mięso - 63110 przepisów (strona:512/4208)

Karkówka pieczona z pieczarkami 135

Aromatyczna karkówka pieczona z pieczarkami jest prostym do przygotowania i smacznym daniem na obiad. Upieczone mięso wychodzi soczyste i świetnie do niego pasują pieczone ziemniaki. Danie śmiało, można nazwać jednogarnkowym, gdyż razem z mięsem można upiec również ziemniaki. Karkówkę do pieczenia najlepiej wybierać niezbyt mocno przerośniętą tłuszczem i raczej średniej wielkości. Duże kawałki mogą pochodzić ze starszej sztuki i być(...)mniej smaczne po upieczeniu. Ilość przypraw dopasować do swoich upodobań. U mnie karkówka jest jednym z najczęściej przygotowywanych mięs na obiad. Świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i duszenia, gdyż zawarty w niej tłuszcz dobrze rozprowadza smak i nadaje soczystości. Ilość porcji: 8 - 10 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składnik na karkówkę pieczoną z pieczarkami: 1,2 kg karkówki

Gotuj w domu
Sos bolognese 143

przygotowania lazanii.  Oczywiście, aby danie było smaczne, należy użyć dobrej jakości składników i nie skracać czasu duszenia. W tym przypadku to czas duszenia wpływa na smak i delikatność mięsa w sosie.  Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 150 minut Składniki na sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa (część może być wołowego) 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 ząbki(...)wytapiać się tłuszcz. Razem z boczkiem przyrumienić cebulę, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać marchew, selera, oliwę i smażyć około 5 minut.  Po tym czasie dodać rozdrobnione mięso mielone i wymieszać z warzywami, smażyć, aż się przyrumieni. Do mięsa dodać pomidory, wino, oregano, cynamon, łyżeczkę pieprzu i dusić wszystko pod przykryciem około 30 minut. Dodać passatę i mleko

Gotuj w domu
Kotlety pożarskie wg Aleex 136

chłopaków, odkurzyłam bardzo stary przepis, zapisany w starym zeszycie na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie, pierwotnie były nazywane kotletem Pożarskiego lub kotletem à la Pożarski. To panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie był przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy(...)kotlety pożarskie straciły swoją renomę. W czasach komunizmu podawano je nawet w podrzędnych restauracjach. Rzadko przygotowywano je też w domach. Powodem były składniki – gdy przygotowywano je z niewielkiej ilości mięsa i dużej ilości bułki, smakowały niespecjalnie. Na szczęście powoli wracają one do łask.I słusznie, bo ze wszech miar zasługują na poznanie i uznanie. Warunkiem ich znakomitego smaku są dobrej

W mojej kuchni
GOŁĄBKI 103

które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie i już! Jeden(...)moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego. Polecam i tyle SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu 2 łyżki masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z cukinią 175

zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 700-800 g młodych ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki(...)śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella   Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić

Simply Food
Żeberka pieczone w młodej kapuście 222

Żeberka pieczone w młodej kapuście Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg żeberek 1/2 główki młodej kapusty 2 cebule 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek       *** Żeberka(...)godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy połowę warzyw *** *** Na warzywa wykładamy resztę mięsa *** *** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy

Blog z Apetytem
Szaszłyki drobiowe barbecue 173

przygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy.       Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można też użyć gotowy): 50 ml sosu worcestershire(...)octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej       *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby przeszło przyprawami *** *** Boczek kroimy w plasterki *** *** Cebulę obieramy i również kroimy w plasterki *** *** Patyczki do szaszłyków zalewamy wodą

Blog z Apetytem
Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] 172

przygotować w domu. Shoarma z kurczaka według naszego przepisu wychodzi tak, że palce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć(...)łyżek oleju. Zrób tak: kurczaka pokrój na dość cienkie nieregularne kawałki, wymieszaj z wszystkimi przyprawami i olejem, odstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Mięso musi się dobrze zamarynować. Kawałki kurczaka smaż na suchej patelni (najlepiej teflonowej) – olej jest już w marynacie. Każdy kawałek musi przylegać do spodu. Ogień ma być spory. Przez pierwsze

Kulinarna Polska
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 157

Gulasz segedyński. Gulasz segedyński - to przepyszny sposób na niedzielny obiad. Przepis na gulasz segedyński nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Gulasz segedyński to delikatne mięso duszone z kiszona kapustą, cebulą, pieczarkami i ziołami. Gulasz doprawiony koncentratem pomidorowym. Proste i pyszne jedzenie z jednego garnka - wszystko przygotowane na w jednej patelni.  Pyszny, domowy gulasz segedyńki(...)tradycyjna receptura. Składniki : 650 g mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić

Moja Książka Kucharska
Wiosenne roladki z kurczaka w rabarbarze 136

miodu staje się pysznym i sycącym  daniem wielu wymiarów. Kwaśność rabarbaru, ostrość chili, słodycz miodu, kremowe nadzienie delikatnych roladek i tymianek, który podbija niesamowicie nie tylko smak mięsa ale i samego rabarbaru. Słyszeliście kiedyś, że to książka wybiera człowieka, a nie człowiek książkę? Podobno tak samo jest z roślinami. Chodzą za nami te, których potrzebujemy. Nazwa tymianku pochodzi(...)pieprz do smaku 3-4 młode cebulki dymki (białe części) Sposób przyrządzenia: 1. Piersi z kurczaka podziel na płaty (3-4 kotlety z każdej piersi). 2. Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą i pieprzem z każdej strony. 3. Serek śmietankowy wymieszaj z suszonym tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 4. Każdy płat mięsa posmaruj serkiem i połóż na nim przekrojoną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ryż smażony z udkami, marchewką i porem 156

dekoracji posiekany szczypiorek Udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać. Mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ryż wsypać do garnka, przepłukać, zalać wodą, posolić i ugotować. Ostudzić. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo(...)oliwek. Dodać cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, papryczkę chili oraz pora. Smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie warzywa przesunąć na bok patelni i dodać zamarynowane mięso. Smażyć 2-3 minuty (mięso musi być miękkie!). W  międzyczasie jajka wbić do miski, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Następnie do woka dodać ryż

Ugotować
PIECZEŃ WIEPRZOWA MARYNOWANA W CZOSNKU I MAJERANKU 124

sucha, krucha, miękka i bardzo aromatyczna. Połowę zjedliśmy od razu na obiad taka była pyszna, a reszta została pokrojona w plasterki i zjedzona na kolację :)  Składniki: * 1 kg mięsa wieprzowego bez kości * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 8 łyżek oleju * pół łyżeczki soli * 2 łyżki majeranku suszonego (użyłam  Skworcu ) * 6 ząbków czosnku drobno pokrojonego * 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam(...)Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: W misce wymieszać olej z musztardą, dodać przyprawy, zioła i czosnek, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmarować mięso. Odstawić je do lodówki na 3-4 godziny. Mięso przełożyć do rękawa i piec około godziny w 170'C. Po tym czasie rękaw rozciąć i piec mięso jeszcze około 20 minut

Zrób to smacznie
Zapiekanka makaronowa z serem 321

Zapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki schabowe ze szparagami 149

okazji naszego święta, życzenia samych wspaniałości :) Chwili dla siebie. Spokojnych nocy. Ciepłej kawy ;) Bardzo proste roladki ze szparagami, z którymi poradzą sobie nawet początkowi kucharze. Minimum składników - bo tylko mięso, szparagi, ser i przyprawy. Ładnie podane z pewnością sprawią wrażenie wyszukanych ;) Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu pęczek zielonych szparagów 4 plastry żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Szparagi(...)chwilkę podgotować w osolonej wodzie - tak, aby były al dente. Wyjąć i wystudzić. Mięso rozbić na cienkie plastry i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdy kawałek schabu położyć plaster sera a na niego po 4-5 szparagów (w zależności od ich grubości). Mięso zwinąć w roladkę a końce spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć równo z każdej

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania