Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy
Słodka Kraina Wypiekówdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)masy i również delikatnie mieszamy. Całość przelewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy np. polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaA taką słodką niespodziankę mam dla mojego K. W ogóle pierwszy raz w moim życiu zrobiłam muffiny nie z paczki. I to dość niestandardowe. I
Mango PapajaParyżu. Francuzi szybko wprowadzili swoje modyfikacje, zastępując tradycyjne ciasto drożdżowe ciastem francuskim – pâte feuilletée. Dzięki temu croissant zyskał swój charakterystyczny, lekki i puszysty wygląd, który znamy dzisiaj. Rodzaje croissantów Croissanty ewoluowały przez lata, przybierając różnorodne formy i smaki. Oto kilka najpopularniejszych 1. Klasyczny croissant – podstawowa wersja wykonana z ciasta francuskiego, bogata w maślany smak. Chrupiący na zewnątrz, delikatny(...)następnie upiecz w maszynce do gofrów. Reszta to już pole do Twojej kulinarnej fantazji! Oto kilka moich propozycji Pistacjowy raj : krem pistacjowy, lody pistacjowe i siekane pistacje, polewa czekoladowa. Czekoladowa rozkosz : proteinowy krem z białej czekolady, lody stracciatella i prażone orzechy, polewa czekoladowa. Owocowa świeżość : jogurt grecki, świeże truskawki, bita śmietana, polane czekoladą. Croissant dziś Dziś croissanty są częścią kultury
RafalCookmasła wykonanie: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy. składniki na masę serową: 750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego(...)wierzch się lekko zarumieni. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wystudzony schładzamy w lodówce, dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, polewą czekoladową lub lurem. składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2- 3 łyżeczki cukru pudru wykonanie: Składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na sztywną masę
Domowy Smak Jedzeniakupić na mikołajkowy upominek komuś, kto kocha książki? Co można podarować amatorowi pieczenia słodkości? Co ofiarować osobie, której ulubionym ciastem jest właśnie sernik? Zachęcam do wyboru mojej książki pełnej przepisów na serniki słodkie, słone, pieczone czy na zimno. Ten wpis powstał po wielu obserwacjach i rozmowach z osobami, które kupiły moją książkę. Wiele egzemplarzy wysłałam nawet za ocean, bo ktoś(...)uraczyć w mikołajkowy dzień kogoś bliskiego Waszym sercom, to polecam moją pozycję książkową. “Serniki słodkie i wytrawne” sa bardzo ładnie wydane, zawierają 40 autorskie przepisy na serowe ciasta, a każdy przepis jest opatrzony zdjęciem również mojego autorstwa. Pomiędzy przepisami w krótkich rozdziałach poznacie także mnie i krótka historie z dzieciństwa, od której to wszystko się zaczęło. Ta książka
Raj dla Podniebieniadzień dziecka dla moich chłopaków upiekłam czekoladowe muffinki z wiśniami. Szybki i prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet Wasze pociechy :) Muffinki z tego przepisu najlepiej smakują świeże, tego samego dnia po upieczeniu. Smacznego! Składniki: mąka pszenna 2 szklanki, kakao 1/4 szklanki, soda 1,5 łyżeczki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 2/3 szklanki, gorzka czekolada posiekana 100 g, masło(...)mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier. Następnie obydwie miski połączyć ze sobą, dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie i mieszać do połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości muffinki. Piec w 170 st. C przez ok. 25 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Udekorować według uznania. Przepis ze strony
kulinarne odsłony patikupić na mikołajkowy upominek komuś, kto kocha książki? Co można podarować amatorowi pieczenia słodkości? Co ofiarować osobie, której ulubionym ciastem jest właśnie sernik? Zachęcam do wyboru mojej książki pełnej przepisów na serniki słodkie, słone, pieczone czy na zimno. Ten wpis powstał po wielu obserwacjach i rozmowach z osobami, które kupiły moją książkę. Wiele egzemplarzy wysłałam nawet za ocean, bo ktoś(...)uraczyć w mikołajkowy dzień kogoś bliskiego Waszym sercom, to polecam moją pozycję książkową. “Serniki słodkie i wytrawne” sa bardzo ładnie wydane, zawierają 40 autorskie przepisy na serowe ciasta, a każdy przepis jest opatrzony zdjęciem również mojego autorstwa. Pomiędzy przepisami w krótkich rozdziałach poznacie także mnie i krótka historie z dzieciństwa, od której to wszystko się zaczęło. Ta książka
Raj dla Podniebieniałyżki powideł śliwkowych 1 garść bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) dodatkowo: 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej lub pół paczki gotowej polewy czekoladowej np. białej karmelowej 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. 3. Następnie(...)lekkiego przestudzenia a następnie mieszamy aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewą polewamy piernik. Smacznego ! Ja tym razem użyłam gotowej polewy karmelowej. Ps. aby szybciej zastygła polewa możemy ciasto wstawić na 10 minut do lodówki
Gotowanie...to proste !Pierwszy raz robiłam pierniczki nadziewane i cóż mi pozostało napisać. Już ich nie ma. Zjedzone i to bardzo szybko. Wyszły mięciutkie, czekoladowe, i dużo nadzienia. Takie moje pierniczenie. Pierniczki: 120 g naturalnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 70 g masła 350g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka gorzkiego kakao 60 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)mąki z kakao, dodaję masę jajeczną, mieszam i wlewam miód z masłem, na końcu wlewam śmietanę z sodą. Całość mieszam mikserem. Masa będzie się kleić. Nie dosypujemy mąki. Ciasto wstawiam na dobę w zimne miejsce. Na drugi dzień ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje. Rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru. Przed wałkowaniem podsypuję papier mąką. Ciasto
wesoła kuchniadelikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. P.S. Odłożyłam(...)budyniowym. Pierwszy kawałek zwiń jak roladę, ułóż na środku w tortownicy i do niego dokładaj kolejne kawałki. Schłódź w lodówce. Po kilku godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób polewą czekoladowo-śliwkową. Gotowe :) Po przekrojeniu tortu będą widoczne pionowe warstwy
Kulinarna (nie)codziennośćZnów ogarnęło mnie muffinkowe szaleństwo! Czekoladowe … kakaowe …. śmietankowe … z truskawkami … i słodkim kremem – każde zajadam z wielką przyjemnością! Robi się je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu!Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem!Polecam! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier(...)powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką
Ostra na SłodkoShare Pinterest Print Kolejny przepis na wykorzystanie świeżej żurawiny. Owsianka pomarańczowa z żurawiną to pomysł na pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie. To zastrzyk energii na dobry
Oryginalny smakPyszny, aromatyczny, mokry, uwielbiam go! Polecam na Święta i nie tylko. Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową Co nam trzeba? 1 kg
Latosiowydom