Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosowe ciasteczka. Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 250g czekoladowych herbatników 85g masła lub margaryny 180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 125g wiórków kokosowych Wsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem. Można je także(...)kokosowe. Wszystko wymieszałam. Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników. Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie, ponieważ masa może się do niej przylepiać. Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut, albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia. Pokroiłam
potrawyregionalneOstatnio wprost nie mogę się oprzeć czekoladowej magii. Ta niebywała słodkość ciągle "chodzi" za mną. Ostatnio była zapiekana nutellowa owsianka , a dziś zapraszam Was na karmelowo-czekoladowe placuszki z kawałkami bananów. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy deser, a nawet (tak jak w moim przypadku) kolację. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki 6 kostek czekolady białej(...)mleko z płynną czekoladą. Wszystko dokładnie mieszamy (ja używam zwykłej łyżki). Pół banana tniemy na cienkie plasterki, które dzielimy na 4 części (kosteczki). Tak przygotowanego banana dokładamy do naszego ciasta na placuszki i lekko mieszamy całość. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kładziemy po łyżce masy, tworząc w ten sposób placuszki. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor
Słodkie okruszkiKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i KardamonWróciłem wieczorem z pracy i tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego. No wiem, złamałem się, a do Wielkiejnocy nie miałem mieć nic słodkiego w ustach
BaRepasJeśli szukacie innych imprezowych przepisów zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na prostą pizzę , mini pizzeriny , sylwestrowe świnki i oczywiście klasyczne babeczki w wersji waniliowej i czekoladowej (te sprawdzą się szczególnie jeśli na przygotowania nie zostało zbyt wiele czasu). Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy do połącznia składników. Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem zostawiając ok. 1 cm. miejsca od brzegu formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Do słoika wlewamy 50 ml białego rumy, dodajemy listki świeżej mięty, pokrojoną
CiastkozercyDzisiaj mam dla Was pyszne pełne czekolady muffiny, takie bomby czekoladowe! Idealne na taką deszczową pogodę, jaka panuje za oknem. Oj jak ja bym chciała wiosnę, albo jeszcze bardziej lato... Ale w taką pogodę jak dziś, trzeba się ratować słodkościami. :) Muffinki przygotowane z przepisu Wedla (na stronie Wedla konkurs - wielkie testowanie przepisów - same pyszności!). Składniki: 2 jajka 160 g cukru(...)proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej stopniowo i na przemian dodawać masło z mlekiem oraz mąkę. Wymieszać dokładnie. Czekoladę posiekać, cukierki pokroić drobno. Wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do papilotek. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
TrufelkowoBabeczki czekoladowe to świetna propozycja na różne okazje a z bananem to już "niebo w gębie" :) Wilgotne, nie za słodkie, mocno kakaowe... tego nie da się opisać, to trzeba spróbować :) Do babeczek wykorzystałam papilotki od Papilart . Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :) * 2 banany * 220 g mąki pszennej * 100 g cukru * 2 jajka * 125 ml oleju(...)pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut
Zrób to smacznieSkładniki (na 4 porcje) na ciasto naleśnikowe: - 1 jajko (ok. 60 g), - szklanka mleka (ok. 200 ml), - ¼ szklanki wody (ok. 50 ml), - szklanka mąki pszennej razowej (ok. 130 g), - 1 łyżka oleju rzepakowego (ok. 12 g), - szczypta soli, - 1 łyżka kakao (ok. 10 g), - 1 łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). na nadzienie: - serek śmietankowy President 4 % tłuszczu(...)Mieszamy serek z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 4. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 5. Naleśniki nadziewamy serkiem i dekorujemy owocami. Czekoladowe naleśniki z owocami bogate są w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachdodatkowe ciepło, jednak zdecydowałam się na upieczenie czegoś na szybko. W numerze 2/2011 gazetki kulinarnej „Przepisy czytelników” znalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-) Składniki(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować budyń z jedną szklanką mleka i jedną łyżką cukru. Przygotować foremki do muffinek lub papilotki. Nałożyć ciasto do 1/3 wysokości foremki, następnie na to jedną łyżeczkę budyniu i 1 – 2 maliny. Całość przykryć drugą częścią ciasta w takiej ilości aby przykryła nam budyń i maliny. Wstawić
Na słodko lub wytrawnieBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do tego delikatny krem z twarożku w stosownym kolorze i cukrowe stokrotki.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki gorzkiego kakao1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaskórka(...)pokrojoną czekoladę. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie ozdób
CiastkozercyZnowu mam fajny przepis w którym wykorzystacie bardzo dojrzałe i ściemniałe banany. Ciasto jest nieduże ale przepyszne, trochę takie a'la brownie tylko nie wolno przesadzić z czasem pieczenia żeby się za bardzo nie wysuszyło. Piekę w keksówce 30 na 10 ale może być nieco mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe. składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3 nieduże dojrzałe banany(...)przełożyć do keksówki (30x10) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 40-50 minut. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową ale u mnie tak szybko znika, że nie robię polewy
Monia miesza i gotujeCzyli przepyszny deser bez większych wyrzutów sumienia ? Pianka na szejkach to deser bez pieczenia – lekki, puszysty, po prostu pyszny ? Składniki: 50 g masła 1 łyżka ksylitolu
Słodki sentymentcałkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku ( ciasto z jajkami ucierałam w robocie kuchennym ). Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką(...)razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 210°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z eklerami i natychmiast obniżyć temperaturę do 170-175°C. Piec przez 30-40 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia eklerów ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić
Opowieści z piekarnika