ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1214/1520)

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry 181

cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 jaj od „szczęśliwych kurek” 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy brazylijskiej 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: Polewa czekoladowa ja miałam o smaku pomarańczy  Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie.  Tutaj  macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy  Wanilia i Kardamon

Wanilia i Kardamon
piernik przekładany masą budyniową oraz powidłem 313

składniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego) wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
"Kokosowe Ciasto z galaretką" 164

oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.  Ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Masa kokosowa: 2 szklanki mleka 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru(...)łyżka wody 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki cukru Galaretkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę kokosową. Na wierzchu układamy herbatniki i polewamy polewą czekoladową

Słodka Kraina Wypieków
Popołudniowe ciasteczka do kawy 227

dość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie ciasteczka do maczania. Można je spotkać zarówno jasne, jak i ciemne (czekoladowe), zazwyczaj z dodatkiem orzechów. Moje nie są aż tak tradycyjne, bo dodałam do nich sporo bakalii i skórkę z cytryny, przez co z całym domu pięknie pachnie, a ciastka mają fajny(...)białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek

Ratunku obiad
Paczki czekoladowe - ciastka czekoladowo migdalowe 92

Pączki czekoladowe , a raczej ciastka migdałowo – czekoladowe z kremem czekoladowym. Pyszne ciasteczka czekoladowo – migdałowe z pysznym kremem czekoladowy, według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „ Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską(...)podanej ilości produktów otrzymamy około 30 ciasteczek. Do przegotowania ciastek użyłam czekolady deserowej. Ciastka : migdały, mąkę, czekoladę, cukier, masło i wanilię zmiksować. Masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Ciasto schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać kółka (u mnie średnicy 5,5 cm). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 125

pokażę Wam jak wyglądały moje dania przez trzy dni: Śniadanie: Pasta z białej fasoli z zaatarem, mini-sałatka z papryką, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną cebulką, pieczywo | II Śniadanie: Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango | Obiad: Indyk chimichurri, komosa ryżowa, surówka z kalarepki i marchewki | Podwieczorek: Frytki z marchewki, selera i buraka z sosem z pieczonym czosnkiem | Kolacja: Gnocchi(...)sałat z wędzonym indykiem, pomidorkami cherry, ogórkiem, oliwkami i pestkami dyni z dressingiem musztardowym Śniadanie: Pasztet warzywny z czerwoną soczewicą, pomidorki koktajlowe, pesto pietruszkowe, pieczywo | II Śniadanie: Wegańskie ciasto jogurtowe z orzechami pekan, cząstki melona | Obiad: Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z suszonymi pomidorami, puree z dyni i ziemniaków, rukola z pieczonymi buraczkami z sosem balsamico | Podwieczorek: Kardamonowy pudding chia

Poezja smaku
Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni 109

Uwielbiam kuchnię sezonową, a w niej teraz króluje dynia z której możemy przygotowywać na prawdę kulinarne cuda.  Porcja ok 18 ciasteczek Składniki:  puree z

Niezły Młynek
Muffiny kakaowo - daktylowe 94

podgryzania tym, których bez skrupułów porzuciłam. Szybkie i czekoladowe muffiny. 12 sztuk wystarczy na tych 4 dni. Ja nie przepadam, jak już nie omieszkałam wspomnieć, więc to dobra okazja, by upiec i uciec:) Bardzo kakaowe, mocny, wyrazisty smak, przełamany słodyczą miękkich daktyli, struktura zwarta, nie puchata, wierzch chrupiący. Polecam wielbicielom wypieków czekoladowych. Szybkie w wykonaniu,  najsmaczniejsze w pierwszym dniu(...)dokładnie. W drugim naczyniu miksujemy ( używam blendera ) rozpuszczone masło, syrop klonowy, mleko i jajka. Mokre składniki przelewamy do suchych, wsypujemy bakalie i szybko mieszamy, tylko do połączenia składników. Przelewamy ciasto do foremek na muffiny ( 3/4 wysokości foremki ). Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Wyciągamy, studzimy w formie około 5 min. Jak już wspomniałam - najsmaczniejsze są świeże, nawet jeszcze ciepłe

Kronika Piekarnika
Omlet biszkoptowy 175

różnych przepisów, ale dopracowanie właśnie tego - dało mi dopiero pełną satysfakcję. Omlet jest przygotowywany bez dodatku cukru, więc nadaje się do serwowania zarówno na słodko (z dodatkiem konfitury, kremu czekoladowego lub owoców) jak i na słono (np. z dodatkiem warzyw). Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych zasad i efekt mamy gwarantowany. Każdy szczegół przygotowania opisuję poniżej. Przygotować 3 naczynia (np. miseczki(...)wszystko opadnie. Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszamy gaz na średni i wlewamy ciasto omletowe na patelnię. Smażymy. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy na drugą stronę. Można to zrobić na różne sposoby, np: za pomocą dwóch drewnianych

Świat Domowej Kuchni
SEKRET UDANEGO SERNIKA 212

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych rodzajów ciast. Polskie serniki znane są i lubiane nie tylko w naszym kraju. Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Tak to prawda polskie serniki znane są i lubiane nie tylko(...)trakcie rytuałów religijnych. W Rzymie ciasto to nosiło nazwę libum. Wzmiankę o tym wypieku można znaleźć w dziale Katona Starszego „De agri cultura”, gdzie podano przepisy na dwa ciasta” Libum i placenta. Libum składa się z mąki, sera, jajek i miodu, natomiast placenta bardziej przypomina nasze serniki tj. osobno pieczony spód ciasta i ciasto. W Europie sernik stal się popularny

Ciastka - domowe słodkości
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 181

1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki

Gotujemy i jemy
Naleśniki czekoladowe z sosem pomarańczowym 159

Pyszny deser który zasmakuje kazdemu :) Naleśniki 400 ml. mleka 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurt 1 łyżka cukru 1 łyżka

Andzia Pichci
Kakaowe ciastka owsiane z migdałami i suszonymi śliwkami 176

takie ciasteczko. Takie ciasteczka owsiane to banalny sposób na zdrową przekąskę do kawy czy herbaty. Piekłam już kiedyś ciastka owsiane w innej wersji ( klik ). Jednak zima sprzyja nieco czekoladowym uniesieniom kulinarnym i w ten oto sposób postanowiłam wzbogacić je o dodatek kakao. A do kakao pasowały mi idealnie migdały u suszone śliwki (które uwielbiam). Składniki: 100 g masła(...)gładką masę. Dodać jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i kakao. Wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Następnie wsypać płatki owsiane, otręby, migdały i suszone śliwki. Wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, aby wszystkie składniki były obtoczone ciastem. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie zwilżyć wodą i formować

My simple kitchen
Bajgle pomidorowo-bazyliowe 217

Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się zdało, te pomidorowe dzieciakowi też smakują Tu znajdziecie bajgle na słodko i dokładną instrukcję, jak je zakręcić. Składniki na 4-5 bajgli: 300 g mąki pszennej 180 ml ciepłej wody(...)łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. Do jednej części

greenscarf
Katarzynki mazurkowe, mocno bakaliowe 186

beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii i czekolady(...)posypania. Katarzynki to ikona Toruńskich Pierników – są produkowane nieprzerwanie od setek lat. Katarzynki nie oblewane w najwyższym stopniu nawiązują do tradycyjnego wyrobu pierników. Do ich produkcji używamy beztłuszczowego ciasta, które wyrabiamy w bardzo tradycyjny sposób. Przygotowanie: Podłużną formę wykładamy folią spożywczą.  Na dnie układamy Pierniki Toruńskie Katarzynki. Suszone daktyle i śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Na pierniki i przerwy

Moniki Smakołyki