mięso - 63110 przepisów (strona:504/4208)

Gulasz paprykowy i placki po węgiersku 104

krojonych pomidorów) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz czarny 3 łyżki oleju opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia Mięso i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka, marchew w talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć na rumiano z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć(...)się rumienić. Dodać paprykę, rozmaryn, zalać ok passatą pomidorową, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty, a mięso jeszcze twarde, dolać ok pól szklanki wody i dalej dusić przez ok 20 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Jeśli gulasz jest za rzadki

Obiad gotowy
Pieczone udka kaczki 99

Podczas zakupów wypatrzyliśmy kaczkę w cenie zachęcającej do kupienia. Ponieważ lubimy to wyraziste w smaku mięso, wylądowało w naszym koszyku. Kilkukrotnie piekliśmy już całą kaczkę, więc tym razem została ona podzielona na części, z których przygotowaliśmy trzy potrawy – w tym pieczone udka kaczki . Wyszły one miękkie, soczyste i z bardzo chrupiącą skórką, aż szkoda, że kaczka ma tylko dwie(...)kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miękkiego masła dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszać. Udka oprószyć pieprzem, natrzeć z dwóch stron solą oraz ziołami. Od strony bez skórki mięso dodatkowo natrzeć masłem z czosnkiem. Przykryć, włożyć na noc do lodówki. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, aby nabrało pokojowej temperatury. Następnie ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym skórką

niecodziennikpary
Duszona karkówka 97

Karkówka to mięso, z którego można przygotować potrawy na wiele sposobów. Doskonale sprawdza się podczas duszenia, smażenia, pieczenia czy też na grillu. W tym przepisie przygotowaliśmy ją bez wielu dodatków, chodziło nam o uzyskanie pysznej karkówki w sosie własnym, dlatego też zrezygnowaliśmy z zagęszczania sosu mąką lub śmietaną. Tak przygotowane mięso idealnie pasowało do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej oraz(...)olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Dookoła oprószyć solą i papryką. Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami wkładać mięso i na dużym ogniu krótko podsmażać z każdej strony, żeby zamknąć pory. Karkówkę wraz z olejem przełożyć do brytfanny, wlać 1 szklankę wody, dodać obraną cebulę, liście laurowe i ziele

niecodziennikpary
Lasagne z cukinią i fasolką szparagową 98

bardzo cieszy, ponieważ nie brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Na dzisiejszy obiad upiekliśmy lasagne z cukinią i fasolką szparagową , która w tym roku także obrodziła. Te warzywa uzupełniliśmy mięsem mielonym usmażonym ze świeżymi pomidorami oraz sosem beszamelowym i żółtym serem. Nasza lasagne wyszła tak pyszna, że ilość przewidywana na dwa dni została zjedzona już dzisiaj. Nawet mały Alanek zajadał(...)apetytem i nie był zadowolony, że załapał się tylko na taką małą porcję. Składniki na lasagne z cukinią i fasolką szparagową Mięsno-pomidorowe nadzienie: 1 kg pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 duża marchewka 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia Warzywne nadzienie: 1 duża cukinia

niecodziennikpary
Pierś kaczki z dynią 111

poszukiwaniach w wielu sklepach udało się zdobyć świeżą kaczkę. Mieliśmy na nią już kilka pomysłów, a do zrobienia tego dania zainspirowała nas złocista dynia przyniesiona z bazarku. Połączenie mięsa kaczki z dynią i orientalnymi dodatkami jest bardzo udane, wystarczy dodatek ugotowanego ryżu i mamy smaczny i sycący posiłek. Składniki na pierś kaczki z dynią 1 pierś z kaczki(...)włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli. Po tym czasie pierś opłukać, osuszyć, natrzeć mieloną solą i pieprzem, naciąć skórę, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Na zimną patelnię położyć pierś skórą do dołu, smażyć 7-8 minut od momentu rozgrzania się patelni, odwrócić na druga stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni

niecodziennikpary
Królik duszony z pieczarkami 98

naszym stole często gościły pasztety lub potrawki z królika. Królik z pieczarkami nie mieści się w tych wspomnieniach, ale z pewnością jest daniem, które może z tymi wspomnieniami konkurować. Mięso gotowane na sporej ilości pieczarek z dodatkiem białego wina jest miękkie i soczyste, a z grzybów powstaje świetny, aromatyczny sos. Z pewnością jest to danie, które można podać na świąteczny(...)smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Królika podzielić na porcje, umyć, osuszyć, dobrze natrzeć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą, odstawić na kilka godzin (temperatura pokojowa). Po tym czasie mięso królika oprószyć mąką, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażać z każdej strony do zezłocenia się mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić na części. Na patelni

niecodziennikpary
Lasagne ze szpinakiem i jarmużem 92

Lasagne ze szpinakiem i jarmużem to połączenie mięsa mielonego, makaronu lasagne oraz zdrowych, zielonych warzyw. Pomysł skomponowania takiego obiadu przyszedł nam do głowy, gdy przeglądaliśmy sklepowe półki z zieleniną. Całość tworzy kilka kolorowych warstw, które zachęcają do zjedzenia tego sycącego dania. Tak przygotowana lasagne dostarcza nie tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych. Składniki(...)lasagne ze szpinakiem i jarmużem Pomidorowo-mięsny sos: 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Szpinakowa warstwa: 250 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Warstwa jarmużu: 200 g świeżej jarmużu

niecodziennikpary
Pierś gęsi pieczona z winem 88

Pierś gęsi pieczona z winem , czyli jesień 2018 z gęsiną – ciąg dalszy. Po zjedzeniu sporej gęsi upieczonej w całości nadal mamy ochotę na to wyborne mięso. Korzystając z promocji, kupiliśmy pierś gęsi na kości z przeznaczeniem do upieczenia w piekarniku. Po całonocnym leżakowaniu w dobrym winie pierś gęsi była przygotowana na pieczenie się w rozgrzanym do czerwoności piekarniku(...)cząstki anyżu, połamaną korę cynamonu, zielony pieprz oraz liście laurowe. Pierś umyć, osuszyć, przełożyć do marynaty. Naczynie zamknąć przykrywką lub folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso z piersi gęsi wyjąć z zalewy, posypać solą oraz pieprzem. Dla lepszego wytopienia się tłuszczu, skórę można naciąć ostrym nożem. Mięso przełożyć do naczynia do pieczenia (skórą do dołu), wstawić

niecodziennikpary
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - przepis 469

PŁASKO - najlepszy przepis.   Kurczak pieczony na motyla.       Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości na płasko. Pieczenie kurczaka na tak zwanego motyla sprawia, że mięso jest równomiernie upieczone, a skórka niezwykle chrupiąca w każdej części kurczaka. Jak przygotować kurczaka pieczonego na płasko.     Przygotowanie kurczaka nie jest trudne, a nawet bywa przyjemne. Najpierw połóż(...)nożyczkami kuchennymi i usuń kręgosłup. Gotowe. Jak upiec pysznego kurczaka w całości - marynata.    Kurczak marynowany przez całą robi się aromatyczny i lekko słony, ale nie przesadnie. Mięso jest delikatniejsze, a marynata choć intensywna działa jednak subtelnie, przenikając do całego mięsa równomiernie. Kurczak pieczony na płasko - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Oto składniki i przyprawy

Moja Książka Kucharska
Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem 101

drobiowe z dodatkiem pieczarek nadziane serem żółtym. Klopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 klopsów: – 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka) – 400g pieczarek – 2 duże cebule – 4 ząbki czosnku – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy(...)smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, oregano, papryka słodka, sól i pieprz) Mięso zmielić razem pieczarkami, cebulą i czosnkiem, dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ser pokroić w większą kostkę. Mokrymi dłońmi nabrać porcję mięsa, uformować kulkę, do środka włożyć kostkę sera, jeszcze raz nawilżyć dłonie i uformować okrągłą kulkę. W ten sam sposób uformować resztę klopsów. Gotowe klopsy wyłożyć

Smaki Armine
Dania z makaronem – najlepsze przepisy 225

makaronowe, dania mięsne i bezmięsne. Do przepisu przejdziecie klikając w odpowiednią nazwę dania lub w zdjęcie. Gorąco polecam. Dania makaronowe mięsne: Makaron z kiełbasą w serowym sosie Lazania z mięsem mielonym i beszamelem Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (bolognese) Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie (inspirowane przepisem Jamiego Olivera) Spaghetti a’la Carbonara Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem(...)sosie curry Kurczak z makaronem – cytrynowy duet Makaron z mięsem mielonym z patelni Makaron z kurczakiem w pomidorowym sosie Makaron z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym Makaron chow mein z warzywami Makaron z sosem serowym (z mielonym mięsem drobiowym i szpinakiem) Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie Makaron

Smaki Na Talerzu
Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone 105

przepyszne Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłej wody – 1 jajko (można bez) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – mięso mielone wg uznania (u mnie mięso z udek kurczaka) – 1 duży ziemniak – 1 duża cebula (u mnie czerwona) – 1/2 kubka wrzątku – sól i przyprawy wg smaku(...)elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na około 10 minut. W tym czasie cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, ziemniaka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mięso wymieszać z ziemniakiem, cebulą i przyprawami, dodać wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta

Smaki Armine
Zapiekanka bolońska z fasolą i pieczarkami + filmik 1415

sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Można użyć makaronu bezglutenowego . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób): 500 g mielonego mięsa 250 g makaronu typu świderki 1 cebula 300 g pieczarek 1 puszka fasoli 1 litr passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku (lub granulowany) kawałek żółtego sera do starcia garść świeżych liści(...)ładnie się przysmażyć, następnie odstawiamy patelnię na bok. 4. Bierzemy drugą patelnię, na której również rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, którą smażymy do zeszklenia. Następnie zwiększamy grzanie i wrzucamy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką. Solimy, pieprzymy i sypiemy mieloną słodką paprykę. Smażymy mięso ok. 5 minut. Nastawiamy wodę na makaron i makaron w osolonym wrzątku gotujemy al dente

Kawa z mlekiem
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 304

łyżeczka) pieprzu czarnego mielonego 1 g (1 łyżeczka) soli himalajskiej lub kłodawskiej 1 g (1 łyżeczka) imbiru 2 g (2 łyżeczki) oregano 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol(...)miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym. Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW. Po ugotowaniu mięso powinni zostać jeszcze na ciepło poszarpane przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania