mięso - 63110 przepisów (strona:546/4208)

Gulasz z fasolką szparagową 147

mięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)plasterki (wedle uznania) , fasolkę na mniejsze kawałki ok 2-3 cm. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym 146

takie dobre. Przyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki: (dla 4 osób)  0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 marchew  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżki kaszy manny  mąka do obtoczenia pulpetów(...)pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżeczki słodkiej papryki  świeży koper  szczypta cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę

Wołowina od rekina
Pieczarka w klopsie 271

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego(...)przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków

Pyry na Gaz
Gulasz z pieczarkami i papryką 696

zółta papryka 2,5 szklanki gorącej wody 1 duża  cebula 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 1h. W rondlu rozgrzać masło(...)zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone w plastry pieczarki oraz paprykę i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie

O kuchni z uczuciem
Pieczone mielone 155

Bywa tak, że zamierzam zrobić coś konkretnego, a w trackie przygotowywania zmieniam koncepcję i wychodzi coś zupełnie innego. Miały być patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach. Na 4 porcje użyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego(...)indyka) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 cebuli przyprawy: sól, papryka słodka, majeranek Pieczarki obieramy i układamy kapeluszami do dołu. Na oleju kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej wbijamy jedno jajko i wyrabiamy dłonią. Lepimy kulki i układamy na kapeluszu pieczarki

Kucharzyca
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 235

ogórki kiszone 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz, papryka ostra i słodka wędzona.  natka pietruszki olej kokosowy  Przygotowanie : Mięso myjemy, kroimy w paseczki. W szerokim rondlu przesmażamy mięso oprószając solą, pieprzem i paprykami.  Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa wraz z pokrojonymi(...)minut.  Następnie dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i dusimy 20 minut.  Po tym czasie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz koncentrat pomidorowy.  Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku Podajemy oprószając posiekaną natką.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone udka kurczaka 290

piekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu, miękkich i soczystych w środku udkach(...)papryki 75 - 100 g masła świeży tymianek do podania Przygotowanie: Wieczorem poprzedniego dnia udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką - to ważne, żeby przyprawy porządnie wetrzeć w mięso, aby dostały się także pod skórkę. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać z łupinek! Każdy ząbek rozgnieść ręką, albo płaską krawędzią noża  - pozostawić łupinkę - chodzi

Kulinarne Inspiracje
Udzce z kurczaka w dymnym sosie 146

duże cebule 2 łyżki  oleju roślinnego o aromacie dymnym 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej pieprz Wykonanie: W garnku mieszamy składniki marynaty. Wkładamy do niej mięso na 12 godzin. Przechowujemy w zimnym miejscu. Po upływie 12 godzin mięso wyjmujemy, osuszamy papierem. Udźce oprószamy przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy(...)mięsie i skrapiamy dymnym olejem.  Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez 50 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło

Kulinarne przygody Gatity
Udka z piekarnika 235

Moje ulubione mięso z kurczaka to udka. Dzisiaj przygotowałam pieczone w piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego(...)duża cebula 2 duże ząbki czosnku Udka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sos sojowy wymieszać z miodem i pieprzem. Do pojemnika przełożyć udka i zalać zalewą miodową. Obtoczyć dokładnie mięso z każdej strony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Odstawić do lodówki na 2 godziny Cebulę pokroić na ósemki, czosnek pokroić i rozłożyć wszystko między mięsem. Całość polać olejem posypać

O kuchni z uczuciem
Drobiowe kulki z fetą i suszonymi pomidorami 385

Sposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. Mięso drobiowe z dodatkiem suszonych pomidorów, fety i oregano. Najlepiej smażyć je we frytkownicy, ale można również na głębokim tłuszczu na patelni. o,5 kg mięsa odkostnionego z udek kurczaka 1 mała cebula 1 sucha kajzerka 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 1 jajko 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)sera feta olej do smażenia Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Kajzerkę namoczyć w ciepłej wodzie ok. 5 minut a następnie wycisnąć z nadmiaru wody. W maszynce do mielenia zmielić przygotowane mięso, cebulę, bułkę oraz pomidory z zalewy. Wymieszać łyżką z solą, pieprzem, oregano i jajkiem

Bullio
Chili con carne 244

Chili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby(...)mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć

Dobra karma
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 257

Delikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą.  Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej)  ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez

cool and minty
Schab po bałkańsku 3156

Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest bardzo smaczne. Na moim blogu znajdziecie również inne przepisy na schab, które Wam polecam. Np. Schab pod pierzynką  czy schab po góralsku Składniki 600 g schabu wieprzowego bez kości 1 czerwona(...)masła klarowanego sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka czubata mąki Schab pokroić w cienkie paski, oprószyć  solą, pieprzem i mąką i wymieszać. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć mięso na lekko rumiany kolor. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić lekko cebulę, a następnie dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki.Chwilę smażyć po czym dodać do mięsa

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 149

kanapce smakują także rewelacyjnie! Dziś przedstawiam swoją pierwszą propozycję, ponieważ jeszcze co najmniej jedną mam w zanadrzu. Dziś proponuje klasyczne danie jednak trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku(...)sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli masa mięsna jest za rzadka dosypujemy 1- 2 łyżki bułki tartej

Radość kipiąca uśmiechem.
Indyk pieczony 161

Składniki: Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj    Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam! 1 kg piersi z indyka marynata(...)Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego  przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania