adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej 1 pęczek pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka cząbru dodatkowo: olej do posmarowania kratki grillowej patyczki do szaszłyków zimna woda do namoczenia patyczków sos tzatziki do podania wykonanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej(...)wody i moczymy przez kilka minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. listki pietruszki również drobno siekamy. W misce mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem oraz pietruszką i doprawiamy przyprawami. Wymieszane mięso dzielimy na ok. 8 porcji i formujemy owalne kotleciki. Na mokre patyczki nakłuwamy po dwa kotleciki. Ruszt grilla natłuszczamy olejem. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez
Domowy Smak Jedzeniasmakuje rewelacyjnie. Właśnie tym przepisem wygrałam pewien konkurs, gdzie zadaniem było zastosowanie ketchupu w potrawie świątecznej. Taką karkówkę robię co jakiś czas, gdy nie mam czasu na wymyślny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i rewelacyjnie łączy się z lekko słodkawym sosem. Lubicie takie smaki? Polecam! 800g karkówki (max 1,5 kg) 3 cebule przyprawy (wg uznania, u mnie sól, pieprz(...)rodzaje) 1 łyżka musztardy Dijon (jeśli ketchup był łagodny, jeśli ostry - użyć łagodniejszej) Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso. Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami (w tym solą i pieprzem), a następnie przesmażyć na patelni (z obu stron). Mięso ułożyć
Di gotujesmaczne, ale również... - na prawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska. Poniższy przepis jest troszkę czasochłonny (ze względu na czas odstania mięsa lodówce), ale również łatwy i reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Razem z mężem podołaliśmy(...)soli (płaskie) 30g żelatyny 10g przyprawy "Rozkoszna" Płat boczku (umyty i osuszony) ponacinać (od wewnątrz) i ułożyć na dnie praski (skórą do dołu). (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem .) Mięso posypać solą, 1/2 porcji przyprawy i 20g żelatyny. Karkówkę pokroić w grubszą kostkę, lekko pougniatać i wymieszać z resztą żelatyny. Mięso umieścić (ściśle, aby nie było wolnego miejsca) na boczku
Di gotujeprzekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju. 3. Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę. 4. Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy(...)obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki. 6. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem, a na dno wykładamy odrobinkę sosu. Na to dajemy 1 warstwę płatów lazanii, wykładamy 1/3 mięsa, brokułów i cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. 7. Lazanię
Kuchnia domowa AniPieczarki faszerowane mięsem mielonym to smakowita przystawka na domowe imprezy. M ożna je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub jako dodatek do obiadu. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek. Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)pieczarki i wszystko chwilę podsmażymy, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze
Smakowite DaniaDanie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki: schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka 2 suszone pomidory rozmaryn papryka słodka(...)ostra sól, pieprz Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody (powinna lekko przykrywać mięso). Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i dodać do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, pomidory pokroić, dorzucić do mięsa. Doprawić, i dusić przez ok 20 min, W razie
Idę coś wszamaćsezon grillowy zrobić je na ruszcie. Burgery mają to do siebie, ze możemy je dowolnie modyfikować i dodawać to, co najbardziej lubimy, ja przedstawiam Wam swoje dwie wersje: Składniki: mięso: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy(...)kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18)*C na ok 20 min. Na 5 minut przed końcem
Idę coś wszamaćOgólnym założeniem tego obiadu były piersi z kurczaka, ale będąc w sklepie natknęłam się na mięso z udek, które było nawet tańsze(co dla studenckiej kieszeni jest istotne ;D), postanowilam że kupię, spróbuje i z efektu jestem bardzo zadowolona :) w dodatku robiłam to bez żadnego tłuszczu, wiec wyszło bardzo zdrowo i dietetycznie :) Składniki 500g mięsa z udek z kurczaka(...)200g jogurtu naturalnego 3 łyżki musztardy Bazylia Ewentualnie sól, pieprz- musztarda już dużo doprawia Groszek Cebula Jogurt, musztardę, bazylie mieszamy. Mięso kroimy i dorzucamy do jogurtu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dorzucamy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy groszek. Ja do gotowego sosu dorzuciłam jeszcze ugotowany ryż i podsmażyłam chwilę na patelni
Idę coś wszamaćpewno lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega od oryginału, ale zapewniam, że jest równie smaczna i co najważniejsze nieskomplikowana. Składniki(...)400g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale może być zwykłe wieprzowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 100ml czerwonego wina wytrawnego 250g makaronu spaghetii oliwa z oliwek rozmaryn tymianek sól pieprz cukier Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek. Opruszamy szczyptą soli i cukru. Smażymy
Jacob Tastesdodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby(...)bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie gotowy wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Odstawić na bok. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńrobić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku bazylia sól pieprz Ryż ugotować. Cebulę pokroić drobno i zrumienić(...)oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno
O kuchni z uczuciempracy, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem
O kuchni z uczuciemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna propozycja na grillowany boczek, który można przyrządzić również w warunkach domowych. Tak zamarynowane mięso posiada rewelacyjny smak, a po upieczeniu jest miękkie i niezwykle aromatyczne. Jasne, że lepiej jest grillować na świeżym powietrzu, ale przy okazji udowadniam, że w domu - także istnieje możliwość przyrządzenia podobnej potrawy(...)razie - serdecznie polecam przepis także na grillowanie w plenerze. 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą) Marynata: 1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g) Dodatkowo: 2 cebule sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm. Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki. Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę
Di gotujełyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.Przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu(...)rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym
Sama słodycz i szczypta chiliodróżnieniu do innych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej(...)wody, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę
Passion of Cooking