole? mięso(...)natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy skupiać się na szczegółach. Przepis na idealny rosół Przede wszystkim mięso, uprzednio rozmrożone zalewamy zimną wodą i wstawiamy na kuchenkę. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty , i powoli doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie zbieramy pianę, aby uzyskać jak najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odmówić, niż mieć świadomość jak bardzo mój organizm się męczy, próbując strawić sztuczne jedzenie i jaką chemię w siebie wsadziłam. Stąd też pomysł na obiad. Moje burgery są z mięsa wieprzowego. Dla niektórych to może być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem(...)wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji. Składniki : (4 osoby) 4 duże bułki sałata masłowa 1-2 pomidory 1 cebula ser zółty w plastrach ogórek Kotlety: garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 1 czerstwa bułka sól, pieprz Sosy: musztarda ketchup majonez Nasz obiad zaczynamy od przygotowania
Justa próbuje gotować