mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1201/1557)

Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą 168

Kuchnia indyjska to ogromne   bogactwo przypraw i aromatów, a także bogactwo potraw wegetariańskich , hindusi z biedniejszych regionów przez wielki musieli radzić sobie bez mięsa , co w pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy pamiętać   też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee(...)rosołu 1 szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach Szczypta chili do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry

Wanilia i Kardamon
PULPETY GRYCZANE 205

bardzo głodny mięsożerca nie zorientuje się, że nie ma w nich ani grama zwierzęcia. Brzmi brutalnie ale wiecie co mam na myśli, sama do nie dawna wcinałam mięso więc czasem sobie pozwolę na takie sarkastyczne nazewnictwo. No ale do rzeczy :-)  Składniki:   100 g kaszy gryczanej  ok. 200-300 g pieczarek 2 jajka małe  1 biała(...)przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej bułki żeby konsystencja była identyczna jak przy kotletach mielonych.  Formować kuleczki mokrymi dłońmi, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.  Podawać z sosem pomidorowym lub ulubionymi dodatkami

pieprzny smaczek
Ceviche z dorsza 171

awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba do ceviche była naprawdę bardzo świeża i ze sprawdzonego źródła – jak do sushi. Do ryby podanej(...)średnia czerwona cebula • pół papryczki chili, bez nasion • pół czerwonej słodkiej papryki • pół ogórka wężowego • 1 mały pomidor malinowy • garść posiekanej kolendry • 2-3 gałązki grubego szczypioru • świeży grubo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr na centymetr, ale może być drobniej. Sparzcie cytryny, limonki i pomarańczę, zetrzyjcie po trochu skórki

KUCHNIA POLSKA
Klasyczny cheeseburger jak z Maca 212

restauracji, chrupiąca sałata i ogórek oraz oczywiście rozpuszczony ser. Smak przebija wszystko – właśnie odkryłeś przepis na najlepsze cheeseburgery na świecie. Składniki (na 4 cheeseburgery): 400g dobrej jakości mielonej wołowiny, w temperaturze pokojowej 4 bułki hamburgerowe z sezamem 4 liście sałaty, u mnie strzępiastej 2 ogórki konserwowe 4 łyżki keczupu 4 plasterki sera gouda sól i pieprz do smaku(...)solą i pieprzem. Odstawiamy.   Przygotowujemy resztę składników burgerów – bułki przekrawamy, sałatę myjemy, osuszamy i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na skos w plasterki.   Mięso przekładamy do miski i chwilę wyrabiamy w rękach – to pomoże włóknom mięsa trochę się rozbić. Dzielimy mięso na 4 równe części, tworzymy z niego kulki które lekko spłaszczamy

Smaczna Strona
Grecki sos tzatziki 189

majówkowe menu? No to mam dla Was przepis na wyśmienity sos tzatziki, który świetnie pasuje zarówno do potraw z grilla, jak również innych dań, np. pieczonych w piekarniku mięs czy warzyw, a nawet po prostu do podpieczonej kromki dobrego chleba. Tzatziki to obok choriatiki czy souvlakia klasyka kuchni greckiej. Przygotowując tzatziki bazuję na przepisie Jamie'go Olivera, doprawiając(...)zioła... Macie jakieś ulubione sosy do grilla? Składniki: 400ml gęstego jogurtu greckiego (lub 800ml naturalnego jogurtu) 2 ząbki czosnku 2 gruntowe ogórki mały pęczek koperku gałązka mięty sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie: sok z cytryny Jogurt naturalny odcedzić: sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, na gazę wylać jogurt, pozostawić do osączenia na noc. Odcedzoną serwatkę można wykorzystać

Obiad gotowy
WEGETARIAŃSKIE CURRY Z CIECIERZYCY 231

Pożywne, pomimo, że nie ma w nim ani grama mięsa, głębokie w smaku i aromatyczne curry z ciecierzycy. Ciecierzyca , inaczej   cieciorka   lub groch włoski, posiada liczne   właściwości zdrowotne . Ciecierzyca to skarbnica białka. To nie jedyny powód dlatego warto ją jeść. Dodatkowo zapobiega zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. To curry zalicza się do dań(...)czosnku -  2 świeże pomidory lub 1 puszkę pomidorów -  1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) -  200 ml mleka kokosowego (połowa puszki) -  przyprawy: 2 nasiona kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry mielonej (może być ziarnista rozdrobniona w młynku do kawy), słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki -  świeża kolendra lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej

Calzonella.com
Krewetki królewskie tandori 235

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 172

Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się(...)ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie. Smacznego

Taste Therapy
Kurczak curry z fasolką szparagową 264

chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie(...)piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu

Kuchcik gotuje
Bigos bezmięsny 274

Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych(...)marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać

Moniki Smakołyki
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 215

Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do

Ostra na Słodko
Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem 123

Tak jadano w latach dwudziestolecia.  Składniki: 500 g cielęciny 400 g zielonego groszku 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2

R'n'G Kitchen
Grillowana papryka z kaparami 162

później przerobić  je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam! Grillowana papryka z kaparami Składniki:   3 czerwone papryki (grillowane lub upieczone(...)papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę.  W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasztet z wątróbki 212

się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny na pierwsze czy drugie święto, kiedy już na spokojnie można zjadać mięso czy przetwory mięsne. Pasztet zachwyci wszystkich swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników wątróbki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 700 g wątróbki drobiowej(...)ręcznikiem. Na patelni po boczku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz wątróbkę. Następnie, gdy wątróbka będzie usmażona odkładamy ją również do przestudzenia. Następnie bułkę namaczamy w mleku. W maszynce do mielenia mielimy boczek, wątróbkę oraz namoczoną bułkę. Następnie powstałą zmieloną masę doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz majerankiem. Do masy wbijamy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 147

boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona   Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej(...)minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.   Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.     Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania