Upiekłam ciastka ,moje ulubione , mega czekoladowe .Mąż chciał coś na deser ,ale ciastka to dla niego nie deser .Tak powstały lody w ciastkach . Wybaczcie,lody kupiłam. składniki:około 10 dużych ciastek 150 gr masła 1 jajko 1 żółtko 50 gr ciemnego cukru 225 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady ,roztopić(...)zimnego naczynia. Odstawiamy do ostygnięcia. Jajko z żółtkiem ubijamy z cukrem ,wlewamy przestudzone masło,mąkę z proszkiem i kakao ,sól. Wyrabiamy mikserem na jednolitą masę.Łyżką do lodów nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem,w odstępach,bo pięknie rosną,i wstawiamy do piekarnika na 13 min w temperaturze 175 stopni.Odstawiamy do ostygnięcia .Lody nakładamy na jedno ciastko ,przykrywamy drugim
Ladylaura.tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu!Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku.Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Robi się je błyskawicznie , więc są świetnym pomysłem nie tylko na obiad , ale i leniwe śniadanie!SKŁADNIKI:RACUSZKI:* mąka(...)dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku.RACUCHY:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i mlekiem w proszku.Dodajemy 4 łyżki oleju i tyle mleka waniliowego , by uzyskać ciasto bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.Odstawiamy na ok. 5 minut, by odpoczęło , a następnie smażymy średniej wielkości racuszki na mocno rozgrzanym oleju ( z obu stron ).Odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy przełożone przygotowanym
Ostra na Słodkopieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy gotową masę makową i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka ok. 40-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem budyniowo kawowy(...)dodać alkohol do smaku. Krem dzielimy na trzy części. Dwoma częściami przekładamy krążki makowe a trzecią smarujemy wierzch i boki. Całość schładzamy w lodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. składniki na drip: 40 g czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki 3 budynie czekoladowe Masa chałwowa: 2 budynie waniliowe 250 g margaryny lub masła (1 kostka) 500 ml mleka 250 g chałwy waniliowej Dodatkowo: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier(...)waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać zmiksowaną chałwę. Po wystudzeniu biszkopta przekroić go na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkościścierce. Po wyjęciu z pieca gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyrabiamy je delikatnie na blacie wysypanym mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Pamiętajcie aby jak najmniej przerabiać ciasto, im więcej wałkowane tym mniej wyrośnięte pączki. Do przygotowania nadzienia potrzeba nam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru(...)sekund do mikrofalówki lub do kąpieli wodnej i ogrzewamy aż znów zrobi się płynna. Nie wolno jej zagotować bo straci swoje właściwości. Żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej lekko studzimy i kolejno łyżkami dodajemy ubitą śmietankę. Po każdym dodaniu polecam wmieszać śmietankę w czekoladę, w ten sposób nie powinna się zważyć. Krem będzie gotowy, z czasem będzie gęstniał więc
Kuba GotujeBabeczki Czekoladowo - Imbirowe Z Mandarynkami / Kandydatka na Miss Babeczki 2015 Takie małe co nieco na rozgrzewkę przed wyjściem na spacer czy po zakupy w mroźny dzień ;) Składniki na 12 babeczek 1 3/4 szkl maki pszennej 3/4 szkl ciemnego cukru trzcinowego lub 1/2 szkl miodu 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały naturalny jogurt(...)pomocą łyżki ). Teraz do tych mokrych składników dodaję suche i mieszam krótko tylko do połączenia się składników. 3 Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam po łyżce ciasta, a na to kawałki mandarynek. 4. Przykrywam resztą ciasta tak do 3/4 wysokości papilotek. Na koniec posypuje każdą babeczkę płaską łyżeczką cukru trzcinowego który pod czas pieczenia utworzy kruchą skorupkę
Gotowanie...to proste !Babka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową.Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana. 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części. 1. jedną część wlewamy do foremki 7. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut
Sama słodycz i szczypta chiliRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiśnie i dużo dużo czekolady.. Połączenie idealne.. i bardzo pyszne! Słodycz mlecznej czekolady przeplata się z wytrawnym smakiem jej gorzkiej odmiany, do tego orzeźwiające
maniapieczeniamałe pociechy w domu zjedzą je z ogromną chęcią. Na śniadanie możecie je podać wytrawnie, np. z wędliną, pomidorem, żółtym serem, a na deser z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Uzupełnieniem mogą być świeże owoce. Składniki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cukru szczypta soli Składnik na bitą śmietanę(...)owocami – przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy następnie mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Jeśli planujecie zrobić gofry wytrawne, to zrezygnujcie z dodatku cukru. Do ciasta dodajemy również olej, aby gofry nie przywierały do gofrownicy. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników. Nie powinno być w cieście grudek. Ciasto na gofry jest z zasady
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pavlova- beza królowa Nie jest piękna, nie jest idealna, ale moja. Robiona na szybko, truskawek nie było, ale wykorzystałam więc co było pod ręką. totalna improwizacja
LatosiowydomJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchni