mięso - 63110 przepisów (strona:551/4208)

szaszłyki bałkańskie 211

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej 1 pęczek pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka cząbru dodatkowo: olej do posmarowania kratki grillowej patyczki do szaszłyków zimna woda do namoczenia patyczków sos tzatziki do podania wykonanie: Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej(...)wody i moczymy przez kilka minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. listki pietruszki również drobno siekamy. W misce mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem oraz pietruszką i doprawiamy przyprawami. Wymieszane mięso dzielimy na ok. 8 porcji i formujemy owalne kotleciki. Na mokre patyczki nakłuwamy po dwa kotleciki. Ruszt grilla natłuszczamy olejem. Szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Karkówka w coli i ketchupie 239

smakuje rewelacyjnie. Właśnie tym przepisem wygrałam pewien konkurs, gdzie zadaniem było zastosowanie ketchupu w potrawie świątecznej. Taką karkówkę robię co jakiś czas, gdy nie mam czasu na wymyślny obiad. Mięso jest miękkie, soczyste i rewelacyjnie łączy się z lekko słodkawym sosem. Lubicie takie smaki? Polecam! 800g karkówki (max 1,5 kg) 3 cebule przyprawy (wg uznania, u mnie sól, pieprz(...)rodzaje) 1 łyżka musztardy Dijon (jeśli ketchup był łagodny, jeśli ostry - użyć łagodniejszej) Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso. Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami (w tym solą i pieprzem), a następnie przesmażyć na patelni (z obu stron). Mięso ułożyć

Di gotuje
Rozkoszna karkówka z boczkiem (z praski/szynkowara) 133

smaczne, ale również... - na prawdę proste w przygotowaniu. Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska. Poniższy przepis jest troszkę czasochłonny (ze względu na czas odstania mięsa lodówce), ale również łatwy i reeewelacyjny w smaku. Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję. Doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę. Razem z mężem podołaliśmy(...)soli (płaskie) 30g żelatyny 10g przyprawy "Rozkoszna" Płat boczku (umyty i osuszony) ponacinać (od wewnątrz) i ułożyć na dnie praski (skórą do dołu). (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem .) Mięso posypać solą, 1/2 porcji przyprawy i 20g żelatyny. Karkówkę pokroić w grubszą kostkę, lekko pougniatać i wymieszać z resztą żelatyny. Mięso umieścić (ściśle, aby nie było wolnego miejsca) na boczku

Di gotuje
Lazania z kurczakiem i brokułem 168

przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę, chwilę smażymy na oleju. 3. Piersi z kurczaka kroimy w plastry w poprzek i obsypujemy przyprawą do mięsa. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu i lekkim przestudzeniu kroimy w paski lub kostkę. 4. Robimy beszamelowy sos: masło rozpuszczamy(...)obgotowujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki. 6. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy olejem, a na dno wykładamy odrobinkę sosu. Na to dajemy 1 warstwę płatów lazanii, wykładamy 1/3 mięsa, brokułów i cebuli, połowę sosu beszamelowego, potem znów płaty, mięso, cebula, brokuły i reszta sosu, i ostatnia warstwa - makaron, mięso, cebula, brokuły, a wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. 7. Lazanię

Kuchnia domowa Ani
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film 201

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to smakowita przystawka na domowe imprezy. M ożna je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub jako dodatek do obiadu. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, swoim pysznym smakiem zachwyci wszystkich miłośników pieczarek.     Składniki na 4 porcje : 20 pieczarek 250 g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)pieczarki i wszystko chwilę podsmażymy, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze

Smakowite Dania
Schab duszony 147

Danie to, jest pomysłem na drugie życie, dla schabu, czy innego mięsa upieczonego na święta, które często stoi w lodówce, a my już nie mamy co z nim zrobić. Przygotowane w ten sposób, zyskuj nowy, wyjątkowy smak. Składniki:   schab upieczony pokrojony w plasterki (zrobiłam z 5 plasterków) 1 mała cebula 1 marchewka 2 suszone pomidory rozmaryn papryka słodka(...)ostra sól, pieprz Schab podsmażyć na oleju, aż się lekko zarumieni, następnie przełożyć do garnka z odrobiną wody  (powinna lekko przykrywać mięso).  Na tym samym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki i dodać do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, pomidory pokroić, dorzucić do mięsa. Doprawić, i dusić przez ok 20 min, W razie

Idę coś wszamać
Burgery w dwóch odsłonach 164

sezon grillowy zrobić je na ruszcie. Burgery mają to do siebie, ze możemy je dowolnie modyfikować i dodawać to, co najbardziej lubimy, ja przedstawiam Wam swoje dwie wersje: Składniki: mięso: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki kszy mannej sól, pieprz zioła prowansalskie +ser żółty sos: 1 łyżka musztardy(...)kajzerki z makiem Wersja II 3 liście sałaty lodowej pomidor 2-3 rzodkiewki kilka plasterków ogórka zielonego mała cebula bułka razowa Cebulę i czosnek drobno siekamy. wrzucamy do mięsa, dodajemy jajko, kaszę, przyprawy i mieszamy razem ręcznie. Formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 18)*C na ok 20 min. Na 5 minut przed końcem

Idę coś wszamać
Kurczak w sosie jogurtowo-musztardowym 164

Ogólnym założeniem tego obiadu były piersi z kurczaka, ale będąc w sklepie natknęłam się na mięso z udek, które było nawet tańsze(co dla studenckiej kieszeni jest istotne ;D), postanowilam że kupię, spróbuje i z efektu jestem bardzo zadowolona :)  w dodatku robiłam to bez żadnego tłuszczu, wiec wyszło bardzo zdrowo i dietetycznie :) Składniki 500g mięsa z udek z kurczaka(...)200g jogurtu naturalnego 3 łyżki musztardy Bazylia Ewentualnie sól, pieprz- musztarda już dużo doprawia Groszek Cebula Jogurt, musztardę, bazylie mieszamy. Mięso kroimy i dorzucamy do jogurtu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dorzucamy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy groszek. Ja do gotowego sosu dorzuciłam jeszcze ugotowany ryż i podsmażyłam chwilę na patelni

Idę coś wszamać
Spaghetti alla Bolognese 296

pewno lepsze niż gotowiec ze słoika. Sos bolognese, to mięsny sos pochodzący z włoskiej Bolonii. Tradycyjnie używało się różnych rodzajów mięs pokrojonych w drobną kostkę. Dzisiaj jest to najczęściej mięso mielone. Dusi się ono z cebulą oraz z warzywami wraz z dodatkiem pomidorów. Moja wersja nieco odbiega od oryginału, ale zapewniam, że jest równie smaczna i co najważniejsze nieskomplikowana. Składniki(...)400g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego, ale może być zwykłe wieprzowe) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 400g pomidorów z puszki 100ml czerwonego wina wytrawnego 250g makaronu spaghetii oliwa z oliwek rozmaryn tymianek sól pieprz cukier Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i drobno posiekany czosnek. Opruszamy szczyptą soli i cukru. Smażymy

Jacob Tastes
Pyzy z mięsem 160

dodać mąkę, sól, jajko, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta Nadzienie – na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę i posiekany czosnek smażyć, aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, majerankiem. Wymieszać i smażyć, aż mięso będzie przesmażone. Do kubka wsypać bułkę tartą i zalać ciepłym mlekiem. Wlać tylko tyle mleka, żeby(...)bułka napęczniała. Dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Do polania – cebulkę pokroić drobno, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Zmniejszyć gaz i smażyć, aż cały tłuszcz się stopi i powstaną tzw skwarki. Pod koniec jak już boczek jest prawie gotowy wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Odstawić na bok. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka gołąbkowa 558

robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego 300 g ryżu 1 cebula 2 łyżki oleju 1 puszkia pomidorów 1/2 szklanki wody 1 łyżka majeranku bazylia sól pieprz   Ryż ugotować. Cebulę pokroić drobno i zrumienić(...)oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Kapustę pokroić w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta. Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę. Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno

O kuchni z uczuciem
Pieczeń z porem i jabłkiem 135

pracy, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do  foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem i jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku) 196

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Pyszna propozycja na grillowany boczek, który można przyrządzić również w warunkach domowych. Tak zamarynowane mięso posiada rewelacyjny smak, a po upieczeniu jest miękkie i niezwykle aromatyczne. Jasne, że lepiej jest grillować na świeżym powietrzu, ale przy okazji udowadniam, że w domu - także istnieje możliwość przyrządzenia podobnej potrawy(...)razie - serdecznie polecam przepis także na grillowanie w plenerze. 1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą) Marynata: 1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g)  Dodatkowo: 2 cebule sól, pieprz   Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm. Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki. Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę

Di gotuje
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem fusilli tricolore Incola. 167

łyżka czerwonej papryki 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka oregano kilka igiełek rozmarynu Wykonanie : Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie.Przekładamy na  sitko i przelewamy zimną wodą. Mięso myjemy i osuszamy ręczniczkiem. Kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, cebulę obieramy, marchew i seler naciowy kroimy w grubsze plasterki, cebulę w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. W wysokim rondlu(...)rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, oregano, bazylię, rozmaryn, paprykę, troszkę soli, pieprzu i koncentrat chili oraz wszystkie warzywa.Wszystko mieszamy i chwilę podsmażamy. Pomidory z puszki kroimy w kostkę i razem z sokiem przekładamy do mięsa. Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak długo aż mięso będzie miękkie.Na samym

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa gulaszowa 197

odróżnieniu do innych zup jest   to bardzo konkretna   i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!!   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej(...)wody, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem i nastawiamy bulion. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Mięso kroimy w większą kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy je do bulionu.   Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i   kroimy w mniejszą kostkę

Passion of Cooking