Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem 241Dzień warto zacząć od pożywnego śniadania, które doda nam energii. I taka właśnie jest jaglanka. Pyszna i sycąca. Połączenie masła orzechowego, karmelu i banana to niebo
Oryginalny smak
Sernik bez spodu 112wielbicielom serników i nie tylko. Przepis na sernik bez spodu jest bardzo prosty i szybki, dlatego bez problemu poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma ręki do ciast. Nasz sernik z 5 składników pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest jeszcze bardziej lekki, puszysty i nie pęka. SERNIK BEZ SPODU PRZEPIS Czas przygotowania: 5 minut | Czas pieczenia(...)piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 godzinę 20 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik można udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Sernik bez spodu pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!
Eklery z kremem budyniowym 89się kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka(...)papierem do pieczenia wyciskam około 8 cm paski w dużych odstępach (ciasto parzone sporo rośnie i potrzebuje miejsca). I teraz fajny myk na dobrze wyrośnięte ptysie – wyciśnięte ciasto i blaszkę skrapiam obficie zimną wodą (zanurzałam rękę pod kranem i po prostu chlapałam wodę na blaszkę ) Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie eklery są doskonale
Słodki sentyment
Eklery z kremem budyniowym 111się kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka. Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników. Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka(...)papierem do pieczenia wyciskam około 8 cm paski w dużych odstępach (ciasto parzone sporo rośnie i potrzebuje miejsca). I teraz fajny myk na dobrze wyrośnięte ptysie – wyciśnięte ciasto i blaszkę skrapiam obficie zimną wodą (zanurzałam rękę pod kranem i po prostu chlapałam wodę na blaszkę ) Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie eklery są doskonale
Słodki sentyment
Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym 118Sernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie. Składniki SPÓD 150g biszkoptów podłużnych z cukrem 70g orzechów włoskich 70g masła 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA 500g zmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 100ml soku z grejpfrutów(...)jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C – góra i dół. Masę serową wylać na spód z biszkoptów, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45minut. Polewa czekoladowo – grejpfrutowa: czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec stopniowo dodawać sok z grejpfruta i intensywnie go wymieszać z czekoladą, aż powstanie aksamitna konsystencja. Kiedy sernik już
Tajemnice Smaku
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 238Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z
AleTorcik
Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i migdałami 240Kolejny przepis na amerykańskie ciasteczka! Tym razem przepis na kruche i delikatne ciasteczka z rozpływającą się białą czekoladą i aromatycznymi migdałami! 🙂 Składniki na amerykańskie ciasteczka z
AleTorcik
Czekoladowe babeczki z lentilkami 227słodkie babeczki wypełnione kawałkami czekolady (u nas biała i mleczna, ale można użyć dowolnej), a do tego te wyjątkowe ozdoby. Maluchy zawsze aż piszczą z radości, gdy czekoladowe babeczki z lentilkami pojawiają się na stole. Spróbujcie i Wy, polecamy. Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej TO TA (320 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)miski z suchymi. Mieszamy całość łyżką, ale tylko do połączenia (nie za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę (nie zapełniając w pełni papilotek, ciasto rośnie). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut. Babeczki powinny ładnie urosnąć i zarumienić się od góry. Po około 20 minutach warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem
Słodkie okruszki
LEKKI SERNIK MIGDAŁOWY 147Po przepisach na chleb i babkę przyszedł czas również na sernik, który co roku gości na Naszym Wielkanocnym stole :) Tym razem w lekkiej i jogurtowej odsłonie
Marcepanowa kuchnia
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 214siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową(...)czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia
Sernik z orzechami i masa kajmakową 393Kiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna Pasji
Najłatwiejszy, śmietankowy krem czekoladowy do dekorowania ciast... 107Kilka osób w komentarzach pod oryginalnym wpisem prezentowało różne problemy, albo modyfikacje do przepisu. Ktoś ubijał masę za długo i skończył z czekoladowym masłem - kwestia doświadczenia. Ktoś stwierdził, że całość jest za słodka - kwestia smaku... Inna osoba doradza schłodzenie przed użyciem miski i rączek misera w zamrażarce - kwestia czasu. I wreszcie: wiele osób stwierdza, że należałoby najpierw(...)kakao 1/2 łyżeczki wanilii Wlej śmietankę do sporej miski. Przesiej cukier i kakao, dolej wanilię. Miksuj na średnich obrotach, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dekoruj zimne blaty tortowe, ciasta, albo babeczki
Lejdi of the house
KETO PĄCZKI BAMBUSOWE (bez glutenu i cukru) 158Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać, zrobić z nich kulę i odstawić na 10 minut. Jeśli po tym czasie zajdzie potrzeba można dosypać mąki łubinowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno ono być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego rolować w dłoniach malutkie kuleczki ok 1,5-2 cm średnicy. Jeśli pączki będą zbyt duże mogą nie zdążyć(...)brązowe należy je delikatnie wyjąć na ręcznik papierowy i smażyć kolejne. Po usmażeniu i przestudzeniu polecam posypać pączki słodzikiem w postaci pudru bądź ozdobić lukrem z ksylitolu lub polewą czekoladową. Wszelkie dodatki należy oczywiście wliczyć w makro. Aby obliczyć dokładne makro pączków należy zważyć także tłuszcz przed oraz po smażeniu, aby określić ile tłuszczu zostało faktycznie zużyte. — BTW całości
Ola la LCHF
Tort jednorożec 360poncz, barwniki spożywcze w żelu (u mnie czerwony i niebieski), złota farbka lub jadalny brokat cukierniczy, 2 opakowania galaretki, dowolne owoce (u mnie maliny), gorzka czekolada lub polewa czekoladowa na oczy. Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na przestudzenie. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml gorącej wody. Foremki lub miseczki o średnicy zbliżonej(...)talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Nasączamy spód sokiem z pomarańczy. Nakładamy na ciasto pierwszą cienką warstwę kremu. W sumie krem należy podzielić sobie mniej więcej na 3 części. 1 część wykorzystujemy do przełożenia tortu, 1 do pokrycia wierzchu i brzegów, 1 na ozdobne
Ciastkozercy
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 196cytryny zastąpić wodą. Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy. Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor(...)soku z cytryny 110 g cukru 2 żółtka 60 g miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 50 g ciasteczek amaretti mus czekoladowy: 90 g czekolady karmelowej 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 g konfitury z rokitnika 3 listki żelatyny dekoracja: ziarenka granatu ciasteczka amaretti kandyzowane kumkwaty Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrze