Enchilasagne z kurczakiem 190niesamowicie smaczna. Warto dodać na kawałek enchilasagna kleks sosu czosnkowego własnej roboty! :) Potrzebujemy: Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 cebulka 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 ząbek czosnku 5 - 8 liści bazylii 1 słoik pomidorów pelati bez skórki LaSelva 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Farsz: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva(...)zblendować, doprawić do smaku i dodać posiekaną bazylię. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy odrobinę sosu, na sos układamy warstwę surowego makaronu, na nią ponownie sos, a także mięso z kurczaka i ponownie sos. Przyszedł czas na drugą warstwę makaronu, sos, mięso, sos i ponownie makaron. Na górę ponownie smarujemy resztę naszego sosu oraz całość posypujemy obficie serami. Zapiekamy
MamaOskarka
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 267WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal mają sporo małych ości, więc można zastąpić go mniej ościstym łososiem. Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej(...)wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko. Znowu energicznie mieszamy do uzyskania idealnie kremowej i jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę do lodówki, aby była dobrze schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem
Nerds Kitchen
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 201Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy. Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam. Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie(...)Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz. SZASZŁYKI: Jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą
Moniki Smakołyki
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 307opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części(...)Następnie dodać pomidory, łyżkę koncentratu, połowę posiekanej natki pietruszki, szczyptę pieprzu i w razie potrzeby soli. Sos gotować na niewielkim ogniu przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Dołożyć mięso i dusić jeszcze kilka minut. Gotowe danie posypać resztą natki pietruszki, startym serem, a także ozdobić plasterkami cytryny. Smacznego Chicken Kapama
Poezja Smaków - blog kulinarny
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 297WYBÓR RYBY Hagfish występuję w realnym świecie, ale to zupełnie inny rodzaj ryby niż w grze. Wiele przepisów na quenelles używa filetu ze szczupaka, ze względu na strukturę jego mięsa – jednak kawałki kupione w sklepie nadal mają sporo małych ości, więc można zastąpić go mniej ościstym łososiem. Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej(...)wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko. Znowu energicznie mieszamy do uzyskania idealnie kremowej i jednolitej konsystencji. Odstawiamy masę do lodówki, aby była dobrze schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem
Nerds Kitchen
Kurczak faszerowany grzybami 356Kurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć(...)masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek lub klarowane masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest
Poezja smaku
Kurczak curry z jogurtem 4054 podudzia z kurczakaprzyprawa do złotego kurczaka Knorr 3 cebule szalotki2 ząbki czosnku150 g mrożonego zielonego groszku (można użyć świeżego)150 g marchewki200 ml jogurtu naturalnego5
Świat Domowej Kuchni
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 274stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3 cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki 25-30 dag papieru ryżowego(...)dużej patelni. Marchew i imbir zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec dodać sos sojowy, ocet ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki. 4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać
Apetyczna babeczka
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 184film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, pora ( białą część ) pokroić(...)wrzątkiem. Na głębokiej patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury. Na rozgrzany olej wsypać por razem z cebulą. Podsmażyć chwilę, dodać marchewkę z selerem, również chwilę podsmażyć i dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości
Świat Smaku
Soczysta pierś z kurczaka pieczona bez tłuszczu 1314tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół(...)jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C
OstryKęs
Kurczak z warzywami i koperkiem 222Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Omlet z pieczarkami i mozzarellą 180Omlet z pieczarkami i mozzarellą to danie szybkie i łatwe. Oprócz tytułowych składników jest tu także czerwona cebula i papryka oraz przyprawy, które doskonale podkreślają smak
My Chcemy Jeść
Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki 189Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki. Ostatnio staram sie jeść mniej mięsa, staram się, bo szczerze trudno mi to idzie. Od czegoś trzeba zacząć. Tofu lubię, wędzonego jeszcze nie jadłam, więc jak je w Lidlu zobaczyłam to kupiłam i przyszłam, położyłam na stole. Chwila przeglądu co jest(...)choi ( nie masz ? zamień na kapustę pekińską ) 3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu udon 4 łyżki sosu teryiaki 1/2 czerwona papryka 1 łyżka soku z limonki olej świeżo mielony pieprz Tofu kroimy w kosteczkę przekładamy do miski i zalewamy sosem sojowym wraz ze strartym imbirem oraz dodajemy plasterki chili. Odstawiamy . Obieramy czosnek i kroimy w plasterki, pak choja
Kuchnia na wzgórzu
Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu 141Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu Wegetariańskie gołąbki są nie do odróżnienia od zwykłych mięsnych . No ok, wiadomo nie zawierają mięsa ale uwierzcie na słowo, że smakują równie dobrze jak oryginał . Mi możecie zaufać bo jestem mięsożercą i dania wegetariańskie przygotowuję dla mojej , no dobra nie mojej córki , ale prawie mojej . Uwielbiam ją jak swoją , której nie mam więc przyjmijmy(...)odmiana i odpoczynek od mięcha nawet jeśli je kochacie składniki : 1 średniej wielkości główka kapusty 3 szklanki ugotowanego na bulionie warzywnym , ryżu 3 cebule 4 marchewki 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 6 ząbków czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże pomidory sól , pieprz do smaku 2 łyżki mąki pszennej , rozrobionej z wodą 100 ml słodkiej śmietany Kapustę spażamy
Ogrodnik w podróży
Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli 183Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli to pomysł na niezwykle smaczną przystawkę czy też przekąskę. Bakłażan sam w sobie jest bardzo delikatny w smaku, dlatego
Dorota Smakuje