mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1212/1557)

MIĘSNE SMAROWIDŁO DO CHLEBA 155

Pyszne, aromatyczne smarowidło do chleba. Mięsne ... mało w nim smalcu, a dużo mięcha 😎 Jeśli lubimy więcej smalcu w takich smarowidłach, zwiększmy poprostu ilość słoniny.  Kroma

Walijskie Pichcenie
Krem z marchwi i kalafiora z cheddarem 89

Zupa powstała z potrzeby użycia kilku różyczek kalafiora i całej jego łodygi. Zatem dodając kalafior możecie dodać to, co zostaje Wam po odłamaniu/odcięciu różyczek

Kucharzyca
Pasta pieczarkowa - fit i zdrowa 133

Pasta pieczarkowa to smakowity pomysł na smarowidło do chleba. Dodatek oleju z suszonych pomidorów sprawia, że pasta jest bardzo aromatyczna. Doskonale smakuje na kolację ze świeżym

My Chcemy Jeść
Kaszotto z indykiem i cukinią 121

dodatkiem warzyw i pieczarek zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednim daniem dla wegetarian. Dodanie do kaszy zaś indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne i pożywne. Najwięcej czasu podczas przygotowania zajmuje pokrojenie warzyw i najlepiej zrobić to przed rozpoczęciem gotowania. Kaszotto gotować na małej mocy palnika, podlewać bulionem i dość(...)Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania: 60 minut Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią: 1 kg mielonego indyka 1 szklanka kaszy pęczak 300 g pieczarek 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 1 papryka czerwona 1 - 1,5 l bulionu

Kuchcik gotuje
Czwartek: Wegetariańskie curry z cieciorki i batata 114

Bardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc

Niedzielny kucharz
Chrupiąca choinka z grzybami 180

suszonych warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych(...)świeżych pieczarek  100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego  1 łyżka masła  2 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem   1/3 łyżeczki świeży mielonego pieprzu czarnego  2-3 łyżki posiekanej zieleniny - natka pietruszki i koperek 2 łyżki bułki tartej  do posmarowania: 1 żółtko 1 łyżeczka mleka choinkę podaje się na stół w całości

Smaczna Pyza
faszerowana papryka, na sposób andaluzyjski 200

Liczyć należy przynajmniej po jednej papryce na osobę. Składniki: 5 czerwonych papryk (można wziąć, dla lepszego efektu 4 czerwone i 1 zieloną) 300g mielonej wołowiny natka pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki liść laurowy 100g wędzonego boczku, albo serrano kawałek twardego sera do tarcia 1 duży, starty pomidor, albo passata 1/2 kubka ryżu (najlepiej(...)Gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić 1/2 posiekanej w drobną kostkę cebuli. Dodać boczek lub szynkę, pokrojone w drobną kostkę, chwilę przesmażyć. Dodać mięso i posiekaną natkę, wszystko przesmażyć. Dodać sól, pieprz i wędzoną paprykę, startego pomidora lub passatę. Smażyć 2 – 3 minuty. Przygotować 4 papryki, odcinając im wierzch i czyszcząc środek. Ugotowany

stajnia gołębie od kuchni
Gniazda makaronowe a'la lazania 214

Prezesie. Jak sprawiedliwie, to wszystkim: lekarze, policjanci, strażacy. Dobra koniec polityki. Smacznie było, cześć. Składniki: makaron gniazdka nitki  1 słoik sosu do spaghetti    ORZECH 400 g mielonego karczku 2 łyżki kaszy manny 1 jajko szczypta gałki muszkatołowej 1 plaska łyżeczka listków świeżego tymianku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych listków świeżego majeranku 1 ząbek(...)topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając drewnianą łopatką dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową pieprz i sól. Zagotować i  odstawić. Mięso przełożyć do miski dodać    kaszę mannę, jajko i wszystkie przyprawy. Wyrabiać masę mięsną przez minimum 5-7 minut. Uformować zgrabne kuleczki i odstawić. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem

Gosia gotuje
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 185

Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire(...)oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się

zadanie-gotowanie
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 171

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Picante Cooking . Autorka przepisu jest rodowitą Ukrainką, więc zaufałam temu przepisowi. Niektóre rzeczy lekko zmodyfikowałam i zrobiłam

Di gotuje
Kotlety z czerwonej fasoli - wegańskie :) 174

Kolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)towarzystwie surówki i kaszy stanowić pełnowartościowy posiłek :) Składniki: 100 g fasoli czerwonej redkinley (Targroch) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju  2 łyżki siemienia lnianego mielonego  przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, ziół prowansalskich, mielonego kminku, soli himalajskiej  (Targroch), 1/3 łyżeczki chilli, 1 łyżeczka curry, szczypta pieprzu ziołowego i czarnego  Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 184

miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali też mięso gotowane (takie po rosole), leśne grzyby. Można kombinować. Cukinia to idealny dodatek do takich dań bo świetnie przechwytuje inne smaki, ale musi się przegryźć. Czyli przygotowujemy danie tak, by przed podaniem(...)ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki, łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 178

było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba nie sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką(...)solimy i dodajemy pieprzu ziołowego; smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i na wysokim ogniu redukujemy. Przekładamy do naczynia. Na patelnie po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Solimy i doprawiamy spora ilością lubczyku i papryki, dodajemy dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz trochę pieprzu. Dodajemy cukinię i smażymy na dużym ogniu 4-6 minut. Na dno naczynia żaroodpornego

BaRepas
Tagliatelle z cukinii 132

danie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D Tagliatelle z cukinii SKŁADNIKI: 2 cukinie 500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego kilka pieczarek 1 cebula przecier z pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku do dekoracji parmezan i oliwki Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem(...)się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 20 minut aż mięso zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu

MarciochaKucharzy
Miód i kawa sosem barbecue 183

Ten gęsty i ciemny sos jest bardzo aromatyczny. Używamy go z wieprzowiną, grillowanym drobiem oraz burgerami wołowymi. Składniki: ½ szklanki drobno posiekanej cebuli ½ łyżeczki wyciśniętego czosnku 1

naRuszcie
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 266

wierzchu. 3. FARSZ (15 min) Podczas wyrastania ciasta zdążymy zrobić farsz. Pierś z kurczaka drobno siekamy na coś w rodzaju papki, wkładamy do miski i dodajemy pieprz oraz chili mielone lub w płatkach (powinno być dość sporo, aby wyrównać mdły smak awokado), mieszamy i odstawiamy na bok. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy(...)doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być

Nerds Kitchen
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie 523

Chicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść(...)marynatą i odstawić przykryte na całą noc.Salsa. Owoce pokroić w kostkę, a cebulę drobniutko posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem i polać owoce. Posypać listkami melisy.Zamarynowane mięso grillować przez 10 minut, przewracając na drugą stronę.Podawać z salsa owocową. Danie dobrze komponuje się z ryżem

Kulinarny karnet Christophera
Warzywny gar z ciecierzycą 155

warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek niedźwiedzi (zamiennie z innymi suszonymi ziołami), czubryca zielona Wykonanie: Cebulę drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost(...)minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego

gutfut
Smażone kulki warzywne 151

Tradycyjny rosół i tradycyjny problem, czyli co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Najczęściej mamy sałatkę, pierogi i krokiety. No ale ile można, tak tydzień w tydzień, bo przecież rosół musi być co najmniej raz w tygodniu... Dlatego tym razem warzywa wykorzystałam do przygotowania smażonych kotlecików. Kulki warzywne smażone w głębokim oleju być może nie są fit, ale smakują(...)jajko 7)       suszona bazylia 8)       suszone oregano 9)       pieprz czarny mielony 10)    sól 11)    bułka tarta 12)    olej do smażenia Sos czosnkowy: 1)       200 g jogurtu naturalnego

Na kulinarnym poligonie
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 109

pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne.  Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim(...)marokańsku: 1,5 litra obranych i posiekanych moreli 375 ml posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu

Moja Książka Kucharska
Sos pomidorowy po indyjsku 114

zdjęciach. Sos pomidorowy po indyjsku, gotowany na niewielkim ogniu przez około półtorej godziny przybierze konsystencję gęstej pasty, świetnie nadającej się do kanapek z serem lub wędliną albo do mięs na zimno. . Ważna uwaga W tym przepisie czosnek i imbir powinny być posiekane w bardzo drobną kosteczkę. Nie przeciskamy ich przez praskę, ani nie blendujemy.  Zimą, kiedy w większości sklepów(...)czosnku około 3-4 cm kawałek laski cynamonu około 3 cm kawałek imbiru 3 goździki 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki nasion gorczycy 1 duży liść laurowy pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku pół łyżeczki kurkumy opcjonalnie łyżeczka suszonych liści kozieradki 4 łyżeczki brązowego cukru 3-4 łyżki oleju do smażenia sól i pieprz do smaku Sos pomidorowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orientalny dip majonezowo-ketchupowy 96

Szybki kilkuskładnikowy dip majonezowo-ketchupowy sprawdzi się do wszelakich białych mięs, sałatek, dań z grilla, na kanapki. Lubicie bardziej ostre dipy? – dodajcie więcej chili, ba! świeżo posiekanej papryczki z pestkami. Nie ma co, jest świetny w smaku, łatwy w przygotowaniu, nic dodać nic ująć, jest pyszny! Tańszy od gotowców, ze składników które zazwyczaj w domu są. Robicie tyle(...)szklanki ketchupu łagodnego lub pikantnego 1/3 szklanki majonezu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy większa szczypta przyprawy curry szczypta chili sól do smaku do dekoracji płatki migdałowe, mielona przyprawa chili PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam wszystkie składniki, posypuję migdałami. Dip orientalny gotowy

Zasmakuj Kuchni
Piernik staropolski 331

staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki wyładowane wonnymi przyprawami do takich miast jak Amsterdam, Monachium, Norymberga czy Gdańsk i Toruń, ludzie mieli jeden tylko problem przy sprzedaży cennych wonności. Przechowywanie. Nikt nie wie kto wpadł na pomysł wypieczenia piernika i nikt nie potrafi powiedzieć kiedy to się stało. Można tylko stwierdzić(...)miodu. Dzięki temu wydłużył się czas, w którym można było czekać na kupca. Takich pierników z początku nie jedzono bezpośrednio a używano ich głównie jako przyprawy, w szczególności do mięs. Na ich bazie do dziś pozostała zapisana w księgach średniowiecznych receptura na uzyskanie sosu piernikowego do mięs”… cdn. nastąpi na zakończenie. Składniki na trzy formy o wymiarach

mojewypiekiinietylko
Koktajl białkowy wanilia i truskawka – Eco&Fit 181

już pewnie wiecie fitness i sport to nieodłączny element naszego życia (w końcu te wszystkie słodkości jakoś trzeba spalić 😎 ). Dlatego wszelkie produkty wysokobiałkowe zwłaszcza gdy nie ma mięsa w naszej diecie są dla nas bardzo ważne. Firma Eco & Fit proponuje koktajle białkowe dla aktywnych osób takich jak my. Co warto podkreślić koktajle te są produkowane z izolatu białka serwatkowego(...)substancja słodząca, liofilizowana truskawki w proszku, naturalny aromat truskawkowy, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe – substancja słodząca. Truskawka – izolat białka serwatkowego – z mleka, ksylitol fiński – substancja słodząca, mielona wanilia Bourbon, naturalny aromat waniliowy, naturalny aromat śmietankowy, nierafinowana sól morska, glikozydy stewiolowe – substancja słodząca. Masa netto: 480g Wartości odżywcze: Wanilia – 1 porcja 30g/ 103 kcal, tłuszcz

Candy Pandas
PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW 193

czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce(...)niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów. Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 184

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto(...)dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając

Plate of Joy
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 190

pracy koleżanka miała tą sałatkę na obiad – okazało się, że danie jest na tyle plastyczne, że można do niego dodać sporo składników (np zielony groszek, niektórzy dodają też mięso, ale to moim zdaniem profanacja). Oczywiście odchodzą tym samym od klasycznego przepisu, ale czasami jest to wskazane. Po takim kuszeniu nie mogłam nie spróbować – przygotowałam i oszalałam. Ta sałatka(...)ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i polewamy olejem. Odstawiamy na około 1 godzinę do „przegryzienia” się smaków. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 214

papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia  sól i pieprz(...)kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mirabelki eksperymentalnie 130

mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie. Tydzień temu les mirabelles bawiły się na weselnym garden party. Poza piękną rabatą floksów, którą fejsbukowi i instagramowi zaglądacze mieli okazję zobaczyć na profilu, wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną(...)ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka pieczemy na rozgrzanym grillu- mięso jest gotowe dość szybko ponieważ

les mirabelles

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję