Pewnego dnia mój Luby rzekł - zjadłbym mięso w sosie maślano-czosnkowym. W lodówce jedynie karkówka i kilka podstawowych składników. Tak więc bez kombinowania, w najprostszy sposób przygotowane mięgo zagościło na stole. Miękkie i soczyste, wprost rozpływające się w ustach. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i surówki. Składniki (4 porcje) -500 g karkówki w plastrach -1 cebula -główka czosnku -1 szkl(...)bulionu -80 g masła -sól, pieprz -2 łyżki maki pszennej Przygotowanie Karkówkę oczyścić, oprószyc sola i pieprzem. Na patelni rozgrzać polowę masła. Obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąc przez praskę lub drobno posiekać. Razem z cebulą przesmazyć na tej samej patelni. Dodać do mięsa. Do całości dodać resztę masła. Zalać bulionem. Piec pod przykryciem okolo
Zielona KuchniaMięso królika jest lekkostrawne,delikatne,soczyste i bardzo smaczne. Jak tylko mam możliwość to proszę wujka by mi zostawił chodź jedną sztukę. Wiem,że moje przepisy na królika mają powodzenie bo właściwie to nie ma dnia by nie były wyświetlane. Bardzo mnie to cieszy i dlatego dziś kolejny,świetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie(...)obficie przyprawą i odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc. Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody. Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić
Niespełnione zdolności kulinarneGołąbki z młodej kapusty nadziewane farszem z kaszy jaglanej i mięsa z indyka. Bardzo lekkie i delikatne w smaku. A do tego zdrowe! Jak dla mnie te z ryżem się do nich nie umywają... Moje gołąbki przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu skróciłam czas oczekiwania z 50 min. do niecałych 20 min. 😉 Szybkowar to taki cudowny garnek, w którym podczas gotowania(...)lubię je przygotować na zapas i czasami zamrozić na czarną godzinę 😉 Idealna propozycja na lekki, letni obiad... Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie
Kuchnia MagdaLenykulka mozzarelli 1 jajko mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) tarta bułka sól, pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu(...)odparuje nadmiar wody (szpinak musi być gęsty). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę dobrze odsączyć z zalewy, po czym pokroić w małą kostkę. Nabierać kopiastą łyżkę mięsa, mięso spłaszczyć (najlepiej właśnie łyżką) na słoni, nałożyć łyżeczkę szpinaku i kawałek mozzarelli, po czym dobrze zalepić. Każdego klopsa obtoczyć dobrze w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na koniec
Passions hobbies lifewykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste Zostały Ci resztki mięsa z poprzedniego dnia ? Nie wiesz jak je wykorzystać ? Zapraszam do przeczytania wpisu jak ja zmieniłam resztki łopatki w całkiem inne danie. Zostało mi trochę łopatki, którą dzień wcześniej podałam na obiad jako wieprzowinę szarpaną ( tu przepis ). Nie lubię wyrzucać jedzenia, to mięso podałam w kanapkach(...)parze gotujemy marchewkę z groszkiem, ale tak żeby została lekko twardawa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso i marchewkę z groszkiem, dolewamy wodę, mieszamy i zmniejszamy gaz i całość przykrywamy pokrywką. Gdy to się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku
Kuchnia na wzgórzuBoczek z grilla jest moją kolejną, ulubioną pozycją, (tak jak karkówka z grilla ) którą przygotowuję podczas letniego grillowania. Ten rodzaj mięsa, w przeciwieństwie do karkówki nie potrzebuje, aż tak dużo przypraw, aby po zgrillowaniu był smaczny, jednak w marynacie jest o wiele aromatyczniejszy i bardziej kruchy. Aby boczek był smaczny, musimy wybrać takie kawałki, które mają zarówno sporo chudego mięsa(...)moim przepisie marynata do boczku bazuje na musztardzie oraz ketchupie z dodatkiem kilku przypraw. Zobacz też: Szaszłyki caprese – idealne na grilla Sałatka z pieczarkami marynowanymi Sos tzatziki – do mięs, na grilla Przepis na boczek z grilla Drukuj przepis Porcji: 6 Składniki 400 g boczku łyżka musztardy łyżka ketchupu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu łyżka oleju Przepis
Kuchnia Bazyliinich to i owo Troszkę trzeba było się na-żonglować , żeby wszystko trzymało się kotleta , bo pure zjeżdżało na początku , jak Małysz ze stoku Prosty trik z oprószeniem lekko mięsa mąką , załatwił sprawę i zabrał pieczarkom narty Wyszło bajecznie , kotlet w pieczarkowym pure z panierką i jajem do towarzystwa , to po prostu przepis na udany obiad . Polecam , szczególnie(...)pieczarek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 5 jajek ( dwa do obtaczania , trzy do dekoracji kotleta ) trochę mąki pszennej do oprószenia mięsa Mięso delikatnie rozklepujemy na niezbyt cienkie plastry, zbyt cienkie nie dadzą się obrócić na patelni . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na bok . Cebulę i pieczarki obieramy , drobno kroimy . Przekładamy na rozgrzaną patelnię
Ogrodnik w podróżyPiersi z kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką + kremowy sos chrzanowy, który fajnie się komponuje z delikatnym mięsem oraz makaronem- pomysł na szybki obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Oprócz ciekawego smaku, zaletą tego dania jest to, że piersi są wyjątkowo soczyste i kompletnie nie przesuszone- to zasługa szynki, która zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Zachęcam do wypróbowania(...)rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażone piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Na tej samej patelni, z pozostawionym olejem po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojoną cebulę, wlać kremówkę uprzednio wymieszaną z mąką, wymieszać i doprawić solą, pierzem oraz tymiankiem cytrynowym. Mięso podawać z makaronem i sosem chrzanowym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapieczonym mięskiem i warzywami. Oczywiście możemy do tego zestawu podać jeszcze jakąś pyszną surówkę i wtedy będzie już naprawdę przepysznie. Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego 1 cukinia 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1/3 szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 1 jajko(...)masłem i wykładamy na nią ziemniaki oraz pokrojone warzywa *** *** W miseczce mieszamy olej z przyprawami ( użyłam po około pół łyżeczki każdej przyprawy) *** *** Uzyskaną marynatą smarujemy ziemniaki i pozostałe warzywa *** *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami – do smaku *** *** Z mięsa formujemy kulki (najlepiej ręce natłuścić olejem, wówczas łatwiej formuje się mięso) i układamy je na warzywach *** *** Blaszkę
Blog z ApetytemTakie „Paluchy” z mielonego mięsa drobiowego to kolejna fajna propozycja na obiad lub na imprezę. Ja zrobiłam 8 dużych paluchów, ale jeśli uformujecie je cieńsze, wyjdą jeszcze lepsze (zwłaszcza gdy zaplanujecie podać je na domówce). Mięso jest z dodatkiem zmielonych pieczarek, zaś w środku kryje się słupek żółtego sera. Ja lubię takie połączenie, a Wy? Całość fajnie smakuje(...)łyżeczką masła, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość aż do całkowitego odparowania wody. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze części. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W maszynce mielimy również cebulę oraz pieczarki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz przyprawą do gyrosa. W razie potrzeby dosypujemy
Smaki Na Talerzuklopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek 3 łyżki śmietany(...)łyżki startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać Uformować małe klopsiki z całego mięsa Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu i chwilę pogotować
zielonacukinkaMarynata do żeberek na grilla Miód, czyli płynne złoto to dodatek, który możecie wykorzystać w kuchni nie tylko do słodkich dań. Miodowa marynata świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs. Odkryjcie więc żeberka na grilla na nowo. Marynowane w miodzie, ciemnym piwie, keczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. Przepis na soczyste grillowane żeberka Żeberka(...)potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie i soczyste, podczas grillowania należy kilkakrotnie smarować je marynatą. Dzięki temu na powierzchni żeberek powstaje chrupiąca glazura, a mięso w środku będzie soczyste. Przepis na miękkie i soczyste żeberka z grilla W przepisie podaję 2-3 dni marynowania mięsa, dzięki temu będzie ono miękkie i soczyste po upieczeniu
Moja Książka Kucharskaklopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek 3 łyżki śmietany(...)łyżki startego żółtego sera SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawy i dokładnie wymieszać Uformować małe klopsiki z całego mięsa Ugotować makaron w posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu i chwilę pogotować
zielonacukinkakilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s lub – kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak’s Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku. Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta(...)pokryła całość. Następnie uformuj z mięsa kotlety w kształcie burgerów. Połóż je na tackę grillową i grilluj z obu stron do zrumienienia, Możesz także usmażyć kotlety na patelni zwykłej lub grillowej. Na chlebku naan połóż trochę sałaty lub rukoli, połóż kotlet, plastry ananasa a na koniec dodaj mango chutney Patak,s. Ta wersja jest słodko pikantna, jeśli chcesz wersję bardziej
nietylkopasta.plBardzo prosta glazura do skrzydełek na bazie oleju i masła, która wspaniałe nawilża mięso, chroniąc przed wysuszeniem. Dzięki temu będzie soczyste i aromatyczne. Przepis podpatrzyliśmy u Marthy Steward i trochę zmodyfikowaliśmy, dodając od siebie miód i cytrynę. Czas grillowania: 30 minut Liczba porcji: Glazury do skrzydełek z podanej ilości składników starczy na 12 sztuk Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju(...)około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze. Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek doskonale nadaje się także do mięsa pieczonego w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Smaruj glazurą co 10 minut odwracając skrzydełka. Czas
Niedzielny kucharz