mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1205/1557)

Zbilansowana dieta 148

Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Lista zakupów Aby przygotować to menu na tydzień dla 2 osób, potrzebujesz następujących składników. Mięso: 2 steki wołowe Opakowanie boczku wędzonego w plastrach (200 g)* 2 filety z kurczaka Warzywa: Brukselka – 0,5 kg 2 średnie ziemniaki słodkie Paczka szpinaku Paczka jarmużu 8 małych(...)kaszy jaglanej Orzechy włoskie (50 g) Zioła: Pęczek kolendry 2 pęczki pietruszki Szczypior Przyprawy: Kurkuma Papryka wędzona lub słodka Pieprz kajeński Oregano Suszony rozmaryn (oraz/lub świeży) Kumin Nasiona kolendry Mielony kminek Wódka (kilka łyżek) Wermut albo cydr (kilka łyżek) Sos sojowy (kilka łyżek) Olej sezamowy Miód Chrzan (w słoiku) Pasta tahini lub masło orzechowe (1/3 szklanki) Olej rzepakowy

Niedzielny kucharz
Kabaczek faszerowany 203

Składniki : • 1 kabaczek • 150 g mielonej jagnięciny • 1 mała cebula • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4 łyżki passaty (sosu) pomidorowego lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 150 g kurek • 1 jajko Przyprawy: • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) + ostrej do smaku • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu) • 1 łyżeczka zmielonej kolendry • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1/2 łyżeczki cynamonu(...)kabaczka oprószyć solą, pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy extra vergine i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Zmielone mięso włożyć do miski i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać posiekany miąższ

KUCHNIA POLSKA
Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka 183

Ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka Genialna w swej prostocie ziemniaczano – kalafiorowa zapiekanka , to doskonały dodatek do mięsa , zamiast nudnych gotowanych kartofli Może także stanowić samodzielne danie , szczególnie dla tych , którzy cenią sobie wegetariańską kuchnię . Mojej rodzince bardzo smakuje , nawet dzieci nie marudzą , uwielbiają tą potrawę . Całkiem prosta do zrobienia , nie wymaga ani wielu przygotowań, ani pracy , a efekt naprawdę znakomity(...)średnią blaszkę : 1/2 niezbyt dużego kalafiora 5-6 ziemniaków 200 ml słodkiej śmietanki ( ja używam , grzesznej kremówki 30 % ) 1/2 kostki masła 2 łyżeczki granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i skrawamy na mandolinie do warzyw , na bardzo cieniutkie plasterki , takie przeźroczyste . Dzielimy na dwie części . Tak samo postępujemy z kalafiorem

Ogrodnik w podróży
Orientalne pstrągi z patelni 181

Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka czarnuszki 1 ząbek czosnku 150ml mleka kokosowego łyżka koncentratu pomidorowego 50g rodzynek sułtańskich Marynata do ryby: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy

Dietolog
SAŁATKA Z AWOKADO I OGÓRKA (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 446

chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki lub koperku 50 g czerwonej cebuli sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju MCT lub większa ilość oliwy 5 g soku z cytryny 5 g octu jabłkowego opcjonalnie orzechy, migdały , słonecznik itp. Ogórka obrać(...)oraz octem jabłkowym. Polecam posypać orzechami, ziarnami słonecznika, pestek dyni itp. Można do niej dodać także jajka, chipsy bekonowe lub kurczaka. Podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs, ryb itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 368 g, 445 kcal, B 4,6 g, T 39 g, W 19 g. W 100 g: 121 kcal

Ola la LCHF
31 najlepszych przepisów z makaronem 185

cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem(...)brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata

Moja smaczna kuchnia
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 267

bardziej aromatyczny i delikatnie wilgotny. Spróbujcie, może i Wam posmakuje, kotlet schabowy, w takie właśnie wersji :) Składniki: 500 g schabu bez koście sól słodka mielona papryka  kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula(...)cukrem i sokiem  z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka.  Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną  z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam.  W garnku gotuję  wodę

Bea(u)ty kitchen
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 216

czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki(...)lekko zbrązowieje. Dodać czosne k , imbir, pokrojoną w ósemki kiszoną cyt rynę oraz ras el-hanout i pieprz i całą ostrą paprykę Wlać taką ilość wody, żeby zakryła mięso, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około godziny . Około 15 minut przed końcem duszenia dodać kilka ni tek szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 317

wizyta w najbliższym markecie. Kocham bataty za ich uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…  Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji(...)pudru trzcinowego (lub białego),175 g miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można

SzczyptaSmaQ
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 221

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki wędzonej papryki 1 małe czerwone chilli, bez pestek i drobno posiekane 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 duże pomidory, z grubsza posiekane 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka czerwonego octu(...)pieprzem, rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniem z odrobiną oleju i obsmaż ją przez 3-4 minuty z każdej strony (pod koniec smażenia dodaję trochę masła i polewam mięso w trakcie smażenia). Przełóż mięso na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. W tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu resztę oliwy, włóż pomidory i dopraw solą

karmelowy
Sałatka HIT imprezy – sałatka a la gyros 186

ogórek 2-3 kiszone ogórki (można opcjonalnie zamienić na konserwowe, choć ja wolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu(...)czas przygotowania reszty składników. Przygotowujemy sałatkę: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, obsypujemy dobrze przyprawą gyros, dodajemy z 2 łyżki oleju i mieszamy. Warto tak przygotowane mięso schłodzić przez 30 minut w lodówce (ale nie jest, to konieczne). Następnie mięso smażymy i wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka

Słodkie okruszki
Seler – przepisy 212

Zapraszam na zbiór inspiracji na przepisy z selerem korzeniowym i naciowym. Znajdziecie tu dania dietetyczne z selerem, przepisy na obiad np kotlety z selera, zupę z

Dorota Smakuje
Gulasz z dziczyzny na czerwonym winie 200

borowików sól Przygotowanie: Mięso myjemy,kroimy na kawałki,przekładamy do naczynia,dodajemy połowę pokrojonych w kostkę warzyw,rozgniecione w moździerzu  zioła ,przyprawy i połowę czosnku również dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy ,zalewamy winem tak ,żeby wszystko było przykryte,przykrywamy i odstawiamy na noc albo nawet na dobę do lodówki ,żeby się zamarynowało.Po tym czasie wyjmujemy mięsko(...)odcedzoną wcześniej marynatę ,doprowadzamy do wrzenia ,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 2 godz(aż mięsko będzie miękkie.,na końcu doprawiamy jeszcze solą  i pieprzem grubo mielonym Smacznego

Swojskie jedzonko
Curry z kurczaka ze szpinakiem 182

pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się na bieżąco(...)piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz

Kuchcik gotuje
Chicken Tikka Masala 209

Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6

Karola gotuje
Cheesburgery wołowe z grillowanymi warzywami i dwoma serami 190

czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy(...)które spryskujemy olejem i delikatnie oprószamy solą. Rada: cukinię grillujemy bardzo krótko, ponieważ jest bardzo cienka. Bułki przekrawamy na połowę i krótko podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną

Moniki Smakołyki
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 210

konkurs na Najlepszego Burgera. Pan Burmistrz Roman Ptak wraz z kilkuosobowym jury próbowali, komentowali i oceniali burgery przygotowane przez kolejne drużyny. Ale nie nie nie, nie samo mięso tutaj odgrywało główną rolę – liczyła się całościowa prezentacja , pomysł, dodatki i przygotowanie. Ślinka ciekła na sam widok! Mistrzami grillowania okazali się Panowie Policjancie i można powiedzieć , że od niedzieli(...)przyznaję, że kilka zainspirowało mnie do stworzenia swoich słodkości :) ). Wybrane z widowni jury ( osobiście ” bardzo ubolewam” nad tym , że do jury wzięto dzieci. Dokładnie takie samo zdanie mieli znajomi i goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje

Ostra na Słodko
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 190

powstała ze skrzyżowania karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny. Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal(...)czerwonego wina wytrawnego 3 gałązki tymianku 1 liść laurowy 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu cayenne 1 goździk 1 marchewka natka pietruszki 50g masła 25 g rodzynek sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 15 minut. Filet z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. na patelni rozgrzewamy 20 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 315

około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki(...)smażyłam przez około minutę, wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam i polałam mieszanka octu balsamicznego z syropem klonowym i podgrzewałam chwilę, aby zredukowac płyn. W tym czasie mięso zsunełam na brzeg patelni. Kurczaka wyłożyłam na kaszę bulgur, wyłożyłam na niego śliwki, a obok ułożyłam słupki ogórka opruszonego solą. Było Pysznie! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa

Blondynka Gotuje
Fasolka po bretońsku z parówką 364

racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu

Olikowa kuchnia
Tradycyjny biały barszcz wielkanocny 244

kwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku  * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek  Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy(...)miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody, dodajemy chochlę wywaru i mieszamy, dodajemy do zupy. Gotujemy, wrzucamy jajka. Doprawiamy majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość zaciągamy śmietaną. Barszcz biały podajemy gorący, posypany odrobiną świeżego majeranku

Magiczne Życie Marty
Włochy - Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem 144

Bakłażan to na Sycylii warzywo (a właściwie owoc) pierwszej potrzeby i bardzo często zastępuje w lokalnej kuchni mięso. Już jakiś czas temu zaprezentowaliśmy przepis na sycylijską  caponatę . Dzisiaj przyszedł czas na kolejny klasyk - pasta alla Norma, która swoją nazwę zawdzięcza muzyce klasycznej, a konkretniej kompozytorowi Vicenzo Belliniemu, który szczególnie upodobał sobie mariaż makaronu z sosem pomidorowym z kawałkami bakłażana(...)używa się sera ricotta salata ( my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) Przygotowanie: 1) Na dobrze rozgrzanej oliwie (2 łyżki) smażymy pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do miękkości

Roślinożerni urlopowicze
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 222

mąki pszennej uniwersalnej jajko łyżka zimnego masła sól Sos 5 sporych borowików garść kurek cebula duża garść suszonych pomidorów 3 różyczki romanesco łyżka ziemnego masła sól pieprz grubo mielony 3 łyżki oleju Dodatkowo twardy, dojrzewający ser starty na duże i cienkie plastry Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Borowiki i kurki oczyścić. Kurki pokroić na duże kawałki lub zostawić(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z palnika. Ziemniaki odcedzić. Pozostawić na 5 minut do lepszego odparowania, a potem przepuścić przez praskę lub zmielić w tzw. maszynce do mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i masło. Szybko wyrobić na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i rolować na wałki o średnicy do 1,5 cm. Wałki pokroić nożem

Weekendy w domu i ogrodzie
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 184

dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept wypełnić treścią. Dobrze jest tak ustawiać menu, żeby dania miały jakieś wspólne składniki(...)biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony 2x Makarony/ryż/konserwowe Makaron ryżowy nitki 7 Ryż jaśminowy 3,5 Makaron lasagna 5 Tortilla

Niedzielny kucharz
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw (pasztet wegetariański) 183

Dzisiaj smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa, która podbiła moje serce i bez wątpienia odpowiada mi bardziej niż wersja tradycyjna. Aromatyczny, wilgotny, bardzo odżywczy i prosty w przygotowaniu. Rewelacyjny z kawałkiem dobrego chleba jak i solo. Kolejny raz przekonałam się, że wegetariańskie nie znaczy nudne czy niedobre. Jestem pewna, że Wam też przypadnie do gustu. Składniki (forma(...)laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno jałowca 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić

Fitsweet.me
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 271

Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)listków laurowych 10 ziaren jałowca 10 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić

Codziennik Kuchenny
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 482

kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku(...)średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka mąki pszennej łyżeczka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania