mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1209/1557)

Szybkie kopytka 94

Dziś pokażę Wam jak przygotować szybkie kopytka. Kopytka to idealny dodatek do obiad, który świetnie pasuje do duszonych mięs, gulaszy i sosów. Kopytka możecie jeść ugotowane prosto z wody, albo następnego dnia – przesmażone na odrobinie masełka. Są pyszne. Zobacz przepis na Bitki z cebulą Składniki 1 kg ziemniaków sól pieprz 10 łyżek mąki oraz trochę na podsypanie 2 jajka(...)ziemniaków. NIGDY, ale to przenigdy nie można ich robić z „letnich” ziemniaków. Bowiem takie ziemniaki pochłaniają najwiecej mąki i kopytka będą twarde. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, albo mielimy przy pomocy maszynki do mielenia. Jeśli nie macie ani tego, ani tego – wykorzystajcie tłuczek do ziemniaków. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, pieprz i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta łososiowa – Rillettes 92

Author Anna Ingredients 300 g fileta z łososia 100 g wędzonego łososia 60 g stopionego masła 3 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku sok z cytryny do smaku bagietka lub chleb - do przygotowania tostów Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Filet z łososia umyć(...)Upieczony filet wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić. Zielony pieprz wyjąć z zalewy, drobno pokroić. Wędzonego łososia porozrywać lub pokroić na kawałki. Z łososia usunąć skórę i ości, mięso rozgnieść widelcem dodać pokrojony zielony pieprz, 2 łyżeczki startej skórki z cytryny, rozdrobnionego wędzonego łososia, masło, przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dobrze wymieszać, by powstała pasta. Mięso nałożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 146

swoim jadłospisie, burgery wegetariańskie i wegańskie cieszą się dużym powodzeniem. Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym Burgery przygotowane bez dodatku mięsa często bywają smaczniejsze od tych, które powstały z mięsa właśnie. Wszystko zależy od składników jakich użyjemy do zrobienia owych burgerów. Ogromną rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż to w nich właśnie najczęściej zawarty jest niemalże cały smak takiego wegańskiego(...)śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania burgerów z ciecierzycy. Burger: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka świeżego oregano 1 łyżeczka kminku mielonego 55 dkg ciecierzycy z puszki 2 łyżki oleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli pieprz szczypta suszonych płatków chili 100 ml zalewy z soczewicy 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych

mecooks
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną 202

selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając(...)ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy

Czerwień i błękit
Sandacz smażony 180

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu(...)drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Jeżeli będziemy mieli cienkie płaty to ryba szybciej będzie gotowa. Przed podaniem rybę oprószyć solą. zastawa

królestwo garów
Boczek wędzony rolowany 373

Surowiec -1,5 kg boczku w miarę cieki taki lepiej się zwija Przyprawy -17-20 g peklosoli lub soli -pieprz kolorowy świeżo mielony -czosnek granulowany Wykonanie Kupiony płat boczku myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Bierzemy tłuczek do schabowych i trosze się możemy wyżyć ale bez przesady. Wycinamy prostokąt. Peklowanie 17-20 g peklo na/kg boczku posypujemy z dwóch(...)wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godz. Osuszanie W wędzarni jeśli boczek jest jeszcze wilgotny bądź zimny 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza około 30-40 min. Mięso ma być suche i ciepłe. Wędzenie  4  h i 50-60 stopniach. Parzenie Woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5-10 min .Gdy ostygnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 165

kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy(...)niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy

Cooking Monster
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 226

minut – sos na górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej(...)łyżki do wysmarowania formy 2 pełne łyżki mąki pszennej (40g), TYP 500 lub 550 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy + 2 do posypania kalafiora ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który się dobrze rozpuszcza 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz 2 jajka

Karo in the Kitchen
Torcik na zimno 187

zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek  50 g masła   Masa  I warstwa 1 kg sera mielonego  500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru  szklanka borówek II warstwa 25 dag twarogu (nie z  wiaderka ) 5 dag masła(...)twardej foli. Nie wiem czy są jakieś gotowe nakładki do podwyższania  tortownicy.  Herbatniki należy dobrze skruszyć. Można w woreczku tłuczkiem do mięsa, a potem blenderem. Masę połączyć z rozgrzanym masłem. Wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i wstawić do lodówki, do ostygnięcia.   Śmietankę ubijamy

W kuchennym oknie Ewy
Burgery teksańsko - meksykańskie 182

ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz(...)czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia

Marder&Marder Manufacture
szybkowar-majerankowe kacze udka na kapuście kiszonej z pieczarkami... 183

Składniki: udka z kaczki 4 sztuki, majeranek 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżka, kapusta kiszona 50 dag, pieczarki 50 dag, cebula 1 mała, woda 3/4 szklanki majeranek, kucharek, pieprz ziołowy, przyprawę w płynie wymieszać kacze udka opłukać, osuszyć(...)pokrojoną drobniej kiszoną kapustę i wymieszać na wierzchu położyć udka, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary, zmniejszyć ogień i gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie mięso z kaczki jest soczyste, miękkie, nie rozwala się, a z majerankiem na kapuście kiszonej z pieczarkami to sam przysmak...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Butter chicken 167

się w kołdrę i spać, spać, spać.  Składniki 4 duże piersi z kurczaka marynata 180g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 zmielone nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g(...)minut aż zmięknie. Po tym czasie zwiększyć ogień i wrzucić kurczaka z marynatą. Przesmażyć kolejne 3 minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje.  Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z  ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 147

bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżki soli szczypta pieprzu tłuszcz do smażenia Dekoracja: świeża natka pietruszki snacki z marchewki Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, siekamy. Natkę płuczemy(...)marchewką (ja akurat mam taką małą tarkę do snacków:) ale chyba kupię sobie większą - lepsiejszą;)). Rady: Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu

Kolorowy Przepisownik
Guacamole z jajkiem 118

Ojczyzną awokado jest Ameryka Południowa. To właśnie stamtąd awokado przywieźli do Europy hiszpańscy konkwistadorzy. Awokado to główny składnik sosu guacamole. Pierwsze przepisy na guacamole powstały już

My Chcemy Jeść
Kurczak Jalfrezi 135

Dzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku . Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i

kruche babeczki
Makaron w kremowym sosie cytrynowym ze szpinakiem 199

Oto jedno z moich ulubionych dań makaronowych, które ostatnio przygotowałam. Proste w wykonaniu. Potrzebujemy tylko kilka składników. Podstawą tego dania jest makaron, szpinak, śmietana i parmezan

Czerwień i błękit
Placki z ziemniaków i twarogu 135

Zwykłe, zwyczajne, a jednak nieprzeciętne w smaku. Pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. A także alternatywa dla mięsnego obiadu. 500 g ugotowanych fioletowych ziemniaków 300

Kucharzyca
Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem 154

Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na

Czerwień i błękit
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 171

Danie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 200

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne

Moja Delicja
Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze 609

Tak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze

Kuchnia z widokiem na ogród