Najlepsza grochówka 277marchewki kawałek selera (ok 100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu gęsiego Groch opłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i odstawić na min. godzinę. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, włożyć od garnka, dodać pokrojoną(...)smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy, mięso obkroić i wrzucić z powrotem do garnka. Grochówkę najlepiej smakuje z ciemnym chlebem. Smacznego
Obiad gotowy
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 385Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Tak przygotowane mięso pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Upieczonego kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Pestki dyni prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy i osuszamy(...)ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Grillujemy na patelni
My Chcemy Jeść
LECZO Z PATELNI W ZDROWSZEJ WERSJI 219papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm. pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram filety z kurczaka 3 szt. papryka ostra mielona 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku bulion warzywny 300 ml. przecier pomidorowy 1 łyżka pomidory w puszce 1 puszka cukier brązowy 1 szczypta magi/ lubczyk świeży(...)wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać połową bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i gotować na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie. Dodać filety i wymieszać. Kiedy mięso będzie miękkie dodać cukinię. Zalać resztą bulionu i wymieszać. Pomidory przelać do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać do leczo, dodać przecier i wymieszać. Gotować
Kuchnia Paulettes
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 577ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka majeranku(...)ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos. Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy
Smak mojego domu
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 252Wiem, wiem, że ostatnio sporo gołąbkowych dań na blogu :) Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem bez mięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową(...)filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos: 250 g pieczarek sól i pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak z brzoskwiniami 213Składniki - 80 dag filetów z kurczaka - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 4 woreczki ryżu - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - 4 średnie cebule - curry, vegeta - ostra mielona papryka, bazylia - sól, pieprz - olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić(...)cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu z brzoskwiń wlać do mięsa. Doprawić vegetą, pieprzem, papryką, i bazylią. Dusić kilka minut, mieszając. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa. Wlać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać z ryżem z cebulą. Uwaga
Świat Smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku 124Fasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej
Kardamonovy
Ratatouille (Ratatuj) 123Ratatuj to wg mnie taka bezmięsna wersja popularnego lecza. Zamiast kiełbasy, boczku czy innego mięska, dodatkowo dodajemy bakłażana. Ja lubię takie warzywne potrawki, zwłaszcza z dużą
Smaki Na Talerzu
Pierś w stylu włoskim 186Uwielbiam suszone pomidory... z tej miłości zrodziło się w mojej głowie danie z ich wykorzystaniem, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodatek suszonych pomidorów sprawia że
Pyry na Gaz
Kotlety drobiowe 161Dla nas idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych
R'n'G Kitchen
Kremowa zupa z pieczarek 184W XVI wieku we Francji rozpoczęto uprawę pieczarek. Szybko podbiły francuskie podniebienia, ale mogli sobie na nie pozwolić tylko zamożni. Obecnie pieczarki uprawia się praktycznie wszędzie
My Chcemy Jeść
Odkryj nowe możliwości grillowania z Gourmet BBQ System Weber 144zdejmowany środek, w którym umieszczane są wkłady. Dzięki niemu grill staje się niezwykle funkcjonalny, niczym dobrze wyposażona kuchnia. Na patelni żeliwnej można z powodzeniem przygotować nie tylko tradycyjne kotlety mielone, ale także usmażyć np. jajko sadzone, naleśniki, tortille, chlebki naan czy placki ziemniaczane. Wkład do kanapek i gofrów to jak gofrownica i toster w kuchni. Ten wkład(...)miłośników tradycyjnych steków prawdziwą gratką jest ruszt Sear Grate. Wykonany jest z odlewu żeliwa i pokryty emalią porcelanową, dzięki czemu równomiernie rozprowadza ciepło i tworzy charakterystyczny wzorek na mięsie. Pozwala to również na zapieczętowanie mięsa, żeby steki pozostały soczyste i aromatyczne, jednym słowem - perfekcyjne. Pizza jak we Włoszech? Tak, i to w dodatku z grilla! Na kamieniu możemy upiec
Obiad gotowy
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem 164obiad. 1 średni brokuł 2 piersi z kurczaka 250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek granulowany 1 /2łyżki masła Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 150 g sera gouda(...)gazu. Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, na dno wyłożyć makaron, makaron posypać przyprawami, na to wyłożyć kurczaka i pokruszyć kulki sera buratta (całą zawartość kulki wylać na mięso), ponownie posypać przyprawami. Na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki brokuła i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekać w 180 st. przez 45 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Krylowa Kuchnia
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 145tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex Składniki 2 kotlety schabowe p 150 g 200 g makaronu soba 4 dymki 1 cm świeżego imbiru(...)dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchen