ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:1231/1509)

OMLET Z OWOCAMI 101

całej rodziny na ciepłe śniadanie, szczególnie w weekend gdy mamy na spokojnie poranki dla siebie. Omlet możecie podać z cukrem pudrem i owocami lub miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową, a nawet jogurtem naturalnym. Polecam przepis na omlet – świetny na ciepłe śniadanie. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta soli łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub ryżowego owoce(...)mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka. Krótko zmiksuj do połączenia. Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką. Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka brownie 180

składniki i kilka dni później upiekłam je po raz pierwszy. Następnego dnia znowu i znowu…. :)  Ciasteczka brownie są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku do tego bardzoooo czekoladowe. A ich wykonanie? Dosłownie 10 minut i lądują w piekarniku tylko na…. 10 minut. Następnie najtrudniejszy etap… oczekiwanie aż ostygną :)  Jednak wierzcie Mi warte są tego by poczekać(...)kilka minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką. Wstawiamy ciasto na kilka minut do lodówki/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym

Kolizje Smaków
Delikatny bakaliowy sernik 253

Dziś zapraszam Was na jedno z naszych ulubionych połączeń – sernik z mnóstwem bakalii. Ten delikatny bakaliowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. My uwielbiamy go

Słodkie okruszki
Dwukolorowa babka jogurtowa z polewą czekoladową 179

najbardziej lubię tę robioną z udziałem jogurtu naturalnego. W tym roku postanowiłam przyrządzić ją w nieco innej wersji z dodatkiem kakao. Powstała cudowna dwukolorowa babka jogurtowa w towarzystwie polewy czekoladowej. Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania: 15 minut  + czas pieczenia 50 minut Składniki: Na babkę: 370g mąki pszennej 250g masła 200g cukru(...)jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz przygotowaną mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Przygotowane ciasto dzielimy na pół. Do jednej porcji dodajemy kakao i mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto warstwami: najpierw jasne, potem ciemne i jasne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kolizje Smaków
Tarta snickers 832

Tarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie(...)łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) SOS KARMELOWY 40g drobnego cukru 40g domowego cukru waniliowego 40ml wody 50ml śmietanki 30% 20g masła szczypta soli (opcjonalnie) POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady deserowej 80ml śmietanki 30% 100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe) Wykonanie: SPÓD - herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu

Smakołyki Bereniki
Ptasie mleczko 132

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy

Słodka Kraina Wypieków
rewelacyjny sernik z brzoskwiniami 1162

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe muffiny z truskawami 126

 A taką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I

Mango Papaja
Croissant Historia i Pochodzenie 23

Paryżu. Francuzi szybko wprowadzili swoje modyfikacje, zastępując tradycyjne ciasto drożdżowe ciastem francuskim – pâte feuilletée. Dzięki temu croissant zyskał swój charakterystyczny, lekki i puszysty wygląd, który znamy dzisiaj. Rodzaje croissantów Croissanty ewoluowały przez lata, przybierając różnorodne formy i smaki. Oto kilka najpopularniejszych 1. Klasyczny croissant – podstawowa wersja wykonana z ciasta francuskiego, bogata w maślany smak. Chrupiący na zewnątrz, delikatny(...)następnie upiecz w maszynce do gofrów. Reszta to już pole do Twojej kulinarnej fantazji! Oto kilka moich propozycji Pistacjowy raj : krem pistacjowy, lody pistacjowe i siekane pistacje, polewa czekoladowa. Czekoladowa rozkosz : proteinowy krem z białej czekolady, lody stracciatella i prażone orzechy, polewa czekoladowa. Owocowa świeżość : jogurt grecki, świeże truskawki, bita śmietana, polane czekoladą. Croissant dziś Dziś croissanty są częścią kultury

RafalCook
sernik pomarańczowy 37

masła wykonanie: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy. składniki na masę serową: 750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego(...)wierzch się lekko zarumieni. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzony schładzamy w lodówce, dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, polewą czekoladową lub lurem. składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2- 3 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywną masę

Domowy Smak Jedzenia
“Serniki słodkie i wytrawne” jako świąteczny upominek 50

kupić na mikołajkowy upominek komuś, kto kocha książki? Co można podarować amatorowi pieczenia słodkości? Co ofiarować osobie, której ulubionym ciastem jest właśnie sernik? Zachęcam do wyboru mojej książki pełnej przepisów na serniki słodkie, słone, pieczone czy na zimno. Ten wpis powstał po wielu obserwacjach i rozmowach z osobami, które kupiły moją książkę. Wiele egzemplarzy wysłałam nawet za ocean, bo ktoś(...)uraczyć w mikołajkowy dzień kogoś bliskiego Waszym sercom, to polecam moją pozycję książkową. “Serniki słodkie i wytrawne” sa bardzo ładnie wydane, zawierają 40 autorskie przepisy na serowe ciasta, a każdy przepis jest opatrzony zdjęciem również mojego autorstwa. Pomiędzy przepisami w krótkich rozdziałach poznacie także mnie i krótka historie z dzieciństwa, od której to wszystko się zaczęło. Ta książka

Raj dla Podniebienia
muffinki czekoladowe z wiśniami 67

dzień dziecka dla moich chłopaków upiekłam czekoladowe muffinki z wiśniami. Szybki i prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet Wasze pociechy :) Muffinki z tego przepisu najlepiej smakują świeże, tego samego dnia po upieczeniu. Smacznego! Składniki: mąka pszenna 2 szklanki, kakao 1/4 szklanki, soda 1,5 łyżeczki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 2/3 szklanki, gorzka czekolada posiekana 100 g, masło(...)mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie obydwie miski połączyć ze sobą, dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie i mieszać do połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości muffinki. Piec w 170 st. C przez ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Udekorować według uznania. Przepis ze strony

kulinarne odsłony pati
“Serniki słodkie i wytrawne” jako świąteczny upominek 56

kupić na mikołajkowy upominek komuś, kto kocha książki? Co można podarować amatorowi pieczenia słodkości? Co ofiarować osobie, której ulubionym ciastem jest właśnie sernik? Zachęcam do wyboru mojej książki pełnej przepisów na serniki słodkie, słone, pieczone czy na zimno. Ten wpis powstał po wielu obserwacjach i rozmowach z osobami, które kupiły moją książkę. Wiele egzemplarzy wysłałam nawet za ocean, bo ktoś(...)uraczyć w mikołajkowy dzień kogoś bliskiego Waszym sercom, to polecam moją pozycję książkową. “Serniki słodkie i wytrawne” sa bardzo ładnie wydane, zawierają 40 autorskie przepisy na serowe ciasta, a każdy przepis jest opatrzony zdjęciem również mojego autorstwa. Pomiędzy przepisami w krótkich rozdziałach poznacie także mnie i krótka historie z dzieciństwa, od której to wszystko się zaczęło. Ta książka

Raj dla Podniebienia
Piernik Na Kwaśnej Śmietanie 87

łyżki powideł śliwkowych 1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) dodatkowo: 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie(...)lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego ! Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej.  Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki

Gotowanie...to proste !
Pierniki nadziewane w polewie 98

Pierwszy raz robiłam pierniczki nadziewane i cóż mi pozostało napisać. Już ich nie ma. Zjedzone i to bardzo szybko. Wyszły mięciutkie, czekoladowe, i dużo nadzienia. Takie moje pierniczenie.     Pierniczki: 120 g naturalnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika  70 g masła  350g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka gorzkiego kakao  60 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)mąki z kakao, dodaję masę jajeczną, mieszam i wlewam miód z masłem, na końcu wlewam śmietanę z sodą. Całość mieszam mikserem. Masa będzie się kleić. Nie dosypujemy mąki. Ciasto wstawiam na dobę w zimne miejsce.  Na drugi dzień ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru. Przed wałkowaniem podsypuję papier mąką. Ciasto

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania