mięso - 63110 przepisów (strona:496/4208)

Marynowane kotlety drobiowe 255

Marynowane kotlety drobiowe Miękkie, kruche i soczyste mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku(...)czosnku suszonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 czubata łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu       *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozbite kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce

Blog z Apetytem
Kotlety po indyjsku – nie nadążysz smażyć! 159

piersi indyka sól himalajska suszona natka kolendry 3 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka brahmi – opcjonalnie 0,5 szkl panierki kukurydzianej olej roślinny Jak zrobić kotlety po indyjsku: Najpierw mięso z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie indyka kroimy w plastry. Jeśli trzeba delikatnie rozbijamy mięso. Potem plastry mięsa oprószamy solą, garam masala, kolendrą i brahmi. W kolejnym kroku(...)kotlety obtaczamy w panierce kukurydzianej lekko ją dociskając do mięsa. Finalnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety po indyjsku – nie nadążysz smażyć! pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Potrawka z kurczaka z jarmużem 135

Potrawka z kurczaka z jarmużem na wykorzystanie mięsa w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam dzisiaj pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy. Bardzo prosta i smaczna potrawka z kurczaka z marchewką, cebulką, jarmużem, doprawiona czosnkiem i ziołami. Robi się ją w 15 minut. Do tego kasza np. gryczana, ryż(...)makaron oraz smaczna surówka i obiad w pół godziny gotowy. PRZEPIS POTRAWKA Z KURCZAKA Z JARMUŻEM Składniki Potrawka z kurczaka z jarmużem: mięso z kurczaka z rosołu – u mnie 4 udka 3 marchewki 1 cebula 100g liści jarmużu 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki Jak zrobić Potrawka z kurczaka z jarmużem: Najpierw na patelni rozgrzewamy

Dorota Smakuje
Bitki z piersi kurczaka w sosie własnym 646

kurczaka 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego ok 130-150 ml śmietany kwaśnej 12 lub 18% mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem, cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)przeciskamy przez praskę, kotlety oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na patelni z obydwu stron na rumiano, obsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą tylko tyle aby przykryło mięso, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, na pozostałym oleju ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę wraz

Blog kulinarny S9.PL
DOMOWE CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GRECKĄ I KURCZAKIEM – #ZOSTANWDOMU i przyrządź je na obiad! 157

placki. Pozostałe kulki przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały. Smażymy bez tłuszczu na grubej patelni po ok.3 minuty jednej strony i 2 z drugiej. Po usmażeniu również przykrywamy ściereczką. MIĘSO: Składniki marynaty mieszamy z oliwą, marynujemy mięso ( im dłużej tym lepiej ). Pieczemy do miękkości w 160C . Po upieczeniu szarpiemy lub kroimy cienko. Uwaga! Możemy również usmażyć mięso na patelni(...)cząstki, ogórki na półplasterki, cebulę w piórka, oliwki na pół. Mieszamy z pokruszoną fetą, doprawiamy do smaku mieszanką przypraw do greckiej sałatki. CAŁOŚĆ: Chlebki pita nadziewamy sałatką grecką i mięsem. Zajadamy od razu! Ps. świetnym dodatkiem będzie lekki jogurtowy sos doprawiony tą samą przyprawą i świeży szczypiorek lub koper! Polecam

Ostra na Słodko
Mielonka wieprzowa nr.3 155

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2 kg łopatka 2 kl / 5 mm -1 kg boczek / 5 mm -0,8-1 kg mięso z golonki tylnej razem z tłustym / 5 mm -skórki około 200 g do całości surowca ( skóra z golonki i boczku naszego surowca) /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE  -rosół z gotowania skórek  i kości z golonki(...)miękkości i rozdrobnić na 2,5 mm w moim wypadku będzie to maszynka nr.8. Następnie wykrawamy kość z golonki która też nam później się przyda do rosołu. Teraz wszystkie mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i peklujemy zalecaną dawką. Odstawiamy do lodówki na 2 dni temp. 4-6 st. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. W między czasie gotujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z WOLNOWARU (keto, LCHF, MAD, redukcja) 257

odkąd mam wolnowar to coraz więcej potraw ląduje w jego misie a ja oszczędzam czas gdy posiłki same się gotują. Wybrałam najbardziej leniwą wersję na to danie, czyli surowe mięso bez jakiegokolwiek wstępnego podsmażania czy marynowania po prostu włożyłam do misy. Tak przygotowane polędwiczki wieprzowe z wolnowaru są soczyste, miękkie i przede wszystkim proste w wykonaniu. Jednym słowem rewelacyjne! Doskonale(...)węglowodanów na całe takie danie i należy je po prostu wliczyć do makro) Polędwicę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek i pokroić na grubsze plastry ok 5 cm. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W miseczce wymieszać sos sojowy, obrany i wyciśnięty czosnek, oliwę, musztardę, majeranek i opcjonalnie słodzik lub miód. Na dnie misy

Ola la LCHF
Mięsne ciasto 155

vivi Do przygotowania potrzebujemy: Mięso wołowe – 800g Cebula- 100g Smalec- 35g Masło- 25g Koncentrat- 50g Czosnek- 7g Zioła prowansalskie- 1 łyżeczka Sól i pieprz Ciasto Mąka kokosowa- 50g Mąka migdałowa- 180g Sezam- 20g Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Olej kokosowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól- szczypta Woda- 24g Wierzch Ser cheddar- 200g Ser śmietankowy- 200g Dodatki Pieczarki Papryka Rozgrzać(...)piekarnik góra- dół  na 175 ° C. Na smalcu i maśle podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Po 10 minutach koncentrat i smażyć na małym ogniu 15 minut. Odjąć trochę tłuszczu- można zagęścić mięso 1 / 4 łyżeczki gumy ksantanowej. Roztopić olej kokosowy i wymieszać składniki na ciasto. W natłuszczonej tortownicy (22cm) – lub wyłożonej

serzmiesem
Schab pieczony (na kanapki) 135

łyżka kurkumy – 1 łyżka czubrycy zielonej – 1 łyżka soli – 2 łyżki musztardy francuskiej – pieprz wg smaku Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę(...)dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty oprócz musztardy. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć marynatą, „masować” mięso przez około 5 minut. Następnie zamknąć szczelnie miskę ze schabem i odstawić do lodówki na minimum 7 godzin (ja odstawiłam na całą noc). Przed pieczeniem wyjąć schab z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, zawiązać oba końca

Smaki Armine
Pasztet drobiowy 166

imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny. Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki na pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane(...)jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy

Dorota Smakuje
Krokiety z nadzieniem z mięsa po rosole 171

rosołu :) Lubię w rosole to, że to niby jeden garnek z zupą a jedzenia z niego może być potem na pół tygodnia - rosół, pomidorowa, sałatka z warzyw, a z mięsa proponuję zrobić krokiety. Wystarczy zmielić mięso z serkiem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką i włożyć w naleśniki. Prosto, smacznie i nic się nie marnuje. Krokiety z nadzieniem z mięsa(...)rosole Składniki: nadzienie: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 porcja mięsa po rosole 100 g białego serka ( taki do smarowania kanapek) 3 łyżki jogurtu albo śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki posiekanego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny naleśniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko trochę soli 1 łyżka rozpuszczonego

Smaczny zeszyt
Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym 100

domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a kończąc nawet na gofrach! Taki grill daje nam sporo możliwości, bez konieczności wychodzenia na taras, czy do ogrodu. W związku z tym, mam dla Was wspaniały przepis(...)Dodajemy drobno posiekane chili, starty na małych oczkach imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i mieszamy. W tak przygotowanej marynacie zanurzamy polędwiczki kurczaka (jeżeli nie mamy polędwiczek, kroimy mięso w długie paski), mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie mięso nabijamy w harmonijkę na patyczki i grillujemy na grillu domowym przez około

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa 232

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa

Lena Gotuje
Zapiekane naleśniki po meksykańsku (z mięsem mielonym) 192

Danie idealne do odgrzewania - zapiekane naleśniki faszerowane mięsem mielonym wraz z dodatkiem czerwonej fasoli, posmarowane z wierzchu sosem pomidorowym i posypane startym serem mozzarella. Poniższe naleśniki są lekko pikantne w smaku i bardzo sycące.  Składniki na porcję dla 4 osób: 8 usmażonych naleśników (np. z TEGO przepisu) farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 200 g passaty(...)przemieszać. Gotować, aż do zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą oraz papryką chilli. W drugim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mielone mięso. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie wlać passatę pomidorową. Masę wymieszać i gotować, aż do zgęstnienia farszu. Pod koniec dodać opłukaną czerwoną fasolkę i całość doprawić solą, pieprzem oraz

Ugotować
DOMOWY BEZGLUTENOWY KEBAB Z PIEKARNIKA Z PESTO #zostańwdomu 123

również produktem wegańskim! Koniecznie sprawdźcie! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) * BIO Panini Classic Schär – 1 op / 3 szt * filet z piersi kurczaka – 1 pierś / ok. 300 g MARYNATA DO MIĘSA: * sos sojowy ciemny – 3 łyżki * świeży czosnek – 2 ząbki * słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce * czarny pieprz – 0,5 łyżeczki * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki(...)SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól, gałka muszkatołowa, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, marynujemy mięso. Po zamarynowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi

Ostra na Słodko