mięso - 63110 przepisów (strona:538/4208)

Pasztet z drobiu 156

marchewki 1 pietruszka por ok 15 cm listek laurowy ziele angielskie sól pieprz oregano pieprz ziołowy staropolski szczypta bluszczyka kurdybanka majeranek papryka słodka niepełna szklanka kaszy manny 1 jajko Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy(...)wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku, kaszę manną i jajko, następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania gładkiej konsystencji , w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu. Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok godzinę w temp

Gotowanie jest łatwe
Fit chili con carne 165

przymusowym śnie zimowym, czas na zakaz narzekania i siedzenia w domu! No chyba, że w kuchni ;)  To danie sprawiło, że po długie przerwie ponownie przekonałam się do mięsa. Nie dość, że smakiem i aromatem podbija serce, to dodatkowo syci na długo i dostarcza pełnowartościowego białka. Zapraszam do testowania !   Składniki na 3 porcje (a nawet 4, bo dania wychodzi(...)dużo): -100g brązowego ryżu -250g mielonego mięsa wołowego -pół czerwonej papryki  -pół puszki kukurydzy -pół puszki czerwonej fasoli -puszka krojonych pomidorów  -połówka czerwonej cebuli -połówka białej cebuli -ząbek czosnku  -przyprawy: ostra papryka, papryka wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu   -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania

Gawron w rosole
Makaron z wołowym mięsem mielonym 136

Kolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne

Klasyka Gotowania
KURCZAK W POMIDORACH 131

tylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór w śród naj bliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :) SKŁADNIKI: na 4 porcje  przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień(...)Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie , rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na bl a chę do pieczenia mięsa , posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem , odstawiamy na chw i lę . Krok 2. Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI NA OSTRO na grilla 120

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO  NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu   zielenina do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju

Moja Książka Kucharska
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 216

nich całą wodę).  Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków(...)sól i pieprz do smaku kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały) farsz mięsny: 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa) 1 cebula 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych 1 jajko sól, pieprz czarny lub ziołowy, majeranek, suszony lubczyk - do smaku  ....składników

Moja Książka Kucharska
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 168

jest oczywiście jedyną słuszną :) Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy).  Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso.  Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali(...)wiśniowa, kwaśna śmietana, słonina z cebulą PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam, najlepiej na całą noc do namoczenia. Krok 2. Następnego dnia zaczynam od przygotowania wywaru. Mięso oczyszczam,wołowinę kroję na spore kawałki, wkładam do garna razem z porem, pietruszką, selerem, grzybkami, fasolą (razem z wodą w której się moczyła) oraz przyprawami, dolewam wody, tak aby przykryła

Moja Książka Kucharska
Idealny przepis na rosół 227

prawidłowo. Jak prawidłowo przygotować rosół? Diabeł tkwi w szczegółach, a w zasadzie w produktach, które wybierzemy do sporządzenia wywaru. Powinny się w nim znaleźć produkty sprawdzone – odpowiednie mięso, a także warzywa i zioła, najlepiej z przydomowego ogródka. Niestety nie każdy posiada swój własny warzywnik, dlatego kupujmy warzywa polskie od lokalnych dostawców. Co powinno znaleźć się w rosole? mięso(...)natka pietruszki, nać selera, sól, pieprz, majeranek, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie Aby przygotować najlepszy wywar na rosół powinniśmy skupiać się na szczegółach. Przepis na idealny rosół Przede wszystkim mięso, uprzednio rozmrożone zalewamy zimną wodą i wstawiamy na kuchenkę. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie i pieprz ziarnisty , i powoli doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie zbieramy pianę, aby uzyskać jak najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe burgery 95

odmówić, niż mieć świadomość jak bardzo mój organizm się męczy, próbując strawić sztuczne jedzenie i jaką chemię w siebie wsadziłam. Stąd też pomysł na obiad. Moje burgery są z mięsa wieprzowego. Dla niektórych to może być profanacja, no cóż. Takie miałam mięso akurat w zamrażalniku :) Uwierzcie mi, pomimo świadomości, że jest to danie dosyć kaloryczne, to nie żałuję, bo wiem(...)wyszła zdecydowanie taniej niż z niejednej restauracji.  Składniki : (4 osoby) 4 duże bułki sałata masłowa 1-2 pomidory 1 cebula ser zółty w plastrach ogórek Kotlety:  garść mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 1 czerstwa bułka sól, pieprz Sosy: musztarda ketchup majonez Nasz obiad zaczynamy od przygotowania

Justa próbuje gotować
Makaronowa zapiekanka z mięsem i warzywami 139

Makaronowa zapiekanka z mięsem i warzywami i serem to oczywiście propozycja na wyśmienicie syty obiad. Miałam mięso mielone i ogromny apetyt na makaron z serem. Do tego obowiązkowo warzywa. Nie chciałam eksperymentować, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich i znalazłam przepis na zapiekany makaron z warzywami – to było to, dodałam mięso mielone i powstał... Więcej The post(...)Makaronowa zapiekanka z mięsem i warzywami appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Wieprzowina Kung Bao 147

orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Powiem Wam, że u mnie  w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać do mięsa nieco więcej papryczki. Zapraszam ! Wieprzowina Kung Bao Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka(...)kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Schab kroimy w paski. W miseczce mieszamy składniki marynaty, wrzucamy mięso i marynujemy przez 30 minut. Marchewkę i szalotkę obieramy. Marchewkę kroimy w słupki, a szalotkę w grube piórka. Czosnek, imbir i chili drobno siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Habanerka , polędwica dojrzewająca 153

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po za tym, sami zobaczcie jakie one są proste ! Składniki : 1 kg polędwicy wieprzowej , opcjonalnie z cieniutką warstwą tłuszczyku na zewnątrz mięsa 1 kg soli 3 łyżki mielonej,suszonej , papryki Habanero- ja użyłam żółtej , ale może być czerwona -łatwiej kupić 2 łyżki granulowanego czosnku pończocha , nowa w dowolnym kolorze Polędwiczkę oczyszczamy z odstających(...)elementów , dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem . Wkładamy do miski i zasypujemy,dokładnie, całym kilogramem soli , pamiętając ,żeby podsypać także pod mięso , nie tylko z wierzchu . Wkładamy do lodówki na dobę . Po tym czasie wyjmujemy , płukamy pod bieżącą zimną wodą . Osuszamy ponownie ręcznikiem , a następnie obtaczamy w mieszance papryki i czosnku , dokładnie każdą część mięsa . Wkładamy do pończochy , formujemy palcami ładny kształt

Ogrodnik w podróży
Marynaty do mięs – co do czego? 151

Mięso jest podstawą prawie każdej diety. Jednak samo w sobie nie smakuje najlepiej – cała magia tkwi w jego przygotowaniu i przyprawieniu. Najlepszym sposobem na przyprawienie mięsa jest przygotowanie odpowiedniej dla jego rodzaju marynaty i długie w niej leżakowanie. Takim sposobem mięso najlepiej chłonie smaki i pozostaje soczyste. Jaką marynatę dobrać do danego rodzaju mięsa? […] Artykuł Marynaty do mięs

PysiaGotuje.pl
Nadziewana papryka 167

lekki bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i z całą pewnością każdemu z Was będzie smakowało. Nasza wersja papryki jest przygotowana z ryżem, cukinią i mięsem mielonym. Zobaczcie jak szybko będziecie w stanie wyczarować pyszny obiad. Nadziewana papryka – składniki na 2 porcje 1/2 cukinii 250g mięsa mielonego 1 cebula 2 duże papryki pieprz cayenne ostra papryka(...)olej do smażenia 100g sera mozzarella sól Nadziewana papryka – przygotowanie Cukinię myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę szklimy na patelni na odrobinie oleju i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, przyprawiamy do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem cayenne (tutaj uważajcie, aby danie nie wyszło zbyt ostre). Dodajemy pokrojoną cukinię i całość smażymy aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Patelnię zdejmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!