dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej wszystko razem przesiewać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej). Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części(...)pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry i ok 2-3 łyżek gorzkiego kakao. Jak polewa jest gorzka to fajnie podkreśla smak masy i wisienek
sierotka maRysia w kuchniktórych nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach" nie możemy od razu sięgnąć po ukochane przysmaki. Pieczone ciasta, ciasteczka,... - niestety nie są w zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany(...)cukrem, przecisnąć przez sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 12 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy sok malinowy. Mieszamy jeszcze
Słodkie okruszkiWitamy serdecznie, Tym razem przedstawimy Państwu pomysł na słodki przysmak jakim są czekoladowe naleśniki. Są one wyśmienitym pomysłem zarówno na podwieczorek czy też na przekąskę, gdy złapie nas cukrowy głód :) Przepis ten jest dość prosty więc sądzimy, że największy lamus kuchenny da sobie z tym radę :) Oto lista składników, których użyliśmy: Pancakes: * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru(...)cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu ich od białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość
Wspólne smakijuż bez znaczenia. Jestem miłośnikiem leniuchowania z jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne i proste w przygotowaniu. Do tego aksamitny serek waniliowy i aż chce się jeść! Na dworze ;)"Składniki:5 szklanek mąki tortowej3 łyżki kakao3 łyżki cukru brązowego3(...)gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą i chwilę podsmażamy.Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta.Przygotowujemy nadzienie.Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy
Słodkie PrzyjemnościMega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy.Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część ciasto wylać do foremki muffinkowej , położyć kostkę białej czekolady i przykryć następną porcją ciasta. Włożyć muffinki do piekarnika i piec ok. 25 - 30 minut. w temp. 180 C. Smacznego
Słodkości i nie tylkoLussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie :) Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię :) Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja DelicjaSernik z powidłami z pigwy to sposób na ciekawe wykorzystanie właśnie tego przetworu, który dostałam w prezencie. Nigdy nie robiłam takich powideł, a okazuje się, że
RelaxtimeBiałe ganache z białej czekolady to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej
Słodki PomysłBiałe ganache z białej czekolady to pyszny krem do tynkowania tortu. Biały ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej
Słodki PomysłDelikatne w smaku kokosowe kuleczki obtoczone w gorzkiej czekoladzie. Pralinki przygotowuje się błyskawicznie, są zdrowe, wegańskie. Kuleczki można przygotować w większej ilości, a później je zamrozić
KukuleczkiBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie
Z Majeczką w kuchniDobra alternatywa dla gorącej kawy w te upalne dni to kawa mrożona. Ma też ona tą zaletę, że łączy w sobie orzeźwiający napój i słodki deser
Smaki EwyLussekatter są bardzo puszyste i delikatnie maślane. Najlepsze w dniu upieczenia. Szwedzi spożywają je na śniadanie wraz z gløggiem (czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi), a dzieci z napojem czekoladowym. Polecam w okresie świątecznym! Za przepis dziękuję mojej znajomej ze Szwecji – Marcie 🙂 Przy okazji pozdrawiam również mieszkającą w tym kraju Monię 🙂 Składniki: 50 g świeżych drożdży 100 g masła(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut . Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć
Moja Delicjachodzi za mną smak piernika. A ponieważ sklepowe pierniki nie zaspokoiły moich zachcianek musiałam za ciasto zabrać się sama. Inspirację znalazłam tu chociaż przepis lekko zmodyfikowałam o ilość mleka słodzonego. Jak dla mnie nawet z połową porcji krem wyszedł trochę za słodki. Ciasto piernika po upieczeniu twardnieje, ale nie musicie się tym przejmować, bo po przełożeniu go kremem(...)puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz miód. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz z przyprawami. Ciast przez chwilę wyrabiamy na blacie podsypując lekko mąką ( będzie się trochę kleiło). Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej rozwałkowujemy cienki placek ( u mnie forma 25x30 cm) pieczemy przez 15-18 minut (do zarumienienia
Bon appetit mon amie