pewno lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega od oryginału, ale zapewniam, że jest równie smaczna i co najważniejsze nieskomplikowana. Składniki(...)400g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale może być zwykłe wieprzowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 100ml czerwonego wina wytrawnego 250g makaronu spaghetii oliwa z oliwek rozmaryn tymianek sól pieprz cukier Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek. Opruszamy szczyptą soli i cukru. Smażymy
Jacob Tastesdodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby(...)bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie gotowy wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Odstawić na bok. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńrobić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku bazylia sól pieprz Ryż ugotować. Cebulę pokroić drobno i zrumienić(...)oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno
O kuchni z uczuciempracy, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna propozycja na grillowany boczek, który można przyrządzić również w warunkach domowych. Tak zamarynowane mięso posiada rewelacyjny smak, a po upieczeniu jest miękkie i niezwykle aromatyczne. Jasne, że lepiej jest grillować na świeżym powietrzu, ale przy okazji udowadniam, że w domu - także istnieje możliwość przyrządzenia podobnej potrawy(...)razie - serdecznie polecam przepis także na grillowanie w plenerze. 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą) Marynata: 1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g) Dodatkowo: 2 cebule sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm. Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki. Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę
Di gotujełyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu(...)rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym
Sama słodycz i szczypta chiliodróżnieniu do innych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej(...)wody, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę
Passion of Cookingtaką wersję... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1 łyżka soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu 4 ziela angielskie 4 liście laurowe woda (tyle, by skryło mięso) Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej. Wodę zagotowujemy z przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość(...)wystygnięcia (nie wyjmujemy mięsa z wody, tylko studzimy wszystko w garnku, w którym się gotowało). Następnie stawiamy garnek na palniku i znów zagotowujemy (tym razem z mięsem w środku), gotujemy 5 minut i wyłączamy, studzimy (aż mięso będzie zupełnie zimne). Wyjmujemy z wywaru, schładzamy. I co, może być
Czary - gary w kuchnimożecie je też upiec według własnych, sprawdzonych procedur :-) Za to w deszczowy dzień możecie burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor(...)Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso odchodzi od dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety i grillujemy na złoty kolor po obu stronach. Nie zajmuje to dużo czasu, ale specjalnie
Czary - gary w kuchniochotę więc podzielę się takim :-) Jeśli nie zdążycie dziś, to mam nadzieję, że skusicie się w kolejnych dniach, bo naprawdę warto... SKŁADNIKI ok. 500 g golonki (samo mięso, bez kości) ok. 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka smalcu 2 liście laurowe 3 - 4 ziela angielskie sól, pieprz Mięso kroimy w niewielkie kawałki, cebulę(...)półplasterki, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę, liście i ziele i dusimy pod przykryciem aż warzywa i mięso staną się miękkie. Dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy do czasu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną golonkę możecie podawać z ziemniakami gotowanymi
Czary - gary w kuchnizmarnuje :-) Poniżej rozpisałam Wam jak to zrobić zarówno na gotowym rosole, jak i gotując je "od ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja(...)Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego wywaru zbieramy pianę, która się tam zebrała podczas gotowania, a do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z powstałego rosołu, kroimy i z powrotem przekładamy do garnka (oczywiście cebulę
Czary - gary w kuchniśmiem twierdzić, że jest godna polecenia :-) Do jej przygotowania śmiało możemy wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki, a farsz to tak naprawdę własna kompozycja smaków. U mnie padło na mięso w pomidorach z cebulka i papryką - dość pikantnie ale tak właśnie lubię. Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami SKŁADNIKI : spód tarty: 600 g ugotowanych ziemniaków(...)łyżki masła 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej farsz: 1 cebula 1 mała papryka czerwona 350 g mięsa mielonego z szynki 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka oregano dodatkowo: około 150 g żółtego sera szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikrajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw, dzięki czemu mięso nabiera miękkości i przechodzi intensywnymi smakami. Najpierw mięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej(...)zacznie wydobywać się z nich aromat dodaj pastę cebulowa. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając, aby pasta się nie przypaliła. W razie potrzeby podlej niewielka ilością oliwy. Dodaj mięso pokrojone na kawałki wielkości kęsa smaż aż dobrze zbrązowieje. Następnie wlej mleko kokosowe, wodę, pastę z tamaryndowca i dodaj rozgnieciona łodygę trawy cytrynowej, sok z limonki, uprażone wiórki kokosowe
Codzienne Gotowanienaszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czerstwa bułka pieprz czarny pieprz ziołowy sól olej lub smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie - jak wchłonie wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczerwona 5 łyżek sosu teryiaki 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka ziaren sezamu zielona cebulka Mięso myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso kroimy w małe paseczki, kawałeczki. Przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki sosu teryiaki oraz jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy i zabieramy(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę i dodajemy pozostały sos teryiaki i całość podsmażamy przez około 3 minuty. Zdejmujemy z patelni do miski. Na rozgrzaną patelnię dajemy mięso i przesmażamy. Po kilku minutach, gdy mięso już lekko zmieni kolor dodajemy warzywa z miski i całość podsmażamy dodając pozostałe przyprawy i całość podsmażamy. Gdy już całość się poddusi
Kuchnia na wzgórzu