mięso - 63110 przepisów (strona:546/4208)

Schab pieczony w mleku 195

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Delikatne mięso idealnie komponuje się kremowym, mlecznym sosem. Schab może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.   1/2 kg schabu bez kości (można robić z większej porcji, nawet do 1,5 kg) + przyprawy (czosnek w proszku, papryka, majeranek, sól(...)łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: mąka pszenna/skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu Umyty i osuszony schab dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego - wysmarowanego odrobioną oleju. (Uprzednio można go obsmażyć, ale jest to czynność opcjonalna.) Mleko zagotować z listkiem laurowym, gałką muszkatołową i przelać na schab.  (Mięso nie musi

Di gotuje
Karczek w sosie 169

sosie. Karczek w sosie Składniki - 1 kg karczku - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 1/2 pora - cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól - pieprz - majeranek - papryka słodka - olej Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy nacieramy przyprawami, drobno posiekanym czosnkiem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie karczek obsmażamy na oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojoną(...)wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni celcjusza. Po około godzinie obracamy na drugą stronę, wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w talarki. Pieczemy jeszcze około pół godziny do miękkości mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na talerz, część warzyw miksujemy, aby uzyskać gęsty sos, dodajemy natkę pietruszki. Mięso kroimy w plastry i wrzucamy do sosu. Chwilę dusimy, podajemy z kaszą lub ziemniakami

Kulinarne życie
Calzone 257

obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi(...)Zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zostawić na 1 – 2 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku. Dodatkowo : Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem

Na słodko lub wytrawnie
Medaliony z mięsa mielonego z sosem koperkowym 212

Propozycja na smaczny obiad.    Składniki: -0,8 kg mięsa mielonego -cebula -czosnek -pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -sól -ok. 2 l bulionu warzywnego Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą. Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Formujemy klops. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso(...)Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut. Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać do ugotowania dowolnej zupy. Kroimy na grube medaliony. Polewamy sosem koperkowym i gotowe. Dobrze smakują z ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 203

sobą – mogłoby się wydawać – całkiem niepasujące do siebie smaki. Skoro doskonale sprawdził się ser pleśniowy, to może dodać do niego sos truskawkowy? Hmm… Wiadomo, że mięso i owoce doskonale do siebie pasują. A to połączenia, w mojej opinii, jest po prostu dla siebie stworzone. Spróbujcie, a przekonacie się, że będzie to jeden z Waszych ulubionych hamburgerów(...)podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta cząbru szczypta soli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu woda Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną

Jacob Tastes
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 221

woli ;) Do gołąbków zrobiłam pyszny sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 torebki kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem(...)dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć. Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu

Smakołyki Asi
Lasagne 213

żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na lasagne: 200-300 g makaronu do lasagne 2 duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotowujemy sos bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy

My Culinary Art
Zapiekanka kalafiorowa 345

zagospodarowanie ich. Szybki rzut okiem na zawartość lodówki i zamrażalnika – i w głowie zapaliła się lampka oznajmiająca pomysł na obiad ;)   Składniki: 1 średni kalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn(...)potem mniej jej wyjdzie podczas zapiekania ;) Pod koniec smażenia dodajemy zioła, u mnie czarnuszka, czubryca i rozmaryn. I trochę soli i pieprzu do smaku ☺ Najlepiej jeszcze na czas przygotowywania mięsa umieścić pieczarki w sitku, żeby pozostała woda z nich wyleciała. Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo

Jak gotować i nie zwariować
Kurczak yakitori 202

proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę. Sos teriyaki, sos sojowy, imbir, i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte  zalewą. Przykryć(...)odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nabijać mięso i grillować na patelni grillowej aż mięso będzie miękkie i kleiste. Po usmażeniu posypać sezamem. kurczak yakitori

O kuchni z uczuciem
Pasztet z kury/koguta 245

/koguta włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obrane warzywa (w całości), liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie mięso oddzielić od kości i wraz z warzywami - zmielić maszynką do mięsa. Do masy dodać odciśnięte z mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka(...)starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać odrobinę rosołu, w którym gotowało się mięso. U mnie akurat nie było takiej

Di gotuje
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 174

gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając aż sos zacznie gęstnieć(...)najpierw pietruszkę ok 2 minut tak by miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 294

trafił piękny kawałek rozbratla wołowego i nie mogłam mu się oprzeć. Jednak po powrocie do domu i przemyśleniu sprawy okazało się, że nie bardzo mam pomysł co z tego mięsa zrobić. Na szczęście następnego dnia będąc na warsztatach kulinarnych spotkałam znajomego mistrza od wołowiny, Grześka Łapanowskiego . Bez wahania poprosiłam o radę i dostałam kilka cennych wskazówek. I tak powstał pomysł(...)pulled beef czyli wyczesaną wołowinę. Dlaczego wyczesaną? Ano dlatego, że po długim pieczeniu jest bardzo mięciutka i włókna mięsa rozczesuje się, rozdziela na pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi

Smaczna Pyza
Kurczak pieczony w rękawie 187

świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście(...)pieczenia Każdą ćwiartkę z kurczaka podzieliłam na połowę . W miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi przyprawami bez liści laurowych i ziela angielskiego. Natrzeć dokładnie powstałą mieszanką kurczaka. Ja włożyłam mięso do miski, wlałam marynatę i rękoma dokładnie wymieszałam. Mięso odstawić pod przykryciem  na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe

O kuchni z uczuciem
Zupa serowa z pulpecikami 209

najlepiej rozgrzewają i od razu sycą. Dzisiaj zupa serowa, z serków topionych. Jeszcze za dziecka gdzieś podpatrzona i swego czasu często wykonywana. Dzisiaj w nowej odsłonie z pulpecikami z mięsa mielonego. Jaki rodzaj mięska wybierzecie, zależy od Was. Mięso drobiowe da delikatniejszy smak, jeśli wybierzecie wołowo wieprzowe, pulpeciki będą cięższe. Zupa z gatunku tych treściwych, wystarczy za dwudaniowy obiad. Pulpeciki(...)boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Drukuj Zupa serowa z pulpecikami Składniki 1,5 l bulionu 3 serki topione 250 gr mięsa mielonego namoczona połówka kajzerki 1 jajko mała cebulka 1 łyżka masła sól, pieprz natka Wykonanie Bulion podgrzewamy. Serki kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Mieszamy i czekamy aż się

Mieszam w Garnku