wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, przekroić na 3 blaty. krem: 300ml śmietanki 30% 200g mascarpone 100g białej czekolady Czekoladę połamać, zalać szklanką śmietanki, podgrzewać, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić(...)skórkę. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje (ok godziny). Polewa: 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: czekoladowe kulki wiórki czekolady kandyzowana skórka lub plastry pomarańczy Żelatynę zalać 1 łyżką mleka, odstawić do napęcznienia. W tym czasie wymieszać cukier i kakao, dodać pozostałe mleko, gotować ciągle mieszając kilka
Obiad gotowykolorem różowym - chciałam, aby było trochę inaczej. Na pomysł wpadłam przeglądając posty kulinarne w jednej z grup, do której należę. Ktoś dodał przepis na jeża - zrobionego z babki czekoladowej. Ponieważ jednak kolor brązowy mam wymyślony tylko nie umiemy się za niego wziąć to postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe(...)malinowe) 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy jajko 150 ml oleju 2 łyżki śmietany - u nas jogurt. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy ciasto. U nas tę czynność najpierw zrobił robot za nas. Córka tylko trochę poprawiła, formułując kulę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy i wybijamy ciasteczka. Ciastka układamy
Pani domowaDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie(...)inny ulubiony propozycja podania: cukier puder, plasterki banana i suszony berberys Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, kakao i cukier. Następnie powoli wlewamy mleko wszystko dokładnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron (jedna łyżka stołowa, to jeden placuszek). Uwaga placuszki smażymy krótko
Słodkie okruszkiBardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone. Składniki: (na 18 muffinek) 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 2 czubate łyżeczki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka tłustego 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu(...)kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć
Pyry na Gazpoczytałam i postawiłam na mascarpone i czekoladę w proporcji 1:1. Owszem bałam się, że coś może nie wyjść, że masa tak naprawdę przypomina taką jaką mogłabym posmarować ciasto, że trudno mi się lepiło, bo trzeba było szybko i metodą ugniatania ukształtować kulki, a i tak trochę oblepiały dłonie. Nie warto rąk zwilżać wodą, sprawdziłam, trzeba przez to przebrnąć(...)dobra, koniec tego gadania, czas na działanie. Zaczynamy! Składniki na 12 szt: 100 g czekolady gorzkiej co najmniej 70% zawartości kakao 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego (możesz pominąć, możesz użyć inny) 100 g gorzkiej czekolady do obtoczenia, oblania pralin u mnie posypka chipsów karmelowych, możesz obtoczyć kokosem, orzechami albo pominąć ten etap Wykonanie: Jedną część, czyli
Blondynka Gotujebabeczki z kokosowym nadzieniem. Są pyszne! Mięciutkie, obłędnie czekoladowe, skrywające śmietankowo-kokosowe nadzienie, za które posłużyły mi domowe Rafaello , które ostatnio robiłam. Polecam, bo są naprawdę wyśmienite! Składniki na Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem na 20-22 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej(...)widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami, najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowaniekamieniami na kaczki", choć nie wiem czemu ;) Tata najbardziej lubi te z migdałami i morelami suszonymi , Mama woli te z pistacjami i cytryną , a mi ze świętami kojarzą się czekoladowe z miodem :) Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w kawie lub winie. Polecam zrobić(...)minut, po czym zdjąć z nich skórkę. Jajka ubić z cukrem na gładką, białą masę. Cały czas miksując dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i mąkę. Wmieszać morele i migdały. Ciasto będzie klejące, więc wysypać stolnicę dość mocno mąką. Kłaść ciasto i zagniatać plastyczne, gęste ciasto. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Od dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na
Z miłości do słodkościkremową mas ą z ricotty i mascarpone. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Mi ł ego rozpoczęcia tygodnia :) SKŁADNIKI 180 g czekoladowych ciastek 80 g masła 250 g ricotty 250 g mascarpone 200 g truskawek 100 g cukru 2 jajka **** INGREDIENTI 180 g di biscotti al cioccolato 80 g di burro(...)kroimy w kawałeczki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy ricottę i mascarpone. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Masę przelewamy do formy, wyrównując wierzch łyżką, na którym układamy kawałeczki truskawek. Cheesecake pieczemy ok. 35 - 40 minut. Upieczony sernik odstawiamy
La grande e la piccola cuocaCzęsto robię taki chlebek jako podwieczorek dla synka. Jest słodki choć nie zawiera cukru, jest też to sposób na wykorzystanie bananów, które już dłużej nie poleżą ;) Podaję z serkiem czekoladowym z przepisu o śniadankach , z masłem daktylowym lub z prawdziwym masełkiem. Idealny też na leniwe weekendowe śniadanie nie tylko dla dzieci. Składniki: 170 g bananów (jeden duży(...)bananów dodajemy olej, wodę, jajka, wanilię i mieszamy. 5. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i suszone owoce i dokładnie mieszamy. 6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. 7. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce. Mmm Pycha! Kliknij lubię
Na moim talerzuWitajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukier, ewentualnie jakaś posypką. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się(...)jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe
Izabelawkuchniroztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady(...)powstania gładkiej masy. Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka
kulinarnyswiatdomiKolejne szybkie ciasteczka, a mianowicie muffinki czekoladowo-truskawkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne, upiekłam je na urodziny najstarszego dziecka do przedszkola. Zamiast mleka dodałam wody, ale można dodać też mleka roślinnego lub soku. Wierzch udekorowałam truskawkami i posypałam cukrem pudrem po upieczeniu. Dzieci w przedszkolu były zachwycone, Wy również na pewno będziecie. Składniki suche: 300g. mąki pszennej 2 łyżeczki(...)push({}); Składniki suche przesiać i wymieszać w misce. Składniki mokre rozmieszać trzepaczką i wlać do składników suchych. Wymieszać do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać porcje ciasta do 3/4 wysokości foremki. Na wierzch każdej muffinki nałożyć gruby plasterek truskawki. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. * Kilka truskawek można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut. Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy
Zrób to smaczniePrzepis autorski (mój). Tym razem ciasteczek zrobiłam więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże(...)puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym
Di gotuje