mięso - 63110 przepisów (strona:548/4208)

Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory 744

Mięsiwo w sosie własnym – mięsne przetwory Takie słoiczki z pysznym mięsem, pamiętam z dzieciństwa . Doskonale smakowały na zimno , do kanapki lub jedzone widelcem prosto ze słoika ..mniam ,a najlepsza była oczywiście galaretka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)łopatki 1 kg świeżego boczku ze skórą ( skóra, zapewni ścięcie galaretki ) 3 łyżki soli peklowej 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonej gorczycy białej Mięso ( boczek i łopatkę ) kroimy na duże kawałki o wielkości 6 x 6 cm , przesypujemy solą peklową , mieszamy i zostawiamy w lodówce na dwie doby . Po tym czasie , dodajemy do mięsa

Ogrodnik w podróży
Piersi z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, pieczone w sosie pomidorowym. 143

gałązka: rozmarynu, tymianku, bazylii 0,5 l domowego przecieru pomidorowego Wykonanie: Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem.Każdy kawałek przecinamy przez środek ale nie do końca, tworząc kieszonkę.Mięso oprószamy przyprawami. Pomidory i mozzarellę kroimy w paseczki.Każdą kieszonkę napełniamy kilkoma paskami mozzarelli  i pomidorami.Kieszonkę spinamy wykałaczką. Blaszkę smarujemy dość grubo masłem, układamy w niej piersi i zalewamy przecierem(...)pomidorowym. Między kawałki mięsa można włożyć świeże gałązki rozmarynu, tymianu, bazylii. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 35/40 minut. Mięso jest gotowe gdy po włożeniu widelczyka zaczyna delikatnie odchodzić. Żeby mięso się zbytnio nie przypaliło można pod koniec pieczenia przykryć je folią aluminiową. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Grillowany filet marynowany w kefirze 196

rozpieścić, to pewnie na pożegnanie wakacji wykorzystacie swoje grille i przygotujecie coś pysznego :-) Ja ze swojej strony mogę Wam polecić przygotowanie fileta w marynacie z kefiru, jakiego robiłam ostatnio :-) Mięso marynowane w ten sposób jest po pierwsze: soczyste, a po drugie: delikatne w smaku, a wszystko to za sprawą właśnie kefiru :-) a o walory smakowe dodatkowo dbają pozostałe składniki marynaty(...)osuszamy i każdy dzielimy na 3 - 4 mniej więcej równe kawałki. Jalapenos i oliwki drobno siekamy, a następnie mieszamy z kefirem, skórką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 - 4 godziny. Następnie układamy mięso na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy aż będzie miękkie (nie schodzi z tym długo, zaledwie

Czary - gary w kuchni
Schab z kością w czerwonej cebuli ze śliwkami 209

Plastry schabu z kością w postaci kotletów. Duszone w aromatycznym sosie z cebuli i śliwek węgierek. Kość nadaje dodatkowego smaku, więc mięso znacząco różni się od takiego tradycyjnego schabu. Polecam na niedzielny obiad. 4 plastry schabu z kością sól pieprz czarny kardamon cynamon 4 czerwone cebule 300 g śliwek węgierek 1/2 szklanki octu jabłkowego 1 plasterek imbiru 2 łyżki sosu(...)cukru brązowego olej rzepakowy do smażenia Plastry schabu rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawami, tj solą, pieprzem, kardamonem i cynamonem. Olej rzepakowy dobrze rozgrzać na patelni i obsmażyć na rumiano mięso. Smażyć krótko, około 1 minuty z każdej strony. Na głęboką patelnię lub garnek z szerokim dnem wlać odrobinę oleju. Wrzucić skrojoną w piórka czerwoną cebulę i połówki śliwek węgierek. Chwilę

https:KKuchniaMniam
Wołowina z kurkami z pęczakiem 142

sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa. Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy(...)utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Cukinia faszerowana oscypkiem 204

Wczoraj dostałam zapas świeżutkich oscypków, które wykorzystałam do dzisiejszego obiadu. Oscypek fajnie podkręca smak mięsa. Składniki: - 2 cukinie - 2 małe oscypki - 1 papryka - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 łyżeczka delikatu do mięs - 1 łyżka sosu balsamicznego - pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Cebulę, czosnek, paprykę oraz środek(...)cukinii kroimy w kosteczkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, dodajemy do niego mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy cukinię, paprykę oraz przyprawy. Faszerujemy cukinię a wierzch posypujemy startym oscypkiem.Pieczemy 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Sznycle inaczej (z mizerią i ziemniakami) 184

Zazwyczaj nie jadam sznycli, jednak pozostało mi mięso mielone, a dwa dni z rzędu spaghetti to nawet dla mnie przesada. I tak powstały sznycle z jogurtem i serem żółtym. Z ziemniakami i mizerią tworzyły typowy wiosenny obiad. Proporcje na 8 sznycli, ale obiad dla 2 osób. 250 gram mięsa mielonego 50 gram jogurtu naturalnego 50 gram sera żółtego 1 jajko(...)ogórki zielone Cebulę posiekać drobno, zeszklić i  lekko przyrumienić na patelni. Wystudzić. Bułkę namoczyć w minimalnej ilości wody i rozgnieść palcami. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do mięsa dodać przyprawy, bułkę, jogurt, jajko, ser i wystudzoną cebulkę. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz, z mięsa formować kotleciki

Czerwony Gupik
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 130

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki na złoty kolor. Cebulki powinny być pokrojone w piórka. Zdjąć cebulkę z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozłożyć cebulkę na całym dnie. jabłko oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć(...)cebulce. Mięso obsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha. Jak już mięso jest prawie złotawe dodać pokrojone na grube plastry pieczarki. Smażyć co chwilkę mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście 193

moim rodzinnym domu sobota była często dniem kiedy przygotowywało się gołąbki. Dzisiejsze nie są tymi, które gościły zazwyczaj ale są również pyszne. Farsz to połączenie klasycznie ryżu z mięsem oraz pieczarkami i koperkiem. Gołąbki zostały przed ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie.  Gołąbki(...)mięsem i pieczarkami w młodej kapuście  Składniki :   10-12 liści młodej kapusty  400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego  1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko.  Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 242

kurek 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia mąka do obtoczenia kilka łyżek śmietany 30% posiekana, zielona pietruszka Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm plasterki. Polędwiczki delikatnie rozbić (za pomocą dłoni), przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec obtoczyć w mące. W garnku rozgrzać olej (tak, aby przykryć(...)stron przesmażyć kawałki polędwicy. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kurki (większe grzybki można pokroić na 2-3 części). Całość smażyć kilka minut. Podsmażone grzyby wraz z cebulką przesypać na talerz. Do garnka z powrotem przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie

Ugotować
Kotlety mielone z cukinią 181

Niedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości. Składniki: 500 g mięsa mielonego 250 g cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej(...)razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa. 2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa. 3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z fasolką szparagową 135

mięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)plasterki (wedle uznania) , fasolkę na mniejsze kawałki ok 2-3 cm. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym 136

takie dobre. Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki: (dla 4 osób)  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów(...)pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżeczki słodkiej papryki  świeży koper  szczypta cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę

Wołowina od rekina
Pieczarka w klopsie 263

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego(...)przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków

Pyry na Gaz
Gulasz z pieczarkami i papryką 683

zółta papryka 2,5 szklanki gorącej wody 1 duża  cebula 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło(...)zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie

O kuchni z uczuciem