mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1217/1557)

Kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką 114

wszystkie kotlety muszą być z mięsa. Dziś mam dla Was kotlety z kaszy gryczanej z serem żółtym i marchewką. Tym sposobem udało mi się przemycić ser żółty i marchewkę dla Niejadka. Ja zmiksowałam ją blenderem na gładką masę, ale można, i chyba nawet lepiej, zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Warto też dodać posiekaną natkę pietruszki, której u mnie(...)startego sera żółtego 4)       cebula 5)       jajko 6)       sól, pieprz czarny mielony 7)       natka pietruszki 8)       ulubione suszone zioła (np. bazylia, majeranek, oregano) 9)       bułka tarta

Na kulinarnym poligonie
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 111

Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 150 g cukinii, 2 cebulki szalotki, 100 g wędzonego chudego boczku pokrojonego w kostkę, sól do smaku, 3 łyżki śmietany 12% tłuszczu(...)pieczenia, które również smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie zioła drobno siekamy, pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu (można włożyć między papier śniadaniowy i rozgnieść młotkiem do mięsa). Groszek zalewamy wrząca wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru, pozostawiamy na kilka min i odcedzamy. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Szalotkę kroimy

Moniki Smakołyki
Kotlety z jajek 123

zmysł wzroku i przygotowuję takie oszukane kotlety 😁 Zazwyczaj robię je z warzyw, ale dzisiaj główną rolę grały jajka. W ten sposób na obiad jest kotlet, a jednocześnie nie ma mięsa - i wilk syty, i owca cała. Bo kto powiedział, że nie można jednocześnie mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka? Kotlety z jajek - przepis na 4-5 sztuk Do przygotowania kotletów będziesz(...)Dobrze wyrób masę i uformuj z niej kotlety. 4. Gotowe kotlety obtocz w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety. Czyż nie wygląda, jak klasyczny mielony

Z notatnika dietetyka
Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką 185

Pieczony omlet ze szparagami, fetą i papryką to bardzo smaczne danie, które sprawdzi się bez względu na okazję. Najlepiej smakuje w sezonie szparagowym, czyli właśnie teraz

My Chcemy Jeść
Chili con carne 106

już niedługo będę musiała stworzyć post o tym jaki blender wybrać, żeby się sprawdzał. Składniki na 4 porcje: 1 butelka passaty pomidorowej (1l) 1 puszka czerwonej fasoli 500 g mielonej dobrej jakości wołowiny 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 papryczki chili (jeżeli lubisz ostre, spokojnie możesz dodać więcej) 2 papryki czerwone 2 łyżeczki garam masali (do kupienia na stoiskach(...)smaku laskę cynamonu do wody. Do piekarnika na 180 st. C włożyć połówki oczyszczonej papryki. Trzymać około 30 minut (można to zrobić dzień wcześniej), aż będzie miękka. Do mięsa dodać sól, pieprz i garam masalę. Wymieszać porządnie i uformować pulpety. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pulpety. Podsmażać, aż się zarumienią. Zdjąć z patelni i na tą samą patelnie wrzucić

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Sos musztardowo-miodowy do nuggetsów z kurczaka 261

Oto moja receptura na prosty sos. Najbardziej pasuje do smażonych kęsków z kurczaka. Szybko się robi. Nie wymaga zaawansowanych składników ani umiejętności. Doskonale więc się

Kuchnia po mojemu
LECZO Z CHORIZO 122

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z warzyw oraz mięsa (najczęściej kiełbasy). Chyba każdy je zna 😉 U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Cała rodzina go uwielbiała. Ja do tej pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami(...)miłośników ostrej kuchni 😉  Składniki: 2 cebule 3 papryki 2 cukinie 5-6 pomidorów 200 g kiełbasy chorizo picante  1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego papryka słodka mielona sól olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę

Kuchnia MagdaLeny
Mięso pieczone w soli na kanapki 1543

Niezwykle mięciutkie i pyszne mięsko na kanapki,zazwyczaj robię po kawałku boczku i karczku,żeby nie było monotonnie.Dobrze jest używać do tej metody pieczenia lekko tłuste

Swojskie jedzonko
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 199

Niektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczna sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem 218

Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe łosoś, pełne witamin ziemniaki i pobudzający apetyt szczypior to głównie składniki tej pysznej świątecznej sałatki. Taka sałatka będzie smacznym daniem w

My Chcemy Jeść
Grillowa rolada z kurczaka z serkiem i pastą z rukoli, podana z ziemniakami i słodkimi marchewkami 183

rukola Apetina, 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście), 30 g łuskanego słonecznika, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto:  2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, pęczek młodej marchewki, ok. 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 1 główka czosnku, lubczyk może być(...)mieszamy łyżką do połączenia się składników, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Rolada z kurczaka: Filety z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej (mięso wkładamy między folię spożywczą, dzięki temu nam się nie rozpadnie i łatwiej będzie można zwinąć). Serek z rukolą dzielimy na 4 części. Serek rozsmarowujemy  na całym filecie

Moniki Smakołyki
Chrupiące pieczone ziemniaki 403

gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem(...)oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie: listki świeżego rozmarynu sól – gruboziarnista lub w płatkach świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy

Poezja smaku
Skrzydełka z warzywami z grilla 168

Majówka za majówką, kolejny grill za grillem :D Podczas ostatniego grillowania podałam rodzinie pyszne Skrzydełka z warzywami. Danie robi się szybko, jedynie czekanie, aż się usmażą

Gotuję Testuję
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 166

pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 224

pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy

CookYourself
Euro 2016: pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku 169

Dziś kolejny mecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Lionie mecz o wszystko zagra Rumunia i Albania. Proponuję lekkie i smaczne danie, które pochodzi

My Chcemy Jeść
Euro 2016: biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 192

Już o 18.00 reprezentacja Polski rozegra swój pierwszy mecz na Euro 2016. Zamiast z nerwów objadać się paluszkami i chipsami, przedstawiam pyszne przekąski w barwach narodowych

My Chcemy Jeść
Kotlety mielone z piersi kurczaka z kasza jaglana 347

Moje ulubione kotleciki! Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z kaszą jaglaną to po prostu niebo w gębie  Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka

Kuchnia Viki
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 404

przyprawami, wstawiamy je do piekarnika na środkową półkę. Ja piekę żeberka na ruszcie w metalowej blaszce, ale możecie je spokojnie upiec na kratce piekarnika, wstawiając pod spód drugą blachę. Mięso piecze się długo – od 8-9 godzin, w zależności od tego jak grube są Wasze żeberka. Pieczemy je w 110⁰C, nie mniej, nie więcej. Najprościej ogarnąć(...)sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
Chili Sin Carne 237

jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś mi w niej brak, i to nie smakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem...  Kilka receptur już(...)szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski

Dzieje kuchennej Wiewióry
Poniedziałkowy "fit" - Schabowe roladki z cukinią na parze 174

Dania przygotowane na parze zazwyczaj zaliczamy do tych dietetycznych gdyż jak wiadomo nie wrzucamy do nich zbędnych kalorii przez smażenie czy panierowanie. Dzisiaj zapraszamy Was na

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kremowa pomidorowa z grzankami 179

Zupa pomidorowa to niekwestionowany lider wśród zup. Stare przysłowie mówi, że "przez żołądek do serca". Warto to połączyć i na walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową

My Chcemy Jeść
Kurczak pieczony na puszce piwa 347

łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1-2 suszone czerwone chilli 1 łyżeczka soli morskiej  1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1  łyżka  brązowego cukru przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek(...)tarty), a następnie umieścić w piecu i piec  przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda - soki które wypłyną powinny być jasne. Upieczonego kurczaka posmarować całego  sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne

Stare Gary
Flaczki z żołądków drobiowych 146

seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy(...)garnka wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości ok. 5 mm i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli

Kulinarna Pokusa
Farsz na pierogi i uszka 241

podaję przepisu. kapusta biała (mała główka)   pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy(...)sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc muszę siekać drobno. Podsmażamy cebulkę na oleju, kiedy będzie podsmażoną wrzucamy pieczarki i tak doprawione sola i pieprzem dusimy do miękkości. Ostudzamy i zimny farsz nakładamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chrupiące długo marynowane polędwiczki 294

 Brak pomysłu na obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 325

Dziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka

karmelowy
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 237

ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę z fileta pstrąga (my jej nie lubimy, ale równie dobrze możecie usmażyć rybę ze skórą). Potrzebujemy do tego ostrego noża. Wkładamy go pomiędzy skórę a mięso, najlepiej

Nerds Kitchen
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 301

wszystkie żeberka są po prostu fantastyczne.   Na festiwalu właśnie zakochałam się w tym mięsie, zdałam sobie sprawę, że dobrze przygotowane żeberka są najdelikatniejszym, najbardziej soczystym i najpyszniejszym mięsem. Przygotowanie idealnych ribs'ów nie jest jednak takie proste. Wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale cierpliwość będzie wynagrodzona.   Żeberka możecie przygotowywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze i moim zdaniem najsmaczniejsze(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki brązowego cukru Sos BBQ: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżek przecieru pomidorowego

Mania Gotowania
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 71

pisałam Wam parę dni temu, w święta objadam się po kokardki sałatkami i pieczonymi mięchami. A jak pieczone mięso (lub wędlina) to oczywiście jakiś dip. Nie upieram się przy jakimś konkretnym. I te na bazie majonezu są ok i te z suszonymi śliwkami czy innymi pomidorami. Postanowiłam zebrać Wam wszystkie moje ulubione sosy w jednym poście, może komuś się przyda(...)Składniki: 1 szklanka wydrylowanych wędzonych suszonych śliwek 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka miodu duża szczypta mielonej chili sól olej rzepakowy Śliwki wrzucamy do garnka, zalewamy je wodą (spokojnie można wlać ze 2 szklanki) i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż śliwki zaczną się rozpadać. Ostatecznie

Kardamonovy
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 176

Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką   Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże

Korniszonki
Makaron ze szparagami i boczkiem 56

nich korzystać. Szparagi białe, szparagi zielone, każde nadają się do makaronu z boczkiem. Szparagi z czym na obiad? Makaron ze szparagami można zrobić na dwa sposoby, wersja z mięsem lub bez mięsa. Dziś to będą szparagi z boczkiem i makaronem. Jak przygotować szparagi? Pomysł na obiad ze szparagami Pierwsze zasadnicze pytanie to czy szparagi się obiera? A jeśli(...)Makaron ze szparagami i boczkiem przepis szparagi 1 pęczek makaron gruby 200 g boczek wędzony 100 g masło 1 – 2 łyżki pieprz czarny grubo mielony 1/2 łyżeczki estragon lub inne ulubione zioła

Dieta moja pasja
Sałatka makaronowa z łososiem wędzonym, rukolą i zieloną fasolką 91

stanowią zamiennik obiadu – są tak sycące, że spokojnie jemy taki zimny obiad, od czasu do czasu. Ważne jest aby w takiej sałatce, oprócz makaronu, było coś treściwego – mięso albo ryba, i dużo duuużo warzyw. Ta sałatka jest idealna – łączy w sobie wszystkie te aspekty. Znajdziemy w nim pysznego wędzonego łososia oraz aż 3 rodzaje zielonych warzyw(...)rukoli Na dressing: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy – użyłam delikatesowej 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku   Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na około 5 minut przed końcem

Smaczna Strona
Kotlety mielone, drobiowo pieczarkowe. 122

żeby za często dania się powtarzały.  Od czasu do czasu, robię drobiowe mielone, tym razem też tak miało być.  Miały być mielone z piersi kurczaka, ale pomyślałem, że pierś i pieczarki zawsze  dobrze razem smakują. Połączyłam je więc w mielonym. Wyszło bardzo smacznie.  Wpisuję na stałe do naszego menu :) Myślę(...)drobnych oczkach.  Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki.  Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut.  Następnie, pieczarki z cebulą dodać do mięsa. Wbić jajko i dodać namoczoną w wodzie  i odciśniętą bułkę. Na koniec dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić.  Formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej

Agusiowe smakołyki
Barszcz ukraiński w naszej, nietypowej wersji 93

pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą 1 łyżka ketchupu sól, pieprz  Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso smażymy w „suchym” garnku, szpatułką rozdrabniając je. Włoszczyznę obieramy, dodajemy do mięsa razem z liśćmi i zielem angielskim. Zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Gotujemy 20 min. Warzywa wyciągamy, marchew

R'n'G Kitchen
PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI 141

grzybami z "Kuchn ia Doliny Strugu" ,  polecam bardzo :) Pyzy ziemniaczane z grzybami - wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Zajrzyjcie do przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem - dowiecie się jak zrobić idealne pyzy ziemniaczane tak, aby nie rozpadały się podczas gotowania. Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na pyzy ziemniaczane(...)cebulką  Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy

Moja Książka Kucharska
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 222

Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊. Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą dr. Ewy Dąbrowskiej. Według najnowszej książki  w trakcie diety można(...)duża cebula 1/2 jabłka 3-4 śliwki suszone  1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela anielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 4 ziarenka jałowca  mielony kminek czerwona papryka sól himalajska lub morska opcjonalnie Wykonanie: Biała kapustę szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i lekko przypalamy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy kiszoną kapustę. Jabłko

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 153

przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane Smacznego Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży(...)smażenia Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 219

Oprócz ryb nie jem żadnego innego mięsa. Tym samym też zaczęłam więcej eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ostatnimi czasy rozkochałam się w tajskich specjałach, w ich prostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki(...)oliwek - 1 mała, biała cebula, pokrojona w kostkę - 1 s zczypta soli, bardziej do smaku - 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru  - 2 ząbki czosnku, prasowane lub mielone - 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 1 żółta lub zielona papryka, pokrojona w cienkie długie paski lub w większą kostkę

upichcona
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 148

przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) - ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś(...)Przygotowanie: na oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
szybkowar-żeberka cielęce z fasolą jasiek... 126

łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda(...)gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlaś pmidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 139

ząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub  jabłko lub startą na wiórki marchewkę  opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala(...)nąć w folię alu­mi­nio­wą i  piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.  mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee) Cebule rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cordon bleu 3274

niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Fakt, jestem przywiązany do połączenia tych dwóch przypraw z mięsem z kurczaka w ogólności, ale też wyjątkowo dobrze komponują się z konkretnie tym daniem. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest(...)polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie

Kulinarna Pokusa
Pasztet z cukinii i soczewicy 192

pieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką(...)dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :) Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku

Trzeci talerz