Drożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru(...)szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem i cukrem waniliowym, na cukier delikatnie wylewam roztrzepane
Kuchnia z widokiem na ogródCiasto Czekoladowy Budyniowiec Szukacie łatwego przepisu na pyszne ciasto do kawy lub herbaty? Mój Czekoladowy Budyniowiec na biszkopcie to proste ciasto na zimno , idealne dla początkujących i nie tylko. Ciasto Czekoladowy Budyniowiec składa się z biszkoptu z dodatkiem kakao, błyskawicznego kremu budyniowego i czekoladowej polewy. To zdecydowanie ciasto dla wielbicieli czekolady:) Krem budyniowy jest tu przygotowany najprostszą(...)najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i polewamy czekoladą. Aby czekoladowe ciasto budyniowe było wyższe i troszkę inne w smaku, możecie na budyń wylać warstwę galaretki z owocami. Wtedy możecie zrezygnować już z polewy. Jeśli nie lubicie galaretki, takie czekoladowe ciasto na zimno będzie dobrze smakować
Lekcje w kuchniCzas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić(...)gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę je z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam na ciepło z lodami. Print Tarta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Etap pierwszy eksperymentu. Przygotowanie ciasta. Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis o podobnym składzie. W każdym z tych przepisów jest ważna informacja, która mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to „dojrzewanie” ciasta. Przez 6 tygodni ciasto dojrzewa w chłodnym(...)znalazłam odpowiedzi na to pytanie, dlaczego i co dzieje się w okresie leżakowania 🙁 W każdym przepisie, jaki znalazłam, powtarzane są te same wiadomości, że dawno, dawno temu przygotowywano ciasto z początkiem adwentu…, a następnie pieczono tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Być może w przypadku tego przepisu jest tak jak z pewną anegdotką o żonie rąbiącej kości na zupę. Przytoczę
SprawdzonaKuchnia.plpiernikowy z kremem Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie(...)ostatniej chwili wykończyć. Biszkopt ma wspaniały czekoladowo-korzenny smak i choć w przepisie podałam propozycję na poncz do nasączenia biszkoptu, to tak naprawdę nie wymaga on tego. Ciasto to jest wilgotne i nieco cięższe niż klasyczny lekki biszkopt idealny . Przygotowując biszkopt, pamiętajcie o pokojowej temperaturze składników, w tym przypadku są to jajka. Część składników do tego biszkoptu jest mocno podgrzewana
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego . Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru. Biszkopt to oczywiście nie wszytko(...)Ostatnio moja córka ma fazę na herbatę Matcha , wymyślamy napoje z jej dodatkiem, ciasta i desery, którymi będę się z Wami dzieliła, będzie więc zielono i egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej
SprawdzonaKuchnia.plKaszę manną używam w swojej kuchni bardzo często. Stosuję ją do ciast i deserów, jak również robię z niej różne kluski, knedle czy placki. Dodaję ją także do zup i sosów dla zagęszczenia zamiast mąki ziemniaczanej. Na moim blogu jest nawet cała zakładka z przepisami z kaszy manny, zarówno na słodko jak i na słono. Dziś kolejny przepis z użyciem(...)właśnie kaszy, a mianowicie dwukolorowe ciasto na kefirze. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, mało pracochłonne i nie wymaga wielu składników. Jest puszyste i wilgotne. Niby proste, a bardzo smaczne. Dla mnie to idealny deser na co dzień lub na weekend. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g kefiru naturalnego 1szkl. kaszy manny 1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki
Waniliowe ImprowizacjeMiałam w domu kilka bardzo dojrzałych bananów, na które nikt nie miał ochoty. Nie mogłam pozwolić, żeby się zmarnowały, więc postanowiłam wykorzystać je do ciasta. Już wiele razy spotykałam się w internecie z ciastem nazywanym chlebkiem bananowym, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie jadłam. Bardzo mnie jednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać(...)okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło mega! Jest bardzo wilgotne i aromatyczne, ma wspaniałą konsystencję, nie jest suche i zapychające, a wręcz rozpływa się w ustach. Do tego jest bardzo łatwe do zrobienia i wychodzi za pierwszym razem. Spróbujcie
Waniliowe ImprowizacjeSzparagi w cieście francuskim z szynką i serem. To kolejny przepis na wykorzystanie ciasta francuskiego w wersji wytrawnej. Bardzo lubię połączenie szparagów z szynką Masło, parmezan, muślinowe sosy holenderskie – kontrastują z ich słodkawym, nieco siarkowym smakiem, który nawet dodatkowo jest wzmacniany. W sezonie dobrze mieć w lodówce kilka takich składników, z których szybko można wyczarować coś efektownego, gdy idą goście(...)własny głód). Maślane ciasto francuskie, mocno wytrawny ser kozi i aromatyczne pesto z parmezanem to kombinacja tak rozkosznie pyszna, prosta i szybka, że wręcz nieprzyzwoita. Najlepsze przepisy ze szparagami znajdziecie TUTAJ. W zeszłym roku robiłam też szparagi marynowane. Przepis na Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem. składniki na 3-4 porcje szparagów w cieście francuskim z szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto kopiec kreta swego czasu było bardzo popularnym ciastem, teraz jakby trochę zapomnianym. Przepis na domową wersje znalazłam w internecie i jestem zachwycona smakiem ! :). Pyszne połączenie czekoladowego ciasta z bananami, czekoladą i bitą śmietaną. Pychotka! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 340 gram mąki pszennej 220 gram cukru 2 jajka 250 ml mleka 210 ml oleju 1 łyżeczka proszku(...)schłodzonej 60- 70 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady wg upodobań 4-5 bananów 3-4 łyżki cukru pudru połówka większej cytryny 1 smietanfix (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta : w misce miksujemy jajka z cukrem aż zjaśnieją i podwoją swoją objętość, w międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, mieszamy aż połączą się
Blog kulinarny S9.PLZakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)piekarniku smakują bardzo dobrze. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego na oleju zamiast masła. Takie ciasto jest wilgotniejsze i dłużej utrzymuje świeżość w porównaniu z tradycyjnym ciastem na maśle. Nadzienie stanowi domowa konfitura z czerwonej cebuli przygotowana na czerwonym winie wytrawnym, z dodatkiem brązowego cukru, octu balsamicznego oraz tymianku. Taka konfitura jest zarazem słodka, słona, jak i kwaśna - stąd
Kuchnia MagdaLenySzybki i prosty jabłecznik 12 łyżek ciasto dla początkujących Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek jest moim tajemnym sposobem na cukierniczy sukces w niespełna 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Nie znajdziecie tutaj żadnych wymyślnych składników ani wyszukanych technik kulinarnych, najprostszy przepis zawsze jest najlepszy. Do tego kilka pysznych Jabłek Grójeckich, chwilka pracy niezawodnym Magimix i najlepsze ciasto z jabłkami(...)pyszna szarlotka z budyniem . W Internecie znajdziesz bardzo podobny przepis Magdy Gessler na szarlotkę Francuzki z 10 łyżek. Ja od wielu lat korzystałam ze starego włoskiego przepisu na tradycyjne ciasto 12 łyżek, ale dodałam do niego jabłka. To zresztą żadna nowość, Włosi taki wariant też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację. Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety
Cztery FajeryDrożdżowe ciasta od zawsze cieszą się u nas powodzeniem, szczególnie w okresie wiosennym. Obok pysznych ciast z dodatkiem sezonowych owoców, królują chałki, bułki i rogale maślane oraz drożdżówki. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne delikatne i puszyste a zarazem bardzo wilgotne drożdżówki z serem. Nas zauroczyły totalnie, piekłam je już kilka lat temu, potem jakoś tak zostały zapomniane i teraz mają swój(...)jeszcze ciepłe, nasze na 2 i 3 dzień są równie pyszne (może nawet pyszniejsze wg niektórych) jak świeże. Tak więc polecam bardzo gorąco ;-) Składniki na ok. 10-12 sztuk Ciasto: - 340g mąki pszennej luksusowej , u mnie orkiszowa typ700 lub typ450 - 25g świeżych drożdży - 35g masła - 2 żółtka - 125ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru waniliowego
Smaczne Zdrowepizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza(...)last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy, and the pastry is enough to fill the form with diameter 28 cm. SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli i proszku do pieczenia Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona
Martyna CooksWyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką . Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, puszyste i pyszne. Maślana kruszonka z orzechów włoskich idealnie komponuje się z ciastem i podkręca jego smak. Pycha… Bardzo polecam! Składniki: Ciasto miodowe: 4 średnie łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki(...)drobno posiekanych orzechów włoskich 90 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki płynnego miodu Przygotowanie: Orzechowa kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Ciasto miodowe: Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać. Blaszkę o wymiarach około
Oryginalny smak